Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βιοποικιλότητα – Απειλούμενα είδη ΕΠΑΛ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΒΕΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ ΑΚΥΛΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βιοποικιλότητα – Απειλούμενα είδη ΕΠΑΛ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΒΕΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ ΑΚΥΛΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βιοποικιλότητα – Απειλούμενα είδη ΕΠΑΛ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΒΕΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ ΑΚΥΛΑΣ

2 Ομάδες μαθητών Ομάδα 1η : MOTOCROSS (ΖΩΑ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ) (ΖΩΑ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ)  Αμαξόπουλος Ευστράτιος  Καγιαμπασλίδης Αναστάσιος  Μπάγιος Στυλιανός  Ορμυλιώτης Αθανάσιος  Πεσλόγλου Θεοδόσιος Ομάδα 2η : BARCODE (ΦΥΤΑ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ)  Νερατζής Βασίλειος  Πανισκάκης Νικόλαος  Παυλής Περικλής  Χαρταβελίδης Νικόλαος Ομάδα 3η : ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ (ΓΟΝΙΔΙΑ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ)  Αζωϊδου Ασημένια  Γιαννακοπούλου Ιωάννα  Μπατσίνη Θεοφανία  Ράντεβιγκ Αννε -Κατρίν Ομάδα 4η : RED CLUB (ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ)  Κουρουτσαλάκης Αλέξανδρος  Κουτρουμάνης Χριστόδουλος  Λόκμα Στυλιανή  Μιστιλίδης Ορέστης  Τσακπίνης Ιωάννης

3 ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ το σύνολο των γονιδίων, των βιολογικών ειδών, των οικοσυστημάτων και των πολιτισμών μιας περιοχής. το σύνολο των γονιδίων, των βιολογικών ειδών, των οικοσυστημάτων και των πολιτισμών μιας περιοχής.γονιδίωνοικοσυστημάτωνπολιτισμώνγονιδίωνοικοσυστημάτωνπολιτισμών Ο μεγάλος αριθμός και Ο μεγάλος αριθμός και η ποικιλομορφία των σύγχρονων μορφών ζωής στη γη είναι το αποτέλεσμα εκατοντάδων εκατομμυρίων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. η ποικιλομορφία των σύγχρονων μορφών ζωής στη γη είναι το αποτέλεσμα εκατοντάδων εκατομμυρίων χρόνων εξελικτικής ιστορίας.ζωήςγηζωήςγη

4 ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΟ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΟ ονομάζεται κάθε είδος ζωντανού οργανισμού το οποίο απειλείται με εξαφάνιση στο άμεσο μέλλον. ονομάζεται κάθε είδος ζωντανού οργανισμού το οποίο απειλείται με εξαφάνιση στο άμεσο μέλλον. Η διεθνής οργάνωση που δραστηριοποιείται για την προστασία των απειλούμενων ειδών είναι η Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) Η διεθνής οργάνωση που δραστηριοποιείται για την προστασία των απειλούμενων ειδών είναι η Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN)Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της ΦύσηςΠαγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης Η IUNC χωρίζει τα απειλούμενα είδη σε τρεις κατηγορίες: Η IUNC χωρίζει τα απειλούμενα είδη σε τρεις κατηγορίες:  είδη που βρίσκονται σε κρίσιμη απειλή  είδη που είναι απλώς απειλούμενα  είδη που είναι εκτεθειμένα Στην Ελλάδα για την προστασία των απειλούμενων ειδών δραστηριοποιείται η οργάνωση WWF Ελλάδας Στην Ελλάδα για την προστασία των απειλούμενων ειδών δραστηριοποιείται η οργάνωση WWF ΕλλάδαςΕλλάδαWWFΕλλάδαWWF

5 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ  καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος από ανθρωπογενείς επεμβάσεις (Αναπτυξιακά έργα, εκμετάλλευση και μεταφορά φυσικών πόρων κ.ά.) (Αναπτυξιακά έργα, εκμετάλλευση και μεταφορά φυσικών πόρων κ.ά.)  εισαγωγή στο οικοσύστημα ξενικών ανταγωνιστικών ειδών (Παράδειγμα αποτελεί η εισβολή επεκτατικών ζώων ή φυτών από άλλες ηπείρους που εισβάλουν στην Ευρώπη και απειλούν τη βιοποικιλότητα της γηραιότερης εξ αυτών). (Παράδειγμα αποτελεί η εισβολή επεκτατικών ζώων ή φυτών από άλλες ηπείρους που εισβάλουν στην Ευρώπη και απειλούν τη βιοποικιλότητα της γηραιότερης εξ αυτών).

6 ΖΩΑ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Η χώρα μας, ένας παράδεισος βιοποικιλότητας, διαθέτει τεράστιο αριθμό ειδών, από τα οποία πολλά είναι ενδημικά και σπάνια. Σοβαρή απειλή για τα ζώα και τα φυτά αποτελεί και η αλλοίωση της γενετικής σύστασής τους λόγω της εκμετάλλευσής τους από τον άνθρωπο. Η χώρα μας, ένας παράδεισος βιοποικιλότητας, διαθέτει τεράστιο αριθμό ειδών, από τα οποία πολλά είναι ενδημικά και σπάνια. Σοβαρή απειλή για τα ζώα και τα φυτά αποτελεί και η αλλοίωση της γενετικής σύστασής τους λόγω της εκμετάλλευσής τους από τον άνθρωπο. Η κυριότερη απειλή για τα ζώα και τα φυτά είναι η καταστροφή των βιοτόπων τους. Χαρακτηριστική περίπτωση ανθρώπινης επέμβασης στη φύση που μπορεί να οδηγήσει σε αφανισμό κάποια είδη, είναι τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Η κυριότερη απειλή για τα ζώα και τα φυτά είναι η καταστροφή των βιοτόπων τους. Χαρακτηριστική περίπτωση ανθρώπινης επέμβασης στη φύση που μπορεί να οδηγήσει σε αφανισμό κάποια είδη, είναι τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Αν μάλιστα τα είδη αυτά είναι σπάνια και έχουν περιορισμένους πληθυσμούς, τότε κινδυνεύει να χαθεί το είδος στο σύνολό του. Αν μάλιστα τα είδη αυτά είναι σπάνια και έχουν περιορισμένους πληθυσμούς, τότε κινδυνεύει να χαθεί το είδος στο σύνολό του.

7 ΖΩΑ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Μεσογειακή φώκια ΛύκοςΔελφίνια ΤσακάλιΜαυρόγυπας Καφέ αρκούδα

8 ΦΥΤΑ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Τα φυτά και τα ζώα που χρησιμοποιούνται σήμερα στη γεωργία και την κτηνοτροφία παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα άγρια είδη από τα οποία προήλθαν, αφού ο άνθρωπος τα έχει «βελτιώσει» με στόχο τη μεγιστοποίηση της παραγωγής. Τα φυτά και τα ζώα που χρησιμοποιούνται σήμερα στη γεωργία και την κτηνοτροφία παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα άγρια είδη από τα οποία προήλθαν, αφού ο άνθρωπος τα έχει «βελτιώσει» με στόχο τη μεγιστοποίηση της παραγωγής. Οι νέες ποικιλίες έχουν με τον καιρό εκτοπίσει τελείως τις φυσικές και αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα προσαρμογής - με αποτέλεσμα να είναι συνεχώς απαραίτητη η χρήση φυτοφαρμάκων, ορμονών και ζιζανιοκτόνων. Οι νέες ποικιλίες έχουν με τον καιρό εκτοπίσει τελείως τις φυσικές και αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα προσαρμογής - με αποτέλεσμα να είναι συνεχώς απαραίτητη η χρήση φυτοφαρμάκων, ορμονών και ζιζανιοκτόνων.

9 ΦΥΤΑ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Abutilon menziesii Echinocactus grusonii Abies beshanzuensis Aloe pillansii Βασιλικός Callicarpa ampla

10 ΓΟΝΙΔΙΑ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Όλες οι γενετικές διαφορές μεταξύ ανθρώπων, συμπεριλαμβανόμενων των σωματικών χαρακτηριστικών όπως το χρώμα των ματιών είναι τελικά αποτέλεσμα μεταλλάξεων που έγιναν στο παρελθόν και μεταβιβάστηκαν, στη διάρκεια εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων, από τη μια γενιά στην άλλη. Όλες οι γενετικές διαφορές μεταξύ ανθρώπων, συμπεριλαμβανόμενων των σωματικών χαρακτηριστικών όπως το χρώμα των ματιών είναι τελικά αποτέλεσμα μεταλλάξεων που έγιναν στο παρελθόν και μεταβιβάστηκαν, στη διάρκεια εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων, από τη μια γενιά στην άλλη. Οι πιο πολλές μεταλλάξεις γονιδίων συμβαίνουν αυτόματα. Όμως η έκθεση σε ορισμένα περιβαλλοντολογικά δηλητήρια μπορεί να επιταχύνει το ρυθμό με τον οποίο γίνονται. Χημικές ουσίες όπως τα αέρια μουστάρδας που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και μερικές μορφές ακτινοβολίας, όπως οι υπεριώδεις ακτίνες, είναι γνωστό ότι προκαλούν μεταλλάξεις γονιδίων. Οι πιο πολλές μεταλλάξεις γονιδίων συμβαίνουν αυτόματα. Όμως η έκθεση σε ορισμένα περιβαλλοντολογικά δηλητήρια μπορεί να επιταχύνει το ρυθμό με τον οποίο γίνονται. Χημικές ουσίες όπως τα αέρια μουστάρδας που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και μερικές μορφές ακτινοβολίας, όπως οι υπεριώδεις ακτίνες, είναι γνωστό ότι προκαλούν μεταλλάξεις γονιδίων.

11 ΓΟΝΙΔΙΑ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Ένα καλό παράδειγμα του πώς μια γενετική μετάλλαξη και τα αποτελέσματά της μπορεί να επιμένουν για πολλές γενιές είναι το >. Ένα μεγάλο και προεξέχον σαγόνι και κάτω χείλος παρουσιάστηκε σε πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας των Αμβούργων της Αυστρίας και της Ισπανίας ανάμεσα στον 15ο και 18ο αιώνα, ιδιαίτερα στον Αυτοκράτορα Κάρολο V (1500-1588) και τον τρισέγγονο του Βασιλιά Κάρολος II της Ισπανίας (1661- 1700) Ένα καλό παράδειγμα του πώς μια γενετική μετάλλαξη και τα αποτελέσματά της μπορεί να επιμένουν για πολλές γενιές είναι το >. Ένα μεγάλο και προεξέχον σαγόνι και κάτω χείλος παρουσιάστηκε σε πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας των Αμβούργων της Αυστρίας και της Ισπανίας ανάμεσα στον 15ο και 18ο αιώνα, ιδιαίτερα στον Αυτοκράτορα Κάρολο V (1500-1588) και τον τρισέγγονο του Βασιλιά Κάρολος II της Ισπανίας (1661- 1700)

12 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Με το πέρασμα των αιώνων, οι περισσότεροι πολιτισμοί είτε άρχισαν σιγά-σιγά να παρακμάζουν είτε εξαφανίστηκαν από φυσικές καταστροφές ή εισβολές. Άλλοι χάθηκαν εξαιτίας περιβαλλοντικών αλλαγών ή μετακινήθηκαν εξαιτίας της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή. Κάποιοι ίσως δέχτηκαν επιδρομή, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποιοι μπορεί να ήταν οι εισβολείς. Με το πέρασμα των αιώνων, οι περισσότεροι πολιτισμοί είτε άρχισαν σιγά-σιγά να παρακμάζουν είτε εξαφανίστηκαν από φυσικές καταστροφές ή εισβολές. Άλλοι χάθηκαν εξαιτίας περιβαλλοντικών αλλαγών ή μετακινήθηκαν εξαιτίας της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή. Κάποιοι ίσως δέχτηκαν επιδρομή, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποιοι μπορεί να ήταν οι εισβολείς. Υπάρχουν όμως κάποιοι πολιτισμοί, των οποίων η εξαφάνιση έχει προβληματίσει πραγματικά τους επιστήμονες. Υπάρχουν όμως κάποιοι πολιτισμοί, των οποίων η εξαφάνιση έχει προβληματίσει πραγματικά τους επιστήμονες.

13 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Ολμέκοι Ναβαταίοι Αυτοκρατορία Αξουμητών Μυκηναίοι Αυτοκρατορία Χμερ Μινωικός πολιτισμός

14 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Η εκμετάλλευση της βιοποικιλότητας, λόγω της μεγάλης ποικιλίας γονιδίων, οικοσυστημάτων και πολιτισμών μας εξασφαλίζει τροφή, ενέργεια, πρώτες ύλες και αξιόλογα κεφάλαια στην παγκόσμια οικονομία. Η εκμετάλλευση της βιοποικιλότητας, λόγω της μεγάλης ποικιλίας γονιδίων, οικοσυστημάτων και πολιτισμών μας εξασφαλίζει τροφή, ενέργεια, πρώτες ύλες και αξιόλογα κεφάλαια στην παγκόσμια οικονομία. Γι αυτό η διατήρηση της θεωρείται αναγκαία, μια και εξασφαλίζει την ανάπτυξη βιώσιμων πληθυσμών και οικοσυστημάτων. Γι αυτό η διατήρηση της θεωρείται αναγκαία, μια και εξασφαλίζει την ανάπτυξη βιώσιμων πληθυσμών και οικοσυστημάτων.

15 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ  Κατανοήσαμε πλήρως η έννοια της βιοποικιλότητας  Αναλύσαμε τις παράμετρους της  Μάθαμε ποια είναι τα απειλούμενα είδη και σε ποιες περιοχές προστατεύονται  Γνωρίσαμε ποιες είναι οι δράσεις για την προστασία τους.

16 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!


Κατέβασμα ppt "Βιοποικιλότητα – Απειλούμενα είδη ΕΠΑΛ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΒΕΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ ΑΚΥΛΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google