Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αθανασία Μηλιώτου, 10024 Ελεάνα Παναγιώτου, 10025 Εξάμηνο: 4ο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αθανασία Μηλιώτου, 10024 Ελεάνα Παναγιώτου, 10025 Εξάμηνο: 4ο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αθανασία Μηλιώτου, 10024 Ελεάνα Παναγιώτου, 10025 Εξάμηνο: 4ο

2  Μη επεμβατική μέθοδο απεικόνισης των εσωτερικών οργάνων του σώματος, των μαλακών μορίων, των αγγείων και των οστών.  Η λειτουργία τους στηρίζεται στη χρήση δεσμών από ακτίνες Χ, οι οποίες διαχέονται περιμετρικά στο σώμα του ασθενούς και απεικονίζουν με μεγάλη λεπτομέρεια το εσωτερικό του.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και την παρακολούθηση πολλών περιπτώσεων.

3  Εισήχθη γενικότερα στο χώρο της ιατρικής διαγνωστικής τη δεκαετία του 1970.  Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και το πρώτο όργανο που μελετήθηκε ήταν ο εγκέφαλος.  Η μέθοδος έτυχε ταχέως καθολικής αποδοχής, κυρίως, για το ότι δεν προκαλεί καμία ταλαιπωρία στους ασθενείς και έχει μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια.

4  Η καινοτομία της αξονικής τομογραφίας είχε δύο νέα στοιχεία σε σχέση με την κλασική ακτινολογία :  η σύλληψη και η κατασκευή του μηχανήματος όσο αναφορά τα μηχανικά μέρη.  η συνεργασία του μηχανήματος με ηλεκτρονικό υπολογιστή που όπως είναι γνωστό επιτελεί αριθμητικές πράξεις.

5  Στην Ελλάδα, γίνεται υπερβολική χρήση αξονικών τομογραφιών στα πλαίσια της διαγνωστικής διαδικασίας.  Η ανοδική πορεία του ιδιωτικού τομέα υγείας καταδεικνύεται και σε μελέτη της Ηellastat, η οποία δημοσιεύθηκε το 2009. Από τη μελέτη προκύπτει ότι η αγορά των προμηθευτών αξονικών τομογράφων παρουσιάζει την τελευταία εξαετία ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 13,7%.

6  ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ.. Ο αξονικός τομογράφος αποτελείται απο : a. Τη μονάδα σάρωσης (ακτινολογική λυχνία και οι ανιχνευτές) b. Την τράπεζα εξέτασης c. Τη γεννήτρια ακτίνων Χ και τη μονάδα χειρισμού και ελέγχου. d. Τη μονάδα επεξεργασίας ( Η/Υ) e. Το σύστημα προβολής εικόνων

7  Κόστος... Η τελευταία σύμβαση αγοράς που συνήφθη ήταν μεταξύ του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς "Οι Αγιοι Αναργυροι", ως αγοραστή και της ΦΙΛΙΠΣ Έλλας Α.Ε.Β.Ε., ως πωλητή και η τιμή ανέρχεται στα 600.000 ευρώ, χωρις να λαμβάνεται υποψιν το ΦΠΑ!!! Πέραν όμως του κόστους αγοράς των αξονικών τομογράφων, υψηλό είναι και το κόστος για τους ασθενείς που θα υποβληθούν στην εξέταση. Ενδεικτηκά αναφέρουμε πως το κόστος κάθε Αξονικής τομογραφίας για τους μη ασφαλισμένους (ιδιώτες) είναι 71,11 €. ( σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων ).

8  Ποιες εφαρμογές βρίσκει η αξονική τομογραφία ως μέθοδος της ιατρικής διαγνωστικής?  Αξονική Στεφανιαιογραφία  Αξονική ή Εικονική Κολονοσκόπηση  Αξονική τομογραφία γνάθων (CT Dental Scan)  Ολόσωμη απεικόνιση  Αξονική Αγγειογραφία (CTA)  Λοιπές Εξετάσεις ( αξονική τομογραφία εγκεφάλου, αξονική τομογραφία τραχήλου, αξονική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου, αξονική τομογραφία θώρακος, αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας, αξονική τομογραφία μυοσκελετικού συστήματος )

9  Βασικά πλεονεκτήματα της αξονικής τομογραφίας σε σχέση με άλλες διαγνωστικές τεχνικές είναι:  η δυνατότητα λήψης σε μικρό χρονικό διάστημα πολλών εικόνων μεγάλης ευκρίνειας απο εγκλαρδιες τομές του ανθρωπίνου σώματος και  η τρισδιάστατη απεικόνηση του σώματος.

10  Ο εξεταζόμενος ακτινοβολείται με μεγάλη ποσότητα ακτίνων Χ, και η ακτινοβολία έχει διαπιστωθεί ότι είναι ένας μεταλλαξιογόνος παράγοντας  Ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων εμφανίζει αλλεργία στη σκιαγραφική ουσία  Δεν απεικονίζει καλά τα μαλακά μόρια.

11

12  Η αξονική τομογραφία στο στόμα προσφέρει τρισδιάστατες πληροφορίες στον οδοντίατρο για τα οστά του στόματος και τον βοηθά στη διάγνωση διαφόρων παθήσεων, ακόμη και του καρκίνου, με μεγαλύτερη σαφήνεια.  Πολύ χρήσιμη εμφανίζεται η μέθοδος στις περιπτώσεις εμφύτευσης των δοντιών, συμβάλλοντας στην ακριβέστερη εμφύτευση, καθώς και στην επιλογή των καταλληλότερων υλικών.

13  Ο ακτινογραφικός έλεγχος των γνάθων,με ειδική αξονική τομογραφία (CT Dental Scan), είναι απαραίτητος ώστε να διαπιστωθεί η ποσότητα και η ποιότητα του διαθέσιμου οστού στις περιοχές ενδιαφέροντος, καθώς και οι σχέσεις γειτονικών ανατομικών δομών (παρακείμενα δόντια, γναθιαία άντρα, κάτω φατνιακό νεύρο, ρινική κοιλότητα).

14 ΟΟ θεράπων ιατρός έχοντας στα χέρια του την CT Dental Scan του ασθενούς, μπορεί με εξαιρετική ακρίβεια να προκαθορίσει τον τύπο, το μήκος και το εύρος των εμφυτευμάτων που θα τοποθετήσει και να προσχεδιάσει πλήρως την επέμβαση, μειώνοντας έτσι στο ελάχιστο τα πιθανά διεγχειρητικά απρόοπτα.

15

16  http://www.mtp.gr/index-2-1.html http://www.mtp.gr/index-2-1.html  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22733&su bid=2&pubid=11322943 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22733&su bid=2&pubid=11322943  http://news.pathfinder.gr/periscopio/xrays_canc. html http://news.pathfinder.gr/periscopio/xrays_canc. html  http://www.mednet.gr/archives/2011- 6/pdf/767.pdf http://www.mednet.gr/archives/2011- 6/pdf/767.pdf  http://www.sebe.gr/uploads/9/4/8/6/9486031/xa risis332.pdf http://www.sebe.gr/uploads/9/4/8/6/9486031/xa risis332.pdf  http://www.gnpat.gr/index.php?option=com_cont ent&view=article&id=30&lang=el http://www.gnpat.gr/index.php?option=com_cont ent&view=article&id=30&lang=el  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BE%CE% BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%84%CE%BF% CE%BC%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%A F%CE%B1 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BE%CE% BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%84%CE%BF% CE%BC%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%A F%CE%B1


Κατέβασμα ppt "Αθανασία Μηλιώτου, 10024 Ελεάνα Παναγιώτου, 10025 Εξάμηνο: 4ο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google