Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ & ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (1ο Εργαστήριο Ζωγραφικής) ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ & ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (1ο Εργαστήριο Ζωγραφικής) ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες

2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ & ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (1ο Εργαστήριο Ζωγραφικής) ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ

3 Η πορεία ως διαδικασία συνάντησης

4 Η Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες ενεργοποιεί πρωτογενείς εικαστικές δράσεις. Διερευνά την προσέγγιση που υποστηρίζει ότι η καλλιτεχνική εμπειρία υπάρχει εκεί όπου συναντώνται άνθρωποι, τόποι, ιδέες και εικόνες. Η πορεία στο φυσικό περιβάλλον των Πρεσπών είναι μια πορεία επικοινωνίας τόσο μεταξύ όσων θα συμμετάσχουν όσο και με το περιβάλλον που θα ανακαλύπτουν μήκος της διαδρομής. Η διαδικασία φαίνεται να συγγενεύει με τις διαδικασίες των flânneurs του ρομαντισμού ή των landscape καλλιτεχνών, ωστόσο θα είναι διαφορετική· το φυσικό περιβάλλον αποτελεί τόπο συνάντησης σύγχρονων ανθρώπων και όχι τον χαμένο παράδεισο μιας απολεσθείσας αθωότητας ή την περιοχή όπου βιώνεται το υπέροχο.

5

6 Τα «έργα» θα…προκύψουν

7

8 Διερευνώντας το τι υπάρχει… δηλαδή την πιθανότητα

9

10 Το άγγιγμα της φύσης είναι τελικά το άγγιγμα του χώματος

11

12 […] και έπειτα υπάρχει και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο Σεζάν τα πράματα. Το να είσαι στο έδαφος, το να ριχτεί κανείς και πάλι στο χώμα. Αντιστρέφω την προοπτική για αποκτήσω μια άλλη οπτική γωνία. Κι αυτό διότι η οπτική γωνία που έχουμε κυριαρχείται από την προκατάληψη της διακοσμητικής προσέγγισης, και από όχι τη οπτική γωνία που σχετίζεται με την φυσική παρουσία του εδάφους. Ρόμπερτ Σμίθσον

13

14 Εν δυνάμει η προσπάθεια αυτή θα μετατρέψει τις Πρέσπες σε ένα εργαστήριο ιδεών χωρίς σύνορα, σε ένα χώρο-πλαίσιο όπου νομαδικές διαδικασίες στην περιοχή θα σχηματίζουν εικαστικά, και όχι μόνον, έργα που θα αποτυπώνουν ενέργειες συνάντησης, ανταλλαγής ιδεών, δημιουργίας. Η περιοχή μπορεί να μετασχηματιστεί σε ένα απόλυτο πεδίο όπου θα δοκιμαστούν οι σκέψεις, οι ιδέες και ίσως οι πεποιθήσεις που σχηματίζουν τη σύγχρονη ελληνική εικαστική σκηνή αλλά και όλα όσα σχηματίζουν τη σύγχρονη διεθνή σκηνή. Οι Πρέσπες θα μετατραπούν σε ένα Μουσείο δίχως τοίχους που ως μοναδικούς τοίχους και όρια θα έχει τις προθέσεις των ανθρώπων.

15 Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2007 έως 2009 Τριετής σχεδιασμός διερεύνησης δυνατοτήτων

16 Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2007 Η ανίχνευση των δυνατοτήτων Η εμπειρία της πρώτης χρονιάς μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής· οι Πρέσπες είναι ένα γιγαντιαίο πολυεπίπεδο σταυροδρόμι. Είναι σταυροδρόμι τριών χωρών, είναι το σημείο όπου οι ερωδιοί οι αργυροπελεκάνοι και άλλα σπάνια πουλιά συναντιούνται στο ταξίδι τους από την Αφρική στην Ευρώπη και αντίστροφα, είναι το σημείο όπου διεξήχθησαν φονικές μάχες τόσο πρόσφατα αλλά και στο πιο μακρινό παρελθόν. Οι Πρέσπες αποτελούν σημείο όπου ο μύθος συναντά την ιστορία και όπου το παραμύθι αναδεικνύεται μέσα από την πραγματικότητα. Μέσα στο εντυπωσιακής ομορφιάς περιβάλλον υποβόσκουν διαδρομές ιστορίας, μύθου, πολιτισμών, φυσικής διαδικασίας που μένει να διερευνηθούν από εμάς που συναντιόμαστε σε αυτήν την περιοχή. Ταυτόχρονα οι Πρέσπες είναι και το σημείο συνάντησης όσων συμμετείχαν στην Εικαστική Πορεία 2007, όσων δηλαδή μοιράστηκαν μια κοινή εμπειρία έστω και για λίγες ημέρες (αλλά και όσων πρόκειται να τις μοιραστούν τις επόμενες χρονιές).

17 Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2008 Ο σχεδιασμός Στόχος του 2008 ήταν να υπάρξουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν τις επόμενες χρονιές. Η διαδικασία αναπτύχθηκε με βάση δύο άξονες: Το Συνέδριο του Βουνού, που πραγματοποιήθηκε με την έναρξη της διαδικασίας και αναπτύχθηκαν απόψεις πάνω στο πως ερμηνεύουν οι συμμετέχοντες την περιοχή των Πρεσπών. Το Συνέδριο της Λίμνης που πραγματοποιήθηκε με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και πραγματοποιήθηκαν προτάσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν τις επόμενες χρονιές και θα επέτρεπαν τον μετασχηματισμό της διαδικασίας σε θεσμό.

18 Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2009 Η πρώτη υλοποίηση 1. Εξαήμερο Εικαστικών Δράσεων (23 έως 28 Ιουνίου) 2.Τριήμερο Πορείας (26 έως 28 Ιουνίου) 3.Ημερίδα (28 Ιουνίου)

19 Global Landscapes /Τα Παγκόσμια Τοπία Η θεματική διαπραγματεύεται ορισμένες από τις σύγχρονες προσεγγίσεις στην τοπιογραφία. Ειδικότερα εξετάζει νέες αντιλήψεις της έννοιας του Υψηλού (Sublime) από τις οπτικές τέχνες που αντιμετωπίζουν κριτικά την καταρχήν καταστρεπτική και αρνητική σχέση που έχουμε αναπτύξει με την φύση. Μια τέτοια προσέγγιση, για παράδειγμα, περιλαμβάνει την αναπαράσταση της ανελέητης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων από τον Edward Burtynsky, τα τοπία του Joel Meyerowitz από το Ground Zero, και την εμμονή του Andreas Gursky με τα φαντασμαγορικά πεδία του μαζικού καταναλωτισμού. The programme of talks and seminars, Global Landscapes, considers current approaches to landscape photography. In particular it will consider the new sublime of a photography critically responding to the primarily destructive and negative relation we have with the natural world, including Edward Burtynsky's portrayal of our ruthless exploitation of natural resources, Joel Meyerowitz's landscapes of Ground Zero and Andreas Gursky's preoccupation with the spectacular fields of mass consumerism.

20 ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ 2009 (ΕΞΑΗΜΕΡΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ) Το Εξαήμερο Εικαστικών Δράσεων αποτελεί το πρώτο μέρος των δραστηριοτήτων της Εικαστικής Πορείας προς τις Πρέσπες 2009. Θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 23 Ιουνίου έως την Κυριακή 28 Ιουνίου 2009. Κατά τη διάρκεια του Εξαήμερου 15 σπουδαστές εικαστικών τεχνών και έως 5 επισκέπτες καλλιτέχνες θα εργαστούν με βάση τη θεματική Global Landscapes που έχει θέσει ο καλλιτεχνικός συντονιστής αυτής της χρονιάς Mark Durden. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα δημιουργηθούν έργα που θα αποτελέσουν μια ερμηνεία της θεματικής που έχει τεθεί. Τα έργα θα εκτεθούν την τελευταία ημέρα και θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια της ημερίδας την τελευταία ημέρα του εξαημέρου.

21 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται σε σπουδαστές εικαστικών τεχνών που θα ήθελαν να εργαστούν πάνω στη θεματική Global Landscapes όπως αυτή αναπτύσσεται στο γενικό σκεπτικό της Εικαστικής Πορείας προς τις Πρέσπες 2009. Η διαδικασία είναι ανοικτή σε οποιοδήποτε μέσο: ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευές, φωτογραφία, ψηφιακή τεχνολογία, ενεργοποίηση ομαδικών δράσεων και όποιο άλλο τρόπο σχηματισμού εικαστικής δραστηριότητας. Τις συμμετοχές θα κρίνει η Καλλιτεχνική Επιτροπή της διαδικασίας ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

22 ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ 2009 (ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΟΡΕΙΑΣ) Το Τριήμερο Πορείας αποτελεί το δεύτερο μέρος των δραστηριοτήτων Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2009. Θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 26 Ιουνίου έως την Κυριακή 28 Ιουνίου 2009. Κατά τη διάρκεια του Τριήμερου όσοι δηλώσουν συμμετοχή (και κατά σειρά προτεραιότητας έως 30 άτομα) θα περιηγηθούν στην περιοχή μεταξύ Ψαράδων και Βροντερού, θα περπατήσουν το διασυνοριακό μονοπάτι Μεγάλης/Μικρής Πρέσπας και θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη δημιουργία του ομαδικού έργου ΦΩΛΙΕΣ εάν το επιθυμούν, ή να εργαστούν σε δικές τους ιδέες. Την τελευταία ημέρα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την Ημερίδα. Με αυτό τον τρόπο θα έρθουν σε επαφή με το χώρο των Πρεσπών, θα βιώσουν την μοναδική παρουσία του, θα επεξεργαστούν τις ιδέες που προκύπτουν από τη θεματική της Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2009 και εάν το επιθυμούν θα διαμορφώσουν προτάσεις που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν σε μελλοντικές διοργανώσεις.

23 Η διαδικασία είναι ανοικτή σε οποιοδήποτε μέσο: ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευές, φωτογραφία, ψηφιακή τεχνολογία, ενεργοποίηση ομαδικών δράσεων και όποιο άλλο τρόπο σχηματισμού εικαστικής δραστηριότητας. Οι συμμετέχοντες δεν θα επιλεγούν, αλλά θα συμπληρώσουν τον αριθμό της ομάδας με βάση τη σειρά προτεραιότητας με την οποία θα δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στη Γραμματεία. Οι συμμετέχοντες δεν είναι αναγκαίο να είναι εικαστικοί καλλιτέχνες ή σπουδαστές. Υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης στις θέσεις ενδιαφέροντος και με όχημα. Οι συμμετοχές θα δηλώνονται στη διεύθυνση: ………………………… ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34 ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ 2009 (ΗΜΕΡΙΔΑ: Global Landscapes) Η Ημερίδα Global Landscape αποτελεί το τρίτο μέρος των δραστηριοτήτων Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2009. Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Ιουνίου 2009. Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας καλλιτέχνες, θεωρητικοί και κριτικοί της τέχνης θα αναπτύξουν ομιλίες με βάση τη θεματική που έχει θέσει ο καλλιτεχνικός συντονιστής αυτής της χρονιάς Mark Durden. Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας θα παρουσιαστούν τα έργα που αποτέλεσαν ερμηνεία της θεματικής που έχει τεθεί. Η συμμετοχή είναι ανοικτή στο κοινό.

35 Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2009 Η πρώτη υλοποίηση 1. Εξαήμερο Εικαστικών Δράσεων (23 έως 28 Ιουνίου) 2.Τριήμερο Πορείας (26 έως 28 Ιουνίου) 3.Ημερίδα (28 Ιουνίου)

36 Πληροφορίες για την Εικαστική Πορεία στον: visualmarch.eetf.uowm.gr Επικοινωνία για την Εικαστική Πορεία στην: visualmarch@gmail.com

37


Κατέβασμα ppt "Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ & ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (1ο Εργαστήριο Ζωγραφικής) ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google