Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Computed tomography – Αξονικη τομογραφια

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Computed tomography – Αξονικη τομογραφια"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Computed tomography – Αξονικη τομογραφια
Αθανασία Μηλιώτου, 10024 Ελεάνα Παναγιώτου, 10025 Εξάμηνο: 4ο

2 Περιγραφη μεθοδου Μη επεμβατική μέθοδο απεικόνισης των εσωτερικών οργάνων του σώματος, των μαλακών μορίων, των αγγείων και των οστών.  Η λειτουργία τους στηρίζεται στη χρήση δεσμών από ακτίνες Χ, οι οποίες διαχέονται περιμετρικά στο σώμα του ασθενούς και απεικονίζουν με μεγάλη λεπτομέρεια το εσωτερικό του.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και την παρακολούθηση πολλών περιπτώσεων.

3 Ποτε εμφανιστηκε η μεθοδοσ τησ αξονικησ τομογραφιασ για πρωτη φορα...
Εισήχθη γενικότερα στο χώρο της ιατρικής διαγνωστικής τη δεκαετία του 1970. Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και το πρώτο όργανο που μελετήθηκε ήταν ο εγκέφαλος. Η μέθοδος έτυχε ταχέως καθολικής αποδοχής, κυρίως, για το ότι δεν προκαλεί καμία ταλαιπωρία στους ασθενείς και έχει μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια.

4 Η καινοτομία της αξονικής τομογραφίας είχε δύο νέα στοιχεία σε σχέση με την κλασική ακτινολογία :
η σύλληψη και η κατασκευή του μηχανήματος όσο αναφορά τα μηχανικά μέρη. η συνεργασία του μηχανήματος με ηλεκτρονικό υπολογιστή που όπως είναι γνωστό επιτελεί αριθμητικές πράξεις.

5 Ποσοστο διαδοσησ στην ελλαδα τησ μεθοδου
Στην Ελλάδα, γίνεται υπερβολική χρήση αξονικών τομογραφιών στα πλαίσια της διαγνωστικής διαδικασίας. Η ανοδική πορεία του ιδιωτικού τομέα υγείας καταδεικνύεται και σε μελέτη της Ηellastat, η οποία δημοσιεύθηκε το Από τη μελέτη προκύπτει ότι η αγορά των προμηθευτών αξονικών τομογράφων παρουσιάζει την τελευταία εξαετία ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 13,7%.  Ενδεικτικα αναφέρουμε οτι  το 2010 έγιναν 98 τομογραφίες ανά 1000 κατοίκους, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα. 

6 Προυποθεσεισ εφαρμογησ!
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ.. Ο αξονικός τομογράφος αποτελείται απο : Τη μονάδα σάρωσης (ακτινολογική λυχνία και οι ανιχνευτές) Την τράπεζα εξέτασης Τη γεννήτρια ακτίνων Χ και τη μονάδα χειρισμού και ελέγχου. Τη μονάδα επεξεργασίας ( Η/Υ) Το σύστημα προβολής εικόνων

7 Κόστος... Η τελευταία σύμβαση αγοράς που συνήφθη ήταν μεταξύ του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς "Οι Αγιοι Αναργυροι", ως αγοραστή και της ΦΙΛΙΠΣ Έλλας Α.Ε.Β.Ε., ως πωλητή και η τιμή ανέρχεται στα ευρώ , χωρις να λαμβάνεται υποψιν το ΦΠΑ!!! Πέραν όμως του κόστους αγοράς των αξονικών τομογράφων, υψηλό είναι και το κόστος για τους ασθενείς που θα υποβληθούν στην εξέταση. Ενδεικτηκά αναφέρουμε πως το κόστος κάθε Αξονικής τομογραφίας για τους μη ασφαλισμένους (ιδιώτες) είναι 71,11 €. (σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων). Διάφορες πολυεθνικές εταιρείες κατασκευάζουν αξονικούς τομογράφους. Μεγαλο ειναι επισης και το κοστος συντηρησης τετοιων μηχανηματων ενδεικτηκα αναφέρουμε οτι ανερχεται στα Ετήσιο Κόστος Service (-ΦΠΑ)    & Χειριστές )    €      ετησιως

8 εφαρμογεσ... Ποιες εφαρμογές βρίσκει η αξονική τομογραφία ως μέθοδος της ιατρικής διαγνωστικής? Αξονική Στεφανιαιογραφία Αξονική ή Εικονική Κολονοσκόπηση Αξονική τομογραφία γνάθων (CT Dental Scan) Ολόσωμη απεικόνιση Αξονική Αγγειογραφία (CTA) Λοιπές Εξετάσεις ( αξονική τομογραφία εγκεφάλου, αξονική τομογραφία τραχήλου, αξονική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου, αξονική τομογραφία θώρακος, αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας, αξονική τομογραφία μυοσκελετικού συστήματος) Μέτρηση ασβεστίου (αθηρωματικών πλακών) • Εκτίμηση αορτοστεφανιαίων παρακάμψεων (bypass grafts) και μεταλλικών ενδοπροθέσεων   Ανώδυνη κολονοσκόπηση χωρίς τη χρήση του επώδυνου ενδοσκοπίου, όπως στην κλασική μέθοδο.

9 πλεονεκτηματα τησ αξονικησ τομογραφιασ...
Βασικά πλεονεκτήματα της αξονικής τομογραφίας σε σχέση με άλλες διαγνωστικές τεχνικές είναι: η δυνατότητα λήψης σε μικρό χρονικό διάστημα πολλών εικόνων μεγάλης ευκρίνειας απο εγκλαρδιες τομές του ανθρωπίνου σώματος και η τρισδιάστατη απεικόνηση του σώματος.

10 Και τα μειονεκτηματα... Ο εξεταζόμενος ακτινοβολείται με μεγάλη ποσότητα ακτίνων Χ, και η ακτινοβολία έχει διαπιστωθεί ότι είναι ένας μεταλλαξιογόνος παράγοντας Ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων εμφανίζει αλλεργία στη σκιαγραφική ουσία Δεν απεικονίζει καλά τα μαλακά μόρια. Για ορισμένα από αυτά τα σημεία, εξέλιξη της αξονικής θεωρείται η μαγνητικη Συγκριτικα η συνολικη ακτινικη επιβαρυνση αντιστοιχει σε 400 απλες ακτινογραφιες θωρακα

11

12 Πωσ χρησιμοποιειται η μεθοδοσ στην οδοντιατρικη!
Η αξονική τομογραφία στο στόμα προσφέρει τρισδιάστατες πληροφορίες στον οδοντίατρο για τα οστά του στόματος και τον βοηθά στη διάγνωση διαφόρων παθήσεων, ακόμη και του καρκίνου, με μεγαλύτερη σαφήνεια. Πολύ χρήσιμη εμφανίζεται η μέθοδος στις περιπτώσεις εμφύτευσης των δοντιών, συμβάλλοντας στην ακριβέστερη εμφύτευση, καθώς και στην επιλογή των καταλληλότερων υλικών.

13 Συγκεκριμενα.. Ο ακτινογραφικός έλεγχος των γνάθων,με ειδική αξονική τομογραφία (CT Dental Scan), είναι απαραίτητος ώστε να διαπιστωθεί η ποσότητα και η ποιότητα του διαθέσιμου οστού στις περιοχές ενδιαφέροντος, καθώς και οι σχέσεις γειτονικών ανατομικών δομών (παρακείμενα δόντια, γναθιαία άντρα, κάτω φατνιακό νεύρο, ρινική κοιλότητα).

14 Ο θεράπων ιατρός έχοντας στα χέρια του την CT Dental Scan του ασθενούς, μπορεί με εξαιρετική ακρίβεια να προκαθορίσει τον τύπο, το μήκος και το εύρος των εμφυτευμάτων που θα τοποθετήσει και να προσχεδιάσει πλήρως την επέμβαση, μειώνοντας έτσι στο ελάχιστο τα πιθανά διεγχειρητικά απρόοπτα.

15

16 βιβλιογραφια http://www.mtp.gr/index-2-1.html
bid=2&pubid= html 6/pdf/767.pdf risis332.pdf ent&view=article&id=30&lang=el BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%84%CE%BF% CE%BC%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%A F%CE%B1


Κατέβασμα ppt "Computed tomography – Αξονικη τομογραφια"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google