Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σχoλικό Έτος ΓΕΛ ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σχoλικό Έτος ΓΕΛ ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σχoλικό Έτος 2012-2013 ΓΕΛ ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

2 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ‹‹Η τηλεπικοινωνία στην Αρχαία Ελλάδα››
Σχ. Έτος ΓΕΛ ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ‹‹Η τηλεπικοινωνία στην Αρχαία Ελλάδα›› Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί : ΡΑΠΤΟΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΡΕΤΑ ΑΓΛΑΪΑ

3 Μαθητές που συμμετείχαν στην ερευνητική εργασία ανά ομάδα :
Ομάδα 1:“Αρχαία ΕΛΤΑ” Σερεμέτη Νίκη Ραπτοδήμος Φώτης Φάνης Γεώργιος Ροζάκη Σταυρούλα Ομάδα 2 : “MORSE” Λαφαζάνης Βασίλης Αδάμ Πέτρος Πιπέρη Στυλιανή Ομάδα 3: “The guards of the ancient Greece” Χριστοπούλου Βασιλική Πρέτση Ιουλία Στραϊτούρης Ζαχαρίας Ομάδα 4: “Extrucio terra” Χρυσίδου Βέρα Αθανασούλας Ανδρέας Σαχόλι Κατερίνα

4 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Έρευνα στο ιντερνέτ Αναζήτηση πληροφοριών
Επίσκεψη στο μουσείο του ΟΤΕ και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών Τελικό πείραμα μετάδοσης σημάτων με φωτιά Καταγραφή ημερολογίων Αναπαράσταση του δικτύου των φρυκτωριών σε χάρτη Παρακολούθηση οπτικοαουστικού υλικού Ερωτηματολόγια Έρευνα στο ιντερνέτ και αναζήτηση πληροφοριών: Κάθε ομάδα μετά από έρευνα ανέπτυξε το θέμα της εργασίας χρησιμοποιώντας κυρίως πληροφορίες με μορφή κειμένου ή εικόνων από το Διαδίκτυο και βίντεο από το youtube. Επίσκεψη σε μουσείο του ΟΤΕ Τελικό πείραμα μετάδοσης σημάτων με φωτιά Καταγραφή ημερολογίων Αναπαράσταση του δικτύου των φρυκτωριών σε χάρτη. Επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους . Παρακολούθηση οπτικοαουστικού υλικού. Ερωτηματολόγια

5 Έρευνα με ερωτηματολόγια
Έρευνα με ερωτηματολόγια Επιλογή ερωτήσεων και διαμόρφωση ερωτηματολόγιων από κάθε ομάδα. Διαμόρφωση τελικού ερωτηματολογίου Παραγωγή αντιγράφων και μοίρασμα στις τάξεις του Λυκείου Μαγούλας. Αναλυτική καταγραφή των απαντήσεων των ερωτηματολογίων. Έλεγχος διαδικασίας. Στατιστική επεξεργασία. Παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Διατύπωση συμπερασμάτων. Αξιολόγηση.

6 ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ : Διερεύνηση των συστημάτων τηλεπικοινωνίας των Αρχαίων Ελλήνων. Προβολή της εφευρετικότητας των Αρχαίων Ελλήνων. Σύγκριση της σύγχρονης τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών με εκείνη της αρχαιότητας. Πρωτοποριακές μέθοδοι στην μετάδοση οπτικών κωδικοποιημένων σημάτων. Διαπίστωση ότι τα Αρχαία τεχνήματα της τηλεπικοινωνίας είναι πρόγονοι σημερινών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Προβολή της αξίας των φρυκτωριών εν καιρώ πολέμου. Δυνατότητα χρήσης των φρυκτωριών από όλους. Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Κατανόηση της σημασίας της κρυπτογράφησης. Οι στόχοι μας Να ανακαλύψουμε τους ποικίλους τρόπους τηλεπικοινωνίας των Αρχαίων Ελλήνων Να προβάλουμε μέσα από την έρευνα αυτή, τον πολιτιστικό πλούτο των αρχαίων Ελλήνων και την εξαιρετική εφευρετικότητα που διέθεταν προκειμένου να καλύψουν την ανάγκη επικοινωνίας από απόσταση, και πληροφόρησης. Να συγκρίνουμε την σύγχρονη τεχνολογία τηλεπικοινωνιών με εκείνη της αρχαιότητας. Ειδικότερα όσον αφορά τη μετάδοση οπτικών κωδικοποιημένων σημάτων, να αντιληφθούμε πόσο μπροστά από την εποχή τους βρίσκονταν οι Έλληνες. Να διαπιστώσουμε ότι μερικά από τα Αρχαία τεχνήματα της τηλεπικοινωνίας είναι πρόγονοι σημερινών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων Να δείξουμε ότι οι φρυκτωρίες αποτελούν τη βάση των σημερινών μέσων τηλεπικοινωνίας και αυτός είναι ένας λόγος να εμβαθύνουμε επί του θέματος. Είναι σημαντικό επίσης να τονίσουμε την αξία των φρυκτωριών εν καιρώ πολέμου. Ακόμα να επισημάνουμε το γεγονός ότι ο καθένας είχε δικαίωμα να κάνει χρήση των φρυκτωριών. Να κατανοήσουμε τη σημασία της κρυπτογράφησης.

7 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών υπήρξε ανέκαθεν ραγδαία, ακολουθώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας και των υπολογιστών. Συνεχώς παρουσιάζονται νέα και βελτιωμένα συστήματα επικοινωνιών και δικτύων για να μεταφέρουν τα μηνύματα παντού, με τη μικρότερη δυνατή καθυστέρηση. Η ανάγκη αυτή για αποστολή και λήψη μηνυμάτων και εκμηδένιση της απόστασης συνοδεύει τον άνθρωπο από τη στιγμή της εμφάνισής του στον πλανήτη. Από την πρώτη σάλπιγγα που ήχησε, τα πρώτα σύννεφα καπνού που ανέβηκαν στον ουρανό, μέχρι τον πλέον σύγχρονο δορυφόρο στο διάστημα, η δίψα του ανθρώπου για επικοινωνία παραμένει άσβεστη.

8 Η Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων λόγω του πολιτισμού της και της γεωγραφικής της θέσης είχε δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στους λαούς και των τριών Ηπείρων με τις οποίες συνορεύει. Η επιτυχία αυτή οφειλόταν κατά κύριο λόγο στη συνεργασία της με τους λαούς αυτούς, χάρη στα συστήματα επικοινωνιών που επινόησε και κατά καιρούς χρησιμοποίησε σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

9 700 π.Χ. ως 300 π.Χ. → Ταχυδρομικά περιστέρια
11ος αι. π.Χ.→ Φρυκτωρίες, ένα σύστημα συνεννόησης με σήματα που μεταβιβάζονταν από περιοχή σε περιοχή με τη χρήση πυρσών, στη διάρκεια της νύκτας 1200 π.Χ. → Ο Όμηρος μιλάει για σήματα φωτιάς και σήματα καπνού στην Ιλιάδα. 700 π.Χ. ως 300 π.Χ. → Ταχυδρομικά περιστέρια χρησιμοποιούνταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 200 π.Χ. έως 100 π.Χ.→ Οι Αγγελιοφόροι πεζοί ή με άλογα 362 π.χ.→ Υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία του Τακτικού 11ου αι. π.Χ.→ Οι φρυκτωρίες ήταν ένα σύστημα συνεννόησης, σημάδια που μεταβιβάζονταν από περιοχή σε περιοχή με τη χρήση πυρσών, στη διάρκεια της νύκτας (φρυκτός=πυρσός και ώρα = φροντίδα). 1200 π.Χ. → Ο Όμηρος μιλάει για σήματα φωτιάς και σήματα καπνού στην Ιλιάδα. 700 π.Χ. έως 300 π.Χ. → Ταχυδρομικά περιστέρια χρησιμοποιούνταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 200 π.Χ. έως 100 π.Χ.→ Οι Αγγελιοφόροι πεζοί ή με άλογα Είχαν χτιστεί ακόμα και σταθμοί ανεφοδιασμού για αγγελιοφόρους. 362 π.χ.→ Υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία του Τακτικού

10 ΟΠΤΙΚA ΣHΜΑΤΑ ΜΕ ΦΩΤΙA Η φωτιά και το φως, έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην μετάδοση μηνυμάτων: Κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων Στη διάρκεια της ειρήνης Πλήθος στοιχείων για χρήσεις της φωτιάς από τους αρχαίους Έλληνες από αρχαίους συγγραφείς. Οπτικά σήματα με φωτιά Η φωτιά και το φως, έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην μετάδοση μηνυμάτων: κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων στη διάρκεια της ειρήνης αφού τα διατάγματα της κεντρικής διοίκησης, τα νέα, οι αποφάσεις, οι νόμοι έπρεπε να γίνονται γνωστοί γρήγορα. Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς, τόσο της κλασικής όσο και της ελληνιστικής περιόδου, (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Διόδωρος, Παυσανίας, Αρριανός, Πολύαινος και άλλοι), δίνουν πλήθος στοιχείων για χρήσεις της φωτιάς από τους αρχαίους Έλληνες.

11 ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ φρυκτός = πυρσός και ώρα = φροντίδα
ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ φρυκτός = πυρσός και ώρα = φροντίδα Οι φρυκτωρίες είναι η συστηματική μέθοδος μετάδοσης προσυμφωνημένων μηνυμάτων με χρήση φωτιάς. Φωτεινά σήματα ανταλλάσσονται τη νύχτα. Σειρά πύργων αποτελούν ένα σταθερό δίκτυο φρυκτωριών. Γραμμή επικοινωνίας από διαδοχικά οπτικά σήματα Η εμβέλεια μετάδοσης των σημάτων υπερκάλυπτε τα 30 χιλιόμετρα. Η κατασκευή των τοίχων θύμιζε πολεμίστρες, με έξι εσοχές και πέντε κοιλότητες. Μια πυρσεία σε κάθε κοιλότητα. Ο αριστερός τοίχος αντιστοιχούσε στη σειρά των γραμμάτων και ο δεξιός στη στήλη των γραμμάτων. Οι φρυκτωρίες είναι η συστηματική μέθοδος μετάδοσης προσυμφωνημένων μηνυμάτων με χρήση φωτιάς Φωτεινά σήματα ανταλλάσσονται τη νύχτα στη θάλασσα μεταξύ των πλοίων, ή μεταξύ πλοίων και ξηράς Ένα σταθερό δίκτυο φρυκτωριών αποτελούνταν από πολλούς πύργους, χτισμένους σε υπερυψωμένα εδαφικά σημεία , που στην κορυφή τους διέθεταν ένα είδους οπτικού τηλέγραφου. Το άναμμα της πρώτης φρυκτωρίας ακολουθούσαν διαδοχικά οι υπόλοιπες, δημιουργώντας έτσι μία γραμμή επικοινωνίας Η εμβέλεια αυτού του τρόπου επικοινωνίας αποδείχθηκε στην πράξη ότι έφθανε μέχρι και τα 30 χιλιόμετρα. Η κατασκευή των τοίχων θύμιζε πολεμίστρες, με έξι εσοχές και πέντε κοιλότητες. Η κάθε κοιλότητα φιλοξενούσε και από μια πυρσεία και είχε πλάτος περίπου ένα μέτρο. Όπως έβλεπε τον σταθμό εκπομπής ο δέκτης, ο αριστερός τοίχος αντιστοιχούσε στη σειρά των γραμμάτων και ο δεξιός στη στήλη των γραμμάτων.

12 ΟΠΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΦΩΤΙΑΣ
ΟΠΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΦΩΤΙΑΣ

13 ΦΡΥΚΤΟΙ ΤΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝΑ
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΣΧΥΛΟ, ΟΤΑΝ ΤΟ 1184 Π.Χ. ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΤΡΟΙΑ, Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ ΜΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟ ΦΩΤΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕΙΡΑ: ΤΡΟΙΑ - ΙΔΗ - ΕΡΜΑΙΟ ΛΗΜΝΟΥ - ΑΘΩΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ - ΜΑΚΙΣΤΟ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΜΕΣΣΑΠΙΟ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ - ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ - ΑΙΓΙΠΛΑΓΚΤΟ - ΑΡΑΧΝΑΙΟ - ΠΑΛΑΤΙ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΑ 600 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΡΑΠΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ (ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ, ΣΤΙΧΟΙ ). ΣΥμφωνα με τον Αισχύλο, όταν το 1184 π.Χ. καταλαμβΑνεται η ΤροΙα, ο βασιλιΑς των ΜυκηνΩν ΑγαμΕμνων πληροφορεΙ τη σΥζυγο του ΚλυταιμνΗστρα με δΙκτυο απΟ φωτιΕς με την παρακΑτω σειρΑ: ΤροΙα - Ιδη - Ερμαιο Λήμνου - Αθως Αγίου Ορους - ΜΑκιστο Εύβοιας - ΜεσσΑπιο της Βοιωτίας - ΚιθαιρΩνας - Αιγίπλαγκτο - ΑραχναΙο - ΠαλΑτι των ΜυκηνΩν (βλΕπε χΑρτη ΕλλΑδος). Η απΟσταση που καλΥφθηκε υπερβαίνει τα 600 χιλιόμετρα. Είναι το πρΩτο και αρχαΙΟτερο οργανωμΕνο δΙκτυο επικοινωνΙας για το οποΙο υπΑρχει γραπτΗ μαρτυρΙα (Αισχύλου ΑγαμΕμνων, στΙχοι ).

14

15

16 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
1) Δίκτυα Μυκηναϊκής εποχής 2) Δίκτυο Τροίας – Μυκηνών ( π.χ.): 3) Δίκτυο προς Μικρά Ασία (500 μ.Χ.) 4) Δίκτυο περσικών πολέμων (490 π.χ.) 5) Δίκτυο Φιλίππου του Β΄ 6) Βυζαντινές καμινοβιγλατορίες (1200 μ.Χ.)

17 ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ - ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ - ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ. (ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ)

18 Πύργος, 6ος π.Χ. αιώνας, Σίφνος
Πύργος Καδέ, 4ος π.Χ. αιώνας, Σίφνος Αρχαία φρυκτωρία στο Ποικίλο Όρος Καμπαναριό, 6ος π.Χ. αιώνας, Σίφνος

19 ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΙΝΕΙΑ
Μέθοδος αποστολής προσυμφωνημένων μηνυμάτων σε μεγάλες αποστάσεις που εφευρέθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. Στηριζόταν στη χρήση δύο πανομοιότυπων δοχείων νερού, μέσα στα οποία επέπλεε ειδικός πλωτήρας, με στέλεχος επί του οποίου υπήρχαν τοποθετημένες σε σταθερές θέσεις, ετικέτες με προσυνεννοημένα μηνύματα. Αρκούσε να επιτευχθεί ταυτόχρονο άνοιγμα και κλείσιμο του κρουνού απορροής νερού, ώστε ο πλωτήρας να κατέβει στο ίδιο ακριβώς σημείο και στις δύο συσκευές και να φαίνεται έτσι στο χείλος του δοχείου η ίδια ετικέτα μηνύματος. Ο συντονισμός γινόταν με τη χρήση φωτεινών σημάτων

20

21 ΠΥΡΣΕΙΑ  (150 Π.Χ.)  Η Πυρσεία ήταν εφεύρεση των Κλεόξενου και Δημόκλειτου. Είναι πρόγονος των σημερινών συστημάτων επικοινωνίας, που χρησιμοποιούν αναλογική ή ψηφιακή κωδικοποίηση. Στηριζόταν στη χρήση συστήματος δύο πεντάδων μεγάλων πυρσών, οι οποίοι διακρίνονταν σε μεγάλες αποστάσεις με τη βοήθεια ειδικών στερεοσκοπικών διοπτρών. Ο συνδυασμός αναμμένων - σβηστών πυρσών από κάθε πεντάδα, ύστερα από ανάλογη αναγωγή σε ειδικές πλάκες με δισδιάστατους πίνακες, μεταφραζόταν σε γράμματα του αλφαβήτου.

22 ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

23 Αγγελιοφόροι: έφιπποι ημεροδρόμοι πεζοί
Παράσταση του αγγελιοφόρου Φειδιππίδη που μετέφερε το μήνυμα της νίκης των Ελλήνων κατά των Περσών από τον Μαραθώνα στην Αθήνα.

24 Τα ταχυδρομικά περιστέρια

25 Ανακλαστήρες ενίσχυσης

26 ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ - ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (4ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ Π.Χ.)
ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ - ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  (4ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ Π.Χ.)  Ο ακουστικός τηλέγραφος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις εκστρατείες του βασιλιά της Μακεδονίας, Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ανάρτηση του κυκλικού ηχητικού κέρατος, επέτρεπε εύκολα την περιστροφική κίνησή του προς όλες τις κατευθύνσεις. Το ηχητικό σήμα μπορούσε να ακουστεί καθαρά, ακόμα και σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων.

27 ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ (ΚΑΜΙΝΟΒΙΓΛΙΑ)
«καμινοβίγλια» : καµίνι, (λάκος που διατηρούσε άσβηστο το υγρό πυρ ή άλλο εύφλεκτο υλικό ) + βίγλα (παρατηρητήριο) Τα καμινοβίγλια ήταν πολύ ποιο εξελιγμένα από τις φρυκτωρίες Ανάπτυξη δικτύου σε ομαλό έδαφος Το βυζαντινό αυτό σύστημα επικοινωνίας κάλυπτε απόσταση 700 χιλιομέτρων και απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων μεταξύ παρατηρητηρίων Η μετάδοση πληροφοριών με τη χρήση σταθμών φρυκτωριών συνεχίστηκε και κατά τους βυζαντινούς χρόνους με τα «καμινοβίγλια» Το πρώτο συνθετικό της λέξης προέρχεται από την Ελληνική λέξη καµίνι, (λάκος που διατηρούσε άσβηστο το υγρό πυρ ή άλλο εύφλεκτο υλικό ) και τη βίγλα (παρατηρητήριο) Τα καμινοβίγλια ήταν πολύ ποιο εξελιγμένα από τις φρυκτωρίες Σε ομαλό έδαφος, όπου περνούσαν δρόμοι αναπτύσσονταν οργανωμένες στρατιωτικές βίγλες με «έσω βίγλα», «έξω βίγλα» οι λεγόμενες «στάσεις» με μόνιμα χτιστά με ξερολίθι «στασίδια» για τους πολεμιστές ακρίτες καβαλλαρέους, τους «βιγλάτορες». Σε καμίνια καίγανε εύφλεκτη ξυλεία, ξερά χόρτα και θάµνους (αφάνες, καλάµια κ.λπ.) για ζωηρή φωτιά την νύχτα, ή βρεγμένο σανό και κοπριά βοοειδών (σβουνιές) για έντονο καπνό την ηµέρα. Το βυζαντινό αυτό σύστημα επικοινωνίας απλωνόταν μέχρι την Ταρσό της Μικράς Ασίας καλύπτοντας μια απόσταση 700 χιλιομέτρων και απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων μεταξύ παρατηρητηρίων

28

29 ΧΙΟΣ ΜΑΝΗ ΠΥΘΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

30 Βιγλατορία του Παλαιόπυργου, Σκύρος
Βάση λιθοβόλου μηχανής στο Οίτυλο Βιγλατορία του Παλαιόπυργου, Σκύρος

31 ΚΡΥΠΤΟΓΑΦΙΚΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ
ΚΡΥΠΤΟΓΑΦΙΚΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ Σκοπός της κρυπτογραφίας είναι να αποκρύψει όχι την καθαυτή ύπαρξη ενός μηνύματος, αλλά τη σημασία του. Το τελευταίο επιτυγχάνεται μέσα από τη διαδικασία της κρυπτογράφησης, δηλαδή της τεχνικής συγκάλυψης ενός μηνύματος, ώστε να διαβαστεί μόνο από τον παραλήπτη του.

32 Η Λακεδαιμονική ή κρυπτεία σκυτάλη
αποτελεί ουσιαστικά τον πρώτο κώδικα κρυπτογράφησης με τη μέθοδο της μετάθεσης. Το σύστημα στηριζόταν στη χρήση δύο πανομοιότυπων σκυταλών, στις οποίες τυλιγόταν μια λεπτή ταινία από κατεργασμένο δέρμα, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα στις περιελίξεις. Όταν η ταινία ξετυλιγόταν, ήταν αδύνατη η ανάγνωση του μηνύματος, παρά μόνο εάν τυλιγόταν πάλι με τον ίδιο τρόπο. Η μία σκυτάλη κρατιόταν από τους έφορους της Σπάρτης και η άλλη από τον Αρχιστράτηγο που βρισκόταν σε εκστρατεία.

33 ΚΩΔΙΚΟ ΜΟΙΡΟΓΝΩΜΟΝΙΟ (4ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ Π.Χ.)
ΚΩΔΙΚΟ ΜΟΙΡΟΓΝΩΜΟΝΙΟ  (4ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ Π.Χ.)  Η μέθοδος αποτελούσε ένα εξαιρετικά απλό σύστημα κρυπτογράφησης σύντομων μηνυμάτων. Σε δίσκο διαμέτρου 8-10 εκατοστών, άνοιγαν περιμετρικά 24 οπές (όσες και τα γράμματα του αλφαβήτου) και μία επιπλέον στο κέντρο. Επίσης, επί νοητής διαμέτρου με άκρο μία από τις περιφερειακές οπές, υπήρχε μια ενδιάμεση, σε απόσταση δύο περίπου εκατοστών από το κέντρο. Η οπή αυτή καθόριζε και τη θέση του πρώτου γράμματος του αλφαβήτου «Α».

34 Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ (1700 Π.Χ.)
Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ  (1700 Π.Χ.)  Ο περίφημος δίσκος της Φαιστού στην Κρήτη, αποτελεί την πρώτη τυπογραφική σελίδα της ανθρωπότητας και συνάμα το πρώτο καταγεγραμμένο "κωδικογραφημένο" μήνυμα. Για την "εκτύπωση" των συμβόλων σε μαλακό πηλό πριν αυτός ψηθεί, χρησιμοποιήθηκαν ξύλινες και μεταλλικές μήτρες. Από το 1908 που ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα, παραμένει ανερμήνευτος

35 ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΒΙΟΥ
ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΒΙΟΥ Το τετράγωνο του Πολύβιου (Έλληνας ιστορικός του 150 π.Χ.) χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες για τη κωδικοποίηση των μηνυμάτων που αντάλλασσαν φυλάκια. Ο αλγόριθμος Τοποθετούμε τα γράμματα της αλφαβήτου σε ένα τετράγωνο χωρισμένο σε 25 κελιά (5 γραμμές και 5 στήλες). Έτσι το κάθε γράμμα αντιστοιχεί σε μια γραμμή και μια στήλη επομένως σ' ένα διψήφιο αριθμό που είναι και η κρυπτογράφησή του. Το γράμμα Μ βρίσκεται στη γραμμή 3 και στη στήλη 2 άρα κωδικοποιείται με τον διψήφιο αριθμό 32

36 ΚΕΡΩΜΕΝΑ ΔΙΠΤΥΧΑ ΠΙΝΑΚΙΔΙΑ (4ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ Π.Χ.)
ΚΕΡΩΜΕΝΑ ΔΙΠΤΥΧΑ ΠΙΝΑΚΙΔΙΑ  (4ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ Π.Χ.)  Τα δίπτυχα κερωμένα πινακίδια, αποτελούσαν ίσως μία από τις σημαντικότερες μεθόδους αποστολής σκαλιζόταν πάνω σε κερί ή πίσσα που είχε απλωθεί για το λόγο αυτό στην επιφάνεια ξύλινων πλακών, ενωμένων μεταξύ τους με κάποιο είδος άρθρωσης.

37 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ

38 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
Ο υπερ - υπολογιστής του αρχαίου κόσμου Είναι ένα αστρονομικό μηχάνημα απίστευτης ακριβείας, με εκπληκτική μηχανική τελειότητα Από τους σπανιότερους και πλέον πολυσύνθετους αρχαίους μηχανισμούς που μας έχουν διασωθεί, Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Χρονολόγηση: Β΄ μισό του 2ου αι. π.Χ.

39 Ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοικτά του Ελληνικού νησιού Αντικύθηρα μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης.

40 Το κύριο θραύσμα του μηχανισμού. Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το 1901 που ήλθαν στο φως, στα νερά της θάλασσας των Αντικυθήρων, τα μικρά οξειδωμένα θραύσματά του μηχανισμού Οι επιγραφές στις μεταλλικές πλάκες, αποτελούν το «εγχειρίδιο χρήσης» του οργάνου.

41 Ανακατασκευή του μηχανισμού των Αντικυθήρων. Εθνικό Μουσείο των Αθηνών

42 Δείκτες σύμφωνα με τις επιγραφές έδειχναν την πορεία του Ήλιου, την πορεία και τις φάσεις της Σελήνης και των πλανητών στον ζωδιακό κύκλο, καθώς και τις εκλείψεις ηλίου και σελήνης. Αναγραφή των μηνών στον κύκλο του Μέτωνα (μεγάλο καντράν) στην κορινθιακή διάλεκτο. Στη μικρή κυκλική κλίμακα προσδιορίζονται πότε γίνονται οι Ολυμπιακοί αγώνες και οι άλλοι στεφανίτες αγώνες,

43 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠ0 ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚ0ΠΗΣΗ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠ0 ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚ0ΠΗΣΗ Στην Ελλάδα αναπτύχθηκε ο ιδιαίτερος αυτός τρόπος τηλεπικοινωνίας μέσω φρυκτωριών εξαιτίας της γεωγραφικής μορφολογίας του εδάφους. Όσον αφορά τη μετάδοση οπτικών κωδικωποιημένων σημάτων, οι Έλληνες βρίσκονταν πολύ μπροστά από την εποχή τους στο κεφάλαιο της τηλεπικοινωνίας. Πολλοί λαοί εμπνεύστηκαν από τις φρυκτωρίες (τις οποίες και οι ίδιοι χρησιμοποίησαν), δημιουργώντας κάτι ακόμα πιο εξελιγμένο. Σε πολλά σημεία που υπήρχαν φρυκτωρίες, ειδικά στα παράλια και ακρωτήρια χερσονήσων και νησιών, σήμερα έχουν τοποθετηθεί φάροι. Στην Ελλάδα αναπτύχθηκε ο ιδιαίτερος αυτός τρόπος τηλεπικοινωνίας μέσω φρυκτωριών εξαιτίας της γεωγραφικής μορφολογίας του εδάφους. Οι άνθρωποι ήθελαν να στείλουν με κάθε τρόπο πιο γρήγορα τα μηνύματα τους και ένας τρόπος ήταν οι φρυκτωρίες . Ειδικότερα όσον αφορά τη μετάδοση οπτικών κωδικωποιημένων σημάτων, οι Έλληνες βρίσκονταν πολύ μπροστά από την εποχή τους στο κεφάλαιο της τηλεπικοινωνίας, εφόσον πολλοί λαοί εμπνεύστηκαν από τις φρυκτωρίες (τις οποίες και οι ίδιοι χρησιμοποίησαν), δημιουργώντας κάτι ακόμα πιο εξελιγμένο. Σε πολλά σημεία που υπήρχαν φρυκτωρίες, ειδικά στα παράλια και ακρωτήρια χερσονήσων και νησιών, σήμερα έχουν τοποθετηθεί φάροι γεγονός που επιβεβαιώνει την αξία των σημείων αυτών ως θέσεων μεγάλης ορατότητας.

44 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
Γνωρίζετε για την ύπαρξη των φρυκτωριών; Θεωρείτε πως η ανάπτυξη της τηλεπικοινωνίας σήμερα βασίζεται σε αυτή των αρχαίων; Χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο ως μέσω επικοινωνίας; Πιστεύετε ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν μεθόδους τηλεπικοινωνίας;  Χρησιμοποιείτε τα μέσα τηλεπικοινωνίας σε καθημερινή βάση ; Πιστεύετε πως υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης των μέσων τηλεπικοινωνίας;  Πιστεύετε πως το διαδίκτυο έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην τηλεπικοινωνία;  Πιστεύετε ότι η κατάχρηση των μέσων τηλεπικοινωνίας μπορεί να έχει αρνητική επίδραση;   Στέλνετε πάνω από 100 μηνύματα την ημέρα; Στο κινητό μιλάτε με τους φίλους σας παραπάνω από ότι πρέπει;

45 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠ0 ΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠ0 ΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ Τα περισσότερα παιδιά δεν γνωρίζουν τις φρυκτωρίες. Γνωρίζουν όμως ότι τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας βασίζονται στις ανακαλύψεις των αρχαίων. Η πλειοψηφία των εφήβων χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως μέσο επικοινωνίας. Οι αρχαίοι μας έδωσαν τα πρώτα μέσα επικοινωνίας. Οι μαθητές χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης στα μέσα τηλεπικοινωνίας Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, πιστεύουν ότι το διαδίκτυο είναι βασικός παράγοντας για την προώθηση της επικοινωνίας. Η κατάχρηση των μέσων τηλεπικοινωνίας μπορεί να έχει αρνητική επίδραση. Η πλειοψηφία των μαθητών δεν στέλνουν πάνω 100 μηνύματα την ημέρα, υπάρχει ωστόσο ένα υψηλό ποσοστό που ξεπερνά αυτό το όριο σε καθημερινή βάση. Ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών μιλάει στο κινητό παραπάνω από ότι πρέπει. Τα περισσότερα παιδιά δεν γνωρίζουν τις φρυκτωρίες. Οι μαθητές γνωρίζουν ότι τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας βασίζονται στις ανακαλύψεις των αρχαίων. Η πλειοψηφία των εφήβων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως μέσο επικοινωνίας. Οι αρχαίοι μας έδωσαν τα πρώτα μέσα επικοινωνίας. Οι μαθητές χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Οι μαθητές πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης στα μέσα τηλεπικοινωνίας Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι μαθητές πιστεύουν ότι το διαδίκτυο είναι βασικός παράγοντας για την προώθηση της επικοινωνίας. Η κατάχρηση των μέσων τηλεπικοινωνίας μπορεί να έχει αρνητική επίδραση Η πλειοψηφία των μαθητών δεν στέλνουν πάνω 100 μηνύματα την ημέρα, υπάρχει ωστόσο ένα υψηλό ποσοστό που ξεπερνά αυτό το όριο σε καθημερινή βάση. Ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών μιλάει στο κινητό παραπάνω από ότι πρέπει.

46 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Διαπιστώσαμε το μεγαλείο της αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας
Γνωρίσαμε από κοντά τα συστήματα τηλεπικοινωνιών στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Κατανοήσαμε τη σημασία τη ομαδικότητας και της αλληλοβοήθειας, μέσα από τη συνεργασία των ομάδων. Γνωρίσαμε το πόσο σημαντική και καταλυτική είναι η συμβολή των αρχαίων Ελλήνων στην παγκόσμια τεχνολογία και ιστορία.

47 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν λαός τόσο πολύ στραμμένος στην Τεχνολογία, ώστε να την προβάλλουν σε μυθοθρησκευτικό επίπεδο. Ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός αποτελεί αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού διεθνώς. H αρχαία ελληνική τεχνολογία αποτελεί άμεσο δώρο του μεγαλείου του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ερευνήθηκε ωστόσο και προβλήθηκε πολύ λιγότερο από τις άλλες πτυχές του. Το διανοητικό άλμα της σύνδεσης της τεχνικής με την επιστήμη - που γέννησε ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός - άνοιξε νέους δρόμους στην τεχνολογική πρόοδο η οποία άλλοτε αργά και άλλοτε γρήγορα συνεχίζεται έως σήμερα.

48 Θα τελειώσουμε με μια από τις ωραιότερες σκηνές της ταινίας “Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών”. Είναι η σκηνή που ανάβουν οι φρυκτωρίες, η μία μετά την άλλη, μέχρι το μήνυμα να φτάσει στον Άραγκον. Πρόκειται για το τρίτο μέρος της τριλογίας του Τόλκιν «η επιστροφή του Βασιλιά», που όμως μπορείτε να την απολαύσετε εδώ:

49


Κατέβασμα ppt "Σχoλικό Έτος ΓΕΛ ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google