Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανακύκλωση Μπαταριών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανακύκλωση Μπαταριών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανακύκλωση Μπαταριών

2 Ο φορέας ανακύκλωσης οικιακών μπαταριών στην Ελλάδα ονομάζεται ΑΦΗΣ ΑΕ
Ο φορέας ανακύκλωσης οικιακών μπαταριών στην Ελλάδα ονομάζεται ΑΦΗΣ ΑΕ. Είναι ο υπεύθυνος φορέας για την συλλογή και ανακύκλωση μπαταριών στη χώρα μας.

3 Η ιστορία της μπαταρίας
Alessandro Cont di Volta ( ) Luigi Galvani ( ) Η μπαταρία του Volta (βολταϊκή στήλη) Η ιστορία της μπαταρίας Οι επιστήμονες Luigi Galvani και Alessandro Cont di Volta ήταν οι πρώτοι που παρατήρησαν τα ηλεκτρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις τους στους οργανισμούς. Ο Volta κατασκεύασε την πρώτη μπαταρία, από εναλλασσόμενες πλάκες ψευδαργύρου και χαλκού.

4 Η μπαταρία της Βαγδάτης
Το 1938 ο Γερμανός αρχαιολόγος Wilhem Konig ανακάλυψε μία κατασκευή παρόμοια με την μπαταρία στην Βαγδάτη. Η κατασκευή είχε το μέγεθος μίας γροθιάς και ήταν φτιαγμένη από πηλό. Δεν έχει αποδειχθεί όμως οτι ήταν όντως μία πρωτόγονη μπαταρία. Η μπαταρία της Βαγδάτης

5 Η δομή της μπαταρίας Μία μπαταρία αποτελείται από ένα ή περισσότερα ηλεκτρικά στοιχεία. Ένα ηλεκτρικό στοιχείο αποτελείται από δύο πλάκες φτιαγμένες από διαφορετικά μέταλλα. Μπαταρία αυτοκινήτου.

6 Το ξηρό στοιχείο (στοιχείο Leclanché)
Τα μέταλλα αυτά είναι συνήθως ψευδάργυρος και χαλκός. Οι πλάκες αυτές ονομάζονται «ηλεκτρόδια» και είναι βουτηγμένες σε υγρό που επιτρέπει την ροή ρεύματος και ονομάζεται «ηλεκτρολύτης». Οι μεταλλικές πλάκες αντιδρούν χημικά με τον ηλεκτρολύτη και αν τα συνδέσουμε με αγωγό, θα έχουμε την ροή ηλεκτρικού ρεύματος.

7 Τα είδη της μπαταρίας: 1) Πρωτογενείς
Διάφορες πρωτογενείς (μη επαναφορτιζόμενες) μπαταρίες Τα είδη της μπαταρίας: 1) Πρωτογενείς (μίας χρήσεως) Οι πρωτογενείς μπαταρίες, είναι οι μη επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Αυτές είναι οι: Ψευδαργύρου/ Άνθρακα: οι γνωστές σε όλους απλές μπαταρίες. Ψευδαργύρου/ Χλωριδίου: οι απλές μπαταρίες μεγάλης διαρκείας (heavy duty) Αλκαλικές Μαγγανίου: οι γνωστές αλκαλικές μπαταρίες, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις παραπάνω μπαταρίες.

8 Αργύρου: συνήθως κομβιόσχημες, χρησιμοποιούνται σε ρολόγια κυρίως.
Διάφορες πρωτογενείς (μη επαναφορτιζόμενες) μπαταρίες Αργύρου: συνήθως κομβιόσχημες, χρησιμοποιούνται σε ρολόγια κυρίως. Λιθίου: μεγάλης διάρκειας ζωής, χρησιμοποιούνται κυρίως σε φωτογραφικό εξοπλισμό και στα κινητά τηλέφωνα. Ψευδαργύρου – αέρα: κομβιόσχημες, χρησιμοποιούν αέρα για αρνητικό πόλο. Υδραργύρου: χρησιμοποιούνται σε ιατρικές συσκευές όπως ακουστικά βαρυκοϊας. Όμως ο υδράργυρος είναι βλαβερός και γι αυτό γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση τους.

9 Τα είδη της μπαταρίας: 2) Δευτερογενείς
(επαναφορτιζόμενες) Μπαταρίες Νικελίου/ Καδμίου Οι δευτερογενείς μπαταρίες, είναι οι επαναφορτιζόμενες. Αυτές είναι οι: Σύστημα Νικελίου/Καδμίου: Οι πρώτες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που φτιάχτηκαν ποτέ. Δυστυχώς το κάδμιο είναι βλαβερό. Έτσι γίνονται προσπάθειες να απομακρυνθεί αυτό το είδος από την αγορά. Σύστημα Νικελίου/Μετάλλου υδριδίου: Φιλικότερες στο περιβάλλον από τις Νικελίου Καδμίου και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τείνουν να τις αντικαταστήσουν.

10 Νικελίου / Μετάλλου υδριδίου στον φορτιστή τους
Μπαταρίες Μολύβδου Σύστημα Μολύβδου: Η ανακάλυψή τους έφερε την επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία. Όλες οι μπαταρίες αυτοκινήτων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Δυστυχώς ο μόλυβδος είναι επίσης βλαβερός για το περιβάλλον. Γι αυτό οι μπαταρίες αυτοκινήτων συλλέγονται και ανακυκλώνονται.

11 μπαταρίες για να λειτουργήσουν: Κασετόφωνα / Ραδιόφωνα CD players
Διάφορες φορητές συσκευές Ας δούμε τώρα μερικές συσκευές που χρειάζονται μπαταρίες για να λειτουργήσουν: Κασετόφωνα / Ραδιόφωνα CD players Walkman/ discman Παιχνιδομηχανές τσέπης Κινητά τηλέφωνα Ασύρματα τηλέφωνα Παιχνίδια (τηλεκατευθυνόμενα, κούκλες κλπ) Αυτοκίνητα Φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές

12 Ηλεκτρικά φορητά εργαλεία (τρυπάνια κλπ) Βιντεοκάμερες
Διάφορες φορητές συσκευές Φακοί Ρολόγια Φωτογραφικές μηχανές Ηλεκτρικά φορητά εργαλεία (τρυπάνια κλπ) Βιντεοκάμερες Ακουστικά βαρυκοΐας Walky Talky και λοιποί ασύρματοι Τηλεχειριστήρια. Και αυτές είναι μόνο μερικές από τις συσκευές. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιείται στην βιομηχανία και αυτές οι μπαταρίες ονομάζονται «βιομηχανικοί συσσωρευτές».

13 Το μέγεθος της Ελληνικής Αγοράς σε μπαταρίες φτάνει τους 2.500 τόνους.
Νικελίου/Καδμίου Υδραργύρου Μολύβδου/ Οξέος Λοιπές Το μέγεθος της Ελληνικής Αγοράς σε μπαταρίες φτάνει τους τόνους.

14 Ψευδαργύρου/ Άνθρακα Αλκαλικές Μαγγανίου Κομβιόσχημες Λιθίου Νικελίου/Καδμίου Νικελίου/ Μετάλλου Υδριδίου Μολύβδου/Οξέως Το μέγεθος της Ευρωπαϊκής Αγοράς σε μπαταρίες φτάνει τους τόνους.

15 Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ
Εισαγωγέας Κατάστημα Καταναλωτής Απορρίμματα Κάδοι Συλλογής Διαλογή Μπαταριών Εργοστάσιο Ανακύκλωσης Νέα μπαταρία Υδροφόρος Ορίζοντας Νέα προϊόντα Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ Αυτός είναι ο κύκλος ζωής της μπαταρίας. Πρέπει να μην διακόπτουμε τον κύκλο της πετώντας την στα σκουπίδια, για να μπορούμε να φτιάξουμε νέες μπαταρίες ή άλλα προϊόντα.

16 Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο θέαμα σε όλες τις χωματερές της χώρας μας. Τα σκουπίδια μαζεύονται διαρκώς και ο,τι και να κάνει ο δήμος μας, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Εκτός από το άσχημο θέαμα και την απαίσια μυρωδιά, αυτές οι χωματερές αποτελούν κίνδυνο για την υγεία όλων μας.

17 Τα οφέλη της ανακύκλωσης
Με την ανακύκλωση, έχουμε τα παρακάτω οφέλη: Μειώνουμε σημαντικά τον όγκο των απορριμάτων. Έτσι λιγότερα σκουπίδια καταλήγουν στις ήδη υπερφορτωμένες χωματερές. Δεν σπαταλάμε χρήσιμα υλικά. Είναι πάρα πολλά τα υλικά τα τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά σε νέα προϊόντα. Έτσι δεν αδειάζουμε την γη μας από μέταλλα ή ο,τι άλλα υλικά ανακυκλώνονται.

18 Εξοικονομούμε χρήματα
Εξοικονομούμε χρήματα. Όλα αυτά τα υλικά και η ενέργεια που εξοικονομούμε από την ανακύκλωση, κοστίζουν χρήματα που τελικά, αν δεν τα ανακυκλώσουμε, πληρώνουμε από την τσέπη μας. Προστατεύουμε το περιβάλλον και την υγεία μας. Ακόμη και αν είχαμε πάρα πολύ χώρο για χωματερές, τόσα σκουπίδια μαζεμένα θα έκαναν μεγάλη ζημιά στην δημόσια υγεία.

19 Εξοικονομούμε ενέργεια
Εξοικονομούμε ενέργεια. Ανακυκλώνοντας τα διάφορα υλικά αντί να τα πετάμε, μπορούμε να ξαναφτιάξουμε νέα προϊόντα και να μην χρειαστεί να ξαναμπούμε στην διαδικασία της παραγωγής μετάλλων από ορυκτά ή χαρτιού από δέντρα. Έτσι ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας εξοικονομείται.

20 Βαρέα Μέταλλα Το σήμα του βιολογικού κινδύνου (biohazard) Ποιά είναι τα επικίνδυνα υλικά μίας μπαταρίας; Οι μπαταρίες περιέχουν μέταλλα, που επειδή έχουν ειδικό βάρος μεγαλύτερο από του σιδηρου, ονομάζονται βαρέα μέταλλα. Τα βαρέα μέταλλα όταν ελευθερωθούν στο περιβάλλον, μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα και από κει καταλήγουν στον οργανισμό μας. Κάποια μέταλλα (σίδηρος, μαγνήσιο, μαγγάνιο) είναι φυσικά συστατικά του οργανισμού μας. Τα βαρέα μέταλλα όμως όχι και γι αυτό και δεν θα πρέπει να βρεθούν στο φαγητό ή το νερό μας. Γι αυτό θα πρέπει, όταν τα χρησιμοποιούμε (όπως π.χ. στις μπαταρίες) να βεβαιωνόμαστε οτι θα επιστρέψουν σε ειδικά εργοστάσια όπου και θα ανακυκλωθούν.

21 Η μεταλλική μορφή του υδραργύρου.
Το άτομο του υδράργυρου Τα ατομικά στοιχεία του υδράργυρου 1. Υδράργυρος Ο υδράργυρος είναι εκτεταμένος στο περιβάλλον. Όλες του οι ενώσεις είναι επικίνδυνες στα ζωντανά είδη. Η πιό επικίνδυνη είναι ο αλκυλοϋδράργυρος. Δηλητηρίαση από υδράργυρο προκαλεί βλάβες στο συκώτι, τα νεφρά, τους μυς και το νευρικό σύστημα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι κομβιόσχημες μπαταρίες υδραργύρου. Η κατάποσή τους είναι εύκολη και γι αυτό πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά.

22 Η μεταλλική μορφή του μολύβδου.
Το άτομο του μολύβδου Τα ατομικά στοιχεία του μολύβδου 2. Μόλυβδος Ο μόλυβδος δεν συσσωρεύεται τόσο εύκολα στον ανθρώπινο οργανισμό όσο άλλα βαρέα μέταλλα, όμως παραμένει εξίσου επικίνδυνος. Έκθεση σε μόλυβδο προκαλεί μεταβολικές και νευροψυχολογικές διαταραχές, όπως αναιμία και διανοητική καθυστέρηση. Γενικά, η δηλητηρίαση από μόλυβδο προκαλεί προβλήματα στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης. Εισέρχεται στους οργανισμούς από το νερό και τον αέρα.

23 Η μεταλλική μορφή του καδμίου.
Τα ατομικά στοιχεία του καδμίου Το άτομο του καδμίου. 3. Κάδμιο Το κάδμιο είναι από τα πιό τοξικά βαρέα μέταλλα. Η δηλητηρίαση από κάδμιο εκδηλώνεται με την ασθένεια Itai – itai. Eμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 1940 από ορυζώνες που έχουν ρυπανθεί και το παράδοξο όνομά της οφείλεται στους ισχυρούς πόνους που προκαλεί. Το κάδμιο έχει αναγνωριστεί ως πιθανώς καρκινογενής ουσία. Εισέρχεται στους οργανισμούς με τον αέρα και το νερό.

24 Ανακύκλωση Για να μπορούμε να ανακυκλώσουμε
Όσο προχωρημένη τεχνολογία και να έχει ένας δήμος, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι όταν εμείς τους δίνουμε σακούλες γεμάτες ανακατεμένα και λερωμένα υλικά! Η καλύτερη λύση είναι να τα ξεχωρίσουμε εμείς πριν τα πετάξουμε έτσι ώστε οι εργάτες να μπορούν ευκολότερα να βρουν μέσα σε αυτά οτιδήποτε χρήσιμο. Το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο, οι μπαταρίες μπορούν να ανακυκλωθούν εύκολα αν μάθουμε εμείς πρώτοι να ξεχωρίζουμε τα σκουπίδια μας. Για να μπορούμε να ανακυκλώσουμε οποιαδήποτε υλικά, θα πρέπει να τα διαχωρίσουμε.

25 Μέθοδοι διαλογής μπαταριών
Διαλογή με ακτίνες Χ. Κάνοντας μια απλή ακτινογραφία στις μπαταρίες, βλέπουμε τί έχουν μέσα και τις ξεχωρίζουμε. Ανιχνευτές UV. Οι κατασκευαστές «γράφουν» στην μπαταρία το είδος της με βερνίκι που φωσφορίζει στις υπεριώδεις ακτινοβολίες, για να μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε εύκολα ανάλογα με το περιεχόμενό τους. Διαλογή με ηλεκτρομαγνητικούς αισθητήρες. Με μαγνητισμό, τραβάμε τις μπαταρίες ανάλογα με τα μέταλλα που έχουν.

26 Κίνδυνοι από την ανεύθυνη χρήση των μπαταριών
Τα μέταλλα που περιέχει η μπαταρία, με χημικές αντιδράσεις παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα. Και όπως ξέρουμε, αν είμαστε απρόσεκτοι με το ηλεκτρικό ρεύμα, υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Έτσι και στις μπαταρίες, αν αυτές σπάσουν και υγρανθούν ή ζεσταθούν, υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. Ειδικά σε μία χωματερή γεμάτη εύφλεκτα υλικά, φανταστείτε πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί μία πυρκαγιά. Καταρχήν, ας δούμε γιατί δεν πρέπει να ανοίγουμε μία μπαταρία ή να την πετάμε στα σκουπίδια.

27 Έτσι, βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας αλλά και την υγεία των εργαζόμενων στις χωματερές.
Επίσης, αν οι μπαταρίες είναι σπασμένες και βραχούν, τα μέταλλα που περιέχουν διαλύονται στο νερό, και ελευθερώνονται στο υπέδαφος, ρυπαίνοντας τα υπόγεια νερά και το χώμα. Τα σκουπίδια όταν καίγονται είναι βλαβερά διότι αυτά περιέχουν διάφορες ρυπαντικές χημικές ενώσεις. Με την πυρκαγιά οι ενώσεις αυτές ελευθερώνονται στον αέρα και με τη βροχή καταλήγουν στο έδαφος.

28 ανακυκλώνουμε, δεν υπάρχει κανένας φόβος για την υγεία μας.
Όμως οι κατασκευαστές μπαταριών δεν μπορούν να είναι σίγουροι πως εμείς χειριζόμαστε τις μπαταρίες με την ίδια προσοχή. Οι κατασκευαστές μπαταριών προσέχουν πολύ ωστε τα επικίνδυνα υλικά που περιέχουν οι μπαταρίες να μην ελευθερώνονται στο περιβάλλον. Οι συσκευασίες των μπαταριών είναι ερμητικά κλειστές και όταν τις χρησιμοποιούμε σωστά και τις

29 Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να τις χειριζόμαστε σωστά, για να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε άφοβα. Ας δούμε λοιπόν μερικές απλές συμβουλές, για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις μπαταρίες χωρίς κίνδυνο για εμάς και το περιβάλλον. Μπαταρίες που στοιβάζονται στα σκουπίδια, ή μπαταρίες που εμείς εκθέτουμε σε υγρασία και ήλιο ή προσπαθούμε να τις ανοίξουμε για να δούμε τί έχουν μέσα, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

30 Σωστή χρήση των μπαταριών
Προτιμάμε ηλιακές ή επαναφορτιζόμενες μπαταρίες όπου αυτές είναι διαθέσιμες. Δεν τοποθετούμε μεταχειρισμένες μπαταρίες μαζί με καινούριες στην ίδια συσκευή. Είναι επικίνδυνο και βλάπτει και τις μπαταρίες. Τις αποθηκεύουμε σε ξηρό και δροσερό μέρος. Να αποφεύγουμε την χρήση μπαταριών αν μπορούμε να βάλουμε την συσκευή στην πρίζα. Για να είμαστε βέβαιοι οτι χειριζόμαστε τις μπαταρίες με υπευθυνότητα, θα πρέπει:

31 Βάζουμε λίγη κολλητική ταινία στους πόλους της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας μόλις την αφαιρέσουμε από την συσκευή. Δεν προσπαθούμε να επαναφορτίσουμε μπαταρίες μίας χρήσεως. Δεν αφήνουμε τις μπαταρίες σε συσκευές που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε για καιρό. Δεν πιάνουμε μπαταρίες που έχουν σπάσει και στάζουν με γυμνά χέρια. Προστατεύουμε τις μπαταρίες από την υγρασία και το σκούριασμα. Δεν τις ανοίγουμε.

32 Γνωρίζετε πως... Τα μέταλλα από τις μπαταρίες αποτελούν το 60%-80% της μπαταρίας. Η ενέργεια που σώζεται από την ανακύκλωση μπαταριών σε ένα χρόνο υπολογίζεται οτι αρκεί για να καλύψει την κατανάλωση γκαζιού (για θέρμανση, ζεστό νερό και μαγείρεμα) σε 223 νοικυριά! Οι ουσίες που περιέχει μία μικρή (κομβιόσχημη) μπαταρία είναι ικανές να ρυπάνουν 1 κυβικό μέτρο χώμα ή 400 κυβικά μέτρα νερό!

33 Έρευνες που έγιναν σε 11 χωματερές στις ΗΠΑ και στον Καναδά αποκάλυψαν πως, αν και οι μπαταρίες αποτελούν μόνο το 0,2% του όγκου των απορριμάτων, από αυτές προέρχονται το 20% των τοξικών ουσιών! Πάνω από δέκα δισεκατομμύρια μπαταρίες παράγονται στην γη κάθε χρόνο. Στις ΗΠΑ αγοράζονται κάθε χρόνο 2 δις μπαταρίες, και στην Γαλλία 720 εκατομμύρια.

34 Εν κατακλείδι Ζούμε σε μία εποχή που η τεχνολογία διαρκώς προοδεύει και η πρόοδος αυτή συνοδεύεται δυστυχώς με απορρίμματα. Αυτά τα απορρίμματα δεν είναι τα ίδια με αυτά που κάναμε πριν 100 χρόνια. Πλέον δεν είναι τόσο εύκολο η φύση να τα διασπάσει μόνη της και όσο προχωράμε θα είναι όλο και πιό δύσκολο. Όλες οι παραπάνω πληροφορίες έχουν σαν σκοπό να γίνει αντιληπτό από όλους μας πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε την ανακύκλωση συνήθεια.

35 Αν λοιπόν θέλουμε να συνεχίσουμε τον άνετο τρόπο ζωής που μας παρέχει η τεχνολογία, θα πρέπει να κάνουμε την ανακύκλωση συνήθεια. Δεν είναι δύσκολο. Πετάτε τις μπαταρίες σας στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης και ζητήστε από τους γονείς σας να σας δίνουν και τις δικές τους. Για να μπορούμε να συνεχίσουμε τον άνετο τρόπο ζωής μας και να να ζούμε σε αυτό τον όμορφο πλανήτη για πολύ καιρό ακόμη.


Κατέβασμα ppt "Ανακύκλωση Μπαταριών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google