Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΛ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ Ερευνητική Εργασία Α τετραμήνου Σχ. Έτος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΛ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ Ερευνητική Εργασία Α τετραμήνου Σχ. Έτος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΛ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ Ερευνητική Εργασία Α τετραμήνου Σχ. Έτος 2012-13
ΘΕΜΑ «Οι κλιματικές αλλαγές στο πέρασμα του χρόνου»

2 Τι είναι η μετεωρολογία ;
Η Μετεωρολογία αποτελεί κλάδο των Φυσικών επιστημών, με κύριο αντικείμενο την έρευνα της ατμόσφαιρας στο σύνολό της και των φαινομένων που συμβαίνουν σ΄ αυτή. Επειδή τα φαινόμενα αυτά οι αρχαίοι Έλληνες τα ονόμαζαν «μετέωρα» για αυτό και η επιστήμη που τα μελετά ονομάστηκε Μετεωρολογία και τα φαινόμενα Μετεωρολογικά φαινόμενα.

3 Μια μικρή «ματιά» στο παρελθόν

4 Η αρχή της μετεωρολογικής επιστήμης
Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, προχώρησαν σε μια λεπτομερέστερη θεώρηση των ατμοσφαιρικών μετεωρολογικών φαινομένων. Μελετώντας αυτά χωρίς θρησκευτικές προκαταλήψεις και μαγγανείες, άρχισαν με την πάροδο του χρόνου να αποδίδουν τη γένεση αυτών σε φυσικά αίτια. Τις παρατηρήσεις τους αυτές οι Αρχαίοι φιλόσοφοι τις εκτελούσαν, σε διάφορες περιοχές της χώρας και σε ψηλά κατά προτίμηση σημεία έξω από τις πόλεις. Αντικειμενικός σκοπός των παρατηρήσεων, ήταν η σύνταξη των παραπηγμάτων. Το παράπηγμα ήταν ένα είδος αστρονομικού ημερολογίου χαραγμένου σε πέτρινες, ή ξύλινες πινακίδες που σημειώνονταν αστρονομικά και μετεωρολογικά φαινόμενα για όλες τις ημέρες του μήνα. Τον 4ο αιώνα πχ ο Αριστοτέλης έγραψε την πρώτη μελέτη στην ιστορία της ανθρωπότητας για τη φυσική της γης και του αέρα, ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ. Ολόκληρος ο γήινος κόσμος, έγραψε ο Αριστοτέλης, αποτελείται από τέσσερα στοιχειά. Φωτιά, αέρα, νερό, και γη.

5 Μύθοι των αρχαίων σχετικά με το κλίμα

6 Ο Μύθος της Αλκυόνης

7 Τι είναι το κλίμα και ο καιρός ;
Κλίμα ονομάζεται η μέση καιρική κατάσταση ή καλύτερα ο μέσος καιρός μιας περιοχής, που προκύπτει από τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις των διάφορων μετεωρολογικών στοιχείων. Με τον όρο καιρός εννοούμε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

8 Παράγοντες που διαμορφώνουν το κλίμα
Το γεωγραφικό πλάτος Η κατανομή ξηράς και θάλασσας Το υψόμετρο και η διαμόρφωση του εδάφους Οι άνεμοι

9 Οι βασικότεροι κλιματικοί τύποι είναι:
α) Τροπικό β) Εύκρατο . γ) Πολικοί ή κατεψυγμένοι κύκλοι· καλύπτουν τις περιοχές γύρω από τους πόλους (γεωγραφικό πλάτος - βόρειο ή νότιο αντίστοιχα). δ) Μεσογειακό.

10 Οι κλιματικές ζώνες της Γης

11 ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ;

12 Διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας στη Δυτική Ευρώπη τα τελευταία 1200 χρόνια.

13 Μεταβολή της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη από το 1850 έως το 1997
Μεταβολή της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη από το 1850 έως το 1997

14 Που οφείλεται η αλλαγή του κλίματος ;

15 Φυσικά αίτια Θεωρία «Milankovitch»

16 α) Μεταβολές στην εκκεντρότητα
Λέξεις – Κλειδία Εκκεντρόυητα: Η εκκεντρότητα είναι ένα μέγεθος που χαρακτηρίζει την τροχιά ενός ουράνιου σώματος γύρω από ένα άλλο Περιήλιο: Περιήλιο είναι το σημείο της τροχιάς ενός πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος που βρίσκεται στη μικρότερη απόσταση από τον Ήλιο. Αφήλιο: Αφήλιο είναι το σημείο της τροχιάς ενός πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος που βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόσταση από τον Ήλιο.

17 β) Μεταβολές στην κλίση του άξονα της γης

18 γ) Η μετάπτωση των ισημεριών

19 2. Ηλιακή ακτινοβολία Η ακτινοβολία του Ήλιου συνδέεται με την ένταση του χειμώνα στη Γη. Οι μεταβολές στις εκπομπές ακτινοβολίας από τον Ήλιο επηρεάζουν σημαντικά το κλίμα στον πλανήτη μας και ειδικά τον . Η ακτινοβολία απορροφάται στη στρατόσφαιρα από το στρώμα του όζοντος. Το φαινόμενο όμως, δεν σταματά στη στρατόσφαιρα αλλά «προχωρά» και πιο χαμηλά επηρεάζοντας και την ατμόσφαιρα. Συγκεκριμένα μεταβάλλει την ταχύτητα των ανέμων και ειδικά εκείνων που κινούνται γύρω από το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι περιορίζεται η κίνηση του αέρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αποτέλεσμα να μεταφέρονται ψυχρότερα ρεύματα αέρα σε κάποιες περιοχές και λιγότερο ψυχρά σε κάποιες άλλες. Μερικές φορές αυτό αποκαλείται και <<τρελός χειμώνας>>.

20 3. Κομήτες – μετεωρίτες Συγκρούσεις κομητών με τη γη καθώς και προσκρούσεις πολύ μεγάλων μετεωριτών έχουν χαρακτηρισθεί ως αίτια κλιματικών διακυμάνσεων. Βέβαια τέτοιου είδους φαινόμενα δεν λαμβάνουν ώρα τακτικά, συνήθως συμβαίνουν κάθε 20 με 30 εκατομμύρια χρόνια ή και παραπάνω. Επομένως , δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας .

21 4. Ηφαιστειακός χειμώνας
Αιωρούμενα σωματίδια όπως η σκόνη και η στάχτη μπορούν να εμποδίσουν την ηλιακή ακτινοβολία να εισέλθει στην ατμόσφαιρα και έτσι προκαλούν πτώση της θερμοκρασίας της Γης. Η διασπορά αυτών των μικροσκοπικών  σωματιδίων στην στρατόσφαιρα και την τροπόσφαιρα προέρχεται από τις εκρήξεις ηφαιστείων. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις λοιπόν ενισχύουν αυτό το φαινόμενο , προκαλώντας έτσι σημαντική πτώση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας.

22

23 5. Φαινόμενο του Θερμοκηπίου

24 Ανθρωπογενή αίτια 1.Φαινόμενο του Θερμοκηπίου
2. Χρήση ορυκτών καυσίμων 3. Ανθρώπινη παρέμβαση στο ανάγλυφο της Γης

25 Συνέπειες στη Γη-περιβάλλον
Άνοδος της στάθμης της θάλασσας Ακραία καιρικά φαινόμενα Ερημοποίηση – ξηρασία Καύσωνες – πυρκαγιές Πλημμύρες 3.Επιπτώσεις στα δάση 4.Επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα 5.Επιπτώσεις στα οικοσυστήματα

26 Συνέπειες στον άνθρωπο και στις δραστηριότητές του
Υγεία Γεωργία – τρόφιμα Υποδομή , βιομηχανία και ανθρώπινοι οικισμοί

27 Περιορισμός των επιπτώσεων
Περιορισμός των επιπτώσεων Τι μπορεί να γίνει;

28 Ατομική προσπάθεια Κάθε πολίτης με δική του πρωτοβουλία, μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών θερμοκηπικών αερίων με διάφορους τρόπους όπως: κατασκευή κατοικιών με δημιουργία επιφανειών συλλογής ηλιακής ακτινοβολίας (π.χ φωτοβολταϊκα συστήματα) εκμετάλλευσή της ηλιακής ακτινοβολίας για θέρμανση και σωστή θερμομόνωση, επιλογή αγοράς αυτοκινήτου με αποδοτικότερη λειτουργία του κινητήρα και περιορισμένες εκπομπές ρύπων, χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, προτίμηση στα προϊόντα με φιλική συμπεριφορά προς το περιβάλλον. Μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος . Για να γίνει αυτό θα πρέπει να μην αφήνουμε τις συσκευές σε λειτουργία stand-by.

29 3. Χρησιμοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Υδροηλεκτρική ενέργεια Ηλιακή ενέργεια Αιολική ενέργεια Γεωθερμία

30 Ενέργειες – δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο

31 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Η έκταση και η ένταση της κλιματικής αλλαγής οδήγησε την ανθρωπότητα και την επιστημονική κοινότητα στο συμπέρασμα ότι : Η προστασία της ατμόσφαιρας ξεφεύγει πλέον από τα στενά όρια ενός απλού τοπικού ή ακόμα και περιφερειακού προβλήματος και ανάγεται σε ζήτημα πλανητικού ενδιαφέροντος

32 Κάποιες από τις διεθνείς συνθήκες είναι :
H συνθήκη του Κιότο Η σύμβαση της Γενεύης

33 H συνθήκη του Κιότο Σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές. Πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1991 Τέθηκε σε ισχύ την 21η Μαρτίου 1994

34 Στόχοι της συνθήκης: 1. θέσπιση βασικών αρχών για τη καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο, 2. η ευαισθητοποίηση του κοινού παγκοσμίως, σχετικά με τα προβλήματα που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος και τέλος 3. Για την περίοδο , να μειωθούν τουλάχιστον κατά 5 % οι εκπομπές των ρύπων των ανεπτυγμένων χωρών σε σύγκριση με τα επίπεδα των εκπομπών του 1990

35 Ανεξάρτητες συλλογικές πρωτοβουλίες των πολιτών
Ανεξάρτητες συλλογικές πρωτοβουλίες των πολιτών

36 Η συμβολή των μη κερδοσκοπικών οργανισμών
Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αποτελείται από συνειδητοποιημένους πολίτες οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν ένα μήνυμα αγάπης για το περιβάλλον Επιδιώκουν σε μια συλλογική προσπάθεια για το καλό του περιβάλλοντος, του κλίματος και γενικότερα του πλανήτη

37 Διεθνής Αγορά Ρύπων (ή Εμπόριο ρύπων)
Δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μηχανισμός αγοραπωλησίας δικαιωμάτων ρύπων ελέγχεται διαμέσου των φορέων της ΕΕ και κυρίως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Επιτρέπει στις χώρες- μέλη να αγοράζουν ή να πουλούν δικαιώματα ρύπων.

38 Τι γίνεται στη χώρα μας με τη αγορά – πώληση δικαιωμάτων;
Η χώρα μας υπέβαλε αίτηση στην Ευρωπαϊκή επιτροπή για δικαιωμάτων εκπομπών την 1η Σεπτεμβρίου 2006. Έτσι σύμφωνα με το σχέδιο πρέπει να μειώσει τις εκπομπές CO2 από τις εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής κατά 10,6%. πρέπει να μειώσει κατά 21% την συνολική εκπομπή ρύπων μέχρι το 2020.

39 Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Κάποιοι επιστήμονες
θεωρούν ότι η αλλαγή του κλίματος είναι μία φυσική και δικαιολογημένη διαδικασία που συνέβαινε πάντα και θα συνεχίσει να συμβαίνει. Η ανθρώπινη παρέμβαση ναι μεν επηρεάζει το κλίμα και τις μεταβολές του αλλά δεν είναι καθοριστική για αυτό. Επίσης υποστηρίζουν ότι οι αγορές και γενικότερα τα μεγάλα κεφάλαια κερδοσκοπούν σε μεγάλο βαθμό από αυτήν την υποτιθέμενη αλλαγή του κλίματος

40 ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ

41 Α.Μ.Κ.Α Τσολογιάννης Αριστείδης Κατσιούλα Μαρία Αβραάμ Κάτια
Μπαϊράμης Θανάσης

42 ΤΑ ΤΣΑΚΑΛΙΑ Μουχταρόπουλος Ηλίας Κοροβέσης Ιωάννης Εντζι Γιάντσε
Γιόριγκεν Τούφα

43 Πυρηνικοί Αντιδραστήρες
Πιπιλίκας Θωμάς Παπουτσή Ευπραξία Καστανίτης Βάγγελης

44 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας
Ευχαριστούμε για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "ΓΕΛ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ Ερευνητική Εργασία Α τετραμήνου Σχ. Έτος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google