Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ1 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ1 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ1 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

2 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΚΥΤΤΑΡΟ: Η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ  2.3 Μια περιήγηση στο εσωτερικό του κυττάρου

3 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ3 2.3 ΜΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ

4 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ4

5 5 Φυτικά κύτταρα στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο

6 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ6 ΠΥΡΗΝΑΣ  Τα ευκαρυωτικά κύτταρα έχουν έναν πυρήνα κατά κανόνα.  Δύο πυρήνες π.χ. το πρωτόζωο Παραμέτσιουμ.  Πολλούς πυρήνες π.χ. τα γραμμωτά μυϊκά κύτταρα.

7 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ7 ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ  Είναι συνήθως σφαιρικός.  Βρίσκεται στο κέντρο του κυττάρου.  Περιβάλλεται από τον πυρηνικό φάκελο ή πυρηνική μεμβράνη που αποτελείται από δύο διαδοχικές στοιχειώδεις μεμβράνες.  Η εσωτερική και η εξωτερική μεμβράνη ενώνονται κατά διαστήματα και σχηματίζουν πόρους που συμβάλλουν στην επικοινωνία του πυρήνα με το περιβάλλον του.

8 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ8 Ο πυρήνας του κυττάρου (σχηματικά) Πυρήνας με πόρους από SEM

9 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ9 ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ  Χρωματίνη: είναι ένα σύμπλεγμα όλου σχεδόν του DNA του κυττάρου με RΝΑ και πρωτεΐνες. Η χρωματίνη έχει τη μορφή ενός ακανόνιστου δικτύου νημάτων μια κοκκίων. Όταν το κύτταρο διαιρείται η χρωματίνη σχηματίζει μεμονωμένες δομές τα χρωμοσώματα.  Ο πυρηνίσκος (ένας ή περισσότεροι): είναι ευδιάκριτος στο μικροσκόπιο και έχει σφαιρικό σχήμα και πυκνή υφή. Αποτελείται από RNA και DNA  Εκεί γίνεται η σύνθεση του rRNA.  Διάφορες χημικές ενώσεις, π.χ. νουκλεοτίδια, ένζυμα, άλλες πρωτεΐνες κ.α.

10 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ10 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ  Φυλάσσει το γενετικό υλικό (DNA).  Aντιγράφει το γενετικό υλικό ώστε να μεταβιβάζονται αναλλοίωτες οι πληροφορίες στα θυγατρικά κύτταρα.  Συντίθενται τα διάφορα είδη RNA με βάση το DNA.

11 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ11 Ν = πυρηνόπλασμα C = κυτταρόπλασμα Ρ = πόρος πυρηνικής μεμβράνης Πόροι μεμβράνης (σχηματικά)

12 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ12 Εικόνες ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

13 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ13 Εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

14 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ14 ΕΝΔΟΜΕΜΒΡΑΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Περιλαμβάνει τα εξής οργανίδια:  Ενδοπλασματικό δίκτυο  Σύμπλεγμα Golgi  Λυσοσώματα  Υπεροξειδιοσώματα  Κενοτόπια

15 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ15 Ενδοπλασματικό δίκτυο (σχηματικά) Εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου

16 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ16 ΕΝΔΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ  Σχηματίζει ένα πολύπλοκο δίκτυο αγωγών και κύστεων σε όλο το κυτταρόπλασμα  Οι μεμβράνες του αποτελούν πάνω από το 50% των μεμβρανών του κυττάρου και φαίνονται να συνδέονται με την πλασματική μεμβράνη, την πυρηνική μεμβράνη και τις μεμβράνες των άλλων οργανιδίων.  Έχει δύο μορφές: το αδρό ενδοπλασματικό δίκτυο που φέρει στην εξωτερική επιφάνεια των αγωγών του τα ριβοσώματα, και το λείο ενδοπλασματικό δίκτυο, που δεν φέρει ριβοσώματα και είναι περισσότερο σωληνοειδές.

17 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ17 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Μέσω των αγωγών του και σχηματίζοντας κυστίδια διακινεί ουσίες μεταξύ:  Των διαφόρων τμημάτων του κυτταροπλάσματος  Του πυρήνα και του εξωκυτταρικού περιβάλλοντος Εξυπηρετεί την επιτέλεση πολλών βιοχημικών αντιδράσεων χάρη στα διάφορα ένζυμα που υπάρχουν στις επιφάνειες των μεμβρανών του.

18 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ18 ΡΙΒΟΣΩΜΑΤΑ  Είναι μικροί σχηματισμοί από rRNA και πρωτεΐνες που δεν περιβάλλονται από μεμβράνη και είναι υπεύθυνοι για τι σύνθεση των πρωτεϊνών.  Ριβοσώματα εντοπίζονται στην επιφάνεια των μεμβρανών του αδρού ενδοπλασματικού δικτύου, ελεύθερα στο κυτταρόπλασμα, στα μιτοχόνδρια και στους χλωροπλάστες.

19 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ19 ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΝΔΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ  Το αδρό ενδοπλασματικό δίκτυο τροποποιεί κάποιες από τις πρωτεΐνες που συντίθενται στα ριβοσώματα των αγωγών του.  Το λείο ενδοπλασματικό δίκτυο σχετίζεται με τη σύνθεση λιπιδίων και την εξουδετέρωση τοξικών ουσιών

20 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ20 Εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου Σύμπλεγμα Golgi (σχηματικά)

21 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ21 ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ Golgi  Αποτελείται από συστοιχίες πεπλατυσμένων σάκων από στοιχειώδη μεμβράνη.  Συγκεντρώνει τις πρωτεΐνες μετά τη σύνθεσή τους  Υποβάλλει σε χημική επεξεργασία τις πρωτεΐνες  Μεταφέρει τις πρωτεΐνες σε άλλα σημεία του κυττάρου ή του οργανισμού με εξωκύττωση.

22 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ22 Χλωροπλάστης (σχηματικά)

23 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ23 ΚΕΝΤΡΟΣΩΜΑΤΙΟ 3 μικροσωληνίσκοι

24 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ24 Μιτοχόνδριο

25 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ25 Κυτταρικός σκελετός (σχηματικά)

26 Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ26 Κυτταρικός σκελετός


Κατέβασμα ppt "Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ1 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google