Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Καλώς ήρθατε στην Σεγκόβια, Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Καλώς ήρθατε στην Σεγκόβια, Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Καλώς ήρθατε στην Σεγκόβια, Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

3 Αυτές οι εικόνες του Ηρακλή αντιστοιχούν στην πρόσοψη ενός αρχοντικού, τη σημερινή εποχή είναι επισκοπικό παλάτι Πόλη, της οποίας η μυθολογική ίδρυση αποδίδεται στον Ηρακλή

4 Αυτή η φωτογραφία δείχνει τη δυτική πλευρά της πόλης και σ’ αυτή μπορούμε να δούμε σε πρώτο επίπεδο το φρούριο, το Alcázar, πιο πέρα τoν Καθεδρικό ναό και ακόμα πιο πέρα το Υδραγωγείο.

5 Το Alcázar είναι ένα μεσαιωνικό φρούριο που μας θυμίζει γαλλικούς πύργους. Οι βασιλείς έμεναν σ’ αυτό ως το δέκατο έκτο αιώνα και Πολλοί αιώνες πριν όμως υπήρχε ένα κελτιβηρικό φρούριο και μετά ένα ρωμαϊκό.

6 O Καθεδρικός ναός κατασκευάστηκε στο γοτθικό στιλ το πρώτο μισό του δέκατου έκτου αιώνα και βρίσκεται στο υψηλότερο μέρος της πόλης.

7 Η Σεγκόβια είναι μια μεσαιωνική πόλη από τη μορφολογία των δρόμων της, αλλά έχει και ένα μεγάλο αριθμό αναγεννησιακών σπιτιών ευγενών, των οποίων βλέπουμε εδώ δύο παραδείγματα.

8 Τα σπίτια των ευγενών και το σύνολο των ρωμανικών εκκλησιών, των οποίων βλέπουμε τώρα δυο παραδείγματα, εξωραΐζουν την πόλη και της δίνουν προσωπικότητα.

9 Οι πλατείες αποτελούν για την πόλη σημεία συνάντησης. Εδώ είναι Η Μεγάλη Πλατεία της Σεγκόβιας.

10 Και στις πλατείες είναι αφιερωμένες στους ήρωες και στους διανοούμενούς μας. * Ένας από αυτούς είναι ο Juan Bravo, καπετάνιος της πρώτης σύγχρονης επανάστασης της ιστορίας το 1520. * Ο άλλος είναι ο Andrés Laguna, ο προσωπικός γιατρός του Carlos V, που μετέφρασε από την ελληνική γλώσσα στα ισπανικά το βιβλίο με τον τίτλο Του Ιατρικού Θέματος, ένα βιβλίο για την φαρμακολογία και την βοτανική που γράφτηκε στο δεύτερο μισό του πρώτου αιώνα μ.Χ.(μετά Χριστών) για τον έλληνα γιατρό, τον Πεδάνιο Διοσκουρίδη.

11 Και εδώ είναι το Υδραγωγείο μας. Το ρωμαϊκό Υδραγωγείο έχει συντηρηθεί πολύ καλά, ένας λόγος για τον οποίον είμαστε πολύ περήφανοι.

12 Το Υδραγωγείο είναι μια δουλειά μηχανικών που άρχισαν να κατασκευάζουν οι απλοί κάτοικοι πριν από 2000 χρόνια, υπό την επίβλεψη των Ρωμαίων. Είναι μια γενική πεποίθηση ότι κατασκευάστηκε τον πρώτο αιώνα μ.Χ.

13 Στο Υδραγωγείο φτάνουν τα νερά ενός μικρού ποταμού από ένα βουνό που βρίσκεται σε απόσταση δεκαπέντε χιλιομέτρων από την πόλη, και αυτό γίνεται με τη βοήθεια ενός μικρού φράκτη.

14 Η μπλε γραμμή δείχνει τη διαδρομή του καναλιού μέχρι την Σεγκόβια

15 Δρομολογήθηκε η διοχέτευση νερού με τη βοήθεια ενός καναλιού από γρανίτη που φτάνει μέχρι την Σεγκόβια.

16 Προτού μπει το κανάλι στην πόλη οι Ρωμαίοι διέταξαν να κατασκευαστεί ένα κτήριο όπου το νερό θα καθαριζόταν από τις ακαθαρσίες που θα μπορούσε να έχει φέρει. Το νερό έμπαινε από το κανάλι στη δεξιά πλευρά, έμενε σε μια μικρή λίμνη όπου καθαριζόταν μέσω περιστροφικών κινήσεων και, όταν ήταν πλέον καθαρό, έφευγε από τις κάτω διόδους.

17 Δεδομένου ότι η μεσαιωνική πόλη είχε κατασκευαστεί σε ύψωμα, χρειάστηκε να ανυψωθεί το κανάλι και αυτό έγινε με τη βοήθεια των τόξων. Το νερό κυκλοφορεί εσωτερικά στο υψηλότερο σημείο των τόξων.

18 Κατασκεύασαν τα τόξα μέχρι το σημείο που είναι κάθετο σε μια μικρή κοιλάδα όπου φτάνει ο τοίχος, και γι’ αυτό έπρεπε να του δώσουν μια στροφή σχεδόν 90º μοιρών. Αυτό προϋποθέτει υψηλές τεχνικές γνώσεις έτσι ώστε η στήλη πάνω στη στροφή να υποστηρίζει τις ωθήσεις και των δύο σειρών από τόξα.

19 Εδώ μπορούμε να δούμε πώς σώθηκε εκείνη η μικρή κοιλάδα.

20 Φτάνουμε σ’ ένα ύψος 28 μέτρων στις δύο σειρές των τόξων. Στο κέντρο, πάνω σε μια ανυψωμένη βάση στηριζόταν η πινακίδα που ανέφερε τον αυτοκράτορα που έδωσε την εντολή για την κατασκευή και η χρονολογία, αλλά τα χάλκινα γράμματα έχουν εξαφανιστεί. Μία κόγχη σε κάθε πλευρά του υδραγωγείου περιείχε σίγουρα τα αγάλματα του Ηρακλείου, ήρωα στον οποίο αποδίδεται η ίδρυση της πόλης.

21 Και τελικά φτάνουμε στον τοίχο απ’ όπου μπαίνουμε στην περιτοιχισμένη πόλη.

22 Μέσα στην πόλη τα τόξα μικραίνουν μέχρι να φτάσει το κανάλι στο έδαφος

23 Το Υδραγωγείο έφτανε μέχρι το παλάτι, και υδροδοτούσε τις πηγές, τα ιδιωτικά λουτρά και τα σπίτια.

24 Τέλος, μπορούμε να δούμε μερικά στοιχεία για το Υδραγωγείο.

25 Κείμενα: Pero Álvarez de Frutos Φωτογραφίες: Τρίτη διαφάνεια: http://www.panoramio.com/photo/5593876 2009http://www.panoramio.com/photo/5593876 Όγδοη διαφάνεια, φωτογραφία : Mario Antón Lobo Δέκατη: http://es.wikipedia.org/wiki/Segovia 2009http://es.wikipedia.org/wiki/Segovia Ενδέκατη διαφάνεια: http://antrophistoria.blogspot.com/2007_02_01_archive.html 2009http://antrophistoria.blogspot.com/2007_02_01_archive.html Δέκατη τρίτη : χάρτης 1/50.000 IGC Δέκατη έβδομη διαφάνεια: http://fluidos.eia.edu.co/hidraulica/articuloses/historia/segovia/segovia.htmlhttp://fluidos.eia.edu.co/hidraulica/articuloses/historia/segovia/segovia.html 2009 Εικοστή δεύτερη διαφάνεια.- χάρτης της Junta de Castilla y León Το υπόλοιπο των φωτογραφιών: Pedro Álvarez de Frutos Μουσική: Agapito Marazuela Αυτό το υλικό έγινε χάρη στη συνεργασία της και της Obra Social y Cultural

26 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Καλώς ήρθατε στην Σεγκόβια, Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google