Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

2 Πρόλογος Γέφυρα είναι μια κατασκευή που έχει σκοπό της συνέχειας μιας γραμμής επικοινωνίας, όπως μιας οδού (οδική γέφυρα), ενός σιδηροδρόμου, μιας ροής πεζών ή ενός αγωγού, πάνω από ένα εμπόδιο. Τα συνήθη εμπόδια που γεφυρώνονται είναι ποτάμια ή γενικότερα υδάτινες επιφάνειες, άλλοι συγκοινωνιακοί άξονες, τεχνητές υδάτινες ροές, εδαφικές ταπεινώσεις κ.τ.λ. Από τα πανάρχαια χρόνια, η αποκατάσταση της συνέχειας μιας οδού πάνω από μια υδάτινη ροή αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα. Έτσι, ο άνθρωπος αναγκάστηκε να το αντιμετωπίσει, δηλαδή να κατασκευάσει γέφυρες από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους. Έτσι, δεν είναι αφύσικο το γεγονός ότι οι κατασκευές γεφυρών συνδέθηκαν με θρύλους, θυσίες ή και ανθρωποθυσίες. Πολλές είναι και οι γέφυρες οι οποίες τραγουδήθηκαν ή έγιναν αντικείμενα παράδοσης. Η ονομασία των γεφυρών συχνά συνδυάζεται με τοπωνυμία της θέσης της γέφυρας, με τον κατασκευαστή και κάποτε με τον πολιτικό ή στρατιωτικό ηγέτη που διέταξε την κατασκευή της ή με το εμπόδιο που γεφυρώνεται.

3 ΤΥΠΟΙ ΓΕΦΥΡΩΝ Γέφυρα με τραβέρσες Γέφυρα με προβόλους Γέφυρα κρεμαστή
Γέφυρα τοξωτή

4 Τα υλικά των σημερινών γεφυρών
Είναι : Το οπλισμένο σκυρόδεμα Ο χάλυβας Μια μεγάλη ποικιλία βοηθητικών υλικών

5 Κύρια στοιχεία γεφυρών
Στις γέφυρες διακρίνονται τρία κύρια στοιχεία που τις συνθέτουν : α) το κατάστρωμα, β) ο φορέας, γ) τα βάθρα Πολλές φορές, φορέας και κατάστρωμα συμπίπτουν. Το κατάστρωμα είναι η κατασκευή που φέρει την κυκλοφορία. Το κατάστρωμα στηρίζεται στον φορέα της γέφυρας, που με τη σειρά του στηρίζεται στα βάθρα. Τα φορτία της κυκλοφορίας διαβιβάζονται μέσω του καταστρώματος στον φορέα που με τη σειρά του τα μεταφέρει στα βάθρα και εκείνα στο έδαφος

6 Σχεδιασμός και υπολογισμός των γεφυρών
Η σύγχρονη αντιμετώπιση των προβλημάτων σχεδιασμού μιας γέφυρας είναι γενικά μια σύνθετη και αρκετά εξειδικευμένη εργασία. Τα κριτήρια σχεδιασμού είναι: Η ασφάλεια της κατασκευής σε συνηθισμένες αλλά και έκτακτες καταπονήσεις Η διατήρηση της αντοχής της στο χρόνο Η λειτουργικότητα της Η οικονομία Η εναρμόνιση της κατασκευής με το περιβάλλον

7 Η ανάπτυξη της γεφυροποιίας δεν έγινε, βέβαια, χωρίς αστοχίες
Η ανάπτυξη της γεφυροποιίας δεν έγινε, βέβαια, χωρίς αστοχίες. Περιώνυμες 3 κατασκευές κατέρρευσαν από την ανεπάρκεια γνώσης των υλικών και της συμπεριφοράς τους ή της αντοχής τους στο χρόνο, ή τον συνδυασμό καταπονήσεων και χρόνου.    Πολλές καταστροφές οφειλώταν στη διάβρωση των θεμελίων από τα νερά του γεφυρωμένου ποταμού. Το πραγματικό αίτιο, βέβαια, ήταν η αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισης του κινδύνου αυτού, ενώ, πιο σύγχρονα, η υποεκτίμηση του κινδύνου, συνήθως λόγω ανεπαρκών στοιχείων ή κακώς εννοούμενης οικονομίας.    Αρκετές αστοχίες και σε σύγχρονες κατασκευές έχουν σημειωθεί από την υποεκτίμηση των έκτακτων επιπονήσεων.

8 “Οι 10 Πιο Εντυπωσιακές Γέφυρες … του Κόσμου ”

9 10. Øresund, Δανία – Σουηδία
Βρίσκεται στο στενό του Øresund, ενώνει τη Δανία με τη Σουηδία και αποτελείται από δύο σιδηροδρομικές γραμμές, και δύο λωρίδες κυκλοφορίας για μηχανοκίνητα. Το μεγάλο μήκος της (16 χλμ.) την κάνει τη μεγαλύτερη οδική και σιδηροδρομική γέφυρα του κόσμου. Χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή οδό ταχείας κυκλοφορίας Ε20 και από το σιδηροδρομικό δίκτυο του Øresund. Ολοκληρώθηκε το 2000 και δύο χρόνια μετά κέρδισε το ετήσιο βραβείο Καλύτερου Οικοδομήματος.

10 9. Millau Bridge, Tarn Valley, Γαλλία
Η κατασκευή της έσπασε τρία παγκόσμια ρεκόρ. Διαθέτει τους υψηλότερους πυλώνες στον κόσμο, τον ψηλότερο πύργο στον κόσμο και το ψηλότερο κατάστρωμα στην Ευρώπη. Με συνολικό ύψος 340 μέτρα, κατασκευάστηκε στη Γαλλία, το 2004.

11 8. Banpo Bridge, Σεούλ, Νότια Κορέα
Η βασική γέφυρα της Σεούλ είναι το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της πόλης λόγω του Moonlight Rainbow Fountain, του μεγαλύτερου σιντριβανιού γέφυρας στη Γη. Με 10 χιλιάδες LED αντλίες που εκτοξεύουν 190 τόνους νερού το λεπτό, έχει δικαιωματικά κερδίσει μία θέση στο βιβλίο Γκίνες.

12 7. Chain Bridge, Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Συνδέει το δυτικό κομμάτι της Βουδαπέστης με το ανατολικό διασχίζοντας το Δούναβη, μάλιστα ήταν η πρώτη γέφυρα στην Ουγγαρία που περνούσε πάνω από τον ποταμό. Ολοκληρώθηκε το 1849 και θεωρήθηκε τεράστιο τεχνολογικό επίτευγμα για την εποχή της. Όμως, ακόμα και σήμερα η κατασκευή της, οι σιδερένιες διακοσμήσεις και η σταθερότητα της την καθιστούν σύμβολο ανάπτυξης, εθνικής αφύπνισης και ενοποίησης μεταξύ ανατολής και δύσης για όλη την Ευρώπη.

13 6. Oliveira Bridge, Σάο Πάολο, Βραζιλία
Η πρωτοτυπία της γέφυρας αυτής έγκειται στο ότι σχηματίζει ένα τεράστιο Χ. Είναι και η μόνη στον κόσμο με δύο καμπυλόγραμμα ρεύματα που στηρίζονται σε ένα μόνο τσιμεντένιο στήριγμα.

14 5. Sydney Harbour Bridge, Σίδνεϊ, Αυστραλία
Οι ντόπιοι της έχουν δώσει το παρατσούκλι «κρεμάστρα παλτών» λόγω του σχήματός της. Προσφέρει πρόσβαση σε πεζούς, ποδήλατα, μηχανοκίνητα, ακόμα και το τρένο. Η αψίδα της φτάνει τα 134 μέτρα από την επιφανεια της θάλασσας. 14

15 4. Magdeburg Water Bridge, Γερμανία
Είναι η πιο μεγάλη υδρογέφυρα στον κόσμο. Έχει μήκος 918 μέτρα και είναι στη Γερμανία πάνω από τον ποταμό Elbe. Κατασκευάστηκε το 2003, επειδή το μικρό βάθος του ποταμού δεν επέτρεπε τη διέλευση στα περισσότερα πλοία.

16 3. Tower Bridge, Λονδίνο, Αγγλία
Σήμα κατατεθέν του Λονδίνου της Αγγλίας και σε όλο τον κόσμο. Αποτελείται από δύο πύργους που συνδέονται από δύο οριζόντιες πλατφόρμες. Είναι και κρεμαστή και «ανοιγοκλειόμενη».

17 2. Brooklyn Bridge, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Η παλαιότερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και συνδέει το Μανχάταν με το Μπρούκλιν πάνω από το East River. Εμφανίστηκε σε αμέτρητες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Αποκορύφωμα της καριέρας της θεωρείται το «Μανχάταν» του Γούντι Άλεν.

18 1. Golden Gate Bridge, Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
Τα χαλύβδινα καλώδια της είναι αρκετά μακριά ώστε να κυκλώσουν τη Γης τρεις φορές, ενώ πάνω από άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει πηδώντας απ’ αυτή. Είναι η πιο φωτογραφημένη γέφυρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά την Αμερικάνικη Κοινότητα Πολιτικών Μηχανικών είναι ένα από τα θαύματα του σύγχρονου κόσμου, ενώ οι διάσημοι ταξιδιωτικοί οδηγοί την θεωρούν «ίσως την πιο όμορφη, αλλά σίγουρα την πιο πολυφωτογραφημένη γέφυρα του κόσμου».

19 Ο Μελλοντικός Κόσμος των Γεφυρών
Ο Μελλοντικός Κόσμος των Γεφυρών

20 Γέφυρες του μέλλοντος Eνεργειακές Γέφυρες
Οι γέφυρες είχαν πάντοτε μια γοητεία, γι’ αυτό και αποτελούν το απόλυτο αντικείμενο πειραματισμού για τους σχεδιαστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Και οι γέφυρες που οραματίζονται για το όχι και πολύ μακρινό μέλλον δεν θα έχουν καμιά σχέση με αυτές που ξέρουμε, αφού θα είναι εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και τροφίμων αλλά και κατασκευές υψηλής αισθητικής που θα αποτελούν από μόνες τους τουριστική ατραξιόν.

21 Solar Wind “Ηλιακός Άνεμος”
Η προτεινόμενη γέφυρα θα είναι με τέτοιο τρόπο κατασκευασμένη, ώστε να αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια μέσα από ένα πλέγμα ηλιακών κυψελών που θα είναι τοποθετημένες στο οδόστρωμα, ενώ στα διαστήματα μεταξύ των πυλώνων της γέφυρας θα ενσωματωθούν ανεμογεννήτριες που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, αξιοποιώντας τους πλευρικούς ανέμους. Οι σχεδιαστές προτείνουν την αντικατάσταση της ασφάλτου, σε όλο το μήκος των 20 χιλιομέτρων, με τους λεγόμενους «ηλιακούς δρόμους», ένα πυκνό πλέγμα από ηλιακά κύτταρα επικαλυμμένα με ένα διαφανές και πολύ ανθεκτικό ειδικό πλαστικό υλικό. Παράλληλα θα τοποθετηθούν 26 ανεμογεννήτριες μεταξύ των πυλώνων της γέφυρας.

22 Οι «ηλιακοί δρόμοι» θα μπορούν να παράγουν ετησίως 11,2 εκατοµµύρια κιλοβατώρες και οι ανεµογεννήτριες 24,8 εκατοµµύρια κιλοβατώρες, ενέργεια υπεραρκετή για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρισµό σπιτιών. Κατά µήκος της γέφυρας θα δηµιουργηθούν νησίδες πρασίνου και σταθµοί εξυπηρέτησης των οδηγών, που θα φιλοξενούν εµπορικά καταστήµατα, ενώ θα υπάρχουν και ειδικά σηµεία όπου οι διερχόµενοι θα µπορούν να απολαµβάνουν την εκπληκτική πανοραµική θέα.

23 Harbor Gateway: Η Πύλη του Λιμανιού στην Κοπεγχάγη
Η γέφυρα που θα λειτουργεί και ως πύλη του λιμανιού στην Κοπεγχάγη, σχεδιάστηκε από τον Steven Holl. Διαθέτει δύο πύργους, το καθένα με το δικό του καλώδιο τα οποία υποστηρίζονται από τη γέφυρα, και συναντιούνται στη μέση σε σχήμα βέλους που θυμίζει την πλώρη πλοίου. Η γέφυρα λειτουργεί ως πέρασμα ανάμεσα σε δύο προβλήτες και ως δημόσια θέα. Οι πύργοι περιέχουν δημόσιες εγκαταστάσεις, όπως καφετέριες και γκαλερί.

24 Επίλογος Από παλιές πετρόχτιστες, μέχρι ατσαλένιες υπερσύγχρονες. Από πεζογέφυρες, έως γέφυρες ταχείας κυκλοφορίας. Από απίστευτα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα, μέχρι απλές λιτές και απέριττες. Από πανύψηλες, μέχρι μόλις μερικά εκατοστά από την επιφάνεια του νερού. Οι γέφυρες ενώνουν τον κόσμο και είναι σίγουρα ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του ανθρώπου.

25 …ΤΕΛΟΣ Ευχαριστούμε για την προσοχή σας, το τμήμα του Β1:
Αποστολόπουλος Δημήτρης Βάθη Πόπη Γεωργακοπούλου Στεφανίς Δέλιος Θανάσης Διονυσόπουλος Διονύσης Ζορδομπά Γεωργία Κοτρώτσος Παναγιώτης Κούφο Αριστοτέλης Κυριάκου Άννα Λέκκας Αντώνης Λέκκα Ευαγγελία Λέκκα Μαίρη-Σόφη Λέκκας Χρήστος Λεμπούση Άννα Λεμπούσης Γιάννης Μαστρογιάννης Παύλος


Κατέβασμα ppt "ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google