Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1Ο Πρότυπο πειραματικό σχολείο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1Ο Πρότυπο πειραματικό σχολείο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1Ο Πρότυπο πειραματικό σχολείο
Η Ιαπωνία Ευστράτιος Ευάγγελος Σωτηριάδης Τσώτσης 1Ο Πρότυπο πειραματικό σχολείο Θεσ/νίκης Τάξη : δ2 Σχολικό έτος:

2 Η Ιαπωνία Αυτοκρατορική Οικογένεια
Σύμφωνα με το σύνταγμα της Ιαπωνίας , ο αυτοκράτορας είναι το σύμβολο του κράτους και της ενότητας του λαού . Η Αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας αναλαμβάνει τα επίσημα και δημόσια καθήκοντα. Κάτω από το παρόν Σύνταγμα της Ιαπωνίας, ο αυτοκράτορας είναι το σύμβολο της κατάστασης και της ενότητας των ανθρώπων. Τα άλλα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας εκτελούν τα εθιμοτυπικά και κοινωνικά καθήκοντα, αλλά δεν έχουν κανέναν ρόλο στις υποθέσεις της κυβέρνησης.

3 Η Ιαπωνία Εθνική σημαία
Η Ιαπωνία Εθνική σημαία Η ιαπωνική σημαία ονομάζεται «χινομαρου» και ο κόκκινος κύκλος συμβολίζει τον κόκκινο ήλιο και τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Χρονολογείται, σύμφωνα με το θρύλο, από τους Μεγάλους βουδιστές του 13ου αιώνα, όταν ο Nichiren είχε προσφέρει τη σημαία αυτή στον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας.

4 Η Ιαπωνία Εθνικός Ύμνος
Η Ιαπωνία Εθνικός Ύμνος O ιαπωνικός ο εθνικός ύμνος ονομάζεται «κιμιγκαγιο».  Είναι ένας από τους μικρότερους εθνικούς ύμνους που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος. Αν και θεωρούνταν de facto για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο εθνικός ύμνος της χώρας αναγνωρίστηκε νόμιμα μόλις το 1999.

5 Η Ιαπωνία κάποιοι στοίχοι από τον εθνικό ύμνο
Η Ιαπωνία κάποιοι στοίχοι από τον εθνικό ύμνο απόδοση ιαπωνικά 君が代は 千代に 八千代に 細石の 巌となりて 苔の生すまで (きみがよは ちよに やちよに さざれいしの いわおとなりて こけのむすまで) Απόδοση αγγλικά Kimi ga yo wa Chiyo ni Yachiyo ni Sazare ishi no Iwao to narite Koke no musu made) Απόδοση ελληνικά Είθε η βασιλεία του Αυτοκράτορα Να συνεχιστεί για χίλιες, για οκτώ χιλιάδες γενεές,, μέχρι τα χαλίκια να γίνουν βράχοι καλυμμένοι από βρύα.

6 Η Ιαπωνία ποτάμια Οι ποταμοί της Ιαπωνίας έχουν γενικά μικρό μήκος με μόλις έξι από αυτούς να υπερβαίνουν τα 200 χιλιόμετρα.  Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ιαπωνίας είναι ο «Σινάνο «(367χλμ.). Τα περισσότερα ποτάμια της Ιαπωνίας, πέρα από τις μεταφορές , χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω της ορμητικότητας τους . Ο ποταμός «Σινάνο» διασχίζει μία εντυπωσιακής ομορφιάς περιοχή που φημίζεται για δραστηριότητες αναψυχής , όπως βαρκάδα και ψάρεμα.

7 Η Ιαπωνία λίμνες Η χώρα της Ιαπωνίας έχει πάρα πολλές και όμορφες λίμνες. Η «Blood Pond» (η κόκκινη λίμνη της κολάσεως)

8 Η Ιαπωνία λίμνες 2 Η μεγαλύτερη λίμνη της Ιαπωνίας είναι η «Μπιούα» (670 τ.χλμ.). Περιλαμβάνει ένα τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς και ενδείκνυται για βαρκάδα και τζετ σκι . Η «Ashi» (η ηφαιστειακή λίμνη) που έχει θέα το όρος Φούτζι.

9 Η Ιαπωνία βουνά σεισμολογία
Το όρος «Φούτζι – γιάμα» (το ιερό βουνό της Ιαπωνίας) είναι το μεγαλύτερο βουνό της χώρας με υψόμετρο μέτρα και δεσπόζει στην λίμνη «Μπιούα». Η Ιαπωνία βρίσκεται σε µια από τις πιο σεισµόπληκτες περιοχές της γης. Τα τρία τέταρτα σχεδόν του εδάφους της χώρας καλύπτονται από βουνά. Στην Ιαπωνία υπάρχουν εκατοντάδες μικρά και μεγάλα ηφαίστεια . .

10 Η Ιαπωνία γεωγραφία Η Ιαπωνία έχει έκταση ( χλμ) και πληθυσμό εκατομμύρια . Μεγάλες πόλεις : Η Ιαπωνία αποτελείται από 4 νησιά: Χονσού Κιούσου Χοκάιντο Σικόκου πόλεις νησιά Οσάκα : Χονσού Ναγκόγια : Γιοκοχάμα : Φουκουόκα : Κιούσου Σαπόρο : Χοκάιντο

11 Η Ιαπωνία Τόκιο  Αποτελεί ένα από τα 47 νομαρχιακά διαμερίσματα της Ιαπωνίας και περιλαμβάνει την ιδιαίτερα αστικοποιημένη κεντρική περιοχή του Τόκιο, που είναι η καρδιά της ομώνυμης μητροπολιτικής περιοχής .

12 Η Ιαπωνία διατροφή Ένα τυπικό ιαπωνικό γεύμα αποτελείται από ένα μπολ με ρύζι , σούπα και ορισμένα συνοδευτικά όπως λαχανικά . Το σούσι και η τέμπουρα είναι ευρέως διαδεδομένα πιάτα που καταναλώνονται από όλες τις ηλικίες . Συνήθως τρώνε μπάλες ρυζιού σαν σνακ που ονομάζονται «ονιγκρί».

13 Η Ιαπωνία στέγαση Σε ένα παραδοσιακό ιαπωνικό σπίτι κάθεσαι πάνω σε στρώματα «τατάμι» που βρίσκονται στο πάτωμα . Το ίδιο δωμάτιο μπορεί να μετατραπεί σε τραπεζαρία τοποθετώντας μόνο ένα τραπέζι , ή σε κρεβατοκάμαρα στρώνοντας στρώματα φουτόν . Μπορεί στα σύγχρονα σπίτια να υπάρχουν και δωμάτια δυτικού τύπου εκτός από «τατάμι», ωστόσο , όλοι εξακολουθούν να αφήνουν τα παπούτσια τους πριν την είσοδο στο σπίτι .

14 Η Ιαπωνία ενδυμασία Η Ιαπωνική παραδοσιακή ενδυμασία ονομάζεται «Kimono», που σημαίνει (πράγμα). Στην σημερινή εποχή οι Ιάπωνες φοράνε το «Kimono», μόνο σε 3 εκδηλώσεις της ζωής τους: α)Στην παιδική εθνική γιορτή. β)Στην ενηλικίωσή τους και γ)στο γάμο τους. Το Kimono αποτελείται από 17 διαφορετικά κομμάτια,τα οποία για να φορεθούν χρειάζεται περίπου 1 ώρα.

15 Η Ιαπωνία εκπαίδευση Η εκπαίδευση, ήταν και είναι ένα σημαντικό ζήτημα μέσα στην Ιαπωνική κοινωνία. Υπάρχουν τρεις τρόποι για να εκπαιδευτεί ένα παιδί στην Ιαπωνία με την παρουσία α) με την παρουσία του στο δημόσιο σχολείο για μια υποχρεωτική εκπαίδευση, β) με την παρουσία του σε ιδιωτικό σχολείο, ή γ) με την παρακολούθηση ενός ιδιωτικού σχολείου που δεν εμμένει στα πρότυπα που καθορίζονται από Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας . Κάθε τάξη έχει 30 με 40 μαθητές . Τα περισσότερα σχολεία στην Ιαπωνία διαθέτουν και εστιατόριο για τους μαθητές . Σε όλη τη σχολική χρονιά υπάρχει και η μέρα αθλητισμού στην οποία παραβρίσκονται οι γονείς . Εκεί δεν γίνονται μόνο αθλητικές εκδηλώσεις αλλά και ποιητικές . Το φθινόπωρο και την άνοιξη γίνονται οι μεγάλες σχολικές εκδρομές .

16 Η Ιαπωνία ιαπωνικά Θεωρείται συγκολλητική γλώσσα και διακρίνεται για το σύνθετο πλέγμα εκφράσεων ευγενείας που απεικονίζουν την ιεραρχική φύση της ιαπωνικής κοινωνίας, με ρηματικούς τύπους και ιδιαίτερο λεξιλόγιο που υποδεικνύει τη σχετική θέση του ομιλητή και του ακροατή Γράφεται με συνδυασμό τριών διαφορετικών τύπων χαρακτήρων: τους κινεζικούς χαρακτήρες (ονομάζονται Κάντζι), και τις δύο συλλαβικές γραφές, «χιραγκάνα» και «κατακάνα». Το λατινικό αλφάβητο (που αποκαλείται Ρομάτζι) χρησιμοποιείται συχνά στη σύγχρονη Ιαπωνική γλώσσα, για ονόματα εταιρειών, διαφημιστικούς λόγους ή υπολογιστική χρήση.

17 Η Ιαπωνία γραφή χιραγκανα

18 Η Ιαπωνία μερικές λέξεις
Οhayo Gozaimasu=Καλημέρα Konnichiwa=Γειά σου Κonbanwa=Καλησπέρα Sayoonara=Αντίο Itadakimasu=Καλή όρεξη

19 Η Ιαπωνία ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις
Στην Ιαπωνία υπάρχουν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις , μια από αυτές είναι και το «Χινα Ματσουρι»,το φεστιβάλ κούκλας. Στις 3 Μαρτίου γιορτάζεται στην Ιαπωνία η γιορτή των κοριτσιών  «Χίνα Ματσούρι» (Hina Matsuri) και σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια στολίζουν κούκλες με παραδοσιακά κοστούμια που αναπαριστούν το αυτοκρατορικό ζεύγος, τους αυλικούς και τους μουσικούς της αυτοκρατορικής αυλής. Έτσι οι γονείς εύχονται οι κόρες τους να έχουν υγεία, ομορφιά και να «καλοπαντρευτούν».

20 Η Ιαπωνία ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις (2)
Η Ιαπωνία ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις (2) Το «Tsukimi» αναφέρεται στην ομορφότερη πανσέληνο,που είναι αυτή του φθινοπώρου. Το έθιμο αυτό πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του από τους Ιάπωνες αριστοκράτες κατά τη διάρκεια της περιόδου Heian. Κατά τη διάρκεια αυτού,συγκεντρώνονται για να απαγγείλουν ποιήματα κάτω από την πανσέληνο του όγδοου μήνα του ηλιακού ημερολογίου , που είναι γνωστή ως "Mid-Autumn Moon." Από τους αρχαίους χρόνους, οι Ιάπωνες έχουν περιγράψει τον όγδοο ηλιακό μήνα (που αντιστοιχεί στο μήνα Σεπτέμβριο, με σύγχρονο Γρηγοριανό ημερολόγιο) ως τον καλύτερο χρόνο για την εξέταση της σελήνης, δεδομένου ότι οι σχετικές θέσεις της γης, του ήλιου, κάνουν το φεγγάρι ώστε να φαίνεται ιδιαίτερα φωτεινό .

21 Η Ιαπωνία θρησκεία Κάποιοι Ιάπωνες πιστεύουν στα πνεύματα και τις δυνάμεις της φύσης . Όμως υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν και στον Βούδα . Οι περισσότεροι πιστεύουν και στα δύο . Οι θρησκείες τους είναι περίεργες μα και σε προκαλούν να μάθεις την κουλτούρα τους . Το άσπρο ψάρι είναι το «Γιν» το σπρώχνω και το μαύρο το «Γιαν» το αφήνω . Σπρώχνω και αφήνω ,καλό και κακό , άσπρο και μαύρο ,ζωή και θάνατος είναι η σελήνη και ο ωκεανός .

22 Η Ιαπωνία ιστορία πρόλογος
Μέχρι τα τέλη του 6ουμ.Χ Από το κυνήγι στην καλλιέργεια ρυζιού. Από τον 7Ο αιώνα μ.Χ μέχρι τα τέλη του 13ου αιώνα μ.Χ Συγκέντρωση του κράτους - αριστοκρατία . Από τον 13Ο αιώνα μ.Χ. έως τα τέλη του 16ου αιώνα μ.Χ Η άνοδος των σαμουράι – περίοδος πολέμων ανάμεσα στις πόλεις .

23 Η Ιαπωνία ιστορία πρόλογος
Αποκατάσταση της ειρήνης –Ευημερία για την τάξη των εμπόρων . Από τον 17Ο αιώνα μ.Χ. μέχρι τις αρχές του 19Ο αιώνα . Τέλος της απομόνωσης -εκσυγχρονισμός της Ιαπωνίας Από τα τέλη του 19Ο αιώνα μ.Χ. μέχρι τις αρχές του 20Ο αιώνα Μεταπολεμικά μέχρι τις ημέρες μας Από τα τέλη του 20Ο αιώνα μ.Χ. και μετά

24 Η Ιαπωνία ιστορία Η ιστορία της Ιαπωνίας ξεκινάει κατά την Παλαιολιθική εποχή, όταν λαοί από την Ασία ήρθαν να κατοικήσουν στα Ιαπωνικά νησιά. Το μ.Χ. γίνεται ενοποίηση της χώρας με κέντρο την επαρχία Γιαμάτο τη σημερινή Νάρα. Το 538 ή το 552μ.Χ., θρησκεία των Ιαπώνων γίνεται ο Βουδισμός και εισάγονται οι θεωρίες του Τατοϊσμού και του Κοφμουκιανισμού.

25 Η Ιαπωνία ιστορία (2) Κατά το 710μ.Χ., η πρώτη μόνιμη ιαπωνική πρωτεύουσα εγκαθίσταται στη Νάρα, μια πόλη που διαμορφώθηκε σύμφωνα με κινεζικά πρότυπα. Τα μεγάλα βουδιστικά μοναστήρια χτίστηκαν στη νέα πρωτεύουσα. Τα μοναστήρια κέρδισαν γρήγορα ισχυρή πολιτική επιρροή και έτσι, προκειμένου να προστατευθεί η θέση του αυτοκράτορα και της κεντρικής κυβέρνησης, η πρωτεύουσα μετακινήθηκε προς το Ναγκαόκα το 784μ.Χ. και τελικά στο Χεϊάν (Κιότο) το 794μ.Χ., όπου έμεινε για πάνω από χίλια χρόνια. Χαρακτηριστικό των περιόδων Νάρα και Χεϊάν είναι μια βαθμιαία αποδυνάμωση της κινεζικής επιρροής που παρέμεινε, εντούτοις, ισχυρή. Πολλές από τις εισαγόμενες ιδέες βαθμιαία «εθνικοποιήθηκαν». Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες της Ιαπωνίας, καθιερώθηκαν διάφορα κυβερνητικά γραφεία, επιπρόσθετα στο κυβερνητικό σύστημα που αντιγράφηκε από το κινεζικό πρότυπο. Στις τέχνες, επίσης, τα αμιγώς ιαπωνικά κινήματα έγιναν όλο και περισσότερο δημοφιλή. Η ανάπτυξη των συλλαβών «Κάνα» έκανε δυνατή τη δημιουργία μιας πραγματικής ιαπωνικής λογοτεχνίας, ενώ οι διάφορες νέες βουδιστικές αιρέσεις που εισήχθησαν από την Κίνα κατά τη διάρκεια της περιόδου Χεϊάν απορροφήθηκαν από το νεωτερικό ιαπωνικό πρότυπο.

26 Η Ιαπωνία ιστορία (3) Η δύναμη της γενιάς έφθασε στην αιχμή της με τον Φουτζιβάρα Μιτσινάγκα το 1016μ.Χ. Μετά από τον Μιτσινάγκα η δύναμη των ηγετών Φουτζιβάρα άρχισε να μειώνεται και η δημόσια τάξη δεν μπορούσε να διατηρηθεί. Πολλοί γαιοκτήμονες μίσθωναν σαμουράι για την προστασία των περιουσιών τους. Έτσι η επιρροή της στρατιωτικής τάξης έγινε όλο και περισσότερο σημαντική, ειδικά στην ανατολική Ιαπωνία. Η υπεροχή της φατρίας Φουτζιβάρα τερματίστηκε το 1068μ.Χ. , όταν ο νέος αυτοκράτορας Γκο Σαντζό αποφάσισε να κυβερνήσει τη χώρα μόνος του και η οικογένεια Φουτζιβάρα απέτυχε να τον ελέγξει. Κατά το 1086 μ.Χ. ο Γκο Σαντζό παραιτήθηκε, συνεχίζοντας να κυβερνά από τα παρασκήνια. Αυτή η νέα μορφή κυβέρνησης ονομάστηκε κυβέρνηση Ινσέι. Οι αυτοκράτορες Ινσέι είχαν σημαντική πολιτική δύναμη από το 1086μ.Χ. μέχρι το 1159μΧ., όταν ο Τάιρα Κιγιοτόμι έγινε ο νέος ηγέτης της Ιαπωνίας. Κατά τον 12ο αιώνα δύο στρατιωτικές οικογένειες με αριστοκρατικό υπόβαθρο κέρδισαν πολλή δύναμη.

27 Η Ιαπωνία ιστορία (4) Σαμουράι επιτίθενται σε πλοίο των Μογγόλων το 1999 μ.Χ. Μετά από το θάνατο του Γιοριτόμο, το 1199 μ.Χ. , οι φιλονικίες για την υπεροχή άρχισαν μεταξύ του Μπακούφου Καμακούρα (κυβέρνησης) και της αυτοκρατορικής αυλής στο Κιότο. Οι φιλονικίες για την υπεροχή τελείωσαν κατά την εξέγερση Τζοκίου το 1221 μ.Χ. , όταν νίκησε ο Καμακούρα τον αυτοκρατορικό στρατό στο Κιότο και οι αντιβασιλείς Χοτζό απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της Ιαπωνίας. Με τους αναδασμούς της γης κατά τη διάρκεια της αναταραχής Τζοκίου κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν την υπακοή ισχυρών ανθρώπων σε όλη τη χώρα.

28 Η Ιαπωνία ιστορία (5) Παρά την αποκατάσταση της αυτοκρατορικής δύναμης, η αναγέννηση των παλαιών αυτοκρατορικών γραφείων που επιχειρήθηκε κατά την περίοδο της παλινόρθωσης Κέμου11 –όπως ονομάστηκε– (1334 μ.Χ.) δε διήρκεσε για πολύ, επειδή το παλαιό σύστημα διοίκησης δεν ήταν εκσυγχρονισμένο και πρακτικό. Την ίδια στιγμή οι ανώτεροι υπάλληλοι απέτυχαν να κερδίσουν την υποστήριξη των ισχυρών γαιοκτημόνων και να δημιουργήσουν τις δικές τους ζώνες επιρροής. Ο Ασικάγκα Τακαούτζι, άλλοτε υπέρμαχος του αυτοκράτορα, ήρθε σε σύγκρουση με την αυτοκρατορική αυλή και κατόρθωσε να καταλάβει το Κιότο το 1336μ.Χ. , τρέποντας σε φυγή τον Γκο Νταϊγκό, ο οποίος κατέφυγε στο Γιοσίνο, όπου ίδρυσε τη νότια αυλή. Την ίδια στιγμή ένας άλλος αυτοκράτορας διορίστηκε στο Κιότο .

29 Η Ιαπωνία ιστορία (6) Κατά τον 15ο και 16ο αιώνα μ.Χ. η επιρροή των Ασικάγκα Σόγκουν και της κυβέρνησης του Κιότο μειώθηκε επικίνδυνα και νέα πρόσωπα εμφανίστηκαν στην πολιτική σκηνή. Κυρίως ήταν γαιοκτήμονες από πολεμικές φατρίες (τζι-σαμουράι). Συνεργαζόμενοι αρχικά και υπερβαίνοντας κατόπιν τους επαρχιακούς φύλακες, ορισμένοι κατόρθωσαν να ελέγξουν ολόκληρες επαρχίες. Οι νέοι φεουδάρχες άρχοντες, αυτοί που έμειναν στην ιστορία ως νταΐμιο, ασκούσαν τον πραγματικό έλεγχο των ιαπωνικών επαρχιών και πολεμούσαν μεταξύ τους επί σειρά δεκαετιών στην περίοδο των εμφύλιων πολέμων (τζιντάι Σενγκόκου). Ανάμεσα στους ισχυρότερους συγκαταλέγονται οι Τακέντα, Ουεσούγκι και Χοτζό στην Ανατολή και οι Ούτσι, Μόρι και Χόσο στη Δύση. Το 1542 μ.Χ. έφτασαν στο Κιούσου οι πρώτοι ιησουΐτες ιεραπόστολοι και οι πρώτοι Πορτογάλοι έμποροι. Μαζί τους έφεραν τα πυροβόλα όπλα και το Χριστιανισμό. Παρά τις αντιθέσεις των Βουδιστών, οι περισσότεροι από τους δυτικούς πολέμαρχους χαιρέτισαν τον Χριστιανισμό, κυρίως για εμπορικούς και στρατιωτικούς λόγους.

30 Η Ιαπωνία ιστορία (7) Ο Τοκουγκάβα Ιεγιάσου έγινε το ισχυρότερο άτομο στην Ιαπωνία αφότου πέθανε ο Χιντεγιόσι, το 1598μ.Χ. Παρόλες τις υποσχέσεις που είχε δώσει, δε σεβάστηκε το διάδοχο Χιντεγιόρι και θέλησε να γίνει ο απόλυτος κυβερνήτης της Ιαπωνίας. Στη μάχη του Σεκιγκαχάρα, το 1600μ.Χ. , ο Ιεγιάσου νίκησε το στρατό του Χιντεγιόρι και άλλους ανταγωνιστές του. Ως εκ τούτου πέτυχε σχεδόν την απεριόριστη πολιτική δύναμη και φυσικά τον πλούτο που φέρνει μαζί της. Το 1603 μ.Χ. ο Ιεγιάσου διορίστηκε Σόγκουν από τον αυτοκράτορα και εγκατέστησε την κυβέρνησή του στο Έντο (Τόκιο). Έκτοτε οι σόγκουν της φατρίας Τοκουγκάβα συνέχισαν να κυβερνούν την Ιαπωνία για 250 χρόνια περίπου. Ο Ιεγιάσου έθεσε ολόκληρη τη χώρα υπό αυστηρό έλεγχο. Ανακατένειμε έξυπνα τα νέα εδάφη μεταξύ των νταΐμιο, αποδίδοντας τις στρατηγικότερες θέσεις σε έμπιστούς του, που τον είχαν υπηρετήσει και στο παρελθόν. Επίσης, απαίτησε από κάθε νταΐμιο να διαμένει κάθε δεύτερο έτος στο Έντο. Αυτό σήμαινε ένα τεράστιο οικονομικό βάρος για τον νταΐμιο και μείωνε την εξουσία του στην περιοχή του.

31 Η Ιαπωνία ιστορία (8) Τον 16ο αιώνα μ.Χ. η Ιαπωνία έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την Ευρώπη και Πορτογάλοι έμποροι καταφθάνουν στη χώρα και ιεραπόστολοι έφτασαν στο Κιούσου εισάγοντας τον Χριστιανισμό. Τον 17ο αιώνα μ.Χ. μετά από πολυετείς συγκρούσεις καθεστώτων επικράτησε το φέουδο Τοκουγκάουα με πρωτεύουσα το σημερινό Τόκιο. Το μ.Χ. η περίοδος Τοκουγκάβα τελείωσε με την παλινόρθωση Μεϊτζί. Ο αυτοκράτορας Μεϊτζί μετακινήθηκε από το Κιότο στο Τόκιο, που έγινε η νέα πρωτεύουσα, και η αυτοκρατορική δύναμή του αποκαταστάθηκε. Η πραγματική πολιτική δύναμη μεταφέρθηκε από το Μπακούφου Τοκουγκάβα στα χέρια μιας μικρής ομάδας ευγενών και πρώην σαμουράι. Όπως άλλα ασιατικά έθνη, έτσι και οι Ιάπωνες αναγκάστηκαν να υπογράψουν εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες με τις δυτικές δυνάμεις που ενδιαφέρονταν για τις γεωπολιτικές εξελίξεις της περιοχής. Αυτές οι συνθήκες εξασφάλισαν στους δυτικούς μονόπλευρα οικονομικά και νομικά πλεονεκτήματα στην Ιαπωνία. Προκειμένου να επανακτηθεί η ανεξαρτησία από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς και να καθιερωθεί ως σεβαστό έθνος στον κόσμο, η Ιαπωνία του Μεϊτζί προσπάθησε να κλείσει το χάσμα με τις δυτικές δυνάμεις οικονομικά και στρατιωτικά και έτσι πραγματοποιήθηκαν δραστικές μεταρρυθμίσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς.

32 Η Ιαπωνία ιστορία (8) συνέχεια
Η Ιαπωνία ιστορία (8) συνέχεια Μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου 1941μ.Χ. η ιαπωνική αεροπορική μοίρα απογειώθηκε από τα καταστρώματα των αεροπλανοφόρων της και στράφηκε προς το Περλ Χάρμπορ. Τα πολεμικά Αριζόνα, Γιούτα, Οκλαχόμα, Γουέστ Βιρτζίνια και Καλιφόρνια βυθίστηκαν. Το συνολικό αποτέλεσμα της ιαπωνικής επιχείρησης ήταν να τεθούν εκτός μάχης 19 αμερικανικά πλοία και 188 αεροπλάνα. Σκοτώθηκαν άνθρωποι και πληγώθηκαν άλλοι Οι μεγαλύτερες απώλειες αποφεύχθηκαν γιατί τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα που είχαν διαταχθεί να αποπλεύσουν, διέφυγαν της ιαπωνικής επίθεσης .

33 Η Ιαπωνία ιστορία (9) Η ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου 1945μ.Χ., μετά τη συνθηκολόγηση των Γερμανών, οδήγησαν την Ιαπωνία στην ολοκληρωτική ήττα και αποδοχή των συμμαχικών όρων.

34 Η Ιαπωνία ιστορία (10) Με τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας τη διοίκηση της χώρας ανέλαβε ο στρατηγός Ντάγκλας Μακ Άρθουρ και οι Αμερικανοί διοίκησαν άμεσα την Ιαπωνία. Ο πόλεμος στην Κορέα το ( μ.Χ.) έδωσε στην Ιαπωνία έναν νέο ρόλο και την ευκαιρία για γρήγορη οικονομική άνοδο. Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας σήμερα είναι ο Σίνζο 'Αμπε πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Σήμερα η Ιαπωνία είναι μία από τις ισχυρότερες βιομηχανικές χώρες που ανταγωνίζεται τις Η.Π.Α .

35 Η Ιαπωνία σήμα κατατεθέν
Το σήμα κατατεθέν της Ιαπωνίας είναι το περίφημο ηφαίστειο Φούτζι ,το ιερό βουνό . Το όρος Φούτζι έχει υψόμετρο 3337 μέτρα και βρίσκεται δυτικά του Τόκιο .

36 Η Ιαπωνία αθλητισμός (σούμο)
Η Ιαπωνία αθλητισμός (σούμο) Το Σούμο είναι ένα αγωνιστικό άθλημα επαφής, όπου ο παλαιστής προσπαθεί να βγάλει τον αντίπαλό του από ένα κυκλικό δακτύλιο (Dohyo) ή να τον αναγκάσει να αγγίξει το έδαφος με οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος εκτός από τα πέλματα των ποδιών.

37 Η Ιαπωνία αθλητισμός τζουντο
Η Ιαπωνία αθλητισμός τζουντο Ευγενής δρόμος" ή "Απαλή τέχνη"…αυτό σημαίνει η λέξη Τζούντο και πραγματικά είναι αυτό ακριβώς στη θεωρία του. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το τζούντο παραμένει ο μεγαλύτερος χορηγός για τα ορφανά σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην πράξη όμως είναι ένα σπορ σκληρό και ιδιαίτερα απαιτητικό. Η φιλοσοφία του τζούντο είναι να χρησιμοποιεί ο ασκούμενος τη δύναμη του αντιπάλου εναντίον του. Γι αυτό και ο δημιουργός της στηρίχθηκε σε δύο λέξεις: Μέγιστη απόδοση. 

38 Η Ιαπωνία αθλητισμός (καρατε)
Η Ιαπωνία αθλητισμός (καρατε) Το καράτε-ντο (Ιαπ:空手道) είναι πολεμική τέχνη με καταγωγή από την Οκινάβα της Ιαπωνίας. Το όνομά της στα ιαπωνικά σημαίνει "άδειο χέρι", που πέρα από τη σημασία του ότι στο καράτε δεν χρησιμοποιούνται όπλα, ουσιαστικά σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να αδειάσει την ψυχή και το μυαλό του από την περηφάνια και τα πάθη, και να αναζητήσει την αρετή στην τελειοποίηση της τέχνης του. 

39 Η Ιαπωνία Διακυβέρνηση: Αρχηγός Κράτους είναι ο Αυτοκράτορας Ακιχίτο. Από τις 26 Δεκεμβρίου του 2012 πρωθυπουργός είναι ο Σίνζο Άμπε. Εκλογές: Δικαίωμα ψήφου έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 20 ετών και άνω. Το διθάλαμο Κοινοβούλιο αποτελείται από την Άνω Βουλή (Οίκος των Συμβούλων) με 242 μέλη με θητεία εξαετή (εκλογές ανά τριετία) και την Κάτω Βουλή (Βουλή των Αντιπροσώπων) με 480 μέλη. Ανθρώπινα Δικαιώματα: Η Διεθνής Αμνηστία στηλίτευσε το γεγονός ότι η θανατική ποινή ισχύει.

40 Η Ιαπωνία Οικονομία: Η Ιαπωνία είναι μια από τις ισχυρότερες βιομηχανικές χώρες και μαζί με άλλες αποτελούν σήμερα μια ισχυρή βιομηχανική και εμπορική ζώνη που ανταγωνίζονται τις Η.Π.Α και την Ευρώπη . Η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας συντελέστηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ύστερα από σημαντικές καταστροφές που είχαν συμβεί στη χωρά κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, γεγονός που αποτέλεσε το ιαπωνικό θαύμα.

41 Η Ιαπωνία Γιεν: Το γιεν είναι το επίσημο νόμισμα της Ιαπωνίας
Η Ιαπωνία Γιεν: Το γιεν είναι το επίσημο νόμισμα της Ιαπωνίας. Χρησιμοποιείται επίσης ως αποθεματικό νόμισμα σε ευρεία κλίμακα, μαζί με το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ.  Το εκλατινισμένο σύμβολο για το γιεν είναι το ¥, ενώ στα ιαπωνικά γράφεται με το κάντζι 円. Είναι ένα από τα πιο ισχυρά νομίσματα στον κόσμο. Επίσης, τα χαρτονομίσματα βγαίνουν σε 1000,2000,5000 και ¥. Τα κέρματα σε 1,5,10,50,100 και 500.

42 Η Ιαπωνία Βιομηχανία: Μεγάλη οικονομική δύναμη, η Ιαπωνία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, από το ονομαστικό ΑΕΠ και η τρίτη μεγαλύτερη σε αγοραστική δύναμη. Επίσης, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο και ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας. Η μεταπολεμική οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με ραγδαίους ρυθμούς, διατηρώντας μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8% από το 1953 έως το 1973 και βρίσκεται σήμερα στη δεύτερη θέση στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλο που η Ιαπωνία αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα που οφείλονταν στη μόλυνση του περιβάλλοντος καθ' όλη την περίοδο της ραγδαίας ανάπτυξης κατά τη δεκαετία του '60, χάρη στο ζήλο και τις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση, η βιομηχανία και οι πολίτες, κατάφερε να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα.

43 Η Ιαπωνία τεχνολογία Σήμερα η χώρα συμμετέχει ενεργά σε διάφορα περιβαλλοντικά θέματα ανά τον κόσμο αξιοποιώντας αυτήν την εμπειρία της. Οι βιομηχανίες ηλεκτρικών ειδών και οι αυτοκινητοβιομηχανίες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών. Στην αυτοκινητοβιομηχανία, βιομηχανικά ρομπότ, 46% του συνόλου ανά τον κόσμο, βρίσκονταν σε λειτουργία στα τέλη του Επίσης, συνεχίζονται ενεργά οι ερευνητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες στο χώρο της βιολογίας, της χημείας, της φυσικής και σε άλλους τομείς προηγμένης τεχνολογίας. 

44 Η Ιαπωνία εξαρτάται από τις εισαγωγές για την προμήθεια τροφίμων, καθώς το ποσοστό αυτάρκειας είναι χαμηλό, με μόλις 13% του εθνικού εδάφους να χρησιμοποιείται για καλλιέργειες. Όντας νησιωτική χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα, βασικό στοιχείο της διατροφής του κόσμου είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά. Η Ιαπωνία είναι τρίτη σε όλον τον κόσμο, μετά την Κίνα και το Περού στο συνολικό ετήσιο αλιευτικό όγκο. Tο μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών συνίσταται αυτή τη στιγμή στον εξοπλισμό και τα μηχανήματα (ηλεκτρικά είδη, μηχανήματα ακριβείας και αυτοκίνητα), ενώ οι εισαγωγές περιλαμβάνουν μηχανολογικό εξοπλισμό, πετρελαϊκά προϊόντα και τρόφιμα. Η Ιαπωνία βιομηχανία

45 Η Ιαπωνία πηγές www.google images.gr www.wikipedia.org
Η Ιαπωνία πηγές Ηλεκτρονικές πηγές: images.gr Δημιουργοί : Ευστράτιος Ευάγγελος Σωτηριάδης Τσώτσης και Ξένια Δέσποινα Σωτηριάδου Τσώτση

46 Αυτό είναι η Ιαπωνία

47 1Ο Πρότυπο πειραματικό σχολείο
Η Ιαπωνία Ευστράτιος Ευάγγελος Σωτηριάδης Τσώτσης 1Ο Πρότυπο πειραματικό σχολείο Θεσ/νίκης Τάξη : δ2 Σχολικό έτος: 2013 – 2014

48 The end Τέλος


Κατέβασμα ppt "1Ο Πρότυπο πειραματικό σχολείο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google