Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

2 ΕΡΓΑΣΙΑ: ¨ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ¨
ΕΡΓΑΣΙΑ: ¨ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ¨ ΟΝΟΜΑ: ΣΚΟΥΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Α.Μ.: 32655 ΕΞΑΜΗΝΟ: Ι’

3 ΠΕΡΙΕΧΩΜΕΝΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Σειριακή θύρα Πληκτολόγιο Οθόνη Εκτυπωτές Σαρωτής ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Καθαρισμός Έλεγχος συνδέσεων και καλωδίων Προστασία απο ιούς Προστασία και ασφάλεια ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΛΑΒΩΝ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Προβλήματα υλικού Προβλήματα οθόνης και κάρτας γραφικών Προβλήματα σειριακής θύρας

4 ΑΧΡΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

5 Σε έναν προσωπικό υπολογιστή μπορούμε να διακρίνουμε τα παρακάτω τμηματα:
Μητρική πλακέτα Επεξεργαστής Μνήμη Κάρτα γραφικών Άλλες κάρτες επέκτασης Αποθηκευτικά μέσα

6 Στη μητρική πλακέτα τοποθετούνται ο επεξεργαστής, η μνήμη, οι κάρτες επέκτασης καθώς και διάφοροι ελεγκές περιφεριακών μονάδων εισόδου-εξόδου όπως: Πληκτρολόγιο Σειριακή και παράλληλη θύρα USB IDE συσκευών Εύκαμπτων δισκετών

7 ΣΕΙΡΙΑΚΗ ΘΥΡΑ Ένας υπολογιστής συνήθως διαθέτει δύο σειριακές θύρες και μία παράλληλη. Επιλέγοντας μια σειριακή θύρα και πατώντας το κουμπί ¨ιδιότητες¨ βλέπουμε τις ρυθμίσεις της σειριακής θύρας.

8 Απο την επιλογή ¨ρυθμίσεις θυρών¨ μπορούμε να ρυθμίσουμε την ταχύτητα της σειριακής θύρας, το μήκος λέξης κτλ.

9 Πατώντας την επιλογή ¨για προχωριμένους¨ εμφανίζεται ένα παράθυρο που μας δίνει την δυνατότητα να ρυθμίσουμε το μέγεθος της προσωρινής μνήμης που χρησιμοποιεί μια σειριακή θύρα.

10 Η εγκατάσταση μιας σειριακής θύρας γίνεται αυτόματα απο το λειτουργικό σύστημα. Η διαγραφή όμως της σειριακής θύρας, αλλα και κάθε άλλης συσκευής, γίνεται απο το παράθυρο ¨σύστημα¨ και πατώντας το κουμπί ¨κατάργηση¨.

11 ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ Η εγκατάσταση του πληκτρολογίου και ο τύπος του γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του λειτουργικού συστήματος. Στο επόμενο σχήμα φαίνεται το παράθυρο των ιδιοτήτων του πληκτρολογίου. Η ρύθμισή τους δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε το πρόγραμμα οδήγησης του πληκτρολογίου, για ένα καινούριο που έχουμε συνδέσει.

12

13 Πατώντας το κουμπί ¨ενημέρωση προγράμματος οδήγησης¨εμφανίζεται το ακόλουθο παράθυρο. Επιλέγουμε την εντολή ¨εμφάνιση όλου του υλικού¨. Στο παράθυρο φαίνονται όλοι οι τύποι των πληκτρολογίων που μπορεί να εγκαταστήσει αυτόμτα το Λ.Σ. Εαν θέλουμε να εγκαταστήσουμε ένα πληκτρολόγιο που δεν το υποστηρίζει το Λ.Σ., μας μας δίνεται η δινατότητα απο το κουμπι ¨δισκέτα¨, να πούμε στο Λ.Σ που να βρεί το πρόγραμμα οδήγησης.

14 ΟΘΟΝΗ Για τον καθορισμό του τύπου της οθόνης ισχύει κάτι ανάλογο μ’αυτά που αναφέρθηκαν για το πληκτρολόγιο. Γενικά για μία οποιαδήποτε συσκευή, μπορούμε να αλλάξουμε το πρόγραμμα οδήγησης με ανάλογα βήματα. Πολλές φορές για μια συσκευη, ο κατασκευαστής δίνει καινούριο πρόγραμμα οδήγησης και πρέπει να κάνουμε αναβάθμιση σε αυτό. Στο παρακάτω σχήμα βλέπουμε το αντίστοιχο παράθυρο για την οθόνη.

15

16 ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ Η εγκατάσταση ενός εκτυπωτή στο Λ.Σ. των Windows είναι αυτοματοποιημένη. Στον πίνακα ελέγχου των Windows υπάρχει το εικονίδιο ¨εκτυπωτές¨. Σε αυτό το παράθυρο υπάρχει η επιλογή για εγκατάσταση. Ας υποθέσουμε οτι θέλουμε να εγκαταστήσουμε έναν εκτυπωτή που συνδέεται στη παράλληλη θύρα του υπολογιστή. Ετσι ενεργοποιούμε την επιλογή ¨τοπικός εκτυπωτής¨και πατάμε το κουμπί ¨επόμενο¨. Το επόμενο παράθυρο μας ρωτάει, που μπορεί να βρει το πρόγραμμα οδήγησης του εκτυπωτή και προχωράει στην εγκατάστασή του.

17

18 Η αναγνώριση του εκτυπωτή απο το λειτουργικό σύστημα μπορει και να γίνει αυτόματα συνδέωντας τον εκτυπωτή στον Η/Υ και ανάβοντάς τον. Όπως έχουμε πει η εγκατάσταση ολοκληρώνεται αυτόματα αν το Λ.Σ. βρει πρόγραμμα οδήγησης ή ζητάει βοήθεια για τη θέση του προγράμματος.

19 ΣΑΡΩΤΗΣ Η εγκατάσταση ενος σαρωτή γίνεται με τα ακόλουθα βήματα:
Βήμα 1: Συνδέουμε τον σαρωτή με κλειστό τον υπολογιστή στην υποδοχή του usb. Βήμα 2: Κάνουμε εγκατάσταση του οδηγού προγράμματος. Συνήθως η αναγνώριση του σαρωτή απο τον υπλογιστή γίνεται αυτόματα. Στην αντίθετη περίπτωση ακολουθούμε της οδηγίες εκγατάστασης που δίνει ο κατασκευαστής. Βήμα 3: Κάνουμε έλεγχο σωστής εγκατάστασης. Μετά την εγκατάσταση ο υπολογιστής μας ζητάει επανεκίνηση. Αφού λοιπόν εχει γίνει και η επανεκίνηση του υπολογιστή κοιτάμε στο παράθυρο ¨σύστημα¨ αν στην κατηγορία ¨imaging device¨ εμφανίζεται ο σαρωτής. Παραδειγμα βλεπουμε στις παρακάτω εικόνες. Βήμα 4: τέλος κάνουμε έλεγχο της σωστής λειτουργείας του σαρωτή. Απο τον πίνακα ελεγχου των windows υπάρχει το εικονίδιο ¨scanners and cameras¨ πατώντας το μας εμφανίζει ένα παράθυρο που απο εκεί βλεπουμε αν υπαρχει ο σαρωτής όπου και μπορούμε να τον καταργήσουμε ή να προσθέσουμε έναν καινούριο.

20

21

22 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

23 ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΗΤΡΗΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ
Οι σκόνες και τα χνούδια προκαλούν προβλήματα στην ψύξη των κυκλωμάτων της μητρικής πλακέτας και μορεί να εισχωρίσουν στους ακροδέκτες των επαφών της η ανάμεσα στα φτερά της ψύκτρας. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται πάντα με τον υπολογιστή κλειστό και πρεπει να χρησιμοποιούμε μαλακά και λεπτλα βουρτσάκια για τον καθαρισμό της επιφάνειας της μητρηκής, του τροδοτικού, του ανεμιστήρα κτλ.

24 ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΣΚΕΤΑΣ / CD-ROM Για τον καθαρισμό των κεφαλών δισκέτας η του laser του cd-rom υπάρχουν ειδικές δισκέτες και cd καθαρισμού, καλό είναι όμως να μην χρησιμοποιούνται συχνά γιατί απορυθμίζουν τις κεφαλές ανάγνωσης. ΠΟΝΤΙΚΙ Το ποντίκι χρειάζεται συχνό καθαρισμό απο τη σκόνη που μπαίνει στο εσωτερικό του και επικάθεται στις ροδέλες που ελέγχουν την κίνηση της μπίλιας.

25 ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ Το πληκτρολόγιο είναι το περιφερειακό που λερώνεται ευκολότερα! Ο καθαρισμός του επιβάλεται και μάλιστα με τον υπολογιστή κλειστό. Εκτός απο χαρτί και κατσαβίδι, χρήσιμο θα ήταν και ένα σκουπάκι χειρός καθώς και αφρός.Σε περίπτωση που το πληκτρολόγιο λερωθεί με υγρό αμέσως καθαρίζουμε και το εσωτερικό τμήμα βγάζοντας τα πλήκτρα. ΟΘΟΝΗ Ο καθαρισμός της οθόνης γίνεται με ειδικό καθαριστικο που βρίσκεται εύκολα στο εμπόριο και ποτέ με καθαριστικό τζαμιών. Τα πλαστικά μέρη της οθόνης καθαρίζοναι με χαρτί και αφρό όπως αυτο που χρησιμοποιούμε και για το πληκτρολόγιο.

26 ΕΛΓΧΟΣ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΩΔΙΩΝ
Ο έλεγχος των συνδέσεων και των καλωδίων είναι πολύ σημαντικος και πρεπει να γίνεται σε τακτά διαστήματα. ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ: Ο έλεγχος μας πρεπει να επικεντώνεται συνήθως στις περιφεριακές συσκευές όπως το ποντίκι, το πληκρολόγιο και τα ηχεία της κάρτας ήχου γιατί αυτά μετακινούνται αρκετές φορές. Μερικές φορές όταν τεντώνονται αρκετάτα τα καλώδια καταπονούνται τα βύσματα στις κάρτες όπου συνδέονται. Υπαρχει ακόμα το ενδεχόμενο να κοπεί κάποιο καλώδιο στην άκρη όπου καταλήγει στο βύσμα η στην συσκευή. Ένας άλλος τομέας που ειναι καλό να ελέγχεται τακτικά είναι οι εσωτερικές καλωδιώσεις. Υπο κανονικές συνσθήκες τα καλώδια στο εσωτερικό του υπολογιστή πρέπει να είναι διατεταγμένα και στερεωμένα ετσι ώστε να διασφαλίζεται η σωστή κυκλοφορία του αέρα μέσα στο κουτί.

27 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΙΟΥΣ Οι ιοί έκαναν την εμφάνισή τους την δεκαετία του ΄80 και είναι προγράμματα που εγκαθίστανται και πολλαπλασιάζοναται σε έναν υπολογιστή με σκοπό την καταστροφή δεδομένων που βρίσκονται αποθηκευμένα σε αυτόν. Η εξάπλωση του internet τα τελευταία χρόνια προκάλεσε και μεγάλη εξάπλωση των ιών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες χιλίαδες ιοί οι οποίοι κυκλοφορούν απο υπολογιστή σε υπολογιστή. Πολλοι απο αυτούς είναι άκακοι και απλώς εμφανίζουν ένα μήνυμα στον υπολογιστή, ωστόσο η πλειοψηφίασ τους είναι προγράμματα τα οποία σκοπό εχόυν να δημιουργίσουν μεγάλες ζημιές σε αρχεία. Γι΄αυτό έχει μεγάλη σημασία ο τακτικός και προληπτικός έλεγχος απο τους ιούς με ειδικά προγράμματα ¨θεραπίας¨ στις περιπτώσεις που το σύστημα έχει μολυνθεί απο κάποιο ιό.

28 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Επειδή η τάση του ηλεκτρικού δικτύου (220V) είναι πολυ εκίνδυνη για τον άνθρωπο πρέπει όλες οι διεργασίες συντήρησης να είναι με τον υπολογιστή εκτός τάσης. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι το κουτί του υπολογιστή φέρει το δυναμικό της γης. Μια διαρροή στο κουτί μπορει να αποβεί πολύ επικίνδυνη για τον χρήστη κα για τον συντηρητή. Γενικά το μόνο τμήμα του ηλεκτρονικού υπολογιστή το οποίο λειτουργει απευθείας με τάση δικτύου είναι το τροφοδοτικό. Όλα τα υπόλοιπα τμήματα λειτουργούν με τάσεις οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 12V.

29 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ
Τα ολοκληρωμένα κυκλώματα αλλά και τα μηχανικά μέρη ενός υπολογιστή, έχουν συγκεκριμένες ανοχές ως προς τη θερμοκρασία του περιβάλλοντως στο οποίο λειτουργούν. Η υπέρβαση των ορίων αυτών μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της λειτουργίας η και σε μόνιμη βλάβη. Για το λόγο αυτό οι υπολογιστές πρέπει να τοποθετούνται μακρυά απο θερμαντικά σώματα, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται η λειτουργία τους απο εξωτερικούς παράγωντες. Τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα σε θερμές χώρες όπως η Ελλάδα, οι υπολογιστές καλό είναι να τοποθετούνται σε δωμάτια με κλιματισμό.

30 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΛΑΒΩΝ- ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

31 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ: Το συμαντικότερο προβλημα των επεξεργαστών ειναι η αύξηση της θερμοκρασίας απο την πολύωρη λειτουργια τους, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο αργός. Για να αποφύγουμε την αύξηση της θερμοκρασίας πρέπει να ελεγχθούν τα εξής: Έχει τοποθετιθεί ειδική ψύκτρα πάνω στον επεξεργαστή? Λειτουργεί σωστά ο ανεμιστήρας της ψύκτρας? Είναι σωστά τοποθετιμένη η ψύκτρα πάνω στον επεξεργαστή? Γίνεται σωστά η ψύξη του επεξεργαστή? Λειτουργεί σωστά ο επεξεργαστής στην κατάλληλη συχνότητα λειτουργίας?

32 Σε περίπτωση που ισχύει καποιο απο τα παραπάνω προβλήματα πρέπει να κάνουμε τα εξης: 1.Να τοποθετίσουμε ψύκτρα πάνω στον επεξεργαστή αν δεν υπάρχει 2. Αν δεν περιστρέφεται ο ανεμιστήρας ελέγχουμε να δούμε αν ειναι σωστά συνδεδεμένος ή αν δεν περιστρέφεται εξαιτίας της σκόνης Αν συμβαίνει το δεύτερο πρέπει να ξεβιδώσουμε τις βίδες που τον συγκρατουν, να απομακρύνουμε την σκόνη και να τον επανατοποθετίσουμε Φροντίζουμε η ψύκτρα να εφάπτεται καλά στο επεξεργαστή και αν το έλασμα που την συγκρατή είναι χαλαρό τότε πρέπει να το αντικαταστήσουμε. 4. Πάνω στους επεξεργαστές αναγράφεται η μέγιστη συχνότητα λειτουργίας τους την οποία αν υπερβούμε υπάρχει περίπτωση να καταστραφούν. Η ρύθμιση αυτή μπορεί να γίνει ανάλογα με τον τύπο της μητρηκής, είτε μέσω του BIOS setup, είτε με την χρήση βραχυκυκλωτήρων πάνω στη μητρηκή πλακέτα.

33

34 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΘΟΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΤΑΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ
Πολλές φορές μπορεί να βλέπεουμε την οθόνη μας παραμορφωμένη, πολλύ μικρή, να μην φαίνονται τα άκρα της ή η εικόνα στην εκκίνηση του Λ.Σ. να χάνεται. Αρχικά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε τα πλήκτρα που βρίσκονται πάνω στην οθόνη τα οποία αφορούν την φωτεινότητα, την τοποθέτηση της εικόνας και το μέγεθος. Ακόμα μπορούμε να κάνουμε τους εξής ελέγχους: Να δούμε αν είναι ο συνδιασμός ανάλυσης και ρυθμόυ ανανέωσης μέσα στίς δυνατότητες της οθόνης. Αυτό γίνεται απο τον πίνακα ελέγχου αν επιλέξουμε την οθόνη και την επιλογή ¨ρυθμίσεις¨ ώστε να βεβαιωθούμε οτι η ανάλυση είναι κατάλληλη για την οθόνη.

35

36 Στη συνέχεια πατώντας το κουμπί ¨για προχωριμένους¨ και την επιλογη ¨προσαρμογέας¨ ελεγχουμε αν ο ρυθμός ανανέωσης για τη συγκεκριμένη ανάλυση είναι μέσα στα όρια της οθόνης. Αν οποιαδήποτε ρύθμιση είναι λανθασμένη τότε την διορθώνουμε και επανακκινούμε τον Η/Υ

37 Για τις κάρτες γραφικών μπορούμε να βεβαιωθούμε αν ο οδηγός εγκατάστασης για την κάρτα γραφικών που έχει εγκατασταθεί είναι ο σωστός. Αν δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο τότε η κάρτα γραφικων θα λειτουργεί με την ελάχιστη ανάλυση δηλ. με 16 χρώματα. Για να διορθώσουμε το πρόβλημα πάμε στον πίνακα ελέγχου επιλέγουμε τη ρύθμιση των ιδιοτήτων της οθόνης και και στη σελίδα ¨ρυθμίσεις¨ πατάμε το κουμπί ¨για προχωριμένους¨ και πάμε στη σελίδα ¨προσαρμογέας¨ και για να προχωρίσουμε στην εγκατάσταση του κατάλληλου οδηγού πατάμε το κουμπί ¨αλλαγη¨

38

39 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕΙΡΙΑΚΗΣ ΘΥΡΑΣ
Ο έλεγχος που πρέπει να κάνουμε για την σειριακή θύρα είναι: Να δούμε αν η υποδοχή της σειριακής θύρας είναι σωστά συνδεδεμένη με τη μητρηκή πλακέτα ή με την κάρτα επέκτασης, στην οποία βρίσκεται η σειριακή θύρα. Να δούμε αν έχουν ρυθμιστεί σωστά οι πόροι του συστήματος που χρησιμοποιεί η σειριακή θύρα. Να κοιτάξουμε αν έχει εγκατασταθεί σωστά στο λειτουργικό σύστημα ο οδηγός συσκευής για τη σειριακή θύρα. Μήπως δύο προγράμματα προσπαθούν να χρησημοποιήσουν ταυτόχρονα τις σειριακές θύρες COM1 και COM3 ή COM2 και COM4. Μήπως κάποια άλλη μονάδα χρησιμοποιεί τους ίδιους πόρους με τη σειριακή θύρα.

40 6. Αν έχουν ρυθμιστεί σωστά οι παράμετροι λειτουργίας που αφορούν την μεταφορά δεδομένων δηλαδή: ταχύτητα (baud rate), bits δεδομένων (data bits), την ισοτιμία (parity), τα bits τερματισμού (stop bits) και τον έλεγχχο ροής (flow control). Γενικά αν με τους παραπάνω ελεγχούς το πρόβλημα δεν εντοπιστεί, τότε ενδεχομένως να παρουσιάζει βλάβη η σειριακή θύρα. Στην περίπτωση που η σειριακή θύρα είναι ενσωματωμένη στη μητρηκή πλακέτα, την απενεργοποιούμε απο το πρόγραμμα CMOS setup του BIOS. Στη συνέχει μπορούμε να προσθέσουμε μία νέα σειριακή θύρα, τοποθετώντας στον υπολογιστή κατάλληλη κάρτα επέκτασης. Αν η σειριακή θύρα βρίσκεται πάνω σε κάρτα επέκτασης, αντικαταστήστε την κάρτα αυτή με μία καινούρια.


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google