Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Άρτα Η π όλη των θρύλων και των π αραδόσεων. «Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες, Γιοφύρι εθεμελίωναν στης Άρτας το ποτάμι. Ολημερίς το χτίζανε.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Άρτα Η π όλη των θρύλων και των π αραδόσεων. «Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες, Γιοφύρι εθεμελίωναν στης Άρτας το ποτάμι. Ολημερίς το χτίζανε."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Άρτα Η π όλη των θρύλων και των π αραδόσεων

2 «Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες, Γιοφύρι εθεμελίωναν στης Άρτας το ποτάμι. Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ εγκρεμιζόταν…»

3 Οι αρχαιολογικοί χώροι της Άρτας

4 Τείχος Αρχαίας Αμβρακίας (700 – 300 π.Χ.) Υπάρχουν πολλά κομμάτια του τείχους διάσπαρτα σε όλη τη πόλη, αλλά τα πιο εντυπωσιακά είναι τα τμήματα που επάνω τους κτίστηκε το βυζαντινό κάστρο των Κομνηνών. Η Αμβρακία αποτέλεσε το 295 π.Χ. τη πρωτεύουσα του κράτους του Βασιλιά Πύρρου.

5 Το κάστρο, κτίστηκε σε τρεις περιόδους : πάνω στα απομεινάρια του αρχαίου τείχους της Αμβρακίας κτίστηκε κατά τη Βυζαντινή εποχή (13 αι.) το νεότερο κάστρο το οποίο αργότερα στη περίοδο της τουρκοκρατίας (18 αι.) πήρε τη τελική του μορφή.

6 Ναός Πυθίου Απόλλωνα, στο κέντρο της πόλης Μικρό θέατρο Αμβρακίας, χρονολογείται στα τέλη του 4 ου – αρχές του 3 ου π.Χ. αι. Αρχαίο Όρραον, μία μικρή καστροπολιτεία που ιδρύθηκε τέλη 5 ου με αρχές 4 ου π.Χ. αι. Ο πύργος του ρολογιού, κτίστηκε το 1630 στη νότια γωνία του κάστρου με ύψος 21 μέτρα. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας μπρος στο ρολόι απλωνόταν η «πλατεία της ώρας».

7 Το θρυλικό Γεφύρι της Άρτας, ορόσημο της πόλης πήρε την τελική του μορφή το 1612. Ο θρύλος θέλει να θυσιάζεται στα θεμέλια του η όμορφη γυναίκα του πρωτομάστορα, αλλιώς το γεφύρι δε στέριωνε.

8 Τα Βυζαντινά μνημεία της Άρτας Κόκκινη εκκλησιά Αγία Θεοδώρα, προστάτιδα της Άρτας

9 Ναός της Παρηγορήτριας

10 Η «αρχόντισσα» της σημερινής Άρτας. Κτίστηκε το 1285-89 από το Νικηφόρο Α’ Κομνηνό και τη γυναίκα του Άννα Παλαιολογίνα Κατακουζηνή. Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα βυζαντινής ναοδομίας σ’όλα τα Βαλκάνια. Στον περίβολο χώρο της εκκλησίας στεγάζεται και το Βυζαντινό μουσείο όπου παρουσιάζονται ευρήματα κυρίως από τις ανασκαφές της Άρτας καθώς και από τον ευρύτερο νομό. Στο πίσω μέρος του ναού αξίζει να προσέξει κανείς τους δύο κόκκινους βράχους όπου ο θρύλος τοποθετεί το μάστορα και το παραγιό του που έκτισαν το ναό και έπεσαν από την οροφή σε στιγμή φιλονικίας για το ποιος προσέφερε περισσότερα στο κτίσιμο.

11 Άγιος Βασίλειος Ναός του 13 ου αι. Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς Κτίστηκε το 13 ο αι. από το Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Δούκα.

12 Κόκκινη εκκλησιά Παναγία της Βλαχέρνας Πήρε τη τελική της μορφή στα μέσα του 13 ου αι. Ξεχωριστό γνώρισμα στο εσωτερικό του μνημείου αποτελεί η ύπαρξη δύο βασιλικών τάφων. Κόκκινη Εκκλησιά Η ανέγερση της τοποθετείται στα τέλη του 13ου αι. Λέγεται ότι πήρε το όνομα της από το χρώμα των τούβλων που είναι χτισμένοι οι εξωτερικοί τοίχοι.

13 Παναγία Μπρυώνη Άγιος Βασίλειος της γέφυρας Άγιος Βασίλειος Χρονολογείται στο 900 περίπου και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα σωσμένα κτίσματα της Βυζαντινής Άρτας. Παντάνασσα

14 Μεταβυζαντινή Άρτα & Μουσεία Τζαμί Φαϊκ Πασά στο Ιμαρέτ

15 Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το θρυλικό γεφύρι της Άρτας. Περιλαμβάνει τρεις ενότητες : το δημόσιο βίο, τα νεκροταφεία και τον ιδιωτικό βίο των Αμβρακιωτών.

16 Λαογραφικό μουσείο Το Λαογραφικό μουσείο χτίστηκε το 1864, δίπλα στο γεφύρι. Αποτέλεσε αρχικά φυλάκιο της γέφυρας, αργότερα μεθοριακό σταθμό των Τούρκων και σήμερα παρουσιάζει τη τοπική λαϊκή παράδοση.

17 Ιστορικό μουσείο Δημοτική Πινακοθήκη «Γ. Μόραλης» Το Ιστορικό μουσείο βρίσκεται έναντι της εκκλησίας της Παρηγορήτριας. Υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό & μακέτες μνημείων.

18 Χρυσοσπηλιώτισσα Μονή Σέλτσου Παναγία της Ροδιάς

19 ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ

20 Κορωνησία

21 Φλαμίγκος Αργυροπελεκάνοι Ο Υγροβιότοπος Αμβρακικού έχει χαρακτηριστεί ως εθνικό πάρκο. Έχουν καταμετρηθεί 254 είδη πτηνών, από τα οποία τα 126 είναι σπάνια ή υπό εξαφάνιση.

22 Το ΚΠΕ Αράχθου στεγάζεται στα αναπαλαιωμένα κτίρια του λιμανιού της Κόπραινας. Εκεί λειτουργούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Αλιείας και το Μουσείο του Φάρου Κόπραινας καθώς και η Αίθουσα Περιβαλλοντικής Αγωγής. Το ΚΠΕ Αράχθου υλοποιεί μονοήμερα και πολυήμερα περιβαλλοντικά προγράμματα με στόχο την ευαισθητοποίηση των τόσο των μαθητών όσο και των επισκεπτών. Πολύ κοντά στο κέντρο, στο χωριό Νεοχώρι βρίσκεται και το παραποτάμιο πάρκο καθώς και το Μουσείο Μικροπανίδας. Κόπραινα – ΚΠΕ Αράχθου

23 Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Αλιείας

24 Ο Φάρος της Κόπραινας Μουσείο Φάρου Ο Φάρος της Κόπραινας χτίστηκε το 1906. Σήμερα στο Φάρο λειτουργεί το μουσείο «Κατοικία του Φαροφύλακα».

25 Στη Σαλαώρα λειτουργεί το Κέντρο έρευνας & πληροφοριών προσφέροντας μια περιεκτική εισαγωγή στη γεωμορφολογία, στα φυτά, τα ζώα και τα κυριότερα μνημεία του Αμβρακικού. Το Κέντρο Υγροτόπων Ροδιάς είναι το μοναδικό οικοτουριστικό κέντρο της Ηπείρου,το οποίο διοργανώνει περιηγήσεις με πλωτά μέσα στους υγροτόπους του Αμβρακικού.

26 Φύση & Δραστηριότητες

27 Τζουμέρκα

28 Ροδαυγή ΑθαμάνιοΚαταρράκτης

29 Μελισσουργοί Βουργαρέλι

30

31 Ράφτινγκ στον Άραχθο Η Άρτα φημίζεται για τις ορεινές διαδρομές της που προσφέρουν ένα εναλλακτικό τουρισμό με δυνατότητα ορειβασίας, πεζοπορίας, ιππασίας αναρριχήσεων και ποδηλατοδρομίας. Αεροπτερισμός (Παραπέντε)

32 Άρτα

33 Πηγές www.vagelakisphoto.com/galleries.asp www.peartas.gov.gr http://www.arta.gr/index.html http://www.lgepka.gr/mouseio_artas.html http://kpe-arach.art.sch.gr/ http://www.rodiawetlands.gr/ http://el.wikipedia.org/wiki www.entiposis.gr ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΖΗΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ


Κατέβασμα ppt "Άρτα Η π όλη των θρύλων και των π αραδόσεων. «Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες, Γιοφύρι εθεμελίωναν στης Άρτας το ποτάμι. Ολημερίς το χτίζανε."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google