Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δρ ΑΓΓ. ΚΑΡΤΑΣ, Τομεάρχης ΤΑΛΔ/ΔΠΠ-Η/ΔΕΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δρ ΑΓΓ. ΚΑΡΤΑΣ, Τομεάρχης ΤΑΛΔ/ΔΠΠ-Η/ΔΕΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – τάσεις και προοπτικές
Δρ ΑΓΓ. ΚΑΡΤΑΣ, Τομεάρχης ΤΑΛΔ/ΔΠΠ-Η/ΔΕΗ Ν. ΜΑΜΑΣΟΥΛΑΣ Υποτομεάρχης ΤΑΛΔ/ΔΠΠ-Η/ΔΕΗ ΝΕΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ Ημερίδα ΠΣΧΜ & ΤΕΕ, Πάτρα

2 Γενικά για τις ΑΠΕ Ο Νόμος 3468/2006 προώθησε κατά προτεραιότητα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Ιδιαίτερη όμως ήταν η έξαρση του ενδιαφέροντος ανάπτυξης Φ/Β σταθμών (υψηλή τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας, απαλλαγή κάθε αδειοδοτικής διαδικασίας για σταθμούς έως και 20kW). Παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο κατάτμησης ισχύος, που έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του Νομοθέτη (διεσπαρμένη μικρή παραγωγή) και οδηγεί σε ανορθολογικές καταστάσεις (πολλαπλασιασμός εκτελούμενων εργασιών, καταχρηστική εφαρμογή ευνοϊκής τιμολόγησης). Προσωρινή αναστολή παραλαβής αιτήσεων για Φ/Β ισχύος έως και 20kW (η συνολική αιτηθείσα ισχύς υπερέβη το αρχικό όριο των 50MW). Με στόχο την διεσπαρμένη μικρή παραγωγή, αναπτύχθηκε Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φ/Β σταθμών ισχύος ως 10kW σε δώματα και στέγες κτιρίων (ΦΕΚ 1079/Β/ ). Η ΔΕΗ ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην διαχείριση του εξαιρετικά μεγάλου όγκου αιτημάτων σύνδεσης χωρίς να διαπιστωθούν καθυστερήσεις στο δικό της έργο.

3 Υφιστάμενη κατάσταση Α/Π και ΜΥΗΣ
Εξέλιξη των Α/Π και των ΜΥΗΣ (εγκατεστημένη ισχύς & πλήθος) στην ΔΠΠ-Η (Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων) 94 Α/Π συνολικής ισχύος 1268 MW 69 ΜΥΗΣ συνολικής ισχύος 174 MW (στην Περ. Δ. Ελλάδας σε λειτουργία: 4 Α/Π ισχύος 80 MW και 8 ΜΥΗΣ ισχύος 16 MW)

4 Υφιστάμενη κατάσταση Φ/Β
Εξέλιξη των Φ/Β σταθμών (εγκατεστημένη ισχύς & πλήθος) στην ΔΠΠ-Η (Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ηπείρου) Φ/Β σταθμοί στη ΜΤ συνολικής ισχύος 104 MW 1581 Φ/Β σταθμοί στη ΧΤ συνολικής ισχύος 74 MW (στην Περ. Δ. Ελλάδας σε λειτουργία: 1 στη ΜΤ ισχύος 0,15 MW και 35 στη ΧΤ ισχύος 2,3 MW)

5 Υφιστάμενη κατάσταση Φ/Β στη Μ.Τ
Γεωγραφική κατανομή της ισχύος [MW] των Φ/Β σταθμών στη ΜΤ αιτήσεις Φ/Β σταθμών στη ΜΤ συνολικής ισχύος 104 MW

6 Υφιστάμενη κατάσταση Φ/Β στη Χ.Τ
Γεωγραφική κατανομή της ισχύος [MW] των Φ/Β σταθμών στη XΤ αιτήσεις Φ/Β σταθμών στη XΤ συνολικής ισχύος 74 MW

7 Προβλήματα απορρόφησης ισχύος - κορεσμός
Δίκτυα Διανομής Η έντονη διείσδυση ισχύος από Φ/Β σταθμούς στα δίκτυα ΧΤ και ΜΤ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα από την αντίστροφη ροή ενέργειας (υπέρταση, διαταραχές και παραμόρφωση της τάσης, προβλήματα στην ποιότητα ενέργειας, σημαντικές απώλειες ενέργειας σε ώρες ελαχίστου φορτίου, κλπ). Η ΔΕΗ έχει ήδη έγκαιρα εντοπίσει τις περιπτώσεις γραμμών ΜΤ στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης επιπλέον ισχύος από Φ/Β σταθμούς (ΧΤ και ΜΤ) λόγω κορεσμού τους.

8 Προβλήματα απορρόφησης ισχύος - κορεσμός
Δίκτυα Μεταφοράς Χαρακτηριστικό το παράδειγμα στην Πελοπόννησο: Με τις τρέχουσες δυνατότητες του Συστήματος Μεταφοράς μπορούν συνολικά να απορροφηθούν περίπου 1100 MW αιολικής ισχύος. Σήμερα λειτουργούν περί τα 300 MW αιολικών, οι χορηγηθείσες άδειες παραγωγής έχουν συνολικά ισχύ περί τα 1800 MW, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν αιτήσεις των οποίων η ισχύς υπερβαίνει τα 6000 MW! Ο βέλτιστος τρόπος διευθέτησης του ζητήματος κορεσμού των δικτύων είναι η κατασκευή νέων δικτυακών υποδομών.

9 Σχέδιο Νόμου «Επιτάχυνση της Ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής» Εθνικός στόχος: επίτευξη του κοινού ευρωπαϊκού στόχου το 2020 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το νομοσχέδιο επιδιώκει να παρέμβει σε κομβικά σημεία της αδειοδοτικής διαδικασίας αλλά και στα βασικά κίνητρα για την προσέλκυση έργων ΑΠΕ στην χώρα. Απλοποιεί την αδειοδότηση σταθμών ΑΠΕ και μάλιστα απαλλάσει από άδεια παραγωγής στις παρακάτω περιπτώσεις: Φωτοβολταϊκά: όλα ανεξαρτήτως ισχύος Αιολικά: μέχρι 700kW MYHE: μέχρι 10MW Γεωθερμία και βιομάζα: μέχρι 5MW Συμπαραγωγή: μέχρι 5MW θερμικής ισχύος.

10 Σχέδιο Νόμου «Επιτάχυνση της Ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής» Η έλλειψη διαδικασίας αδειοδότησης για τους παραπάνω σταθμούς, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία τους και την απορρόφηση τους από το Σύστημα δεδομένου ότι, δεν αναφέρεται με σαφήνεια ποιος αρμόδιος φορέας ελέγχει την εγκατάσταση των σταθμών αυτών, το καθεστώς και τους όρους λειτουργίας τους. Η τιμολόγηση της ενέργειας από Φ/Β συστήματα προτείνεται ως ακολούθως: Παραγωγή ενέργειας από: Προτεινόμενη τιμή ενέργειας [€/MWh] από νομοσχέδιο Υφιστάμενη τιμή ενέργειας [€/MWh] Φ/Β έως 10kW (ειδικό πρόγραμμα σε κτιριακές εγκαταστάσεις) 550 Φ/Β ισχύος <100kW 400 450 ή 500 Φ/Β ισχύος >100kW 320 400 ή 450

11 Υπάρχοντα και Υπό Κατασκευή Φ/Β > 20 MW Προμηθευτής Φ/Β Στοιχείων
Τοποθεσία Έτος Λειτουργίας Προμηθευτής Φ/Β Στοιχείων 100 Μεγάλη έρημος, Κίνα 2010 Yingli Solar (CHI) 42+20 Moura, Πορτογαλία 2009 50 Μεγαλόπολη, Ελλάδα 2011 23 Extremadura, Ισπανία 2007 Suntech (CHI) 20 Beneixama, Ισπανία City Solar (DE)

12 Φ/Β Πάρκο 50MW στη Μεγαλόπολη
Ύψος επένδυσης εκατ.€ Εγκατ. Ισχύς MW Ετήσια παραγωγή GWH Κάλυψη νοικοκυριών ή το 42% των νοικοκυριών του Ν. Αρκαδίας. Αποφυγή εκπομπής ετησίως: 200 ton SO2 ton CO2 86 ton NOx Έσοδο ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ 23 εκατ.€ Ετησίως Εξοικονόμηση περίπου 5εκατ.€ που δαπανώνται από τη ΔΕΗ ετησίως για ενοικίαση Η/Ζ στη Μεγαλόπολη κάθε καλοκαίρι.

13 Συμπεράσματα Η ΔΕΗ υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες της Πολιτείας και των επενδυτών για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, και ιδιαίτερα της διεσπαρμένης παραγωγής, στο ενεργειακό μας ισοζύγιο. Το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ΑΠΕ είναι ιδιαίτερα μεγάλο και στην Περιφέρειά μας, ιδίως για Φ/Β σταθμούς αλλά και για μεγάλα Α/Π. Η μείωση των εγγυημένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β σταθμούς που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, ενδέχεται να περιορίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέους Φ/Β σταθμούς. Με δεδομένη στο νομοσχέδιο την απαλλαγή σταθμών ΑΠΕ από άδεια παραγωγής, θα πρέπει να καθοριστεί με σαφήνεια ποιος αρμόδιος φορέας ελέγχει την εγκατάσταση των σταθμών αυτών, το καθεστώς και τους όρους λειτουργίας τους. Επιβάλλεται η σωστή ερμηνεία του ζητήματος κορεσμού των δικτύων στο νομοσχέδιο, έτσι ώστε να επιτευχθεί χωρίς προβλήματα η ταχεία και ορθολογική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

14 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ- ΗΠΕΙΡΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ- ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ


Κατέβασμα ppt "Δρ ΑΓΓ. ΚΑΡΤΑΣ, Τομεάρχης ΤΑΛΔ/ΔΠΠ-Η/ΔΕΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google