Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γυναίκειο Αναπαραγωγικό Σύστημα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γυναίκειο Αναπαραγωγικό Σύστημα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γυναίκειο Αναπαραγωγικό Σύστημα
Χρήστος Γκεζερλής Γιάννης Ιωάννου Χρήστος Καυκάς

2 Τι είναι το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα; Ποια τα μέρη του; Ποιες οι λειτουργίες του; Ποια τα χαρακτηριστικά του; Αιδοίο Το αιδοίο ανήκει στα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας. Αποτελεί τμήμα του ουροποιητικού συστήματος και του γεννητικού συστήματος.

3 Ανατομία Από περιγραφική άποψη το αιδοίο αποτελείται από το εφηβαίο, τα μεγάλα χείλη, τα μικρά χείλη, την κλειτορίδα, τον πρόδρομο του κολεού, τους βολβούς του προδρόμου και τους μείζονες αδένες του προδρόμου. Το εφηβαίο ή όρος της Αφροδίτης αποτελεί έπαρμα του δέρματος ακριβώς μπροστά από την ηβική σύμφυση. Έχει σχήμα αποστρογγυλευμένου τριγώνου με την βάση στραμμένη προς την κοιλία και την κορυφή προς τα μεγάλα χείλη του αιδοίου. Καλύπτεται από δέρμα και έχει ως υπόθεμα υποδόριο λιπώδη συνδετικό ιστό. Το δέρμα του εφηβαίου κατά την παιδική ηλικία καλύπτεται από χνούδι, στην ήβη εμφανίζονται τρίχες και στην γεροντική ηλικία αραιώνουν ή αποπίπτουν τελείως. Τα μεγάλα χείλη του αιδοίου είναι συμμετρικές πτυχές του δέρματος μήκους 7- 8 cm που εξορμούν από το εφηβαίο και φέρονται μέχρι το περίνεο. Το δέρμα των μεγάλων χειλέων έχει άφθονους ιδρωτοποιούς, σμηγματογόνους και οσμηγόνους αδένες και έχει ως υπόθεμα υποδόριο λιπώδη συνδετικό ιστό.

4 Τα μικρά χείλη του αιδοίου είναι πτυχές του δέρματος επί τα εντός των μεγάλων χειλέων και έχουν την όψη βλεννογόνου διότι το δέρμα τους είναι άτριχο, εξέρυθρο και έφυγρο. Έχουν μήκος περίπου 3-4 cm και εξορμούν από την κλειτορίδα και φέρονται μέχρι το κάτω χείλος του στομίου του κολεού. Γύρω από την κλειτορίδα σχηματίζουν μια πτυχή του την καλύπτει, η οποία ονομάζεται πόσθη της κλειτορίδας. Η κλειτορίδα αποτελεί στυτικό μόριο ανάλογο με το ανδρικό πέος. Αποτελείται από τα σηραγγώδη σώματα της κλειτορίδας τα οποία κατά την σεξουαλική διέγερση πληρούνται με αίμα και επέρχεται στύση της κλειτορίδας. Η βάλανος της κλειτορίδας όταν αυτή δεν βρίσκεται σε στύση δεν είναι ορατή διότι καλύπτεται από την πόσθη. Τα αγγεία και τα νεύρα που κατανέμονται στην κλειτορίδα είναι περίπου όμοια με τα αντίστοιχα του πέους στον άνδρα.

5 Ο πρόδρομος του κολεού αποτελεί την περιοχή που περικλείεται από τα μικρά χείλη του αιδοίου. Πορευμένοι από την κλειτορίδα προς το περίνεο ο πρόδρομος του κολεού εμφανίζει το έξω στόμιο της ουρήθρας, το στόμιο του κολεού και τον σκαφοειδή βόθρο.

6 Ο παρθενικός υμένας αποτελεί πτυχή του βλεννογόνου που περιβάλλει κυκλοτερώς το στόμιο του κολεού και φέρει αιμοφόρα αγγεία και νεύρα. Το εύρος του ανοίγματος του παρθενικού υμένα κατά την παιδική ηλικία είναι μικρό ενώ κατά την εφηβεία διευρύνεται και επιτρέπει την δίοδο έως και δύο δακτύλων χωρίς να ραγεί, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο παρθενικός υμένας δεν αποτελεί εμπόδιο στην διενέργεια συνουσίας, ανεξάρτητα από το μέγεθος του πέους. Ο παρθενικός υμένας εμφανίζει ποικίλες παραλλαγές ως προς τον αριθμό και την μορφολογία του στομίου του. Η στερεότητα του παρθενικού υμένα και επομένως η αντοχή του στην προσπάθεια ρήξης του κατά την πρώτη συνουσία διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Επίσης ποικίλει και ο βαθμός του πόνου και της αιμορραγίας που προκαλείται από την ρήξη του, δεδομένου ότι εξαρτώνται από την μορφή του αλλά και την πυκνότητα των αγγείων και των νεύρων.

7 Οι βολβοί του προδρόμου αποτελούν στυτικό ιστό ανάλογο με τον βολβό του σηραγγώδους σώματος της ουρήθρας στο ανδρικό πέος. Βρίσκονται επί τα εκτός του στομίου του κολεού και αποτελούν το υπόθεμα των μεγάλων χειλέων. Κατά την σεξουαλική διέγερση οι βολβοί πληρούνται με αίμα, διογκώνονται και στενεύουν έτσι το στόμιο του κολεού, χωρίς όμως να το σκληραίνουν, γεγονός που θα εμπόδιζε την είσοδο του πέους. Η λειτουργική σημασία του φαινομένου αυτού είναι η αύξηση της ηδονής από την προστριβή του πέους κατά την σεξουαλική επαφή, αλλά και η παρεμπόδιση της εκροής του σπέρματος έξω από τον κόλπο μετά την εκσπερμάτιση.

8 Οι μείζονες αδένες του προδρόμου είναι δύο μικροί αδένες που βρίσκονται στο οπισθοπλάγιο τοίχωμα του κολεού. Το έκκριμα των αδένων χρησιμεύει στην εφύγρανση του ώστε να διευκολύνει την είσοδο του πέους στον κολεό. Το έκκριμα κατά την συνουσία εξακοντίζεται κατά ώσεις (δίκην σπέρματος) και μερικές φορές είναι ικανής ποσότητας ώστε να δικαιολογεί τον όρο «γυναικείο σπέρμα». Η ποσότητα πάντως του εκκρίματος δεν είναι ικανή για την λίπανση του κόλπου, η οποία επιτελείται κατά κύριο λόγο από τους αδένες του επιθηλίου του κόλπου.

9

10 ΩΟΘΗΚΗ Οι δύο ωοθήκες είναι οι γεννητικοί αδένες της γυναίκας
ΩΟΘΗΚΗ Οι δύο ωοθήκες είναι οι γεννητικοί αδένες της γυναίκας. Αποτελούν μεικτούς αδένες, οι οποίοι παράγουν τα γεννητικά κύτταρα της γυναίκας, δηλαδή τα ωάρια και ορμόνες, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη. Οι ορμόνες των ωοθηκών παίζουν σημαντικό ρόλο στον εμμηνορρυσιακό κύκλο και προκαλούν την ανάπτυξη των δευτερογενών χαρακτήρων του φύλου, όπως η ανάπτυξη των μαστών, η εναπόθεση του λίπους και άλλα. Μετά το 15ο έτος περίπου της ηλικίας, βρίσκονται στο πλάγιο τοιχώμα της μικρής πύελου, αντίστοιχα στο ύψος της πρόσθιας άνω λαγόνιας άκανθας. Το χρώμα των ωοθήκων είναι ερθρόφαιο και οι επιφάνειες τους είναι ανώμαλες και με προεξοχές. ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ (ΩΑΓΩΓΟΙ) Οι σάλπιγγες ή ωαγωγοί είναι δύο σωλήνες που χρησιμεύουν για τη μεταφορά του τυχόν γονιμοποιηθέντος ωαρίου στη μήτρα. Η γονιμοποίηση του ωαρίου γίνεται μέσα στη λήκυθο της σάλπιγγας και στη συνέχεια, το γονιμοποιημένο ωάριο μεταφέρεται στη μήτρα. Κάθε σάλπιγγα έχει μήκος 10-12cm και αποτελείται από τον κώδωνα, τη λήκυθο, τον ισθμό και την μητριαία μοίρα, ενώ από τα δύο στόμιά της το μητριαίο εκβάλλει στη μήτρα και το κοιλιακό βρίσκεται πάνω από την σύστοιχη ωοθήκη.

11 ΜΗΤΡΑ Η μήτρα αποτελεί κοίλο μυώδες όργανο με παχειά τοιχώματα και χρησιμεύει για την έμμηνη ρύση και υποδέχεται το γονιμοποιημένο ωάριο, προασπίζει και τρέφει το κύημα μέχρι την πλήρη ανάπτυξη του, οπότε με εξωθήσεις προκαλεί την έξοδο του. Το σχήμα της μήτρας μοιάζει με αχλάδι και διακρίνουμε τρία μέρη, δηλαδή τον πυθμένα, το σώμα και τον τράχηλο, ακόμη μια κοιλότητα και δύο στόμια, το έσω και το έξω.Η στενότερη μοίρα του σώματος της μήτρας αποτελεί τον ισθμό της μήτρας. Ο τράχηλος της μήτρας προσφύεται στο κόλπο και υποδιαιρείται σε δύο μέρη. Η μήτρα βρίσκεται μέσα στη μικρή πύελο και στηρίζεται με τον κόλπο στο περίνεο, ακόμη, για τη στήριξη της μήτρας, συμβάλλουν το περιτόναιο, οι ιερομητρικοί σύνδεσμοι, οι πλατείς σύνδεσμοι, το παραμήτριο και οι στρογγυλοί σύνδεσμοι της μήτρας. Το τοίχωμα της μήτρας αποτελείται απο τρεις χιτώνες, τον ορογόνο, το μυομήτριο(μυικό) και τον βλεννογόνο(ενδομήτριο).

12 ΚΟΛΠΟΣ Ο κόλπος είναι ινομυώδης σωλήνας αρκετά διατατός, ο οποίος υποδέχεται το πέος κατά την συνουσία. Ο κόλπος εκτείνεται μεταξύ του τράχηλου της μήτρας και του αιδοίου. Προσφύεται προς τα άνω γύρω από τον τράχηλο της μήτρας, ενώ προς τα κάτω εκβάλλει στη σχισμή του αιδοίου. Βρίσκεται στη μέση γραμμή του περινέου και έχει μπροστά του την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα και πίσω το ορθό.

13 Γυναικείος Οργασμός Ο οργασμός είναι μια ιδιαίτερη ψυχική και σωματική κατάσταση, το τελικό στάδιο της σεξουαλικής διέγερσης. Μπορεί να προκύψει σαν αποτέλεσμα της συνουσίας όσο και από τον αυνανισμός. Παρατηρείται όχι μόνο στον άνθρωπο αλλά και σε αρκετά θηλαστικά. Ο οργασμός όπως και το προκαταρκτικό ερωτικό παιχνίδι είναι πολυδιάστατο θέμα και εξαρτάται από τα βιώματα, την ψυχολογική κατάσταση εκείνη την στιγμή των δύο συντρόφων όπως και τον χαρακτήρα του καθενός από τους δύο. Κοινό γνώρισμα του οργασμού στους ανθρώπους είναι η εκσπερμάτιση για τον άντρα και για τη γυναίκα η σύσπαση των μυών των εσωτερικών γεννητικών οργάνων, έτσι ώστε να βοηθήσουν στην κατακράτηση του σπέρματος και τη γονιμοποίηση. Μία γυναίκα μπορεί να φθάσει σε οργασμό σε κάθε της επαφή; Πόσους οργασμούς μπορεί να έχει; Τι είναι ο πολλαπλός οργασμός; Πότε μία γυναίκα χαρακτηρίζεται ως ανοργασμική; Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για υψηλές επιδόσεις και σίγουρη απόλαυση!

14 Η γυναίκα μπορεί να έχει σε κάθε της επαφή οργασμό; Μία γυναίκα έχει τη δυνατότητα να φθάσει σε οργασμό, αυτό όμως δε σημαίνει ότι κάθε φορά που έχει σεξουαλική επαφή θα έχει και οργασμό. Πολλοί είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο: η επιθυμία της, η επιθυμία του συντρόφου, αλλά και σε ποιο βαθμό ερεθίζεται κατά τη διάρκεια της επαφής. Για να φθάσει μία γυναίκα σε οργασμό, θα πρέπει να νιώθει συναισθηματική κάλυψη, να μην αγχώνεται, να μη αναρωτιέται για την εικόνα του σώματός της και να αισθάνεται ότι ο σύντροφός της την επιθυμεί και ενδιαφέρεται για εκείνη. Ποιος είναι ο αριθμός των οργασμών που μπορεί να έχει μία γυναίκα σε μία επαφή; Σε αντίθεση με το ανδρικό φύλο, η γυναίκα έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει περισσότερους από έναν οργασμούς σε κάθε επαφή. Ο πρώτος οργασμός είναι πιο έντονος και στη συνέχεια ακολουθούν ως και πέντε οργασμοί. Κάποιες γυναίκες απολαμβάνουν περισσότερους από έναν. Ο αριθμός των οργασμών εξαρτάται και από την ποιότητα της επαφής, αλλά και από το πόσο και πώς συμμετέχει ο σύντροφός της.

15 Τι σημαίνει πολλαπλός οργασμός; Οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να φθάσουν σε περισσότερους από έναν οργασμό κατά τη διάρκεια μίας επαφής. Αντίθετα, οι άνδρες δε μπορούν, γιατί το πέος χαλαρώνει αμέσως μετά την εκσπερμάτιση και χρειάζεται να περάσει λίγος χρόνος για την επόμενη στύση. Τι είναι η ανοργασμία; Πρόκειται για την συχνά επαναλαμβανόμενη ή μόνιμη καθυστέρηση ή και απουσία οργασμού κατά τη διάρκεια της διείσδυσης του πέους στον κόλπο. Διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες: την πρωτοπαθή, τη δευτεροπαθή και την εκλεκτική. Η πρωτοπαθής χαρακτηρίζεται από την απουσία οργασμού από την αρχή της ερωτικής ζωής της γυναίκας. Η δευτεροπαθής χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση του προβλήματος μετά από μια περίοδο φυσιολογικής οργασμικής λειτουργίας. Τέλος, εκλεκτική χαρακτηρίζεται όταν δεν εμφανίζεται πάντα, αλλά εξαρτάται από διάφορους

16 ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ?
Το σημείο G και ο γυναικείος οργασμός Υπάρχει το σημείο G; Η πλατιά μάζα του κόσμου δεν έχει ακόμα και σήμερα σαφή άποψη για την ύπαρξη η όχι του σημείου. Ας αναφέρουμε λοιπόν ορισμένες πληροφορίες που θα δώσουν μια ξεκάθαρη άποψη για το θέμα. Το σημείο G εντοπίστηκε κατά την δεκαετία του 1950 από τον Γερμανό Γυναικολόγο Ernest Grafenberg ο οποίος πρώτος εντόπισε ότι υπάρχει μια μικρή διόγκωση στο πρόσθιο τοίχωμα του γυναικείου κόλπου που αν διεγερθεί μπορεί να δώσει εντονότατο οργασμό. Πρόκειται λοιπόν για κολπικούς αδένες οι οποιοι απελευθερώνουν κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, εκκρίσεις που είναι χρήσιμες για την λίπανση του κόλπου. Αντίστοιχοι αδένες εντοπίζονται και στον άνδρα στην περιοχή του προστάτη. Η διέγερση του σημείου είναι δυνατόν να προσφέρει μεγαλύτερη ηδονή ακόμα και από τον κλειτοριδικό η και τον κολπικό οργασμό. Η ποσότητα των εκκρίσεων είναι τέτοια που ορισμένοι μιλούν ακόμα για γυναικεία εκσπερμάτωση. Μελέτες όμως αναφέρουν ότι μόλις το 25% των γυναικών τελικά καταφέρνει να έχει μια τόσο έντονη εμπειρία. Για την ευκολότερη διέγερση του σημείου G έχουν σχεδιαστεί, με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων, και δονητές με το κατάλληλο σχήμα.


Κατέβασμα ppt "Γυναίκειο Αναπαραγωγικό Σύστημα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google