Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δάφνη Θεοδωροπούλου - Τζένη Γκιργκάνη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δάφνη Θεοδωροπούλου - Τζένη Γκιργκάνη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δάφνη Θεοδωροπούλου - Τζένη Γκιργκάνη
Το Αιγαίο Πέλαγος Δάφνη Θεοδωροπούλου - Τζένη Γκιργκάνη

2 Σαντορίνη Η Σαντορίνη είναι γνωστή για τα ηφαίστειά της.
Είναι ένα διάσημο τουριστικό κέντρο. Η τελευταία της ηφαιστειακή έκρηξη έγινε το 1950. Η Σαντορίνη είναι απομεινάρι του νησιού Στρογγυλή. Το όνομα Σαντορίνη προέρχεται από τους Φράγκους.

3 Η Θάσος Το νησί αυτό είναι κατάφυτο. Έχει 14.000 κατοίκους.
Η Θάσος είναι ορεινός τόπος. Έχει πλούσιους κάμπους με ελαιόδεντρα.

4 Η Χίος Η Χίος είναι νησί του ανατολικού Αιγαίου.
Τα κύρια προιόντα της είναι η μαστίχα. Ο πληθυσμός της φθάνει τους Η πρωτεύουσα της λέγεται Χώρα.

5 Η Ρόδος Είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων.
Έχει κατοίκους. Έχει έκταση 1400,684 km. Ένας μύθος λέει ότι η Ρόδος ήταν κόρη του Ποσειδώνα.

6 Η Μυτιλήνη Έχει πληθυσμό 27.247. Είναι πρωτεύουσα της νήσου Λέσβου.
Η έκταση της πόλης είναι σχετικά μεγάλη. Όμως είναι δυσανάλογη ως προς τον πληθυσμό της.

7 Μύκονος Η Μύκονος ανήκει στις Κυκλάδες. Έχει πληθυσμό 9.320 άτομα.
Η Μύκονος πρώτη αναπτύχθηκε τουριστικά. Είναι επίσης γνωστή για τον πελεκάνο Πέτρο.

8 Γλυκό κουφέτο της Μήλου
Τι χρειαζόμαστε 1 κιλό κολοκύθι για γλυκό ½ κιλό ζάχαρη ½ κιλό μέλι 1 φλιτζάνι αμύγδαλα καθαρισμένα Πώς το κάνουμε. Ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα. Κόβουμε το κολοκύθι σε κυδωνάτο σχήμα. Τοποθετούμε το κολοκύθι σε μεγάλη κατσαρόλα, το μέλι, τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση. Ανακατεύουμε συχνά για να μη μας κολλήσει. Μόλις δέσει το γλυκό βάζουμε τα αμύγδαλα τα οποία έχουμε κόψει στη μέση.

9 Καλόγερος Νάξου Τι χρειαζόμαστε: Πως το κάνουμε:
2 μελιτζάνες μεγάλες φλάσκες κομμές κατά μήκος στη μέση και ξεπικρισμένες 4 φέτες μοσχαράκι, κατά προτίμηση φιλέτο, μαγειρεμένο κοκκινιστό όπως το φτιάχνει η κάθε νοικοκυρά 4 φέτες τυρί φέτα ή ξινομυζήθρα 4 φέτες ντομάτα πολύ ώριμη 4 φέτες κίτρινο τυρί, κατά προτίμηση γραβιέρα λίγη κανέλλα Πως το κάνουμε: Χαράζουμε τις μελιτζάνες από την κομμένη πλευρά και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Τις τοποθετούμε σε ταψάκι με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Τοποθετούμε πάνω σε κάθε "μισό" μελιτζάνας μία φέτα μοσχαράκι με λίγη από τη σάλτσα του, μία φέτα λευκό τυρί, μία φέτα ντομάτα, μία φέτα κίτρινο τυρί και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Σερβίρουμε με πατάτες πουρέ ή ρύζι!

10 Η ιστορία του Αιγαίου Πολλά είναι τα μεγάλα και μικρά νησιά που βρίσκονται στο Αιγαίο Πέλαγος και του δίνουν αυτό το μοναδικό χρώμα. Τα κυριώτερα νησιωτικά συμπλέγματα είναι οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάννησα και οι Β. Σποράδες. Η αλμυρότητα των νερών του ποικίλει, οι παλίρροιες είναι χαμηλές, οι ακτές του έχουν πλούσιο διαμελισμό με πάρα πολλούς κόλπους οι οποίοι έχουν πάρει τη σημερινή τους μορφή, την τεταρτογενή περίοδο από τις καθιζήσεις και ανυψώσεις που υπέστη η περιοχή. Τα λιμάνια πολλά με σημαντικότερα τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και στην τουρκική ακτή τη Σμύρνη. Η γεωγραφική του θέση του έδωσε μεγάλη εμπορική και στρατηγική σημασία γι’ αυτό άλλωστε αποτέλεσε πεδίο ανταγωνισμού και συγκρούσεων των μεγάλων δυνάμεων. Τα σημάδια μιας σημαντική πολιτιστικής προόδου άρχισαν να εμφανίζονται στην περιοχή την έκτη χιλιετία. Πολλοί λαοί (οι Πέρσες, οι Άραβες, οι Νορμανδοί, οι Ενετοί, οι Τούρκοι, οι Γερμανοί κ.ά. ) προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να κατακτήσουν το Αιγαίο και να κυριαρχήσουν σε αυτή τη γέφυρα που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία.

11 Χοροί του Αιγαίου Το Αιγαίο αποτέλεσε Ελληνικό χώρο αφ’ ότου οι Έλληνες υπερπηδώντας από νωρίς το εμπόδιο της θάλασσας μετακινήθηκαν κατά κύματα προς την ανατολή για να εγκατασταθούν ως άποικοι στις Μικρασιατικές ακτές, αφήνοντας στα νησιά τα σημάδια της διάβασης ή της εγκατάστασής τους Η πλούσια μουσική και χορευτική ζωή στο Αιγαίο της αρχαιότητας μαρτυριέται εκτός από τις γραπτές πηγές και από πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων. Η σύγκλιση της Ανατολής και Δύσης στα νησιά του Αιγαίου, η πολιτιστική αντιπαράθεση αυτών των δύο κόσμων, η ιστορία, οι δυσκολίες και οι διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες διαμόρφωσαν μια μουσικοχορευτική κατηγορία εντελώς διαφορετική από αυτήν της υπόλοιπης Ελλάδας. Οι χοροί του Αιγαίου είναι γενικά χοροί ομαδικοί, με επικρατέστερο χορευτικό σχήμα αυτό του ανοικτού ή κλειστού κύκλου. Επικρατέστεροι ρυθμοί αυτών των δίσημων μέτρων που αποδίδονται ζωηρά, γρήγορα, εύθυμα και σταθερά και αυτοί των εννεάσημων μέτρων που αποδίδονται βαριά και αργά. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Αιγαιοπελαγίτικου νησιώτικου χώρου, είναι η «ελαφράδα» που παρατηρείται στην εκτέλεση των κινήσεων, η χρησιμοποίηση του «σουσταρίσματος» που γίνεται στα γόνατα, τα πηδήματα των πρωτοχορευτών που γίνονται

12 Ήθη και έθιμα του Αιγαίου
ΣΑΜΟΣ: Τις μέρες των Χριστουγέννων φτιάχνουν τα γλυκά για να γλυκάνουν τον νεογέννητο Χριστό ενώ σφάζουν τα χοιρινά για να φτιάξουν την λεγόμενη "πηχτή", δηλαδή βρασμένο χοιρινό κρέας με λεμόνι που το αφήνουν να πήξει για να το φάνε ανήμερα τα Χριστούγεννα. Το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων τα παιδιά λένε τα κάλαντα για να πάρουν χρήματα και γλυκίσματα. Την παραμονή της πρωτοχρονιάς φτιάχνουν τις βασιλόπιττες και ανήμερα βάζουν το ρόδι πίσω από την πόρτα για να το σπάσουν με το ποδαρικό ώστε να είναι γεμάτο ευτυχία το σπίτι όλο το χρόνο όπως είναι γεμάτο και το ρόδι. Την παραμονή από νωρίς το πρωί τα παιδιά λένε τα κάλαντα ενώ ανήμερα το μεσημέρι πηγαίνουν την "ΠΡΟΒΕΝΤΑ" ένα πιάτο με βασιλόπιτα και γλυκά στους γονείς θέλοντας να τους δείξουν την αγάπη τους και την φροντίδα τους ενώ εκείνοι θα τους δώσουν την λεγόμενη " δηλαδή χρήματα και γλυκά. "ΜΠΟΥΠΙΣΤΡΙΝΑ Την παραμονή των Φώτων τα παιδιά βγαίνουν να πουν τα κάλαντα ενώ ανήμερα πάνε όλοι μαζί σε μια Εκκλησία, τον Μητροπολιτικό Ναό (Μονοκκλησιά) και μετά το τέλος της λειτουργίας σχηματίζεται πομπή που φτάνει στο λιμάνι όπου τελείται ο αγιασμός των υδάτων. ΧΙΟΣ: Στην πόλη της Χίου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υπάρχει ένα έθιμο, τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια. Σύμφωνα με αυτό, όποιες ενορίες επιθυμούν, κατασκευάζουν μακέτες πλοίων. Αυτά συναγωνίζονται μεταξύ τους ως προς την ποιότητα κατασκευής και ως προς την ομοιότητα με τα πραγματικά πλοία, ενώ οι ομάδες, το πλήρωμα, του κάθε πλοίου τραγουδούν κάλαντα.

13 Οι παραλίες του Αιγαίου
Το Αιγαίο στα γρήγορα Οι παραλίες του Αιγαίου Τα νησιά του Αιγαίου Κατηγιώργης Κατηγιώργης είναι ένας μικρός, γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός με ένα μικρό φυσικό λιμανάκι. Βρίσκεται σε απόσταση 68 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον Βόλο, στις ακτές του Αιγαίου Πελάγους. Εδώ έχετε πολλές επιλογές για κολύμπι σε ωραίες παραλίες με θέα τις απέναντι ακτές της Σκιάθου. Σαντορίνη Σκιάθος Σαλαμίνα Ρόδος Μυτιλήνη Χίος Πόρος Κύθνος Μύκονος Σύρος Ίος Θάσος Άνδρος

14 Οι Κυκλάδες


Κατέβασμα ppt "Δάφνη Θεοδωροπούλου - Τζένη Γκιργκάνη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google