Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Επιμελήθηκαν: Κ____ς Π________ς Μ____ς Ι_____ς Κ_____ς Β_______ς Αθήνα, Μάιος-Ιούνιος 2004

3 Περιεχόμενα Γνωριμία των κύριων εξαρτημάτων ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή Προετοιμασία του κουτιού Η/Υ Εγκατάσταση του επεξεργαστή Εγκατάσταση της ψύκτρας του επεξεργαστή Εγκατάσταση της μνήμης Εγκατάσταση της μητρικής κάρτας Εγκατάσταση της κάρτας γραφικών Εγκατάσταση της κάρτας ήχου Εγκατάσταση του τροφοδοτικού Εγκατάσταση των μονάδων δίσκου Σύνδεση εξωτερικών κουμπιών, σύνδεση LED και κλείσιμο του κουτιού βιβλιογραφία

4 Γνωριμία των κύριων εξαρτημάτων ενός Η/Υ
Το κουτί και το τροφοδοτικό Μητρική κάρτα Ο Επεξεργαστής (CPU) και η ψύκτρα Η μνήμη Μονάδα δισκέτας Ο σκληρός δίσκος Μονάδες οπτικών δίσκων H κάρτα γραφικών Η κάρτα ήχου

5 Το κουτί και το τροφοδοτικό
Το κουτί του Η/Υ όπου μέσα σε αυτό θα τοποθετηθούν όλα τα εξαρτήματα του Η/Υ Το τροφοδοτικό όπου φροντίζει για την τροφοδοσία των εξαρτημάτων του Η/Υ

6 Η μητρική κάρτα Πάνω στη μητρική κάρτα θα συνδεθούν όλα τα εξαρτήματα του Η/Υ. Αναλυτικότερα για τον τρόπο σύνδεσης των εξαρτημάτων πανω στη μητρική κάρτα (Motherboard) θα δούμε στη συνέχεια.

7 Ο επεξεργαστής και η ψύκτρα
Καλώδιο τροφοδοσίας ανεμιστήρα Ανεμιστήρας ψύκτρας Επεξεργαστής (CPU) ενός Η/Υ Η ψύκτρα που τοποθετείται πάνω από τον επεξεργαστή και είναι υπεύθυνη να διατηρεί τον επεξεργαστή σε χαμηλή θερμοκρασία.

8 Η μνήμη Η μνήμη παρέχει το γρήγορο προσωρινό χώρο αποθήκευσης από τον οποίο ο επεξεργαστής αντλεί τα δεδομένα που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

9 Μονάδα δισκέτας Η μονάδα δισκέτας κρίνεται απαραίτητη για κάθε σύγχρονο υπολογιστή.

10 Ο σκληρός δίσκος Ο σκληρός δίσκος είναι η πιο σημαντική αποθηκευτική συσκευή σε ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή.

11 Μονάδες οπτικών δίσκων
Οι μονάδες οπτικών δίσκων διακρίνονται σε μονάδες ανάγνωσης οπτικών δίσκων: CD-ROM και DVD-ROM, μονάδες εγγραφής: CD-R και DVD-R και μονάδες επανεγγραφής οπτικών δίσκων: CD-RW και DVD-RW

12 Κάρτα γραφικών Η κάρτα γραφικών φροντίζει για την απεικόνιση των δεδομένων στη οθόνη του υπολογιστή.

13 Η κάρτα ήχου προσφέρει ήχο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή
Κάρτα ήχου Η κάρτα ήχου προσφέρει ήχο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή

14 Προετοιμασία του κουτιού Η/Υ
Αφαιρούμε το αριστερό και το μπροστινό καπάκι του κουτιού. Αν το κουτί περιέχει ήδη εγκατεστημένο το τροφοδοτικό τότε το αφαιρούμε για να έχουμε πρόσβαση στο εσωτερικό του. Αναλυτικότερα θα δούμε παρακάτω με την εγκατάσταση του κάθε εξαρτήματος μέσα στο κουτί.

15 Εγκατάσταση του επεξεργαστή
1.Σηκώνουμε τον ειδικό μοχλό της μητρικής κάρτας και τοποθετούμε προσεκτικά τον επεξεργαστή. 2.Κλείνουμε προσεκτικά τον μοχλό για να ασφαλίσει ο επεξεργαστής στη θέση του. 3.Αλοίφουμε με επαρκή ποσότητα του ειδικού μείγματος απαγωγής θερμότητας στο κέντρο του επεξεργαστή.

16 Εγκατάσταση της ψύκτρας του επεξεργαστή
1.Τοποθετούμε την ψύκτρα πάνω από τον επεξεργαστή πιέζοντας την ελαφρά ώστε να κουμπώσουν στην πλαστική βάση τα αντίστοιχα clips. 2.Οι δύο λευκοί μοχλοί που αρχικά βρίσκονται στην ανοιχτή θέση τους γυρίζουμε στην κλειστή θέση ώστε να ασφαλίσει η ψήκτρα. 3.Το επόμενο βήμα είναι η σύνδεση του καλωδίου τροφοδοσίας του ανεμιστήρα στην αντίστοιχη θέση της μητρικής. Προσοχή για την σωστή σύνδεση του καλωδίου τροφοδοσίας πάντα συμβουλευόμαστε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή της μητρικής κάρτας.

17 Εγκατάσταση της μνήμης
Έχοντας ανοιχτά τα σχετικά clips ασφαλίσεις τοποθετούμε με προσοχή τη μνήμη σε μία από τις υπάρχουσες θέσεις και κλείνουμε συγχρόνως τα δύο clips ώστε να ασφαλίσει στη θέση της. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να εγκαταστήσουμε περισσότερες από μία μονάδες μνήμης.

18 Εγκατάσταση της μητρικής κάρτας
Τοποθετούμε με προσοχή τη μητρική κάρτα στο εσωτερικό του κουτιού φροντίζοντας να έχουμε αφαιρέσει τα μεταλλικά ελάσματα στο πίσω μέρος του κουτιού στα σημεία που βγαίνουν οι θήρες της κάρτας. Στερεώνουμε τη μητρική κάρτα στο κουτί βιδώνοντας τις αντίστοιχες βίδες.

19 Εγκατάσταση της κάρτας γραφικών
1.Φροντίζουμε ο λευκός μοχλός της θήρας AGP να είναι ανοιχτός και αφαιρούμε τα μεταλλικά ελάσματα του κουτιού στο σημείο των εξόδων της κάρτας γραφικών στο πίσω μέρος του κουτιού. Πατήστε εδώ για να δείτε την κάρτα γραφικών στο πίσω μέρος του κουτιού. 2.Τοποθετούμε με προσοχή την κάρτα γραφικών στην θήρα AGP της μητρικής κάρτας και βιδώνουμε την βίδα στο πίσω μέρος της κάρτας που θα την στερεώσει πάνω στο κουτί. Πατήστε εδώ για να δείτε πως φαίνεται η κάρτα γραφικών στο πίσω μέρος του κουτιού.

20 Πως φαίνεται η κάρτα γραφικών στο πίσω μέρος του κουτιού
Σύνδεση οθόνης με αναλογικό τρόπο. Θήρα video-out Σύνδεση οθόνης με ψηφιακό τρόπο (οθόνες TFT)

21 Εγκατάσταση της κάρτας ήχου
1.Αρχικά αφαιρούμε το μεταλλικό έλασμα στο πίσω μέρος του κουτιού που θα βγει η κάρτα ήχου και στη συνέχεια τοποθετούμε με προσοχή την κάρτα σε ένα PCI δίαυλο. 2.Στη συνέχεια σειρά έχει η τοποθέτηση της βίδας που θα στερεώσει την κάρτα ήχου επάνω στο κουτί.

22 Εγκατάσταση του τροφοδοτικού
Τροφοδοτικό Τοποθετούμε το τροφοδοτικό στο κουτί βιδώνοντας τις αντίστοιχες βίδες για τη στερέωση του και συνδέουμε το καλώδιο του με τη μητρική κάρτα, με τα άλλα καλώδια τροφοδοσίας που διαθέτει τροφοδοτούμε τις μονάδες δίσκου. Για την τροφοδοσία των μονάδων δίσκου βλέπε εγκατάσταση μονάδων δίσκου. Προσοχή πριν την σύνδεση του τροφοδοτικού με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι ρυθμισμένο για την τάση τροφοδοσίας της περιοχής μας (στην χώρα μας 220 V). Σύνδεση τροφοδοτικού με τη μητρική κάρτα.

23 Εγκατάσταση των μονάδων δίσκων
Εγκατάσταση του σκληρού δίσκου Εγκατάσταση της μονάδας δισκέτας Εγκατάσταση οπτικών δίσκων (CD-RW, DVD-ROM)

24 Εγκατάσταση του σκληρού δίσκου (1/3)
1.Το πρώτο βήμα είναι να ρυθμίσουμε το jumper του δίσκου στη θέση master ή slave. Όταν το σύστημα διαθέτει μόνο ένα σκληρό δίσκο τότε τον τοποθετούμε ως master τοποθετώντας τον βραχυκυκλωτήρα στην αντίστοιχη θέση του jumper σύμφωνα με το εγχειρίδιο του κατασκευαστή. Jumper 2.Συνδέουμε την καλωδιοταινία στη μητρική κάρτα. Η εγκοπή της καλωδιοταινίας απαγορεύει τη λανθασμένη σύνδεση της.

25 Εγκατάσταση του σκληρού δίσκου (2/3)
3.Συνδέουμε το άλλο ακρο της καλωδιοταινίας στο σκληρό δίσκο. 4.Συνδέουμε το καλώδιο τροφοδοσίας του τροφοδοτικού στο αντίστοιχο σημείο του δίσκου.

26 Εγκατάσταση του σκληρού δίσκου (3/3)
5.Στη συνέχεια βιδώνουμε καλά το σκληρό δίσκο πάνω στο κουτί στην αντίστοιχη θέση. Συνήθως οι θέσεις των σκληρών δίσκων είναι κάτω από τη θέση της μονάδας δισκέτας. 6.Τέλος τοποθετούμε το ενδεικτικό Led σκληρών δίσκων που υπάρχει στο κουτί στην αντίστοιχη θέση της μητρικής κάρτας σύμφωνα με το εγχειρίδιο του κατασκευαστή της μητρικής.

27 Εγκατάσταση της μονάδας δισκέτας
Τοποθετούμε και βιδώνουμε την μονάδα δισκέτας στο κουτί του υπολογιστή και συνδέουμε την καλωδιοταινία και το καλωδίου τροφοδοσίας με τον ίδιο τρόπο όπως και στη σύνδεση σκληρών δίσκων. Βλέπε εγκατάσταση σκληρού δίσκου. Η διαφορά στη σύνδεση της καλωδιοταινίας για τη δισκέτα είναι ότι είναι μικρότερη δηλαδή έχει λιγότερα pin από τις καλωδιοταινίες που συνδέουμε τους σκληρούς δίσκους και τις οπτικές μονάδες.

28 Εγκατάσταση οπτικών δίσκων
Jumper καλωδιοταινία Τροφοδοσία 1.Αρχικά ορίζουμε το jumper του οπτικού δίσκου στη σωστή θέση (master ή slave) με τον ίδιο τρόπο όπως και στο σκληρό δίσκο. Στην περίπτωση που τοποθετήσουμε CD-RW και DVD-ROM επιλέγουμε ποια από τις δύο συσκευές θα οριστεί ως master και ποια ως slave. Βλέπε ρύθμιση jumper σκληρού δίσκου. Στη συνέχεια τοποθετούμε και βιδώνουμε τις οπτικές συσκευές στο κουτί. 2.Τέλος συνδέουμε τις καλωδιοταινίες και την τροφοδοσία με τις μονάδες οπτικών δίσκων. Στην περίπτωση που έχουμε δύο μονάδες οπτικών δίσκων τις συνδέουμε στην ίδια καλωδιοταινία όπως ακριβώς και με τους σκληρούς δίσκους έχοντας ρυθμίσει ανάλογα τα σχετικά jumper.

29 Σύνδεση κουμπιών Power, reset, σύνδεση LED και κλείσιμο του κουτιού
Αφού είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε ολοκληρώσει όλες τις εργασίες για τη συναρμολόγηση του Η/Υ τότε τοποθετούμε και βιδώνουμε το καπάκι του κουτιού στη θέση του. Τώρα το σύστημά μας αφού του συνδέσουμε μια οθόνη για να μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα μας είναι έτοιμο για τροφοδοσία και εκκίνηση. Καλή επιτυχία!

30 Βιβλιογραφία Κατασκευάστε το δικό σας PC, Morris Rosenthal, εκδόσεις Γκιούρδας. Αναβάθμιση και επισκευή του PC, Galen A. Grimes, εκδόσεις Γκιούρδας. Ιστοσελίδες: Περιοδικά: Chip Ram Pc magazine


Κατέβασμα ppt "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google