Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Blogs Ιστολόγια. Τι είναι ένα blog (1/2);  Ένα blog είναι ένα on line περιοδικό, στο οποίο μπορώ εύκολα και γρήγορα:  να γράψω και να παρουσιάσω τις.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Blogs Ιστολόγια. Τι είναι ένα blog (1/2);  Ένα blog είναι ένα on line περιοδικό, στο οποίο μπορώ εύκολα και γρήγορα:  να γράψω και να παρουσιάσω τις."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Blogs Ιστολόγια

2 Τι είναι ένα blog (1/2);  Ένα blog είναι ένα on line περιοδικό, στο οποίο μπορώ εύκολα και γρήγορα:  να γράψω και να παρουσιάσω τις ιδέες μου,  να αναρτήσω φωτογραφίες, βίντεο, διαγράμματα, μουσική,  να επικοινωνήσω, ανταλλάσσοντας ιδέες τους επισκέπτες μου.  Το blog αποτελεί «προσωπικό» χώρο, με την έννοια ότι η αισθητική του, το περιεχόμενό του και οι αρχές λειτουργίες του, καθορίζονται από μένα. 2

3 Τι είναι ένα blog (2/2);  Στο blog, ο ιδιοκτήτης του καθορίζει αν όλοι οι επισκέπτες θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν σχόλια ή αν θα χρειάζεται πρώτα να του στείλουν το mail τους.  Επίσης στη δική του δικαιοδοσία είναι αν τα σχόλια των επισκεπτών θα περνούν από την έγκρισή του, πριν την ανάρτησή τους στο διαδίκτυο ή θα αναρτώνται άμεσα.  Τα σχόλια των επισκεπτών καταχωρίζονται με χρονολογική σειρά και μπορούν να αφορούν είτε δικές του καταχωρήσεις, είτε σχόλια άλλων επισκεπτών. 3

4 Χρήση του blog  Η μεγάλη επιτυχία του blog έγκειται  στην αλληλεπιδραστική φύση τους  στο ότι με την πάροδο του χρόνου μπορεί να επιτευχθεί διαπροσωπική επικοινωνία ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του και τους αναγνώστες-επισκέπτες του.  Γενικά τα blogs ως προς την παρουσίαση του υλικού μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο βασικές ομάδες:  Journal: Προσωπικά ημερολόγια με απόψεις, κριτικές και συζητήσεις διαφόρων θεμάτων  Filter: Φιλτραρισμένη πληροφορία σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα

5 Χρήση του blog στην εκπαίδευση: Γιατί?  παρέχουν στους μαθητές  υψηλό επίπεδο αυτονομίας στην μάθηση (και ταυτόχρονα την)  ευκαιρία για μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με άλλους μαθητές.  προωθεί την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και δεξιοτήτων κατανόησης και παραγωγής γραπτού λόγου, καθώς και διαδικτυακών δεξιοτήτων.

6 Χρήση του blog στην εκπαίδευση: Πώς?  Πίνακας Ανακοινώσεων  σε σχέση με τους συμβατικούς πίνακες ανακοινώσεων είναι ότι τα πρώτα παρέχουν τη δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών-γονέων  Ανάρτηση οδηγιών  έχετε τη δυνατότητα να κεντρίσετε το ενδιαφέρον των μαθητών σας και να τους δώσετε ερεθίσματα για περαιτέρω μελέτη

7 Χρήση του blog στην εκπαίδευση: Πώς?  Βήμα προβληματισμού και διάλογου  έχετε τη δυνατότητα να ενθαρρύνετε τους μαθητές σας να προβληματιστούν ζητώντας τους να καταγράψουν σχόλια, εκτιμήσεις, κ.λπ.  Χώρος συνεργασίας  Συνεργατική μάθηση: οι μαθητές και δίνουν και παίρνουν γνώση - υλικό από τις υπόλοιπες ομάδες της τάξης  Δημοσίευση εργασιών  όλης της σχολικής τάξης  ατομικά

8 Που βρίσκω το λογισμικό για την κατασκευή του blog μου;  Από τις πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο σχετικό χώρο, παρέχοντας και το λογισμικό για τη δημιουργία ενός blog, αλλά και το χώρο στον οποίο θα φιλοξενηθεί είναι οι: 8 Blogger Πατώντας το εικονίδιο με το λογότυπο, κατευθύνεστε προς την σελίδα εγγραφής Wordpress Pathfinder (ελληνική)

9 Που βρίσκω το λογισμικό για την κατασκευή του blog μου;  Ο Blogger είναι απλός στη χρήση του, δεν έχει όμως τον αριθμό των δυνατοτήτων του Wordpress.  Ο Pathfinder, γίνεται όλο και καλύτερος και έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ελληνικός.  Καθώς τελειοποιείτε τις δεξιότητές σας ως blogger, θα αποκτάτε βαθμιαία όλο περισσότερα και καλύτερα κριτήρια, για το είδος του λογισμικού που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

10 Δημιουργία blog

11 Περίληψη  Εισαγωγή στην έννοια των blogs  διαδοχικά βήματα για τη δημιουργία blog στον blogger, τη μια από τις δωρεάν υπηρεσίες σχετικού λογισμικού, καθώς και οι απαραίτητες ενέργειες για την ανάρτηση, μορφοποίηση ποστ με την προσθήκη φωτογραφιών, video, την προσθήκη συνδέσμων που οδηγούν στη λήψη αρχείων κ.α.

12 Δημιουργία λογαριασμού στο Google-Gmail (1/2) Κατευθυνθείτε στη διεύθυνση: https://www.google.com/accounts/NewAccount?service=mail&continue https://www.google.com/accounts/NewAccount?service=mail&continue προκειμένου να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό στο Google, που θα τον χρησιμοποιήσετε και για άλλες εφαρμογές εκτός του blogger. Συμπληρώστε τα στοιχεία ώστε να οδηγηθείτε στην οθόνη:

13 Δημιουργία λογαριασμού στο Google-Gmail (2/2) Πατήστε το είμαι έτοιμος (η) για να δείτε το λογαριασμό σας

14 Δημιουργία λογαριασμού στον Blogger (1/5) 1.Κατευθυνθείτε στη διεύθυνση: www.blogger.com, www.blogger.com 2.Επιλέξτε στο πάνω δεξιά πλαίσιο την Ελληνική Γλώσσα.

15 Συμπληρώστε στη διεύθυνση ηλεκτρ. ταχυδρομείου σας Δημιουργία λογαριασμού στον Blogger (2/5)

16 Δημιουργία λογαριασμού στον Blogger (3/5) Επιλέξτε το όνομα του ιστολογίου, τη διεύθυνσή του και πατήστε συνεχίστε.

17 Δημιουργία λογαριασμού στον Blogger (4/5) Διαλέξτε ένα πρότυπο που καθορίζει την εμφάνιση του blog σας. Αν μετανιώσετε για την επιλογή σας, μην ανησυχείτε, μπορείτε να την αλλάξετε στη συνέχεια. Πατήστε Συνεχίστε

18 Δημιουργία λογαριασμού στον Blogger (5/5) Μπορούμε πλέον να συντάξουμε το πρώτο μας ποστ. Πατήστε: ΕΝΑΡΞΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

19 Το πρώτο μου post (1/2) Συντάξετε ένα εισαγωγικό post που καλωσορίζει τους επισκέπτες σας και τους πληροφορεί για το περιεχόμενο και τη σκοπιμότητα του blog σας. Πατήστε την προεπισκόπηση για να δείτε πώς θα φαίνεται. Πατήστε το κουμπί: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ. (Το κουμπί: ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΩΡΑ δίνει τη δυνατότητα της αποθήκευσης, χωρίς δημοσίευση, ώστε να ανακαλέσετε το post σας κάποια επόμενη στιγμή για περαιτέρω επεξεργασία.

20 Το πρώτο μου post (2/2) Αν επιθυμείτε μπορείτε να θέσετε ετικέτες, δηλαδή λέξεις που προσδιορίζουν το περιεχόμενο του ποστ, ώστε να μπορεί να ομαδοποιείται και να προβάλλεται από τα σχετικά λογισμικά.

21 Μερικές κρίσιμες αποφάσεις, πριν την ανάρτηση του blog σας (1/8)  Ο λόγος για τον οποίο αποφασίσατε να αποκτήσετε το δικό σας blog, είναι η θέλησή σας να εντάξετε αυτή τη μορφή του διαδικτύου στη διδασκαλία σας, ή η επιθυμία σας να εκφραστείτε και να επικοινωνήσετε με τους συναδέλφους σας.  Είναι λοιπόν επόμενο μετά την ανάρτηση του blog σας, ότι αρκετοί από τους επισκέπτες σας θα θελήσουν να σχολιάσουν τα post σας.  Εδώ λοιπόν πρέπει να πάρετε μερικές κρίσιμες αποφάσεις:  Θα επιτρέπετε σχόλια ή το blog σας θα είναι κλειστό στο σχολιασμό;  Θα επιτρέπετε σε όλους τους επισκέπτες σας να σας αφήνουν σχόλια ή μόνο σε όσους έχουν «διαπιστευθεί»;  Θα επιτρέψετε τα σχόλια να υποβάλλονται αμέσως πριν τα εγκρίνετε ή θα τα εγκρίνετε πρώτα και στη συνέχεια θα τα αναρτάτε;  Τέλος θα επεμβαίνετε στα σχόλια που σας θέτουν, τροποποιώντας τη μορφή (συντακτικό, ορθογραφία, ύφος) ή το περιεχόμενό τους, όταν δεν συμφωνείτε;

22 Μερικές κρίσιμες αποφάσεις, πριν την ανάρτηση του blog σας (2/8)  Προκειμένου να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά, ας έχουμε υπόψη ότι η λογική του συγκεκριμένου μέσου είναι να επιτρέπει ανεμπόδιστα την έκφραση κάθε επισκέπτη σας, ανεξαρτήτως του τρόπου ή του ύφους με το οποίο αποφασίζει να συμβάλλει στη συζήτηση και το σχολιασμό.  Όμως μια τέτοια δυνατότητα μπορεί να σας φέρει σε δύσκολη θέση, ιδιαιτέρως αν το blog σας προορίζεται για μαθητική χρήση.  Μια λοιπόν λύση που διασφαλίζει τη δυνατότητα υποβολής απόψεων από τους επισκέπτες σας, αλλά και την προστασία του προσωπικού σας χώρου, από κακόβουλους ή εκτός κλίματος σχολιασμούς είναι να θέσετε μερικούς κανόνες που θα τηρούνται τόσο από σας, όσο και από τους επισκέπτες σας, όπως:

23 Μερικές κρίσιμες αποφάσεις, πριν την ανάρτηση του blog σας (3/8)  Το blog είναι ανοικτό σε σχόλια, καθώς η επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων είναι η λογική της λειτουργίας του.  Ο ιδιοκτήτης του blog επιτρέπει τη συγγραφή ενός σχολίου, μόνο αν ο επισκέπτης του, αφήσει το mail του.  Ο ιδιοκτήτης του blog δημοσιεύει το σχόλιο που έχει υποβάλει ο επισκέπτης του, αφού πρώτα ελέγξει ότι δεν είναι κακόβουλο, ή υβριστικό και ότι δεν περιέχει ανοίκειες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς. (εννοείται φυσικά ότι ο ιδιοκτήτης δεν απορρίπτει σχόλια που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις από τη δική του, αλλά μόνο όσα είναι κακόβουλα ή υβριστικά).  Ο ιδιοκτήτης δεν επεμβαίνει στα σχόλια που αποφασίζει να δημοσιεύσει τροποποιώντας τα.

24 24 Στον blogger αφού πάτε στον πίνακα ελέγχου, αν έχετε επιλέξει την ελληνική γλώσσα, θα σας εμφανιστεί η οθόνη: Ή η ακόλουθη οθόνη, αν η γλώσσα που είχατε επιλέξει ήταν τα αγγλικά (σημ. και από το σημείο αυτό μπορείτε να επιλέξετε την ελληνική γλώσσα, στο δεξιό ορθογώνιο) Ανάλογα λοιπόν, πατάτε είτε Ρυθμίσεις, είτε Settings,. Μερικές κρίσιμες αποφάσεις, πριν την ανάρτηση του blog σας (4/8)

25 25 Πηγαίνετε στην οθόνη: Ή ανάλογα με την γλώσσα, στην οθόνη: Και επιλέγετε είτε Comments, είτε Σχόλια Μερικές κρίσιμες αποφάσεις, πριν την ανάρτηση του blog σας (5/8)

26 26 Στις οθόνες αυτές μπορείτε να αφήσετε τις επιλογές ως έχουν (εκτός αν επιθυμεί- τε διαφορετικά) και να αλλάξετε (ώστε να διασφαλίσετε την τήρηση των κανόνων που αναφέρθηκαν) τις επιλογές: Μερικές κρίσιμες αποφάσεις, πριν την ανάρτηση του blog σας (6/8)

27 27 Από Σε : Ή αντίστοιχα στην οθόνη με την αγγλική: Από Σε : ‘ Ωστε τα σχόλια να τίθενται υπόψη σας, στη διεύθυνση mail που έχετε αφήσει, προς έγκριση, πριν αναρτηθούν. Σε κάθε περίπτωση φυσικά πατάτε είτε: Αποθήκευση Ρυθμίσεων, είτε: Save Settings, στο τέλος της σελίδας, για να αποθηκεύσετε τις επιλογές σας. Στη συνέχεια πατάτε Άδειες ή Permissions Για να μεταβείτε στην οθόνη: Μερικές κρίσιμες αποφάσεις, πριν την ανάρτηση του blog σας (7/8)

28 28 Όπως διαπιστώνετε από τις οθόνες αυτές σας παρέχονται οι δυνατότητες να ορίσετε και άλλους συγγραφείς (λ.χ. τους μαθητές μιας τάξης, ή τους συναδέλφους σας) και επίσης να καθορίσετε αν το blog θα είναι ορατό και προσβάσιμο από καθένα, μόνο από επιλεγμένους χρήστες, ή μόνο από τους συγγραφείς του. Μερικές κρίσιμες αποφάσεις, πριν την ανάρτηση του blog σας (8/8)

29 Δημιουργία λίστας συνδέσμων (1/5) To blog σας το κατασκευάσατε για να μοιράζεστε με τους μαθητές σας, τους συναδέλφους σας, κλπ, ιδέες, πληροφορίες κ.α. Μεταξύ αυτών είναι και οι σύνδεσμοι με άλλα blogs, (λ.χ. των μαθητών, συναδέλφων) ή με πρόσθετες πηγές πληροφόρησης. Χρειάζεστε συνεπώς μια λίστα συνδέσμων. Για να την κατασκευάσετε πηγαίνετε στην αρχική σελίδα του blog σας και πατήστε: «Προσαρμογή»

30 Δημιουργία λίστας συνδέσμων (2/5) Πατήστε: Προσθήκη στοιχείου σελίδας.

31 Δημιουργία λίστας συνδέσμων (3/5) Πατήστε στη Λίστα, «ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ»

32 Δημιουργία λίστας συνδέσμων (4/5) Στον «Τίτλο» προσθέστε τον τίτλο της λίστας σας, λ.χ. προτεινόμενοι σύνδεσμοι. Στην «Ταξινόμηση» επιλέξτε αν θέλετε οι διευθύνσεις που θα θέσετε να εμφανίζονται αλφαβητικά ή όχι. Στο πλαίσιο: «Προσθήκη στοιχείου λίστας» γράψτε τον τίτλο του εισαγόμενου συνδέσμου, λ.χ. Ένα διαδικτυακό ημερολόγιο για τη Φυσική. Στη συνέχεια πατήστε το εικονίδιο με το σύνδεσμο, οπότε θα εμφανιστεί το πλαίσιο:

33 Δημιουργία λίστας συνδέσμων (5/5) Συμπληρώστε τη φόρμα με τη γνωστή διεύθυνση του συνδέσμου που θέλετε να εισαγάγετε και πατήστε ΟΚ. Πατήστε τέλος «ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ» και η λίστα συνδέσμων σας έχει προστεθεί. Κάθε φορά που θέλετε να προσθέσετε έναν νέο σύνδεσμο θα πατάτε το κουμπί: «ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ» και θα επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία.

34 Προσθήκη φωτογραφίας (1/3)  Ο Blogger έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί φωτογραφίες στη δική του βάση δεδομένων. Επειδή όμως ο διαθέσιμος χώρος δεν είναι μεγάλος (και χρειάζεται πληρωμή για τη διεύρυνσή του) μακράν προτιμότερη είναι η εναπόθεση φωτογραφιών σε δωρεάν υπηρεσίες, και από εκεί η άντληση και η προβολή τους στο blog σας.  Τέτοιες αξιόπιστες υπηρεσίες είναι οι  Flickr http://www.flickr.com/http://www.flickr.com/  Picasa http://picasa.google.gr/http://picasa.google.gr/  slide.com, http://www.slide.comhttp://www.slide.com  Uploadimages, http://www.uploadimages.comhttp://www.uploadimages.com  Για το λόγο αυτό, στα επόμενα βήματα θα μάθουμε πώς καθοδηγούμε τον blogger να τις αντλήσει, ώστε να αναρτηθούν στο blog μας από πηγές σαν τις παραπάνω

35 Προσθήκη φωτογραφίας (2/3) Πηγαίνετε στην αρχική σελίδα του blog σας και πατάτε το κουμπί: «Νέα Ανάρτηση». Έτσι παρουσιάζεται η ακόλουθη οθόνη.

36 Προσθήκη φωτογραφίας (3/3) Γράφετε το πόστ σας το οποίο επιθυμείτε να το διανθίσετε με μια φωτογραφία. Θα πατήσετε το κουμπί που δείχνει την εικόνα για να παρουσιαστεί η ακόλουθη καρτέλα. Στο πλαίσιο «Διεύθυνση URL» θα τοποθετήσετε τη διεύθυνση που είχατε αντιγράψει από το flickr το picasa ή άλλη πηγή. Τέλος επιλέξτε τη θέση που επιθυμείτε να τοποθετηθεί η φωτογραφία, το μέγεθός της και πατήστε: «Μεταφόρτωση εικόνας». Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, αφού αναρτήσετε το ποστ σας θα Περιέχει και τη φωτογραφία που επιλέξατε.

37 Προσθήκη video (1/3)  Ο Blogger έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί video με τα οποία μπορείτε να εμπλουτίσετε τα ποστ σας ώστε να γίνουν περισσότερο ελκυστικά και κατατοπιστικά. Μια από τις δωρεάν υπηρεσίες από τις οποίες μπορείτε να αναζητήσετε σχετικό υλικό (ή και να ανεβάσετε οι ίδιοι) ώστε να το κάνετε προσβάσιμο μέσω του blog σας, είναι το YouTube, http://www.youtube.com/http://www.youtube.com/  Για το λόγο αυτό, στα επόμενα βήματα θα μάθουμε πώς αναζητούμε στο YouTube video που μας ενδιαφέρουν και πώς τα αναρτούμε στο blog μας.

38 Προσθήκη video (2/3) Επιθυμείτε να αναρτήσετε ένα ποστ που περιέχει και video. Γράψτε μια πρόταση και αφήστε το δείκτη στο σημείο που θέλετε να προστεθεί το video. Πατήστε το κουμπί: «Επεξεργασία Html» oπότε θα εμφανιστεί η ακόλουθη οθόνη. Εκεί που βρίσκεται ο δείκτης τοποθετήστε τον κώδικα που έχετε αντιγράψει από το YouTube. Έτσι θα μεταβείτε στην επόμενη οθόνη.

39 Προσθήκη video (3/3) Πριν τη δημοσίευση του ποστ σας μπορείτε να δείτε πώς φαίνεται και ύστερα να το αναρτήσετε ή να το σώσετε για περαιτέρω επεξεργασία. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι:

40 Προσθήκη συνδέσμου για λήψη αρχείου (1/2)  Το blogs σας μπορεί και πρέπει να περιέχει πόστ που οδηγούν σε διευθύνσεις στις οποίες έχετε εναποθέσει πολύτιμο υλικό (αρχεία κειμένου, ήχου, video, παρουσιάσεις) προκειμένου να είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες σας.  Υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες αποθήκευσης μεγάλων αρχείων:  Μια εξαιρετική υπηρεσία για την αποθήκευση και διανομή όλων των ειδών των αρχείων, που επιθυμείτε να είναι διαθέσιμα στους επισκέπτες του blog σας είναι η esnips (http://www.esnips.com). Αφού μεταβείτε στην σχετική ιστοσελίδα κάνετε ένα λογαριασμό και αν το επιθυμείτε κατεβάζετε και την μπάρα εργαλείων για τον αναζητή που χρησιμοποιείτε (θα σας βοηθήσει πολύ στη συνέχεια, στο ανέβασμα και τη διαχείριση των αρχείων σας). Η υπηρεσία παρέχει αναλυτικότατες οδηγίες για το πώς ανεβάζετε αρχεία, δημιουργείτε τον προσωπικό σας φάκελο και διαχειρίζεστε τα αρχεία που περιέχει.http://www.esnips.com  Μια άλλη υπηρεσία με μεγάλο προσφερόμενο αποθηκευτικό χώρο (5GB) είναι η X- drive (http://www.xdrive.com).http://www.xdrive.com  Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν παρέχουν μόνο ένα χώρο στον οποίο μπορείτε να εναποθέσετε αρχεία προκειμένου να είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες σας, αλλά και μια ασφαλή αποθήκη αντιγράφων των αρχείων σας, για τις έκτακτες περιπτώσεις (καταστροφή του δίσκου, μόλυνση από ιό, τυχαία διαγραφή τους κλπ).

41 Προσθήκη συνδέσμου για λήψη αρχείου (2/2) Κατά τα γνωστά συντάσσετε ένα νέο ποστ. Στο ποστ αυτό όπως βλέπετε υπάρχει η προτροπή να πατήσει ο αναγνώστης τη λέξη «εδώ», προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε κάποιο αρχείο. Για να γίνει αυτό, πρώτα επιλέγουμε με σύρσιμο του δείκτη τη λέξη «εδώ» και στη συνέχεια πατάμε το εικονίδιο του συνδέσμου(μια αλυσίδα). Οπότε ανοίγει μια καρτέλα στην οποία θα επικολλήσουμε τη διεύθυνση του αρχείου που είχαμε εναποθέσει στο eSnips. Οι επισκέπτες μας πλέον θα μπορούν πατώντας τη λέξη να παίρνουν το αρχείο.


Κατέβασμα ppt "Blogs Ιστολόγια. Τι είναι ένα blog (1/2);  Ένα blog είναι ένα on line περιοδικό, στο οποίο μπορώ εύκολα και γρήγορα:  να γράψω και να παρουσιάσω τις."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google