Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μεσόγειος:Ταξίδι στον χώρο και στον χώρο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μεσόγειος:Ταξίδι στον χώρο και στον χώρο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μεσόγειος:Ταξίδι στον χώρο και στον χώρο
Η Βενετία του Μεσαίωνα

2 Μεσόγειος Ευρώπη, Ασία, Αφρική Μεσογειακό κλίμα
Σημαντικό εμπορικό πέρασμα Πορθμός του Γιβραλτάρ Διώρυγα του Σουέζ

3 Βενετία Βόρεια Ιταλία(Λιμνοθάλασσα της Αδριατικής)
Ναυτική και εμπορική δύναμη «Μεσαίωνας» Η χρονική περίοδος της ανθρώ- πινης ιστορίας που διαδέχεται την περίοδο της αρχαιότητας και τελειώνει με την περίοδο της Αναγέννησης. Διήρκησε περίπου 1000 χρόνια.

4 Κοινωνία α. Ανθεκτική δημοκρατία β. Επεκτατική αυτοκρατορία
γ. Επιβλητικό περιφερειακό κράτος Χρησίμευε ως εμπορικό διαμετακομιστικό κέντρο ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή. 13ος αι.: 1.Τελική μορφή της δημοκρατίας 2.Ταξίδια ως την Κίνα και την Ινδία

5 Λόγοι ανάπτυξης Βενετίας
« Σχέση με το Βυζάντιο» Το 814 που ιδρύθηκε η Βενετία, η Ιταλία άνηκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ενώ η δυτική Ευρώπη αποκοβόταν από την Ανατολή, η Βενετία αποτελούσε κομμάτι της. Ο «μαγικός» κόσμος της Κωνσταντινούπολης, εισήγαγε την Βενετία σε ανώτερες μορφές πολιτισμού.

6 Τον 11ο αι., οι καλές σχέσεις μεταξύ του Βυζαντίου και της Βενετίας καθιστούσαν δύσκολη τη διατήρηση των καλών σχέσεων της Βενετίας με τη δυτική αυτοκρατορία. Η Βενετία σιγά-σιγά χαράζει τον δικό της δρόμο υπογράφοντας συμφωνίες και συνάπτοντας συμμαχίες με τον δυτικό αυτοκράτορα. Το 1771 οι σχέσεις μεταξύ του Βυζαντίου και της Βενετίας παύουν οριστικά.

7 Το σταθερό πολιτικό σύστημα
Ολιγαρχική δημοκρατία συνδυάζει: Α)την μοναρχία στην εξουσία του δόγη Β)την αριστοκρατία στη Γερουσία Γ)την ολιγαρχία στο Μεγάλο Συμβούλιο Στην σταθερότητα της διακυβέρνησης της πόλης, συνέβαλε η δημιουργία ενός εκτελεστικού συμβουλίου με έξι μέλη και οι τρεις πληρεξούσιοι του Μεγάλου Συμβουλίου.

8 Παλάτι των Δόγηδων

9 Εμπόριο και οικονομία της Βενετίας
«Η επικράτηση του βενετικού εμπορίου» Η σταθερότητα της Βενετίας οφείλεται στην απίστευτη επιτυχία του εμπορίου της. Συναλλαγές με Βυζάντιο και Αίγυπτο. Εμπορικό κέντρο Γηραιάς Ηπείρου( ) Η Βενετία μπόρεσε να μονοπωλήσει το ανατολικό και το δυτικό εμπόριο.

10 Η βενετική ναυτική δύναμη έφτασε στο αποκορύφωμα της, όταν η βόρεια Ιταλία κατέστη εμπορικός κόμβος.
Κατά τον 9ο και 10ο αι., η κύρια εμπορική συναλακτικότητα της Βενετίας διεξαγόταν με το Βυζάντιο. Οι Βενετοί προκειμένου να αναπτύξουν περαιτέρω το εμπόριο τους, εκμεταλλεύτηκαν πολλές εμπορικές οδούς. Τα πιο πολύτιμα αγαθά που παράγονταν εντός ή γύρω από τη Βενετία: δέρματα, βαφές για υφάσματα, εξαιρετικής ποιότητας γυάλινα σκεύη από το Μουράνο.

11 Τέχνη υάλου Μουράνο

12 Οι τομείς της Βενετικής οικονομίας
Υπήρχαν και κατασκευαστικές δραστηριότητες που παρήγαν προϊόντα για τοπική χρήση και εξαγωγή(βιομηχανία υάλου το 10ο αι.) Το 1391, όλη η βιομηχανία υάλου μεταφέρθηκε στο νησί του Μουράνο. Παρόμοια ανάπτυξη είχε και η παραγωγή των Βενετών: χρυσοχόων, κατασκευαστών μωσαϊκών, ξυλόγλυπτων και διακοσμητικών έργων τέχνης.

13 Επιρροή βενετικής τεχνοτροπίας:
Έργο προηγουμένων γενιών τεχνιτών και εικονογράφων. Εισροή λαφύρων Κωνσταντινούπολης.(13ος αι.) Τον 9ο και 10ο αι., οι εικονογράφοι και οι αντιγραφείς χειρογράφων είναι κυρίως δραστηριοποιημένοι στα θρησκευτικά βιβλία. Η Βενετία, έγινε το κύριο ιταλικό τυπογραφικό έργο και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

14 Η γέννηση του εμπορικού καπιταλισμού
Η Βενετία: 1.Δημιούργησε τη θεσμική βάση για τον εμπορικό καπιταλισμό. 2.Σημείωσε μεγάλη πρόοδο στη ναυτική τεχνολογία. 3.Ήταν η πιο επιτυχής ιταλική πόλη-κράτος στη δημιουργία και τη διατήρηση μιας δημοκρατίας.

15 4. Πρωτοπόρα στην ανάπτυξη συναλλαγών. 5
4.Πρωτοπόρα στην ανάπτυξη συναλλαγών. 5.Το φορολογικό της σύστημα ήταν αποτελεσματικό και ωφέλιμο. 6.Ένα ανεκτικό και δίκαιο κοσμικό κράτος 7.Μία πόλη πρότυπο. 8.Η πλουσιότερη πόλη στο μεταίχμιο του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.

16 Γέφυρα των στεναγμών (Ponte dei Sospiri)

17 Η πτώση «Επέκταση προς την ηπειρωτική χώρα»
Το ανατολικό εμπόριο διακόπηκε εξαιτίας της αναπτυσσόμενης δύναμης των Τούρκων και ιδιαίτερα εξαιτίας της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης από αυτούς(1453). Κατά το τέλος του Μεσαίωνα η Βενετία πέφτει από την κορυφή και χάνει την εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Η μετακίνηση προς τα δυτικά, κατά τον 15ο αι. ήταν αντίδραση στην αυξανόμενη ισχύ των Ιταλών γειτόνων της.

18 Η κατάσταση στην Ανατολή
Ενώ η κατάσταση χειροτέρευε στην ανατολική Μεσόγειο, ο πάπας προσπάθησε να αφυπνίσει τα χριστιανικά κράτη. Το 1699, με τη συνθήκη του Κόρλοβιτς, η Αθήνας προσαρτήθηκε στην Τουρκία. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία άρχισε να παρακμάζει και δεν συνιστούσε πλέον απειλή για τα βενετικά συμφέροντα.

19 Το τέλος της δημοκρατίας
Η δημοκρατία της Βενετίας έζησε ως το 1797. Ένας λαός φημισμένος από αιώνες ως ο πιο μεγαλοπρεπής στη ναυσιπλοϊα, τώρα γινότανε γνωστός για την φυλαργυρία και τη μηχανογραφία. Το τέλος της δημοκρατίας μοιάζει άδοξο, όμως αναμφίβολα η παραίτηση της κυβέρνησης απέτρεψε την αιματοχυσία. Η Βενετία περνά σε γαλλικά χέρια και χάνεται η μακρόχρονη ανεξαρτησία της.

20 Γέφυρα Ριάλτο (Ponte di Rialtο)

21 Τέχνη στον Μεσαίωνα Στασιμότητα της πνευματικής εξέλιξης στο οποίο συνέβαλαν τόσο ο στείρος θρησκευτισμός της εκκλησίας όσο και η αυταρχική διακυβέρνηση η όποια στηριζόταν στο φεουδαρχικό σύστημα. Οι δύο βασικές μορφές τέχνης το Μεσαίωνα είναι η ρωμανική και η γοτθική.

22 «Η ρωμανική τέχνη» Η ρομανική αρχιτεκτονική έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην κατασκευή των ναών. Αναπτύσσεται ο κεντρικός χώρος του κυρίως ναού, ως το σημαντικότερο μέρος της εκκλησίας, ο οποίος εξελίσσεται σε βάθος και διαιρείται σε κλίτη.

23 «Η γοτθική τέχνη» Καθ’όλη την διάρκεια του Μεσαίωνα η αρχιτεκτονική καταλαμβάνει κύρια θέση και συχνά παρουσιάζεται ως οπτική απόδοση της απόλυτης καια ρμονκής αναλογίας του σύπμαντος. Η γοτθικλη αρχιτεκτονική διαφέρει απο την ρομανική ως προς την ελαφρότητα και την εξαϋλωση της μάζας.

24 ‘Αγιος Μάρκος (Basilica di San Marco)

25 Το καρναβάλι της Βενετίας
Οι ρίζες του καρναβαλιού έρχονται από μία σημαντική νίκη της δημοκρατίας της Βενετίας το 1162, όπου ο κόσμος από την χαρά του άρχισε να χορεύει και να πίνει στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Η πρώτη ιστορική καταγραφή πραγματοποιείται το 1268

26

27 Αρκετοί μελετητές, τοποθετούν την έναρξη του αρκετά πιο πριν, το 1094, όταν ο δόγης χορήγησε για πρώτη φορά την άδεια για μία γιορτή «προς τιμήν και δόξα των ψυχών» Οι μάσκες ήρθαν αρκετά αργότερα το 1268 Πίσω από τις μάσκες, άντρες και γυναίκες, δούλοι και ευγενείς μεταμφιεσμένοι, γιόρτασαν παράνομα το καρναβάλι, το οποίο διαρκούσε συχνά μέχρι και 6 μήνες!

28 Αλεξάνδρα Βλαχάβα Μαρία Γαροφαλάκη


Κατέβασμα ppt "Μεσόγειος:Ταξίδι στον χώρο και στον χώρο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google