Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό
KOTINOS (Βούλγαρη Καλλιρρόη Κακούρη Νικολέτα Μπαρκάτσα Σοφία Φυτά Εύα) Υπεύθ. Καθηγητής: Σαλούστρου Μαρία

2 Ολυμπιακή Εκεχειρία Η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία εποχή. Μια βδομάδα πριν και μετά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων οι πόλεμοι σταματούσαν έτσι ώστε οι αθλητές, απαλλαγμένοι από στρατιωτικές υποχρεώσεις, να μπορούν να ταξιδέψουν ώστε να συμμετέχουν στους Αγώνες. Την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, άρχισε μία σύγχρονη προσπάθεια για την αναβίωση του θεσμού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή κάλεσε για την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας για παρόμοιους λόγους με τους αρχαίους Έλληνες. Στις 3 Νοεμβρίου 2003, 190 κράτη-μέλη του Οργανισμός Ηνωμένων ενέκριναν το ψήφισμα που κατέθεσε η Ελλάδα καλώντας όλα τα έθνη να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 με 16 μέρες ειρήνης. Τις τελευταίες δεκαετίες, γίνεται προσπάθεια η εκεχειρία αυτή να καθιερωθεί ως παγκόσμιος θεσμός, τουλάχιστον κατά την περίοδο που διοργανώνονται οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

3 Ιδανικά και Αξίες της Ολυμπιακής εκεχειριας και του Ολυμπισμου
Η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας προέρχεται από την βαθιά πεποίθηση ότι ο αθλητισμός και τα Ολυμπιακά ιδεώδη μπορούν να συνεισφέρουν στην δημιουργία ενός ειρηνικού και καλλίτερου κόσμου. Τα οφέλη που αποκομίζει τοσο το άτομο όσο και η κοινωνία βρίσκονται σε πληθώρα. Αναλυτικότερα τα ιδανικά είναι : Αναγνωριση της διαφορετικότητας και επίλυση διαφορών Στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες πολιτών που αντιμετωπίζουν ρατσιστικά τους συνανθρώπους μας λόγο της διαφορετικότητάς τους. Ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, διακρινόμενοι από διάφορα χαρακτηριστικά. Η αναγνώριση της διαφορετικότητας κρίνεται απαραίτητη στις μέρες μας καθώς έτσι θα πραγματοποιηθεί συνεργασία και επικοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ισότητα ευκαιριών Η ισότητα ευκαιριών είναι μία γενική αρχή της οποίας δύο ουσιαστικές πτυχές είναι η απαγόρευση των διακρίσεων λόγω ιθαγένειας και η ισότητα αποδοχών μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ο στόχος είναι η εφαρμογή της σε όλους τους τομείς, ιδίως στον οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και οικογενειακό βίο. Γι’ αυτό το λόγο έχουν παρθεί μέτρα για την καταπολέμηση κάθε διάκρισης λόγω εθνικότητας, φύλου, φυλής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας ή ηλικίας. Ορισμός κοινωνικής ένταξης Κοινωνική ένταξη είναι είτε η επαναφορά είτε η εισαγωγή ατόμων στην κοινωνία ώστε αυτά να αποτελούν λειτουργικά μέλη της. Με την βοήθεια των Ολυμπιακών αγώνων επιτυχαίνεται η ευκολότερη ένταξη και αποδοχή του άτομου στην κοινώτητα.

4 Ιδανικά και Αξίες της Ολυμπιακής εκεχειρίας και του Ολυμπισμού 2
Κάποιες από τις εκπαιδευτικές αξίες που χαρακτηρίζουν τον Ολυμπισμό είναι η χαρά της Συμμετοχής, ο Σεβασμός στον άνθρωπο και η προσπάθεια για την Αριστεία. Επιπρόσθετα , αξία αναφοράς είναι τα παρακάτω γνωμικά που είναι άρρηκτα συνυφασμένα με τον Ολυμπισμό : Ευ Αγωνίζεσθαι Το Ευ Αγωνίζεσθαι αποτελεί βασικό, θεμελιώδες στοιχείο κάθε πραγματικής αθλητικής συνάντησης, κάθε πραγματικής αθλητικής συμπεριφοράς. Είναι η μεγαλύτερη νίκη σε κάθε αγώνα, καθως αποδεικνύεται ότι σημαντικότερη είναι η προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα. Αποτελει το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας που καταδεικνύει το μεγαλείο του κάθε αθλητή και ανθρώπου. Νους υγιής εν σώματι υγιεί Το αρχαίο απόφθεγμα νους υγιής εν σώματι υγιεί υποδεικνύει την ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης τόσο του σώματος όσο και του πνεύματος ενός ανθρώπου. Με άλλα λόγια μονό η καλή σωματική διάπλαση άλλα το άτομο πρέπει και να επιδιώκει την όξυνση του νου. Για αυτό τον λόγο και από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα οι άνθρωποι για να το επιτύχουν αυτό συμμετέχουν στους ολυμπιακούς αγώνες.

5 Από τον Ρατσισμό στο Bullying
Η μη αποδοχή της διαφορετικότητας γίνεται αιτία δημιουργίας ρατσισμού και δημιουργει κοινωνικά προβλήματα. ενδοσχολικος ρατσισμος (μεταξυ των μαθητων ενός σχολειου) Εθνικός ρατσισμός ( αναμεσα στα κρατη) Κοινωνικός ρατσισμός ( αναμεσα σε υσχηρες και ανισχυρες κοινωνικες ομαδες) Θρησκευτικός ρατσισμός (διαφορετικές θρησκευτικες πεποιθήσεις ) Φυλετικός ρατσισμός (αναμεσα σε γυναικες και ανδρες) Η ενδοσχολικη βια προκύπτει όταν δεν υπαρχει σεβασμός στην διαφορετικότητα του άλλου παιδιου, Το άτομο επηρεάζεται σε κοινωνικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

6 Ενδοσχολική Βία Είναι μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

7 Συμμετέχουν οι μαθητές της β’ Γυμνασίου, Νίκας Τ. , Ουλής Ν
Συμμετέχουν οι μαθητές της β’ Γυμνασίου, Νίκας Τ., Ουλής Ν., Χατζησπύρου Π.

8 Μορφές ενδοσχολικής Βιας
Ψυχολογική Βία Εκφράζεται με διάφορα πειράγματα, παρατσούκλια, κοροϊδία, διάδοση φημών, εξύβριση, ταπείνωση, εξευτελισμός, ρατσιστικά σχόλια, απειλών ή και τρομοκρατίας. Περιλαμβάνει επίσης και τον εσκεμμένο αποκλεισμό μαθητών από διάφορες κοινωνικές και σχολικές δραστηριότητες. Στην πραγματικότητα, το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού δύσκολα μπορεί να οριστεί αφού εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορούν να πάρουν τη μορφή της : Ψυχολογικής Βίας Σεξουαλικής Παρενόχλησης Σωματικής βίας Σεξουαλικής Παρενόχλησης χαρακτηρίζεται από σεξουαλικά ταπεινωτικά σχόλια, ανεπιθύμητα αγγίγματα, εξαναγκασμός του θύματος να παρακολουθεί ή να συμμετέχει ενεργά σε σεξουαλικές πράξεις και βιασμός Σωματική Βια εκδηλώνεται με χτυπήματα, σπρωξίματα, κλοτσιές, τσιμπιές και στριμώγματα

9 Τρόποι αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού
 -Καταλυτικός είναι ο ρόλος του δασκάλου-καθηγητή που μπορεί να εμπνεύσει τους μαθητές και να τους προσανατολίσει προς τα υψηλά ανθρωπιστικά ιδεώδη της ισοτιμίας της συναδελφοσύνης και της ουσιαστικής δημοκρατίας. -Μπορουν να πραγματοποιούνται περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο σχολείο με θέμα την υγιή αντιμετώπιση των ξένων.

10 Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης
Τα Μ.Μ.Ε επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό νέους, αλλά συνήθως προβάλουν λάθος πρότυπα ανθρώπων και συμπεριφοράς με αποτέλεσμα να αυξάνουν την τάση του ρατσισμού. Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι: -Να γίνεται έλεγχος στις διάφορες εκπομπές και στο περιεχόμενό τους. -Προβολή των ανατριχιαστικών συνεπειών του ρατσισμού αλλά και της υπερβολικής εμμονής με αυτό. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να επικοινωνήσει το θύμα με τους γονείς του ή κάποιον καθηγητή που εμπιστεύεται χωρίς να φοβάται τις απειλές των άλλων παιδιών

11 Quiz Time Ποια από τις παρακάτω πιθανές απαντήσεις είναι σωστή? Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το ??? ανέφερε ότι έπεσε θύμα ανάρτησης εξευτελιστικών φωτογραφιών στο Ίντερνετ και το 12,82% διάδοσης τέτοιων φωτογραφιών μέσω κινητών. Π) 14% Λ) 10 % Σ) 16 % Πάνω από 1 στους ??? μαθητές έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού, χυδαίων φραστικών επιθέσεων και διαπόμπευσης στο Διαδίκτυο καθώς και μέσα από το Facebook. Κ) 15 Σ) 10 Δ) 20 Τα άτομα που ασκόυν βία επικεντρώνονται κυρίως στη χρήση κοροϊδευτικών ονομάτων κατά ??? Τ) 60% Η) 50% Ο) 70% τα σπρωξίματα και τα χτυπήματα εφαρμόζονται κατά ??? και τα πειράγματα λόγω εξωτερικής εμφάνισης 36,3% Ν) 40% Κ) 50% Ο) 45% Bullying Σ Τ Ο Π

12 Πηγές….

13


Κατέβασμα ppt "Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google