Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

16. ΑΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ (Αυτοκτονία – Αυτοθυσία – Ευθανασία – Άμβλωση) Σελίδες 125 - 130.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "16. ΑΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ (Αυτοκτονία – Αυτοθυσία – Ευθανασία – Άμβλωση) Σελίδες 125 - 130."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 16. ΑΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ (Αυτοκτονία – Αυτοθυσία – Ευθανασία – Άμβλωση)
Σελίδες

2 Η ζωή είναι δώρο του Θεού και ο άνθρωπος πρέπει να την προστατεύει και να τη σέβεται.
Αυτοκτονία = η αφαίρεση της ζωής από τον ίδιο τον άνθρωπο. Αυτοθυσία = η προσφορά της ζωής για κάποιον σκοπό (πατρίδα, ιδεολογία...). Ευθανασία = η ανώδυνη θανάτωση ενός ανθρώπου που υποφέρει από ανίατη ασθένεια. Άμβλωση = η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης.

3 α) Η ζωή ως δώρο Θεού Η ζωή είναι το μεγαλύτερο φυσικό αγαθό που ο Θεός προσφέρει στον άνθρωπο. Όπως τα δώρα που μας προσφέρονται στην καθημερινή μας ζωή αποτελούν μια έμπρακτη απόδειξη της αγάπης και της εκτίμησης των συνανθρώπων μας στο πρόσωπό μας, έτσι και το δώρο της ζωής είναι η πιο χειροπιαστή απόδειξη της αγάπης του Θεού στο ανθρώπινο γένος. Να σεβόμαστε τη ζωή μας (που μας χαρίστηκε) και να ενδιαφερόμαστε για την υγεία του σώματος και της ψυχής μας.

4 β. Αυτοκτονία - Αυτοθυσία
Αυτοκτονία είναι η αφαίρεση της ζωής από τον ίδιο τον άνθρωπο. Αίτια: ερωτική απογοήτευση επαγγελματική αποτυχία αντίξοες συνθήκες διαβίωσης (π.χ. στρατιωτική θητεία).

5 Η αυτοκτονία εκ πρώτης όψεως φαίνεται ηρωική πράξη επειδή αυτός που αυτοκτονεί υπερνικά το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Το να πεθάνουμε θεληματικά για να αποφύγουμε κάτι λυπηρό δε φανερώνει ανδρεία αλλά δειλία. (Αριστοτέλης)

6 Η θέση της Εκκλησίας: Καταδικάζει την αυτοκτονία για τρεις λόγους:
Α. Ο αυτόχειρας αρνείται τον ίδιο του τον εαυτό και καταστρέφει το δώρο της ζωής. Β. Άρνηση της ζωής = άρνηση του Θεού Γ. Άρνηση της ζωής = απώλεια (δεν υπάρχει μετάνοια) Για να προφυλάξει τους ανθρώπους, απαγορεύει να ψαλεί νεκρώσιμη ακολουθία.

7 2. Αυτοθυσία είναι η προσφορά της ζωής του ανθρώπου για κάποιον υψηλό σκοπό:
Για χάρη της πατρίδας Της πίστης σε μια ιδέα Της διάσωσης προσφιλών προσώπων Της σωτηρίας αγνώστων προσώπων.

8 Η αυτοθυσία πηγάζει από την ανιδιοτελή αγάπη και είναι σύμφωνη με το παράδειγμα του Χριστού, που πρόσφερε τον εαυτό Του θυσία για τους ανθρώπους.

9 Η διαφορά ανάμεσα στην αυτοκτονία και την αυτοθυσία βρίσκεται στα κίνητρα:
ιδιοτελή κίνητρα = αυτοκτονία ανιδιοτελή κίνητρα = αυτοθυσία.

10 γ. Ευθανασία Ευθανασία ονομάζουμε την ανώδυνη θανάτωση ενός ανθρώπου που υποφέρει από ανίατη ασθένεια, για να απαλλαγεί από τους αφόρητους πόνους και από το μαρτύριο των τελευταίων ημερών. Υπάρχουν δύο ειδών ευθανασίας:

11 α) η ενεργητική ευθανασία γίνεται με τη χορήγηση θανατηφόρου φαρμάκου ή με τη διακοπή λειτουργίας των ιατρικών μηχανημάτων που κρατούν τον ασθενή στη ζωή. β) παθητική ευθανασία έχουμε όταν δεν προσφέρεται βοήθεια (διασωλήνωση, οξυγόνο) σε κάποιον ασθενή, στερώντας του τη δυνατότητα να συνεχίσει τη ζωή του.

12 Τα κίνητρα της ευθανασίας μπορεί να είναι:
α) ανθρωπιστικά, δηλαδή για να απαλλαγεί ο ασθενής από την ταλαιπωρία των τελευταίων στιγμών. β) συμφεροντολογικά, δηλαδή για να μην επιβαρύνονται οι συγγενείς από μακροχρόνιες νοσηλείες και για να τον κληρονομήσουν ταχύτερα.

13 Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Ρουμανία η περιπέτεια της υγείας ενός 28χρονου, ο οποίος πάσχει από ανίατη ασθένεια και ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας, Τράιαν Μπασέσκου, να δώσει τη συγκατάθεσή του για να υποβληθεί σε ευθανασία. Ο Ευγέν Κονσταντίν Άγκελ, ο οποίος πάσχει από καρκίνο στο ήπαρ και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Κωστάντζα έγραψε επιστολή προς τον κ. Μπασέσκου, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει: "σας ικετεύω να δώσετε τη συγκατάθεσή σας να πεθάνω, καθώς υποφέρω για μεγάλο χρονικό διάστημα".

14 Ο κ. Μπασέσκου απάντησε στο νεαρό άνδρα ότι λυπάται για την κατάσταση της υγείας του, αλλά αποκλείεται να δεχθεί το αίτημά του για ευθανασία, καθώς η ευθανασία στη Ρουμανία είναι παράνομη και τιμωρείται από τον νόμο από τρία μέχρι επτά χρόνια φυλάκιση, όποιος βοηθήσει σ' αυτή. Ο Ευγέν σκέφτηκε πολλές φορές την αυτοκτονία, αλλά φοβάται, όπως λέει, να κάνει κάτι τέτοιο, επειδή είναι αμαρτία. Ο γιατρός Φλορίν Στόγιαν, εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Κωστάντζα δήλωσε ότι «η διάγνωση στον Ευγέν έγινε πριν από τέσσερα χρόνια. Ο νεαρός δεν υπεβλήθη σε θεραπεία, ενώ τώρα είναι πολύ αργά γι' αυτόν».

15 Οι γιατροί, επίσημα, δεν συμφωνούν με την ευθανασία και δεν την αποδέχονται.
Ο επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου στη Ρουμανία, Βασίλε Ασταράστογιε, δήλωσε ότι υπάρχει οδηγία του Συμβουλίου της Ευρώπης που απαγορεύει την ευθανασία. Ο επικεφαλής του Ογκολογικού Ινστιτούτου Φουντένι στο Βουκουρέστι, Μιρτσέα Σάβου, δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν θα τολμούσε να αφαιρέσει τη ζωή κάποιου ασθενούς.

16 Η θέση της Εκκλησίας: καταδικάζει την ευθανασία και τη θεωρεί φόνο στην περίπτωση που η απόφαση παρθεί από τους συγγενείς και αυτοκτονία όταν ο ίδιος ο ασθενής ζητήσει να θανατωθεί. Η ευθανασία καταδικάζεται και από το σύνολο του ιατρικού κόσμου.

17 ευθανασία : κλινικά νεκρή και ανένηψε
Η ιστορία είναι συγκλονιστική. Η Haleigh Poutre υπήρξε θύμα παιδικής κακοποίησης . Οι αρχές της Μασαχουσέτης ζήτησαν άδεια για να της κάνουν ευθανασία αφού παρέδωσαν τα όπλα . Εγκεφαλικά νεκρή και σε έν ατέρμονο κώμα επί 3 έτη . Κακοποιήθηκε διπλά , και από τους φυσικούς της γονείς αλλά και από τους θετούς της γονείς ! Αλλά λιγο πριν την στείλουν για ευθανασία άρχιζε να ανανήπτει . Ο Θεός έκαμε το θαύμα του στην ταλαιπωρημένη αυτή αγγελική ψυχή ! Ο Θεός σταμάτησε τους νεοεποχίτες "φιλάνθρωπους" οι οποίοι είχαν ξεκινήσει καμπάνια για να της επιτραπεί ευθανασία . Τώρα μπορεί και γράφει το όνομα της , χτενίζει τα μαλλιά της και τρέφεται μόνη της . Θαυμαστός είσαι Κύριε και θαυμαστά τα έργα Σου .


Κατέβασμα ppt "16. ΑΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ (Αυτοκτονία – Αυτοθυσία – Ευθανασία – Άμβλωση) Σελίδες 125 - 130."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google