Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητική εργασία των μαθητών της Α΄ Λυκείου Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Παναγιώτα Φασιά Αναστασία Παλιάτσου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητική εργασία των μαθητών της Α΄ Λυκείου Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Παναγιώτα Φασιά Αναστασία Παλιάτσου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητική εργασία των μαθητών της Α΄ Λυκείου Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Παναγιώτα Φασιά Αναστασία Παλιάτσου

2

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η φωτογραφία αποτελεί προσπάθεια του ανθρώπου να απαθανατίσει τη στιγμή. Ο φόβος απώλειας της εικόνας που έχουμε στην μνήμη προσώπων και γεγονότων, μετέτρεψε την φωτογραφία σε ενθύμιο και ιστορικό ντοκουμέντο, πηγή άμεση προς επίρρωση ιστορικών αφηγήσεων και σχολιασμού ιστορικών γεγονότων. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση να μην αλλοιωθεί το φωτογραφικό υλικό με διάφορες παρεμβάσεις. Εκτός αυτού η φωτογραφία θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά όπλα ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα παραβιάσεις δικαιωμάτων.

4 «Μια φωτογραφία σου, από αυτές που κρατούν οι φοιτητές στην καρδιά τους…» Το θέμα της συγκεκριμένης ερευνητικής εργασίας επιλέχθηκε κατόπιν συζήτησης για μια φωτογραφία που προβλήθηκε στα μέσα ενημέρωσης με τίτλο «ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Ο ΓΥΠΑΣ». Οι μαθητές προβληματίστηκαν σχετικά με θέματα δεοντολογίας των φωτορεπόρτερ ενώ θίχτηκε και το θέμα των προσωπικών φιλοδοξιών που πολλές φορές την αναιρούν. Η συγκεκριμένη ερευνητική εργασία συνδέεται με τα εξής μαθήματα: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Ιστορία Νεότερων Χρόνων, Κοινωνιολογία, Πολιτική Αγωγή και Δίκαιο, Τεχνολογία.

5 ΣΚΟΠΟΣ: • Προβληματισμός σε θέματα που αφορούν την κοινωνία. • Επαφή με την ιστορία, ανάκληση στην μνήμη γεγονότων που έχουμε ακούσει, διαβάσει. • Μία ευκαιρία για διεύρυνση των γνωστικών μας οριζόντων.

6

7 • 350π.Χ: Αριστοτέλης • 1816: πρώτες πειραματικές φωτογραφίες αντικειμένων χωρίς φωτογραφική μηχανή • 1826: Niepce είναι ο πρώτος που κατόρθωσε να καταγράψει εικόνες με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός ( ηλιογραφία ) • 1847 :πρώτη φωτογραφική πλάκα, πρώτο αρνητικό φιλμ σε τζάμι • 1856: πρώτη σειρά αεροφωτογραφιών από αερόστατο • 1868: μέθοδος έγχρωμης εκτύπωσης • 1888: πρώτο φιλμ

8  1. Αναπαράσταση ενός τύπου camera obscura.  2.Ψηφιακή μηχανή

9  1842  Απεικονίζει το ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα  Τραβήχτηκε από το Γάλλο αριστοκράτη Ζοζέφ –Ζιλπέρ Ζιρό ντε Πρανί  Πουλήθηκε έναντι 789.000 ευρώ

10

11

12

13

14

15

16

17 «Το κορίτσι από το Αφγανιστάν» o Το υπέροχο βλέμμα της, εκφράζει μέσα από την ομορφιά του όλο τον βουβό πόνο ενός λαού σε «εξορία» o Αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα εξώφυλλα του περιοδικού National Geographic στην ιστορία της κυκλοφορίας του.

18

19

20

21 Ἂ ς σταθο ῦ με στ ὸ πλευρ ὸ ἐ τούτης τ ῆ ς μικρ ῆ ς Φωτογραφίας πο ὺ ε ἶ ναι ἀ κόμα στ ὸ ν ἀ νθ ὸ το ῦ μέλλοντός της: νέοι ἀ νώφελα λιγάκι ἀ γκαλιασμένοι ἐ νώπιον ἀ νωνύμως ε ὐ θυμούσης παραλίας. Ναύπλιο Ε ὔ βοια Σκόπελος; Θ ὰ πε ῖ ς κα ὶ πο ὺ δ ὲ ν ἦ ταν τότε θάλασσα. (Κική Δημουλά, Τα Ποιήματα, Ίκαρος 1998)

22  «Η φωτογραφία λειτουργεί ως τέχνη όταν αφηγείται μία ιστορία.» (Greenberg)  «Η φωτογραφία ελευθερώνει τη φαντασία» (Dali)  «Στη φωτογραφία η πίστη σε ένα απόλυτο χρόνο και χώρο μοιάζει να εξαφανίζεται, με τη φαντασία να γίνεται πηγή κατανόησης της εμπειρίας » (Breton)  «Η φωτογραφία αποτελεί κάτι που δημιουργήθηκε για να μας δείξει πράγματα που αισθανόμαστε και όχι αναγκαστικά όσα βλέπουμε» (Robins)

23

24 Γιέ μου, σπλάχνο τ ῶ ν σπλάχνων μου, καρδούλα τ ῆ ς καρδι ᾶ ς μου, πουλάκι τ ῆ ς φτωχι ᾶ ς α ὐ λ ῆ ς, ἀ νθ ὲ τ ῆ ς ἐ ρημι ᾶ ς μου, • π ῶ ς κλείσαν τ ὰ ματάκια σου κα ὶ δ ὲ θωρε ῖ ς πο ὺ κλαίω κα ὶ δ ὲ σαλεύεις, δ ὲ γρικ ᾷ ς τ ὰ πο ὺ πικρ ὰ σο ῦ λέω; • Φιλ ῶ τ ὸ παγωμένο σου χειλάκι πο ὺ σωπαίνει κι ε ἶ ναι σ ὰ ν ὰ μο ῦ θύμωσε κα ὶ σφαλιγμένο μένει. • Δ ὲ μο ῦ μιλε ῖ ς κι ἡ δόλια ἐ γ ὼ τ ὸ ν κόρφο δές, ἀ νοίγω κα ὶ στ ὰ βυζι ὰ πο ὺ βύζαξες τ ὰ νύχια, γιέ μου μπήγω.

25  Η μάνα του 25χρονου Τάσου Τούση σπαράζει πάνω από το νεκρό παιδί της.  Η δημοσίευση της φωτογραφίας, δεν αφήνει ασυγκίνητο τον Ρίτσο.  Εστιάζει στο προσωπικό δράμα αλλά και στην ανάγκη για συλλογικό αγώνα.  Κανένας θάνατος αγωνιστή για δημοκρατικές ελευθερίες δεν πρέπει να πάει χαμένος.

26  Ο «Επιτάφιος» του Ρίτσου, δημοσιεύεται την ίδια χρονιά.  Λογοκρίνεται από την Μεταξική Δικτατορία.  Αντίτυπα καίγονται στους στύλους του Ολυμπίου Διός.  Η φλόγα της ποιητικής συλλογής δεν σβήνει.  Ο Μ. Θεοδωράκης μελοποιεί τον Επιτάφιο θρήνο.  Τα αιματηρά γεγονότα του 1936 περνούν στα χείλια όλων.

27

28 Ιστορικά η φωτογραφία δρόμου, με τυχαίες σκηνές, είναι ανεκτίμητη στην κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων και στο να μάθουν από πού και πως φτάσαμε μέχρι εδώ. Η φωτογραφία δρόμου:  προϋποθέτει να είστε κοντά στους ανθρώπους - συχνά πολύ κοντά.  Η φωτογραφία δρόμου, που έχει μια μακράν παράδοση στη φωτοδημοσιογραφία την ιστορία της φωτογραφίας και στους μεγάλους καλλιτέχνες, έχει γίνει πρόσφατα, η μάλλον εδώ και πολύ καιρό, ύποπτη.

29 «Στην τέχνη το φαινομενικά ευκολότερο είναι και το ουσιαστικά δυσκολότερο». «Στην τέχνη το φαινομενικά ευκολότερο είναι και το ουσιαστικά δυσκολότερο». (Π. Ριβέλλης) (Π. Ριβέλλης) Μια φωτογραφία είναι η ίδια η ζωή που αποστάζεται και που συντηρείται στην αιωνιότητα.

30 Ο Γουόκερ Εβανς φωτογράφιζε τους συνεπιβάτες του με μία κάμερα κρυμμένη στο παλτό του Ο δρόμος, ο χώρος όπου ο πολιτισμός αναπτύσσεται και απεικονίζεται.

31

32 Οι φωτογραφίες είναι μία από τις πολλές πηγές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αναλύσουμε και να ερμηνεύσουμε ένα γεγονός, μία εξέλιξη ή ένα ιστορικό φαινόμενο. Μόνο περιστασιακά μπορεί να είναι το μόνο διαθέσιμο στοιχείο μαρτυρίας (για παράδειγμα, φωτογραφίες της καθημερινής ζωής, που τραβήχτηκαν στο γκέτο της Βαρσοβίας το 1943) αλλά συνήθως άλλες μορφές στοιχείων είναι επίσης διαθέσιμες και συχνά χρειάζεται να τις συμβουλευτούμε έτσι ώστε να καταλάβουμε πλήρως μια φωτογραφία.

33

34  Στις 14 Μαΐου 1912: ο Υπολοχαγός Καμπέρος, απογειώθηκε από το Παλαιό Φάληρο, με κατεύθυνση το χώρο των στρατιωτικών ασκήσεων. Δεν πρόφθασε να φθάσει στον προορισμό του. Καθώς πλησίαζε στο χώρο των ασκήσεων, μεταξύ Καπανδριτίου και Αγίου Μερκουρίου (Κιούρκα) λόγω βλάβης του κινητήρα, προέβη σε αναγκαστική προσγείωση.  Λίγα όμως μέτρα πάνω από το έδαφος, ο κινητήρας σταμάτησε και το αεροπλάνο κατέπεσε, με αποτέλεσμα να πάθει σοβαρές ζημιές. O χειριστής σώθηκε, πηδώντας από ύψος 10 μέτρων, επάνω σε ξηρά χόρτα.  O Καμπέρος ανέλαβε διάφορες αποστολές κατοπτεύσεως για λογαριασμό των εχθρικών στρατευμάτων από ύψος 1.000 έως 1.500 μέτρων και κατόπιν προσγειώθηκε ομαλά στην περιοχή Κουσούμπι.  Εκεί έτρεξαν Αξιωματικοί και στρατιώτες να θαυμάσουν τον πρώτο Έλληνα στρατιωτικό αεροπόρο. Σε λίγο έφθασε και ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος με το Γάλλο στρατηγό Εντού και τον συνεχάρησαν για την επιτυχημένη πτήση.

35

36  Την μαρτυρία ενός πρόσφυγα μεταφέρει ο Γάλλος δημοσιογράφος Rene Paul στο κείμενο που ακολουθεί: «Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, το πρώτο τμήμα του τουρκικού ιππικού έκανε την είσοδο του στη Σμύρνη.

37

38 Τετάρτη, 13 Αυγούστου 1922. Το μεσημέρι, άκουσα να φωνάζουν «Φωτιά!». Ανέβηκα στην ταράτσα του σπιτιού μου.Οι πρώτες λάμψεις της πυρκαγιάς ήταν ορατές. Έδιναν την εντύπωση ενός τεράστιου Μισοφέγγαρου.

39 Πέμπτη βράδυ. Στο δρόμο, στην αποβάθρα της Πούντας, μια γυναίκα που τρελάθηκε, ρίχνεται στη θάλασσα! Οι άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας τη βγάζουν και αναγκάζονται να τη δέσουν στα κιγκλιδώματα, γιατί προσπαθεί να κάνει τα ίδια. Δίπλα μας ακριβώς μια γυναίκα την πιάνουν οι ωδίνες του τοκετού.

40 Τη νύχτα ξυπνήσαμε από τις σπαρακτικές κραυγές του πλήθους. Οι Τούρκοι όρμησαν στο πλήθος, βιαιοπράγησαν κατά των ανδρών, πρόσβαλαν τις γυναίκες. Έκλεψαν τα ρούχα τους και τα παπούτσια τους, σε σημείο που ορισμένοι ξέσκιζαν μόνοι τους τα ρούχα τους, για να μην βάζουν τους Τούρκους σε πειρασμό. Για να βγουν απ’ αυτή την κόλαση (έτσι είχε καταλήξει η γελαστή πολιτεία της Σμύρνης), οι άνθρωποι ρίχνονταν στη θάλασσα, με σκοπό να φτάσουν στα μεταγωγικά ή τα πολεμικά πλοία ……..

41

42

43 •Η ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα – ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο τρόμος που προκάλεσε την ανέδειξε σε σύμβολο υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και του πυρηνικού αφοπλισμού. •Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ έλαβε χώρα λίγο πριν τη λήξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου, στις 6 Αυγούστου 1945 και ήταν η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της Ιστορίας. •Η βόμβα ήταν τύπου ουρανίου 235, η οποία είχε λάβει το προσωνύμιο «Little Boy» (αγοράκι). •Ο αρχικός αριθμός των θυμάτων που πέθαναν ακαριαία από τη ρίψη των βομβών υπολογίζεται σε περίπου 70.000 στη Χιροσίμα και 40.000 στο Ναγκασάκι. Μέχρι το 1950 ο απολογισμός των θυμάτων είχε φτάσει τα 200.000 θύματα. •

44

45 Τ ο τείχος που χώριζε την πόλη σε Ανατολική και Δυτική κτίστηκε από την κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας για να αποτρέψει τους πολίτες της να αυτομολούν από την Ανατολή στη Δύση. Στα 28 χρόνια της ύπαρξής του τουλάχιστον 86 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στο τείχος στην προσπάθειά τους να διαφύγουν.

46

47 Στην πτώση του συνέβαλλαν πολλοί παράγοντες. Ο σημαντικότερος ήταν η πολιτική του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Το Τείχος έπεσε τη νύχτα της Πέμπτης 9 προς Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 1989 μετά από 28 χρόνια.

48

49 Τελικά.. πάτησε ο άνθρωπος στο φεγγάρι;

50  1. Όταν οι αστροναύτες έστησαν την αμερικανική σημαία, αυτή φαίνεται να κυματίζει, πράγμα αδύνατο, αφού στο φεγγάρι δεν υπάρχει άνεμος.  Στην πραγματικότητα, η σημαία συγκρατείται ανοικτή από μια οριζόντια ράβδο και απλούστατα κινείται, όταν οι αστροναύτες την ξετυλίγου..

51  2. Δεν διακρινόταν καμία πληθώρα λαμπών άστρων στον σκοτεινό ουρανό της Σελήνης, παρόλο που δεν υποφέρει από τη φωτορύπανση, αντίθετα με τη Γη.  Στην πραγματικότητα τα άστρα, αν και ήταν ορατά από τα μάτια των αστροναυτών πάνω στο φεγγάρι, δεν ήταν αρκετά λαμπερά για να αποτυπωθούν στις φωτογραφίες.

52  3.Η σεληνάκατος που ζυγίζει 17 τόνους, δεν φαίνεται να αφήνει κανένα αποτύπωμα στην σεληνιακή άμμο, όμως ακριβώς δίπλα είναι ορατά τα ίχνη των παπουτσιών των κατά πολύ ελαφρύτερων αστροναυτών.  Στην πραγματικότητα, την ώρα που οι κινητήρες της ακάτου ενεργοποιούνται, η λεπτή σκόνη τινάζεται μακριά και το σκάφος ακουμπά πάνω στο σκληρό βράχο. Λίγο μετά η σκόνη κατακάθεται και οι αστροναύτες αφήνουν τα αποτυπώματά τους σε αυτήν.

53  4. Τα ίχνη των παπουτσιών στη λεπτή σκόνη, παρά την ανυπαρξία υγρασίας ή ατμόσφαιρας ή ισχυρής βαρύτητας, είναι απρόσμενα έντονα και καλοδιατηρημένα, σαν να έχουν γίνει από το περπάτημα ποδιών σε βρεγμένη άμμο.  Στην πραγματικότητα, η έλλειψη ανέμου στο φεγγάρι σημαίνει ότι τα αποτυπώματα διατηρούνται πολύ καλύτερα από ό,τι στη Γη.

54 Οι δίδυμοι πύργοι ήταν μία αρχιτεκτονική ιδέα του Μινόρου Γιαμασάκι. Η κατασκευή τους ξεκίνησε το 1966 με τον Βόρειο Πύργο και ακολούθησε η κατασκευή του Νότιου Πύργου. Για να ολοκληρωθεί χρειάστηκαν 7 χρόνια και 4.000 εργάτες.

55

56 Η πτώση των δίδυμων πύργων, έπειτα από την πρόσκρουση αεροπλάνων που είχαν καταληφθεί από ισλαμιστές τρομοκράτες, πάγωσαν την ανθρωπότητα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί έως σήμερα και αποτελεί κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας, έχοντας προκαλέσει πολλές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο.

57 ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ.

58 Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Με μια εικόνα μπορούμε να συλλάβουμε πιο εύκολα κοινωνικά και πνευματικά φαινόμενα στην καθημερινότητά μας που δύσκολα ένα ανθρώπινο μυαλό μπορεί να τα κατανοήσει. Με μια εικόνα μπορούν να ευαισθητοποιηθούν πολλοί άνθρωποι και να βοηθήσουν εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη και υφίστανται βία και ζουν σε συνθήκες υποσιτισμού κυρίως σε χώρες του τρίτου κόσμου όπως θα δούμε παρακάτω

59

60 Αγαπητέ Θεέ, υπόσχομαι ότι δε θα πετάξω πια άλλο φαγητό στα σκουπίδια, όσο άνοστο και αν είναι. Προσεύχομαι, να προστατεύεις την ψυχή αυτού του παιδιού...

61 Πείνα: Κατάσταση αδυναμίας, συνέπεια της έλλειψης τροφίμων η οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει υποσιτισμό. Διακρίνεται σε:  Εποχιακή πείνα  Παροδική πείνα  Μακροχρόνια πείνα

62  Η Πείνα μπορεί να προκληθεί από δύο απλούς λόγους:  α) Φτώχεια. Όταν δηλαδή κάποιος δεν έχει τα αναγκαία μέσα (χρήματα ή θέση) ώστε να καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στην απαραίτητη γι' αυτόν τροφή, με αποτέλεσμα να πεινάει.  β)Έλλειψη Τροφίμων. Όταν δηλαδή τα τρόφιμα σε μία οικογένεια, περιοχή, χώρα, ή ολόκληρο τον πλανήτη, δεν αρκούν για να θρέψουν ένα ή περισσότερα άτομα, με αποτέλεσμα αυτά να πεινούν.

63 • καθυστερημένη ανάπτυξη παιδιών, αναιμία ενηλίκων.  Πρήξιμο ποδιών, μείωση αναστάσεων στις ασθένειες.  Αδυναμία οργανισμού, δυσκολία κατάποσης  Συμπτώματα όπως χρόνια διάρροια, συρρίκνωση οργάνων, υποθερμία, δυσπεψία.

64

65 ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: προσφορά υπηρεσιών για τη βοήθεια των συνανθρώπων μας με τη θέλησή μας.  Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.  Βοηθάει να εξομαλυνθούν τα κοινωνικά προβλήματα στη βάση.  Βασίζεται στην ιδέα της ανθρώπινης αλληλοβοήθειας.

66 Η Γιούνισεφ (UNICEF) είναι μία οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, τιμημένη το 1965 με βραβείο Νόμπελ για την προσφορά της. Ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 από τη γενική συνέλευση του νεοσύστατου τότε διεθνούς οργανισμού για να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ονομασία της προέρχεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων United Nations International Children's Emergency Fund (Διεθνές Έκτακτο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά).

67

68  Οι γυναίκες συνεχίζουν να υφίστανται σωματική και ψυχολογική βία.  Δεν κατορθώθηκε η αναγνώριση της ισοτιμίας και ισονομίας για τον γυναικείο πληθυσμό στον πλανήτη.  Η ανεργία πλήττει κατά κύριο λόγο τις νέες γενιές και την γυναίκα.  Ένας άνδρας επιτρέπεται να έχει «ως και επτακόσιες γυναίκες».  Η διαφήμιση τη μεταχειρίζεται ως σκεύος ηδονής.

69

70 Η 18χρονη Αϊσά, ακρωτηριασμένη, «οι Ταλιμπάν έκοψαν την μύτη και τα αυτιά της 18χρονης κοπέλας, όταν εκείνη το έσκασε πέρυσι από το σπίτι του συζύγου της στην περιοχή του Ορουγκζάν. Η νεαρή γυναίκα περιμένει να υποβληθεί σύντομα σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης του προσώπου της στην Καλιφόρνια.» (TIMES)

71 Μία άλλη γυναίκα, έγκυος και χήρα, εκτελέστηκε εν ψυχρώ σε δημόσια θέα με τρεις σφαίρες στο κεφάλι. Οι δράστες της εκτέλεσης, που είχαν μαστιγώσει νωρίτερα την άτυχη γυναίκα, πέταξαν στη συνέχεια το πτώμα της σε περιοχή που ελέγχουν οι αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας.

72

73

74 Ο εθελοντισμός είναι μια στάση ζωής που πηγάζει από τη θέληση ενός ανθρώπου να προσφέρει ανιδιοτελώς στην κοινωνία. Στο «Καταφύγιο Γυναίκας» ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτει ο καθένας, την επιστημονική κατάρτιση ή/και τη τεχνογνωσία του, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη προσπάθεια για τη καταπολέμηση της κακοποίησης.

75 5. Άγνωστος φωτογράφος: “Billy the Kid”, $2.3 εκ.

76

77

78

79

80

81 Αχ Τέχνη... ! Ποτέ δεν σταματάς να με αφήνεις άφωνο με τα τερτίπια σου. Για κάτι που ουσιαστικά δεν υπάρχει, για κάτι που δεν έχει καμία απολύτως πρακτική χρήση είσαι πολύ περίπλοκη το ξέρεις; Και συχνά πανάκριβη.

82

83  Γεωργάνου Χρήστος  Γιώτης Ιωάννης  Ιατρού Σταύρος  Μπάκα Μαρία  Μπακάρας Χρήστος  Μπεζεβέγκη Μαρία  Νάκου Ελένη  Νάστου Ελπίδα  Οικονόμου Αγγελική  Παλιάτσου Βασιλική  Σιαφάκας Χρήστος  Στούπα Βασιλική  Στούπα Ειρήνη  Τσκινιά Αναστασία  Τσούμαλη Σωτηρία  Χαραλαμπίδης Βησσαρίωνας  Ψάλτη Σπυριδούλα


Κατέβασμα ppt "Ερευνητική εργασία των μαθητών της Α΄ Λυκείου Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Παναγιώτα Φασιά Αναστασία Παλιάτσου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google