Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ 1 ΕΙΔΗ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ ΥΦΑΝΤΑ ΜΗ ΥΦΑΝΣΙΜΑ ΠΛΕΚΤΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ 1 ΕΙΔΗ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ ΥΦΑΝΤΑ ΜΗ ΥΦΑΝΣΙΜΑ ΠΛΕΚΤΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ 1 ΕΙΔΗ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ ΥΦΑΝΤΑ ΜΗ ΥΦΑΝΣΙΜΑ ΠΛΕΚΤΑ

2 ΠΛΕΚΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πλεκτό ύφασμα ονομάζεται το ύφασμα το οποίο ανήκει στην κατηγορία του υφάσματος που για τη δημιουργία του απαραίτητη προϋπόθεση είναι, η κατασκευή θηλιάς. Η παραγωγή των πλεκτών στηρίζεται στη δημιουργία βελονιάς που επιτυγχάνεται με τη σύζευξη δυο διαδοχικών θηλιών περνώντας μία μέσα από την άλλη.

3 Όταν οι θηλιές σχηματίζονται οριζόντια, δηλαδή κατά το πλάτος του υφάσματος, το πλεκτό ύφασμα που δημιουργείται ονομάζεται πλεκτό υφαδιού και είναι δυνατή η κατασκευή πλεκτού από ένα μόνο νήμα. Δηλαδή οι βελόνες της πλεκτομηχανής τροφοδοτούνται μόνο από ένα νήμα.

4 Όταν οι θηλιές σχηματίζονται κάθετα, δηλαδή κατά μήκος του υφάσματος το πλεκτό ύφασμα που δημιουργείται ονομάζεται πλεκτό στημονιού και για τη δημιουργία του χρειάζεται κάθε βελόνα να τροφοδοτείται από ένα νήμα.

5 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΛΕΚΤΩΝ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ
Οι πιο σημαντικές ιδιότητες των πλεκτών υφασμάτων που τα κάνουν να διαφέρουν από τα υφαντά υφάσματα είναι: Ελαστικότητα: είναι η ιδιότητα των πλεκτών υφασμάτων να αλλάζουν διαστάσεις όταν ενεργεί πάνω τους μια εξωτερική δύναμη και να επανέρχονται στις αρχικές τους διαστάσεις όταν η δύναμη αυτή παύσει. Η ελαστικότητα εξαρτάται από την φύση και η στρέψη των νημάτων, από το πάχος του πλεκτού (το οποίο εξαρτάται από τον τίτλο λεπτότητας του νήματος) αλλά και από το είδος του σχεδίου σύνδεσης (είδος πλέξης δηλ. δομή του υφάσματος). Το πλεονέκτημα της ελαστικότητας των πλεκτών είναι η τέλεια εφαρμογή στο σώμα και αυτό συμβαίνει διότι τα πλεκτά αυξάνουν τις διαστάσεις τους κατά μήκος και κατά πλάτος ως εξής: όταν η μια διάσταση μεγαλώνει η άλλη μικραίνει λόγω της παραμόρφωσης των θηλιών.

6 Πυκνότητα: είναι από τα βασικά στοιχεία του πλεκτού και απεικονίζει τον αριθμό των θηλιών που περιέχει μια ορισμένη μονάδα μήκους αυτού του πλεκτού. Υδροδιαπερατότητα και η αεροδιαπερατότητα είναι οι ιδιότητες που κάνουν τα πλεκτά πολύ υγιεινά επειδή η δομή τους επιτρέπει μια καλύτερη κυκλοφορία του αέρα ανάμεσα στον οργανισμό και το περιβάλλον. Αυτό επίσης καθιστά ένα πλεκτό “αναπνεύσιμο” (breathable). Λόγω της σύνθεσης των θηλιών ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται κενά ο αέρας τα κάνει θερμομονωτικά. Ανάλογα με την δομή τους και με την σύνθεση των πρώτων υλών κατασκευής τα πλεκτά απορροφούν εύκολα των ιδρώτα και γενικότερα τα υγρά. Τα πλεκτά παρουσιάζουν ορισμένα πλεονεκτήματα σε αντίθεση με τα υφαντά, πλεονεκτήματα που οφείλονται στην τεχνολογική ροή της κατασκευής τους, διότι χρειάζονται γενικά λιγότερη ενέργεια κατασκευής και λιγότερη ανάλωση πρώτων υλών.

7 Το ξήλωμα: είναι μια αρνητική ιδιότητα των πλεκτών
Το ξήλωμα: είναι μια αρνητική ιδιότητα των πλεκτών. Για παράδειγμα οι κάλτσες που πλέκονται σε μηχανές ευθύγραμμες ξηλώνονται μόνο στην αντίθετη κατεύθυνση της πλέξης. Οι κάλτσες που πλέκονται σ κυκλικές πλεκτομηχανές ξηλώνονται και στις δυο κατευθύνσεις. Τα απλά πλεκτά ξηλώνονται και στη σειρά και στη στήλη. Τα πλεκτά στημονιού ξηλώνονται πιο δύσκολα χάρη στη δομή τους. Το ξήλωμα της σειράς των θηλιών επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των πλεκτών επειδή στην περίπτωση που κόβεται μια θηλιά είναι πιθανό το ξήλωμα όλων των προηγούμενων θηλιών.

8 Το τύλιγμα των πλεκτών στις άκρες: είναι ένα μειονέκτημα επειδή δυσκολεύει την διαδικασία κοπής. Το τύλιγμα (ρόλιασμα) των πλεκτών στις άκρες του συνοδεύεται και από το φαινόμενο της συστολής. Η δύναμη που δημιουργεί το τύλιγμα είναι ανάλογη με την ελαστικότητα του νήματος π.χ. το μάλλινο πλεκτό στρίβεται πιο πολύ από το βαμβακερό, ενώ το πλεκτό στημονιού στρίβει πολύ λιγότερο ή καθόλου. Το τύλιγμα των πλεκτών αποφεύγεται με την κατασκευή μιας άκρης από δομή rib.

9 Το πάχος του πλεκτού, είναι σε συνάρτηση της φύσης, της λεπτότητας, της πρώτης ύλης και της δομής του πλεκτού. Με αυτό τον τρόπο στα απλά πλεκτά μονόπλακα το ελάχιστο πάχος του πλεκτού είναι 2F (δυο πάχους νημάτων) και αυξάνεται με την παρουσία μερικών ειδικών στοιχείων όπως: μπούκλες μη μετατρεπόμενες σε θηλιές , επιπλεύσεις , νήματα στηρίγματος (συμπληρωματικά) ενώ στα απλά δίπλακα πλεκτά με δυο όψεις το ελάχιστο πάχος του πλεκτού είναι 4F και αυξάνεται με την παρουσία άλλων στοιχείων δομής. Το πάχος του πλεκτού επιλέγεται σε συνάρτηση με τον προορισμό του.

10 Το μήκος των πλεκτών είναι καθορισμένο από την πλεκτομηχανή, την πρώτη ύλη, δομή και δομικοί παράμετροι καθώς και από τον προορισμό των πλεκτών. Στην περίπτωση των πλεκτών τεμάχια (πατρόν) το μήκος τους είναι καθορισμένο από την χωρητικότητα αποθηκεύσεως του πλεκτού πάνω στην πλεκτομηχανή. Από τη στιγμή την οποία βγάζουμε το πλεκτό από την μηχανή και μέχρι την κοπή του στο πλεκτό πραγματοποιούνται μεταβολές των διαστάσεων οι οποίες πρέπει να τις λάβουμε υπόψη για τον καθορισμό ενός βέλτιστου μήκους του πλεκτού για το οποίο οι απώλειες στην κοπή πρέπει να είναι ελάχιστες.

11 Το πλάτος του πλεκτού είναι καθορισμένο από τις διαστάσεις της πλεκτομηχανής (διάμετρος), από τον αριθμό των βελονών της πλεκτομηχανής (λεπτότητα πλεκτομηχανής δηλαδή αριθμός βελονών ανά inch ή gauge), από την πρώτη ύλη (τίτλος λεπτότητας του νήματος), δομή και δομικοί παράμετροι του υφάσματος (μήκος θηλιάς) και την διαδικασία φινιρίσματος. Το πλάτος του πλεκτού υπολογίζεται με τον τύπο: Lt = Ναρ x Α x (m) Όπου Ναρ = ο αριθμός των βελονών σε λειτουργία πράγμα το οποίο δείχνει τους καθοριστικούς παράγοντες του πλάτους πλεκτού, δηλαδή την πλεκτομηχανή και τη δομή.    

12 Από την ίδια πρώτη ύλη και πάνω στην ίδια πλεκτομηχανή μπορούν να πραγματοποιηθούν διαφορετικά πλάτη των πλεκτών με την αλλαγή της δομής του πλεκτού. Αυτή η παρατήρηση είναι σημαντική ειδικά για τις κυκλικές πλεκτομηχανές στις οποίες ο αριθμός βελόνων σε λειτουργία είναι σταθερός. Έτσι τα πλεκτά τα οποία περιλαμβάνουν διπλοθηλιές έχουν πλάτη μεγαλύτερα των πλεκτών με κανονικές θηλιές ενώ τα πλεκτά με συγκρατημένες θηλιές εκδηλώνουν μια αντίστροφη τάση. (μικρότερο πλάτος). Το ποσοστό απώλειας (φύρας) πλεκτού υφάσματος κατά τη διαδικασία της κοπής, επηρεάζεται άμεσα από το πλάτος του πλεκτού υφάσματος.

13 Η μεταβολή των διαστάσεων πλάτους και μήκους του πλεκτού μετά την πλοκή στην περίοδο ξεκούρασης (δηλαδή ρηλαξάρισμα του υφάσματος με σκοπό να εκτονωθούν οι εγκλωβισμένες δυνάμεις που συσσωρεύτηκαν στη δομή του υφάσματος κατά τη διαδικασία της πλοκής) και στο στάδιο του φινιρίσματος πρέπει να γίνει γνωστή για την σωστή αντιμετώπιση του υφάσματος όπως και τη λήψη μέτρων κατά τη διαδικασία του σχεδιασμού των πατρόν και του πλάνου κοπής. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της φύρας, τις σωστές διαστάσεις των ρούχων και τη σωστή συμπεριφορά του ρούχου κατά το οικιακό πλύσιμο.

14 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΚΤΩΝ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ
Τα πλεκτά υφάσματα μπορούν να ταξινομηθούν βάση πολλών κριτηρίων, όπως με βάση: την πρώτη ύλη, τον προορισμό τους, το σχήμα τους και τη δομή τους.

15 Με βάση την πρώτη ύλη τα πλεκτά υφάσματα χωρίζονται σε :
Υφάσματα από νήματα που κατασκευάστηκαν από φυσικές ίνες (π.χ. βαμβάκι, μαλλί, μετάξι κ.λπ.), Υφάσματα από νήματα που κατασκευάστηκαν από αναγεννημένες ίνες (τεχνητές ίνες) (viscose, modal, acetate, lyocell κ.λπ.) Υφάσματα από νήματα που κατασκευάστηκαν από συνθετικές ίνες (polyamide, polyester, polyacrylic, polypropylene κ.λπ.) Υφάσματα από νήματα που κατασκευάστηκαν από περισσότερα από ένα είδος ινών (π.χ. co/pes 50/50, cot/lin 65/35 κ.λπ.) δηλαδή, σύμμεικτα υφάσματα.

16 Με βάση τον προορισμό τους τα πλεκτά υφάσματα χωρίζονται σε υφάσματα:
για εξωτερική ένδυση (ζακέτες, μπλούζες γιλέκα, μπουφάν, φορέματα, παντελόνια, φόρμες) για εσώρουχα, για κάλτσες, για γάντια, για εσωτερική διακόσμηση (χαλιά, μοκέτες, καλύμματα, κουρτίνες, δαντέλες κ.λπ. για τεχνικά προϊόντα, προϊόντα ιατρικής, ενδύματα προστασίας από καιρικές συνθήκες ειδικά ενδύματα προστασίας για ακραίες εργασιακές συνθήκες (φόρμες πυροσβεστών, πιλότων, ξυλοκόπων, αλεξίσφαιρα γιλέκα κ.λπ.) αθλητικά είδη κ.λπ.

17 Με βάση το σχήμα τους όπως βγαίνουν από τις πλεκτομηχανές τα πλεκτά υφάσματα χωρίζονται σε
Σωληνωτά πλεκτά υφάσματα, πλεκτά υφάσματα τεμάxια, σε σχηματοποιημένα πλεκτά υφάσματα, και σε ολοκληρωμένα ρούχα.

18 Με βάση τη δομή τους τα πλεκτά υφάσματα χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες:
σε πλεκτά υφαδιού και σε πλεκτά στημονιού. Τα πλεκτά της κάθε ομάδας χωρίζονται με τη σειρά τους σε τρεις ομάδες σύνδεσης των θηλιών : πλεκτά με βασικά σχέδια, πλεκτά με παράγωγα σχέδια και πλεκτά με σύνθετα σχέδια.

19

20 Πλεκτά με βασικά σχέδια είναι τα πλεκτά τα οποία σχηματίζονται από κανονικές θηλιές στα οποία η πορεία του νήματος καθορίζει μια αδιαίρετη επανάληψη στη δομή της οποίας ταυτίζονται χαρακτηριστικά στοιχεία εξάρτησης, όπως οι θηλιές πλατίνας, τα τμήματα σύνδεσης ή και οι πλευρές των θηλιών. Τα βασικά σχέδια των πλεκτών υφαδιού είναι μονόπλακο (single jersey ή κάλτσα), δίπλακο (rib) και λινξ. Τα βασικά σχέδια των πλεκτών στημονιού είναι σχέδιο αλυσίδα, σχέδιο τρικότ, σχέδιο ποστάβ και σχέδιο ατλάς.

21 Τα πλεκτά με παράγωγα σχέδια είναι τα πλεκτά τα οποία προκύπτουν με τη σύνθεση δύο ή περισσοτέρων βασικών σχεδίων του ίδιου είδους. Τα παράγωγα σχέδια από τα βασικά σχέδια των πλεκτών υφαδιού είναι το μονόπλακο παράγωγο, το δίπλακο παράγωγο (interlock) και το λινξ παράγωγο. Τα παράγωγα σχέδια από τα βασικά σχέδια στημονιού είναι σχέδιο αλυσίδα παράγωγο, σχέδιο τρικότ παράγωγο, σχέδιο ατλάς παράγωγο και σχέδιο ποστάβ παράγωγο.

22 Τα πλεκτά με σχέδια σύνθετα είναι τα βασικά πλεκτά ή παράγωγα στη δομή των οποίων εμφανίζονται διαφορετικά είδη θηλιών εκτός των κανονικών θηλιών ή νήματα διαφορετικού χρώματος. Σε συνάρτηση με το είδος σχεδίου τα πλεκτά αυτά μπορούν να είναι: 1. με σχέδια χρωμάτων, 2. με σχέδια θηλιών (συνδέσεων) και 3. με σχέδια σύνθετα (μικτά). Τα πλεκτά με σχέδια χρωμάτων είναι τα πλεκτά τα οποία αποτελούνται από κανονικές θηλιές και το σχέδιο σχηματίζεται μόνο από τη χρήση διαφορετικού χρώματος νημάτων.

23 Τα σχέδια χρωμάτων στα πλεκτά υφαδιού γίνονται με τους εξής τρόπους:
α. με την τροφοδοσία νημάτων διαφορετικού χρώματος διαδοχικά προκύπτοντας πλεκτά με χρωματιστές ρίγες ( για τα βασικά σχέδια ), πλεκτά με χρωματιστές οριζόντιες και κάθετες ρίγες (σύνθετα σχέδια). β. με ταυτόχρονη τροφοδοσία δύο νημάτων διαφορετικού χρώματος και διαφορετι­κής τάσης σε κάθε σειρά (κλωστοδηγό), προκύπτουν πλεκτά βανιζέ, όπου στην κάθε όψη του πλεκτού εμφανίζεται και διαφορετικό χρώμα. γ. με ταυτόχρονη τροφοδοσία δύο νημάτων διαφορετικού χρώματος, τα οποία εμφανίζονται ακανόνιστα στην καλή όψη του πλεκτού δημιουργώντας πλεκτά μελανζέ.

24 Τα σχέδια χρωμάτων στα πλεκτά στημονιού γίνονται με την τροφοδοσία στημονιών διαφορετικού χρώματος με κάποια ορισμένη επανάληψη περάσματος των χρωμάτων από τους κλωστοδηγούς με αποτέλεσμα να έχουμε πλεκτά στημονιού με ρίγες κάθετες κατά μήκους του πλεκτού- σχέδια τρικότ ή με ρίγες ζικ ζακ -σχέδια ατλάς. Τα πλεκτά με σχέδια θηλιών ή συνδέσεων είναι τα πλεκτά με βασικά και παράγωγα σχέδια στα οποία με κάποιους τρόπους μεταβάλετε η κανονική εξέλιξη των νημάτων εμφανίζοντας διαφορετικά είδη θηλιών.

25 Τα σχέδια θηλιών ή συνδέσεως στα πλεκτά υφαδιού είναι:
σχέδια με διπλοθηλιές, σχέδια με συγκρατημένες θηλιές, σχέδια αζουρέ (με την θηλιά βελόνας ή πλατίνας μεταφερόμενη), σχέδια με διασταυρωμένες θηλιές (κοτσίδες, αράν, ρεγκλάν) σχέδια με κτυπήματα (ζικ ζακ), σχέδια πετσετέ (με νήματα στηρίγματος) κ.τ.λ.

26 Τα σχέδια θηλιών ή συνδέσεων στα πλεκτά στημονιού είναι:
σχέδια με διπλοθηλιές , σχέδια με συγκρατημένες θηλιές, σχέδια δημιουργημένα από δύο ή περισσότερους κλωστοφόρους με πέρασμα των στημονιών γεμάτα ή με κενά, σχέδια φιλέ σχέδια με τοποθετήσεις πάνω από δύο βελόνες, σχέδια πετσετέ ή βελουτέ (με νήματα στηρίγματος υφαδιού ή στημονιού).

27 Τα πλεκτά με σύνθετα σχέδια είναι
Τα πλεκτά με σύνθετα σχέδια είναι. τα σχέδια εκείνα που προκύπτουν από το συνδυασμό μεταξύ σχεδίων χρωμάτων και σχεδίων θηλιών ή συνδέσεων. Οι ονομασίες των πλεκτών με σύνθετα σχέδια γίνεται με την εξακρίβωση του βασικού σχεδίου ή παράγωγου και της φύσης του σχεδίου. Παράδειγμα: . πλεκτά με σχέδια χρωμάτων μονόπλακο, δίπλακο, με ρίγες χρωματιστές οριζόντιες, . πλεκτά με σχέδια συνδέσεως μονόπλακο, δίπλακο με διπλοθηλιές ή με συγκρατημένες θηλιές κ.τ.λ., . πλεκτά με συνδέσεις σύνθετων σχεδίων μονόπλακο, δίπλακο με διπλοθηλιές ή με συγκρατημένες θηλιές και σχέδια χρωμάτων ( πλεκτά ζακάρ, πλεκτά βανιζέ με επίπλευση κ.τ.λ.).


Κατέβασμα ppt "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ 1 ΕΙΔΗ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ ΥΦΑΝΤΑ ΜΗ ΥΦΑΝΣΙΜΑ ΠΛΕΚΤΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google