Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 Ευρώπη, Ασία, Αφρική  Μεσογειακό κλίμα  Σημαντικό εμπορικό πέρασμα Πορθμός του Γιβραλτάρ Διώρυγα του Σουέζ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " Ευρώπη, Ασία, Αφρική  Μεσογειακό κλίμα  Σημαντικό εμπορικό πέρασμα Πορθμός του Γιβραλτάρ Διώρυγα του Σουέζ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2  Ευρώπη, Ασία, Αφρική  Μεσογειακό κλίμα  Σημαντικό εμπορικό πέρασμα Πορθμός του Γιβραλτάρ Διώρυγα του Σουέζ

3  Βόρεια Ιταλία(Λιμνοθάλασσα της Αδριατικής)  Ναυτική και εμπορική δύναμη  «Μεσαίωνας» Η χρονική περίοδος της ανθρώ- πινης ιστορίας που διαδέχεται την περίοδο της αρχαιότητας και τελειώνει με την περίοδο της Αναγέννησης. Διήρκησε περίπου 1000 χρόνια.

4 α. Ανθεκτική δημοκρατία β. Επεκτατική αυτοκρατορία γ. Επιβλητικό περιφερειακό κράτος  Χρησίμευε ως εμπορικό διαμετακομιστικό κέντρο ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή.  13 ος αι.: 1.Τελική μορφή της δημοκρατίας 2.Ταξίδια ως την Κίνα και την Ινδία

5 « Σχέση με το Βυζάντιο»  Το 814 που ιδρύθηκε η Βενετία, η Ιταλία άνηκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.  Ενώ η δυτική Ευρώπη αποκοβόταν από την Ανατολή, η Βενετία αποτελούσε κομμάτι της.  Ο «μαγικός» κόσμος της Κωνσταντινούπολης, εισήγαγε την Βενετία σε ανώτερες μορφές πολιτισμού.

6  Τον 11 ο αι., οι καλές σχέσεις μεταξύ του Βυζαντίου και της Βενετίας καθιστούσαν δύσκολη τη διατήρηση των καλών σχέσεων της Βενετίας με τη δυτική αυτοκρατορία.  Η Βενετία σιγά-σιγά χαράζει τον δικό της δρόμο υπογράφοντας συμφωνίες και συνάπτοντας συμμαχίες με τον δυτικό αυτοκράτορα.  Το 1771 οι σχέσεις μεταξύ του Βυζαντίου και της Βενετίας παύουν οριστικά.

7  Ολιγαρχική δημοκρατία συνδυάζει: Α)την μοναρχία στην εξουσία του δόγη Β)την αριστοκρατία στη Γερουσία Γ)την ολιγαρχία στο Μεγάλο Συμβούλιο  Στην σταθερότητα της διακυβέρνησης της πόλης, συνέβαλε η δημιουργία ενός εκτελεστικού συμβουλίου με έξι μέλη και οι τρεις πληρεξούσιοι του Μεγάλου Συμβουλίου.

8

9 «Η επικράτηση του βενετικού εμπορίου»  Η σταθερότητα της Βενετίας οφείλεται στην απίστευτη επιτυχία του εμπορίου της.  Συναλλαγές με Βυζάντιο και Αίγυπτο.  Εμπορικό κέντρο Γηραιάς Ηπείρου(500- 1400)  Η Βενετία μπόρεσε να μονοπωλήσει το ανατολικό και το δυτικό εμπόριο.

10  Η βενετική ναυτική δύναμη έφτασε στο αποκορύφωμα της, όταν η βόρεια Ιταλία κατέστη εμπορικός κόμβος.  Κατά τον 9 ο και 10 ο αι., η κύρια εμπορική συναλακτικότητα της Βενετίας διεξαγόταν με το Βυζάντιο.  Οι Βενετοί προκειμένου να αναπτύξουν περαιτέρω το εμπόριο τους, εκμεταλλεύτηκαν πολλές εμπορικές οδούς.  Τα πιο πολύτιμα αγαθά που παράγονταν εντός ή γύρω από τη Βενετία: δέρματα, βαφές για υφάσματα, εξαιρετικής ποιότητας γυάλινα σκεύη από το Μουράνο.

11

12  Υπήρχαν και κατασκευαστικές δραστηριότητες που παρήγαν προϊόντα για τοπική χρήση και εξαγωγή(βιομηχανία υάλου το 10 ο αι.)  Το 1391, όλη η βιομηχανία υάλου μεταφέρθηκε στο νησί του Μουράνο.  Παρόμοια ανάπτυξη είχε και η παραγωγή των Βενετών: χρυσοχόων, κατασκευαστών μωσαϊκών, ξυλόγλυπτων και διακοσμητικών έργων τέχνης.

13  Επιρροή βενετικής τεχνοτροπίας: › Έργο προηγουμένων γενιών τεχνιτών και εικονογράφων. › Εισροή λαφύρων Κωνσταντινούπολης.(13 ος αι.)  Τον 9 ο και 10 ο αι., οι εικονογράφοι και οι αντιγραφείς χειρογράφων είναι κυρίως δραστηριοποιημένοι στα θρησκευτικά βιβλία.  Η Βενετία, έγινε το κύριο ιταλικό τυπογραφικό έργο και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

14 Η Βενετία: 1.Δημιούργησε τη θεσμική βάση για τον εμπορικό καπιταλισμό. 2.Σημείωσε μεγάλη πρόοδο στη ναυτική τεχνολογία. 3.Ήταν η πιο επιτυχής ιταλική πόλη-κράτος στη δημιουργία και τη διατήρηση μιας δημοκρατίας.

15 4.Πρωτοπόρα στην ανάπτυξη συναλλαγών. 5.Το φορολογικό της σύστημα ήταν αποτελεσματικό και ωφέλιμο. 6.Ένα ανεκτικό και δίκαιο κοσμικό κράτος 7.Μία πόλη πρότυπο. 8.Η πλουσιότερη πόλη στο μεταίχμιο του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.

16

17 «Επέκταση προς την ηπειρωτική χώρα»  Το ανατολικό εμπόριο διακόπηκε εξαιτίας της αναπτυσσόμενης δύναμης των Τούρκων και ιδιαίτερα εξαιτίας της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης από αυτούς(1453).  Κατά το τέλος του Μεσαίωνα η Βενετία πέφτει από την κορυφή και χάνει την εμπιστοσύνη στον εαυτό της.  Η μετακίνηση προς τα δυτικά, κατά τον 15 ο αι. ήταν αντίδραση στην αυξανόμενη ισχύ των Ιταλών γειτόνων της.

18  Ενώ η κατάσταση χειροτέρευε στην ανατολική Μεσόγειο, ο πάπας προσπάθησε να αφυπνίσει τα χριστιανικά κράτη.  Το 1699, με τη συνθήκη του Κόρλοβιτς, η Αθήνας προσαρτήθηκε στην Τουρκία.  Η Οθωμανική Αυτοκρατορία άρχισε να παρακμάζει και δεν συνιστούσε πλέον απειλή για τα βενετικά συμφέροντα.

19  Η δημοκρατία της Βενετίας έζησε ως το 1797.  Ένας λαός φημισμένος από αιώνες ως ο πιο μεγαλοπρεπής στη ναυσιπλοϊα, τώρα γινότανε γνωστός για την φυλαργυρία και τη μηχανογραφία.  Το τέλος της δημοκρατίας μοιάζει άδοξο, όμως αναμφίβολα η παραίτηση της κυβέρνησης απέτρεψε την αιματοχυσία.  Η Βενετία περνά σε γαλλικά χέρια και χάνεται η μακρόχρονη ανεξαρτησία της.

20

21  Στασιμότητα της πνευματικής εξέλιξης στο οποίο συνέβαλαν τόσο ο στείρος θρησκευτισμός της εκκλησίας όσο και η αυταρχική διακυβέρνηση η όποια στηριζόταν στο φεουδαρχικό σύστημα.  Οι δύο βασικές μορφές τέχνης το Μεσαίωνα είναι η ρωμανική και η γοτθική.

22  Η ρομανική αρχιτεκτονική έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην κατασκευή των ναών.  Αναπτύσσεται ο κεντρικός χώρος του κυρίως ναού, ως το σημαντικότερο μέρος της εκκλησίας, ο οποίος εξελίσσεται σε βάθος και διαιρείται σε κλίτη.

23  Καθ’όλη την διάρκεια του Μεσαίωνα η αρχιτεκτονική καταλαμβάνει κύρια θέση και συχνά παρουσιάζεται ως οπτική απόδοση της απόλυτης καια ρμονκής αναλογίας του σύπμαντος.  Η γοτθικλη αρχιτεκτονική διαφέρει απο την ρομανική ως προς την ελαφρότητα και την εξαϋλωση της μάζας.

24

25  Οι ρίζες του καρναβαλιού έρχονται από μία σημαντική νίκη της δημοκρατίας της Βενετίας το 1162, όπου ο κόσμος από την χαρά του άρχισε να χορεύει και να πίνει στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.  Η πρώτη ιστορική καταγραφή πραγματοποιείται το 1268

26

27  Αρκετοί μελετητές, τοποθετούν την έναρξη του αρκετά πιο πριν, το 1094, όταν ο δόγης χορήγησε για πρώτη φορά την άδεια για μία γιορτή «προς τιμήν και δόξα των ψυχών»  Οι μάσκες ήρθαν αρκετά αργότερα το 1268  Πίσω από τις μάσκες, άντρες και γυναίκες, δούλοι και ευγενείς μεταμφιεσμένοι, γιόρτασαν παράνομα το καρναβάλι, το οποίο διαρκούσε συχνά μέχρι και 6 μήνες!

28


Κατέβασμα ppt " Ευρώπη, Ασία, Αφρική  Μεσογειακό κλίμα  Σημαντικό εμπορικό πέρασμα Πορθμός του Γιβραλτάρ Διώρυγα του Σουέζ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google