Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Μαντόνα με το γαρύφαλλο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Μαντόνα με το γαρύφαλλο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Μαντόνα με το γαρύφαλλο
Leonardo Da Vinci

2 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ... Η Μαντόνα με το γαρύφαλλο αποτελεί έργο ζωγραφικής.Δημιουργήθηκε την περίοδο από το περίπου και στεγάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Μονάχου (από το 1889).Έχει ως θέμα την Παναγία ,η οποία κρατάει με το δεξί της χέρι το παιδί της και με το αριστερό ένα γαρύφαλλο (έτσι αποδίδεται και ο τίτλος στο έργο).Έχει ύφος παραστατικό.Το έργο είναι φτιαγμένο με λάδι και θεωρείται κοινό μοτίβο Χριστιανικής Τέχνης.

3 Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ... Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι συνέθεσε το έργο αυτό δίνοντας έμφαση στην Παναγία και το παιδί.Αυτό άλλωστε το βλέπουμε από το γεγονός ότι οι μορφές έχουν πιο έντονο χρώμα από το υπόλοιπο σκηνικό. Έχει παράληλη τοποθέτηση των στοιχείων του-το παρατηρούμε στα δύο παράθυρα που βρίσκονται πίσω από την Παναγία.

4 Όσον αφορά την τονική κλίμακα, οι τόνοι στο έργο έχουν μεγάλη αντίθεση
Όσον αφορά την τονική κλίμακα, οι τόνοι στο έργο έχουν μεγάλη αντίθεση.Πιο συγκεκριμένα, από την μία πλευρά, η Παναγία και το παιδί στην αγκαλιά της έχουν φωτεινά χρώματα-αν και κάπως ψυχρά-ενώ,από την άλλη πλευρά,το γαρύφαλλο που κρατάει η Παναγία και το υπόλοιπο σκηνικό πίσω της (με εξαίρεση τον χώρο έξω από τα παράθυρα) έχει φτιαχτεί με πιο σκούρα χρώματα.

5 Το σχέδιο των ενδυμάτων παρουσιάζει λεπτομέρειες και φαίνεται να έχει κατασκευαστεί με πολλή προσοχή. Ταυτόχρονα παρατηρούμε όγκο τόσο στις μορφές όσο και στον υπόλοιπο χώρο.

6 Ο χώρος μέσα στον οποίο βρίσκονται οι μορφές είναι ένα σκοτεινό δωμάτιο,στο βάθος του οποίου βρίσκονται δύο παράθυρα.Αριστερά από την Παναγία και με πολλή προσοχή μπορούμε να προσέξουμε ένα βάζο με λουλούδια. Έξω από το παράθυρο φαίνεται το μεγαλείο της φύσης-βουνά και βλάστηση. Γενότερα,στον χώρο δεν παρατηρούμε όση λεπτομέρεια παρατηρήσαμε και στις μορφές και τα ενδύματα.

7 ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ...
Το όλο έργο εκφράζει την εξής ιδέα: την αγάπη της μητέρας (και στην προκειμένη περίπτωση της Παναγίας) προς το παιδί της αλλά και την στοργή της.Αυτό,άλλωστε,το κάνουν και όλες οι μητέρες.Ίσως θέλει να μας μεταφέρει το συγκεκριμένο μήνυμα. Το έργο είναι καθαρά Θρησκευτικό, αφού η κύρια μορφή του είναι η Παναγία.

8 ~ ~ ~


Κατέβασμα ppt "Η Μαντόνα με το γαρύφαλλο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google