Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η πόλη των θρύλων και των παραδόσεων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η πόλη των θρύλων και των παραδόσεων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η πόλη των θρύλων και των παραδόσεων
Άρτα Η πόλη των θρύλων και των παραδόσεων

2 «Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες,
Γιοφύρι εθεμελίωναν στης Άρτας το ποτάμι. Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ εγκρεμιζόταν…»

3 Οι αρχαιολογικοί χώροι της Άρτας

4 Τείχος Αρχαίας Αμβρακίας (700 – 300 π.Χ.)
Υπάρχουν πολλά κομμάτια του τείχους διάσπαρτα σε όλη τη πόλη, αλλά τα πιο εντυπωσιακά είναι τα τμήματα που επάνω τους κτίστηκε το βυζαντινό κάστρο των Κομνηνών. Η Αμβρακία αποτέλεσε το 295 π.Χ. τη πρωτεύουσα του κράτους του Βασιλιά Πύρρου.

5 Το κάστρο, κτίστηκε σε τρεις περιόδους : πάνω στα απομεινάρια του αρχαίου τείχους της Αμβρακίας κτίστηκε κατά τη Βυζαντινή εποχή (13 αι.) το νεότερο κάστρο το οποίο αργότερα στη περίοδο της τουρκοκρατίας (18 αι.) πήρε τη τελική του μορφή.

6 Αρχαίο Όρραον, μία μικρή καστροπολιτεία που ιδρύθηκε τέλη 5ου με αρχές 4ου π.Χ. αι.
Ο πύργος του ρολογιού, κτίστηκε το 1630 στη νότια γωνία του κάστρου με ύψος 21 μέτρα. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας μπρος στο ρολόι απλωνόταν η «πλατεία της ώρας». Ναός Πυθίου Απόλλωνα, στο κέντρο της πόλης Μικρό θέατρο Αμβρακίας, χρονολογείται στα τέλη του 4ου – αρχές του 3ου π.Χ. αι.

7 Το θρυλικό Γεφύρι της Άρτας, ορόσημο της πόλης πήρε την τελική του μορφή το Ο θρύλος θέλει να θυσιάζεται στα θεμέλια του η όμορφη γυναίκα του πρωτομάστορα, αλλιώς το γεφύρι δε στέριωνε.

8 Τα Βυζαντινά μνημεία της Άρτας
Κόκκινη εκκλησιά Αγία Θεοδώρα, προστάτιδα της Άρτας

9 Ναός της Παρηγορήτριας

10 Ναός της Παρηγορήτριας
Η «αρχόντισσα» της σημερινής Άρτας. Κτίστηκε το από το Νικηφόρο Α’ Κομνηνό και τη γυναίκα του Άννα Παλαιολογίνα Κατακουζηνή. Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα βυζαντινής ναοδομίας σ’όλα τα Βαλκάνια. Στον περίβολο χώρο της εκκλησίας στεγάζεται και το Βυζαντινό μουσείο όπου παρουσιάζονται ευρήματα κυρίως από τις ανασκαφές της Άρτας καθώς και από τον ευρύτερο νομό. Στο πίσω μέρος του ναού αξίζει να προσέξει κανείς τους δύο κόκκινους βράχους όπου ο θρύλος τοποθετεί το μάστορα και το παραγιό του που έκτισαν το ναό και έπεσαν από την οροφή σε στιγμή φιλονικίας για το ποιος προσέφερε περισσότερα στο κτίσιμο.

11 Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς
Άγιος Βασίλειος Ναός του 13ου αι. Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς Κτίστηκε το 13ο αι. από το Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Δούκα.

12 Κόκκινη Εκκλησιά Παναγία της Βλαχέρνας
Κόκκινη εκκλησιά Κόκκινη Εκκλησιά Η ανέγερση της τοποθετείται στα τέλη του 13ου αι. Λέγεται ότι πήρε το όνομα της από το χρώμα των τούβλων που είναι χτισμένοι οι εξωτερικοί τοίχοι. Παναγία της Βλαχέρνας Πήρε τη τελική της μορφή στα μέσα του 13ου αι. Ξεχωριστό γνώρισμα στο εσωτερικό του μνημείου αποτελεί η ύπαρξη δύο βασιλικών τάφων.

13 Παντάνασσα Παναγία Μπρυώνη Άγιος Βασίλειος Χρονολογείται στο 900 περίπου και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα σωσμένα κτίσματα της Βυζαντινής Άρτας. Άγιος Βασίλειος της γέφυρας

14 Μεταβυζαντινή Άρτα & Μουσεία
Τζαμί Φαϊκ Πασά στο Ιμαρέτ

15 Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το θρυλικό γεφύρι της Άρτας. Περιλαμβάνει τρεις ενότητες : το δημόσιο βίο, τα νεκροταφεία και τον ιδιωτικό βίο των Αμβρακιωτών.

16 Το Λαογραφικό μουσείο χτίστηκε το 1864, δίπλα στο γεφύρι
Το Λαογραφικό μουσείο χτίστηκε το 1864, δίπλα στο γεφύρι. Αποτέλεσε αρχικά φυλάκιο της γέφυρας, αργότερα μεθοριακό σταθμό των Τούρκων και σήμερα παρουσιάζει τη τοπική λαϊκή παράδοση. Λαογραφικό μουσείο

17 Ιστορικό μουσείο Το Ιστορικό μουσείο βρίσκεται έναντι της εκκλησίας της Παρηγορήτριας. Υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό & μακέτες μνημείων. Δημοτική Πινακοθήκη «Γ. Μόραλης»

18 Παναγία της Ροδιάς Χρυσοσπηλιώτισσα Μονή Σέλτσου

19 ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ

20 Κορωνησία

21 Ο Υγροβιότοπος Αμβρακικού έχει χαρακτηριστεί ως εθνικό πάρκο
Ο Υγροβιότοπος Αμβρακικού έχει χαρακτηριστεί ως εθνικό πάρκο. Έχουν καταμετρηθεί 254 είδη πτηνών, από τα οποία τα 126 είναι σπάνια ή υπό εξαφάνιση. Αργυροπελεκάνοι Φλαμίγκος

22 Κόπραινα – ΚΠΕ Αράχθου Το ΚΠΕ Αράχθου στεγάζεται στα αναπαλαιωμένα κτίρια του λιμανιού της Κόπραινας. Εκεί λειτουργούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Αλιείας και το Μουσείο του Φάρου Κόπραινας καθώς και η Αίθουσα Περιβαλλοντικής Αγωγής. Το ΚΠΕ Αράχθου υλοποιεί μονοήμερα και πολυήμερα περιβαλλοντικά προγράμματα με στόχο την ευαισθητοποίηση των τόσο των μαθητών όσο και των επισκεπτών. Πολύ κοντά στο κέντρο, στο χωριό Νεοχώρι βρίσκεται και το παραποτάμιο πάρκο καθώς και το Μουσείο Μικροπανίδας.

23 Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Μουσείο Αλιείας

24 Ο Φάρος της Κόπραινας Μουσείο Φάρου
Ο Φάρος της Κόπραινας χτίστηκε το Σήμερα στο Φάρο λειτουργεί το μουσείο «Κατοικία του Φαροφύλακα».

25 Το Κέντρο Υγροτόπων Ροδιάς είναι το μοναδικό οικοτουριστικό κέντρο της Ηπείρου ,το οποίο διοργανώνει περιηγήσεις με πλωτά μέσα στους υγροτόπους του Αμβρακικού. Στη Σαλαώρα λειτουργεί το Κέντρο έρευνας & πληροφοριών προσφέροντας μια περιεκτική εισαγωγή στη γεωμορφολογία, στα φυτά, τα ζώα και τα κυριότερα μνημεία του Αμβρακικού.

26 Φύση & Δραστηριότητες

27 Τζουμέρκα

28 Ροδαυγή Αθαμάνιο Καταρράκτης

29 Βουργαρέλι Μελισσουργοί

30

31 Η Άρτα φημίζεται για τις ορεινές διαδρομές της που προσφέρουν ένα εναλλακτικό τουρισμό με δυνατότητα ορειβασίας, πεζοπορίας, ιππασίας αναρριχήσεων και ποδηλατοδρομίας. Ράφτινγκ στον Άραχθο Αεροπτερισμός (Παραπέντε)

32 Άρτα

33 Πηγές www.vagelakisphoto.com/galleries.asp www.peartas.gov.gr
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΖΗΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ


Κατέβασμα ppt "Η πόλη των θρύλων και των παραδόσεων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google