Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ηλιακή ενέργεια και ηλιακός θερμοσίφωνας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ηλιακή ενέργεια και ηλιακός θερμοσίφωνας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ηλιακή ενέργεια και ηλιακός θερμοσίφωνας
Εργασία Τεχνολογίας 2006 Νίκη Καΐρη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τσαγκογέωργα Α.

2 Περιεχόμενα Παρουσίαση σκοπού ήλιος
ο ήλιος και η χρησιμότητα του στον πλανήτη Ηλιακή ενέργεια Αξιοποίηση της ηλιακής ενέργεια Ηλιοθερμικά συστήματα Ηλιακά συστήματα και προϊόντα υλικά και όργανα φωτογραφικό υλικό ιστορική αναδρομή πληροφορίες βιβλιογραφία

3 Παρουσίαση σκοπού Αυτή η έρευνα πραγματεύεται την σημασία και την χρησιμότητα της ηλιακής ενέργειας στον πλανήτη μας, όπως και την λειτουργία ενός ηλιακού συλλέκτη, δηλαδή ενός ηλιακού θερμοσίφωνα.

4 ήλιος Ο ήλιος είναι η βασική πηγή ζωής στον πλανήτη μας. Σχεδόν όλες οι μορφές παράγωγης ενέργειας είναι συσχετισμένες έμμεσα ή άμεσα με την ηλιακή. Τα φυτά χρησιμοποιούν τον ήλιο για την διάσπαση του ατόμου του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο. Το υδρογόνο ενώνεται με το διοξίδιο του άνθρακα για να δημιουργήσει την «τροφή» του φυτού. Τέτοια φυτά που πέθαναν πριν πολλά εκατομμύριο χρόνια δημιούργησαν το κάρβουνο που χρησιμοποιούμε σε διάφορες μορφές παραγωγής ενέργειας. Παρόμοια φυτά έτρωγαν τα ψάρια στις θάλασσες που μετά το πέρας εκατομμυρίων ετών από το θάνατο τους συντέλεσαν στη δημιουργία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ακόμα και η αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια είναι απόλυτα εξαρτημένες με τον ήλιο όπως θα διαπιστώσετε στις ανάλογες σελίδες της παρούσας ιστοσελίδας. Στο παρόν σκέλος θα γνωρίσουμε τις άμεσες μορφές εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων και ηλιακών θερμικών μονάδων (τα γνωστά ηλιακά θερμοσίφωνα).

5

6 Ο ήλιος και η χρησιμότητά του στον πλανήτη μας
Όπως ξέρουμε ο ήλιος είναι η βασική πηγή ενέργειας του πλανήτη μας. Ο Ήλιος (εκ του Αβίλιος - αέλιος - ηέλιος = ο ακτινοβολών, ο πυρπολών) είναι απλανής αστέρας μέσου μεγέθους που λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών των στοιχείων που τον συνθέτουν, μεταξύ των οποίων και το υδρογόνο, τα μόρια αλλά και τα άτομά τους βρίσκονται σε μια κατάσταση " νέφους " θετικών και αρνητικών φορτίων ή κατάσταση πλάσματος, όπως ονομάστηκε. Σ' αυτές τις θερμοκρασίες, μερικών εκατομμυρίων °C, οι ταχύτατα κινούμενοι πυρήνες υδρογόνου (H) συσσωματώνονται, υπερνικώντας τις μεταξύ τους απωστικές ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις και δημιουργούν πυρήνες του στοιχείου ηλίου (Ηe). Η πυρηνική αυτή αντίδραση -σύντηξη πυρήνων- είναι εξώθερμη και χαρακτηρίζεται από τη γνωστή μας έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας ή θερμότητας ή όπως συνηθίζεται να λέγεται, ηλιακής ενέργειας, που ακτινοβολείται προς όλες τις κατευθύνσεις στο διάστημα. Αν και αυτό συμβαίνει συνεχώς εδώ και 5 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου, ο ήλιος διαθέτει τεράστιες ποσότητες υδρογόνου και δεν αναμένεται να υπάρξει μείωση της ενέργειας που ακτινοβολείται από αυτόν. Στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρα μας η ηλιοφάνεια διαρκεί περισσότερες από 2700 ώρες το χρόνο. Στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο εμφανίζει τις μικρότερες τιμές κυμαινόμενη από 2200 ως 2300 ώρες, ενώ στη Ρόδο και τη νότια Κρήτη ξεπερνά τις 3100 ώρες ετησίως.

7 «Στρέψου στον ήλιο και θα αφήσεις τις σκιές πίσω σου» (γερμανική παροιμία)

8 Οι ακτίνες του ηλίου Οι αναλύσεις των ακτινών του Ήλιου έδειξαν ότι αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο

9 Ηλιακή ενέργεια H στροφή στις καθαρές πηγές ενέργειας είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, αν θέλουμε να αποτρέψουμε τις επικείμενες και επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές που οφείλονται στην καύση των ορυκτών καυσίμων. H Ελλάδα αποτελεί προνομιακό χώρο εφαρμογής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το 30% των αναγκών της Ελλάδας σε ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να καλυφθεί από φωτοβολταϊκά ηλιακά συστήματα τοποθετημένα στις στέγες των κατάλληλων κτιρίων σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. κι όμως, το τεράστιο αυτό δυναμικό παραμένει αναξιοποίητο. H σημερινή αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα είναι περιθωριακή. Ελάχιστες αποκεντρωμένες εφαρμογές μετά βίας συντηρούν λίγες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. H παντελής έλλειψη κινήτρων και ενημέρωσης μέχρι πρόσφατα κράτησε σε νάρκη μια αγορά, η οποία διεθνώς έχει έναν κύκλο εργασιών ίσο με 1,13 δισ. δολάρια (300 δισ. δρχ.) και αναπτύσσεται με ρυθμό 15% ετησίως. Οι εκθέσεις της E.E. αναφέρουν ότι μια ταχεία ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων θα δημιουργούσε τουλάχιστον νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη ως το H Κρήτη θα φιλοξενήσει τον μεγαλύτερο ηλιακό φωτοβολταϊκό σταθμό στον κόσμο. Το χαμηλό κόστος αυτού του σταθμού δημιουργεί νέες συνθήκες στη διεθνή αγορά και ρίχνει δραστικά το κόστος της ηλιακής ενέργειας.

10 Αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας
Σήμερα αξιοποιούμε με πολλούς τρόπους την ευεργετική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας: 1) Με τη χρήση των θερμικών ηλιακών συστημάτων που συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία και τη μετατρέπουν σε θερμότητα σε κάποια θερμομονωμένη δεξαμενή, όπου την αποθηκεύουν και ονομάζονται ενεργητικά ηλιακά συστήματα.

11 2) Με τα παθητικά ηλιακά συστήματα, δηλαδή όλα τα κατάλληλα σχεδιασμένα και συνδυασμένα δομικά στοιχεία των οικοδομικών κατασκευών (κτηρίων) που υποβοηθούν την καλύτερη άμεση ή έμμεση εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας είτε για τη θέρμανση των κτηρίων το χειμώνα είτε για το δρόσισμα τους το καλοκαίρι.

12 Κατοικίες σχεδιασμένες για την καλύτερη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας

13 3) Με την κατευθείαν μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική με τη χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Φωτοβολταικά σε κατοικίες

14 Αυτοκίνητο που κινείται με ηλιακή ενέργεια

15 η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται για τηνκίνηση του αυτικινήτου
Πώς λειτουργεί; η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται για τηνκίνηση του αυτικινήτου

16 Ηλιοθερμικά συστήματα
Εδώ και μια εικοσαετία οι Έλληνες καταναλωτές έχουν εξοικειωθεί με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες για την παραγωγή ζεστού νερού. Εκείνο όμως που αγνοεί η πλειοψηφία των καταναλωτών είναι, όχι μόνο οι τεχνολογικές βελτιώσεις των ηλιοθερμικών συστημάτων για ζέσταμα του νερού, αλλά κυρίως οι λοιπές χρήσεις των ηλιοθερμικών τεχνολογιών όπως η θέρμανση χώρων, η τηλεθέρμανση οικισμών, ο ηλιακός κλιματισμός και η ηλιοθερμική παραγωγή ηλεκτρισμού.

17 Ηλιακά συστήματα και προϊόντα
ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ Βραβευμένος πανευρωπαϊκά, μαγειρεύει όλα τα φαγητά φούρνου και κατσαρόλας σε λίγο περισσότερο χρόνο απ' ότι οι ηλεκτρικές συσκευές. Φορητός, χρησιμοποιείται άνετα στο σπίτι και στην εξοχή

18 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 12V
Συλλέκτες ηλιακής ενέργειας ή ολοκληρωμένα φωτοβολταϊκά συστήματα στα μέτρα των αναγκών σας , από μια λάμπα μέχρι και ολόκληρη εγκατάσταση κατοικίας και πλέον. Διαθέτουμε διάφορα μεγέθη συλλεκτών,από 5W έως 100W, και όλα τα απαιτούμενα εξαρτήματα - λάμπες 12V, ρυθμιστές φόρτισης, συσσωρευτές, κ.λ.π

19 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΟΧΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
Απλό, οικονομικό και πολύ εξυπηρετικό,μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρικό ρεύμα για βασικό φωτισμό, λειτουργεία PC και φόρτιση κινητού τηλεφώνου, όπου και να είστε. Διαθέτει αυτοματισμό και λειτουργίεςενός ολοκληρωμένου συστήματος.

20 ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ 12V-0,25A
Αδιάβροχος και πολύ ανθεκτικός Συντηρεί, εξυγιαίνει και μακραίνει τη ζωή της μπαταρίας αυτοκινήτου, φορτηγού, σκάφους, γεννήτριας κλπ.

21 ΗΛΙΑΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΗΛΙΑΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ Προστατεύει τη μπαταρία του αυτοκινήτου από φυσική εκφόρτιση, αυξάνει τη διάρκεια ζωή της και την διατηρεί σε ακμαία κατάσταση.

22 ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ''C'' / "AA"
Φορτίζει με ηλιακή ενέργεια 2 "C" ή "ΑΑ" επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Διαθέτει ένδειξη φόρτισης με φώς LED και αυτόματο σύστημα προστασίας από υπερφόρτιση

23 ΗΛΙΑΚΟ ΛΟΥΞ/ΦΑΚΟΣ/ ΦΩΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ & ΜΕ ΔΥΝΑΜΟ
Ηλιακή φορητή λάμπα για ποικίλες χρήσεις. Λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, δυναμό , AC/DC πηγές ρεύματος και συνήθεις μπαταρίες. Υπάρχει και μοντέλο με ενσωματωμένο ραδιόφωνο AM-FM.

24 ΗΛΙΑΚΟ ΦΩΣ ΚΗΠΟΥ ΜΕ 5 SUPER BRIGHT LED ΛΕΥΚΟΥ ΦΩΤΟΣ

25 ΗΛΙΑΚΟΣ ΑΔΙΑΒΡΟΧΟΣ ΦΑΚΟΣ ΦΩΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Φορτίζεται την ημέρα και χρησιμοποιείται κατά βούληση σαν φακός ή προειδοποιητικό φως. Ενδείκνυται για ποδήλατο, αυτοκίνητο και χρήση κοντά στο νερό. Λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια ή και με συνήθεις μπαταρίες.

26 ΗΛΙΑΚΟ ΦΩΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Φορτίζεται την ημέρα και τη νύχτα προειδοποιεί ύπαρξη κινδύνου. Ιδιαίτερα χρήσιμο για ιχθυοτροφεία, έργα οδοποιίας, σηματοδότηση κλπ.

27 ΕΜΑΓΙΕ ΣΚΕΥΗ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
ΕΜΑΓΙΕ ΣΚΕΥΗ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Στρογγυλά ή ορθογώνια, ιδανικά για χρήση με ηλιακό φούρνο.

28 ΗΛΙΑΚΗ ΝΤΟΥΖΙΕΡΑ Ζεσταίνει μέχρι 20 λίτρα νερό για ντουζ,πλύσιμο ρούχων, πιάτων κ.λπ. Ιδιαίτερα χρήσιμη στην εξοχή

29 10 λόγοι για να στραφούμε στην ηλιακή ενέργεια
Αξιοπιστία Είναι μια καθ΄όλα ώριμη και δοκιμασμένη τεχνολογία. Αποκέντρωση Η θερμική ενέργεια παράγεται στα σημεία ζήτησής της. Αποφεύγονται έτσι οι τεράστιες απώλειες μεταφοράς ενέργειας μέσω του ηλεκτρικού δικτύου (που στην Ελλάδα φτάνουν κατά μέσο όρο το 12%). Αυτονομία Αποτρέπονται οι τεράστιες δαπάνες για εισαγωγή ενέργειας και η ανασφάλεια λόγω εξάρτησης από εισαγόμενους ενεργειακούς πόρους. το 70% των ενεργειακών πόρων που καταναλώνει, τη στιγμή που ο ήλιος είναι δωρεάν και υπάρχει παντού. Ανάπτυξη Η ενίσχυση της εγχώριας αγοράς θα αυξήσει την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ανταγωνιστικότερο περιβάλλον των εξαγωγών. Θέσεις εργασίας Ήδη πάνω από άτομα απασχολούνται στη βιομηχανία ηλιοθερμικών συστημάτων στην Ελλάδα. Η περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς συνεπάγεται νέες θέσεις εργασίας σε μια καθαρή τεχνολογία.

30 Ευκολία Η τοποθέτηση ενός ηλιακού συλλέκτη είναι απλή. Η δε συντήρηση που απαιτεί είναι ελάχιστη. Εξοικονόμηση χρημάτων Για τον απλό καταναλωτή, ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι η πιο απλή και συμφέρουσα λύση για να περικόψει τους λογαριασμούς ρεύματος. Το μέσο ετήσιο κέρδος του μπορεί να φτάσει έως 100 ευρώ περίπου. Εξοικονόμηση ενέργειας Για την Ελλάδα, η εξοικονόμηση που ήδη συντελείται είναι πολύ σημαντική. Οι εγκατεστημένοι ηλιακοί θερμοσίφωνες εξοικονομούν ήδη 1,1 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο, όση ενέργεια παράγει δηλαδή ένας συμβατικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 200 μεγαβάτ. Χωρίς τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα υπήρχε ένα σημαντικό έλλειμμα ισχύος, ιδιαίτερα στα απομονωμένα ηλεκτρικά δίκτυα των νησιών που θα αντιμετώπιζαν έτσι συχνές διακοπές ρεύματος, ιδίως κατά την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Προστασία περιβάλλοντος Αποτρέπεται η έκλυση μεγάλων ποσοτήτων ρύπων που επιβαρύνουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Κλιματικές αλλαγές Αποτρέπεται η κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και κατά συνέπεια οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που προκαλούν τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές. Ένα τυπικό θερμοσιφωνικό σύστημα για οικιακή χρήση παράγει στην Ελλάδα ετησίως κιλοβατώρες και αποσοβεί την έκλυση κιλών CO2 το χρόνο, όσο δηλαδή θα απορροφούσε 1,5 στρέμμα δάσους.

31 Φωτοβολταϊκά στοιχεία
Όταν τα φωτοβολταϊκά εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία μετατρέπουν ένα 5-17% της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική (με τη σημερινή τεχνολογία, η οποία συνεχώς βελτιώνεται). Το πόσο ακριβώς είναι αυτό το ποσοστό εξαρτάται από την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν π.χ. τα λεγόμενα μονοκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά, τα πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά, και τα άμορφα. Τα τελευταία έχουν χαμηλότερη απόδοση είναι όμως φθηνότερα. Η επιλογή του είδους των φωτοβολταϊκών είναι συνάρτηση των αναγκών, του διαθέσιμου χώρου ή ακόμα και της οικονομικής ευχέρειας του χρήστη. Τα φωτοβολταϊκά μπορούν να τοποθετηθούν σε οικόπεδα, στέγες (επίπεδες και κεκλιμένες) ή και σε προσόψεις κτιρίων.

32 Υπάρχουν δύο τρόποι να τα χρησιμοποιήσει κανείς
Υπάρχουν δύο τρόποι να τα χρησιμοποιήσει κανείς. Ανεξάρτητα από το δίκτυο της ΔΕΗ ή σε συνεργασία μ’ αυτό. Μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση μπορεί να αποτελεί λοιπόν ένα αυτόνομο σύστημα που να καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών ενός κτιρίου ή μιας επαγγελματικής χρήσης. Για τη συνεχή εξυπηρέτηση του καταναλωτή, η εγκατάσταση θα πρέπει να περιλαμβάνει και μια μονάδα αποθήκευσης (μπαταρίες) και διαχείρισης της ενέργειας.

33 Εναλλακτικά, ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού με φωτοβολταϊκά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το δίκτυο της ΔΕΗ (διασυνδεδεμένο σύστημα). Στην περίπτωση αυτή, καταναλώνει κανείς ρεύμα από το δίκτυο όταν το φωτοβολταϊκό σύστημα δεν επαρκεί (π.χ. όταν έχει συννεφιά ή κατά τη διάρκεια της νύχτας) και δίνει ενέργεια στο δίκτυο όταν η παραγωγή υπερκαλύπτει τις ανάγκες του, π.χ. τις ηλιόλουστες ημέρες ή όταν λείπει κανείς.

34 Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φωτοβολταϊκά χρησιμοποιούνται για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εφεδρείας (δηλαδή ως συστήματα αδιάλειπτης παροχής – UPS). Στην περίπτωση αυτή, το σύστημα είναι μεν διασυνδεδεμένο με τη ΔΕΗ, αλλά διαθέτει και μπαταρίες (συν όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά) για να αναλαμβάνει την κάλυψη των αναγκών σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος και για όσο διαρκεί αυτή. Ένα τυπικό φωτοβολταϊκό ισχύος 1 κιλοβάτ (kW) παράγει κατά μέσο όρο κιλοβατώρες το χρόνο (ανάλογα με την ηλιοφάνεια της περιοχής) και αποτρέπει κατά μέσο όρο κάθε χρόνο την έκλυση κιλών διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή θα απορροφούσαν δύο στρέμματα δάσους.

35 Τα φωτοβολταϊκά εγγυώνται:
μηδενική ρύπανση αθόρυβη λειτουργία αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής (που φθάνει τα 30 χρόνια) απεξάρτηση από την τροφοδοσία καυσίμων για τις απομακρυσμένες περιοχές δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες ελάχιστη συντήρηση Τα φωτοβολταϊκά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως δομικά υλικά, υποκαθιστώντας άλλα παραδοσιακά υλικά (π.χ. κεραμοσκεπές ή υαλοστάσια σε προσόψεις). Κατ’ αυτό τον τρόπο εξοικονομούνται χρήματα και φυσικοί πόροι. Στην περίπτωση μάλιστα των υαλοστασίων σε προσόψεις εμπορικών κτιρίων, διατίθενται σήμερα διαφανή φωτοβολταϊκά με θερμομονωτικές ιδιότητες αντίστοιχες με αυτές των υαλοστασίων χαμηλής εκπεμψιμότητας (low-e), τα οποία επιτυγχάνουν (πέραν της ηλεκτροπαραγωγής) και εξοικονόμηση ενέργειας 15-30% σε σχέση με ένα κτίριο με συμβατικά υαλοστάσια.

36 Κατασκευή ηλιακού συλλέκτη

37 Υλικά κατασκευής Σώμα αντλίας Καπάκι σώματος αντλίας Φτερωτή
«μακαρόνι» σιλικόνης μήκους 2cm Ηλεκτρικό κινητήρα βίδες

38 Κατασκευή (1ο βήμα) Λείανε με μια λίμα τις άκρες του μεταλλικού άξονα. Σφήνωσε το μεταλλικό άξονα τη φτερωτή. Πέρασε τον άξονα από την τρύπα της βάσης του σώματος της αντλίας, έτσι ώστε η φτερωτή να «φωλιάσει» στη θέση της. ΠΡΟΣΟΧΗ: η φτερωτή θα πρέπει να κινείται ελεύθερα στη θέση της. Αν όχι, λείανε με γυαλόχαρτο τυχόν ακμές του σώματος που την εμποδίζουν. Σφήνωσε τον άξονα του κινητήρα στο «μακαρόνι». ΠΡΟΣΟΧΗ: το «μακαρόνι» δεν θα πρέπει να ακουμπά το σώμα του κινητήρα και να τον φρενάρει.

39 Κατασκευή (2ο βήμα) Τοποθέτησε τον κινητήρα στο σώμα της αντλίας (μέχρι την «πατούρα» της) ΠΡΟΣΟΧΗ: καθώς τοποθετείς τον κινητήρα στο σώμα, θα πρέπει το «μακαρόνι» να περάσει γύρω από τον μεταλλικό άξονα της φτερωτής. Έλεγξε αν ο κινητήρας περιστρέφει ελεύθερα την φτερωτή. Αν όχι έλεγξε: μήπως το «μακαρόνι» ακουμπά στη βάση του κινητήρα ή το σώμα της αντλίας. Αν ναι, ώθησε με ένα κατσαβίδι πάνω κάτω το «μακαρόνι» ώστε να έρθει στην σωστή θέση. Μήπως η φτερωτή σφήνωσε στη φωλιά της; Αν ναι, λείανε τυχόν ακμές.

40 Κατασκευή (3ο βήμα) Βίδωσε το καπάκι του σώματος, (με την γυαλιστερή επιφάνεια προς την φτερωτή), πάνω στο σώμα τις αντλίας. Έλεγξε πάλι αν η φτερωτή στρέφεται ελεύθερα (χωρίς να την τοποθετήσεις μέσα σε νερό)

41 Κατασκευή (4ο βήμα) Για να λειτουργήσει σωστά η αντλία, θα πρέπει να είναι βυθισμένη σε 2 cm νερού (περίπου). ΠΡΟΣΟΧΗ: ο κινητήρας δεν θα πρέπει να βρέχεται με νερό. Η μέγιστη ισχύς της αντλίας αποδίδεται μόνο όταν η φτερωτή στρέφεται αριστερόστροφα. Μπορούμε εύκολα να κάνουμε την φτερωτή να στρέφεται αριστερόστροφα, συνδέοντας ανάλογα τον κινητήρα της στην μπαταρία. (Αφού αλλάζοντας την πολικότητα της μπαταρίας, ο κινητήρας αλλάζει φορά περιστροφής) Τάση λειτουργίας: 1,5 volt μέχρι 6 volt Τάση καλής λειτουργίας: 3 volt Προσοχή: δεν πρέπει να δουλεύει χωρίς νερό.

42 Κατασκευή (5ο βήμα) Όταν, ενώ η αντλία λειτουργεί, δεν στέλνει νερό, τότε πιθανόν έχει εγκλωβιστεί αέρας στις σωληνώσεις της. Για την αφαίρεση του αέρα, φύσηξε δυνατά στο κάτω άνοιγμα της αντλίας.


Κατέβασμα ppt "Ηλιακή ενέργεια και ηλιακός θερμοσίφωνας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google