Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ 2006 ΟΠΤΙΚΗ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΔΕΣΜΗ LASER (ΙΙ)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ 2006 ΟΠΤΙΚΗ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΔΕΣΜΗ LASER (ΙΙ)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ 2006 ΟΠΤΙΚΗ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΔΕΣΜΗ LASER (ΙΙ)
ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ: ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ Μ.

2 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΟΠΤΙΚΗΣ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΠΗΓΕΣ LASER
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΟΠΤΙΚΗΣ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΠΗΓΕΣ LASER. ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΟΔΟΜΩΝ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ/ΤΟΜΗ LASER. ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ (LASER TWEEZERS).

3

4 ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ LASER ΤΟ ΠΡΩΤΟ LASER, ΤΟ RUBY LASER, ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ MAIMAN TO 1960. ΑΜΕΣΩΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΦΥΣΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ LASER ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

5 ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΟΥΔΕΤΕΡΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ
Τα φορτισμένα αντικείμενα είναι πολύ πιο εύκολο να τα ελέγξουμε διότι τα ηλεκτρικά και τα μαγνητικά πεδία μπορούν να ασκούν αρκετά ισχυρές δυνάμεις σε αυτά. Αντίθετα το να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ουδέτερα αντικείμενα ατομικού μεγέθους είναι μια τρομερή πρόκληση από τεχνική άποψη. Πράγματι πάνω από μισό αιώνα οι επιστήμονες έχουν εφαρμόσει ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις για να κινήσουν από απόσταση φορτισμένα σωματίδια όπως ηλεκτρόνια και ιόντα. Αλλά μόνο τα τελευταία λίγα χρόνια, οι ερευνητές κατάφεραν να κινήσουν ουδέτερα σωματίδια σε επιθυμητές αποστάσεις.

6 ΟΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 28 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ASHKIN (1978), ΑΛΛΑ ΜΩΛΙΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ. Η δουλειά του A.Ashkin έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις αυτές. Μετά την οπτική παγίδα δυο αντιδιαμετρικά τοποθετημένων δεσμών δημιούργησε την πρώτη οπτική παγίδα μοναδικής δέσμης Οι πειραματικές παρατηρήσεις του Α.Ashkin και ιδιαίτερα οι επισημάνσεις του για την ύπαρξη δυνάμεων βαθμίδας οδήγησαν τελικά στην δημιουργία της οπτικής παγίδας βαθμίδας μοναδικής δέσμης (single beam gradient optical trap) η σταθερότητα της οποίας είναι ανεξάρτητη της βαρύτητας.

7 …μπορεί να μην ξέρετε τι είναι μια οπτική παγίδα, αλλά είναι πιθανό να έχετε δει κάτι παρόμοιο. Είναι μια δέσμη φωτός που έχει τη δυνατότητα να μετακινεί αντικείμενα σαν και αυτή από ένα επεισόδιο του Star Trek αλλά στο μικρόκοσμο...

8 Τα αρχικά του Εθνικού Ιδρύματος Μέτρων και Σταθμών των ΗΠΑ φτιαγμένα από σφαιρίδια καουτσούκ διαμέτρου περίπου πέντε εκατομμυριοστών του μέτρου και τοποθετημένα με χρήση οπτικών λαβίδων

9 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΟΠΤΙΚΗΣ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΠΗΓΕΣ LASER
Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ. ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤ’ΕΥΘΕΙΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΜΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΕ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΑ ΝΑΝΟΜΕΤΡΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΤΡΑ.

10

11 LASER LIGHT "TWEEZERS": WHERE MAGIC MEETS PHYSICS
ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΙΝΑ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΙΡΑΞΕΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΙ Ή ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΖΗΜΙΑ. ΑΥΤΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΚΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΜΕΜΒΡΑΝΗ Ι(χ)=Ιο(200/χ)^2

12 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΟΙ ΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΗΤΑΝ ΑΡΧΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΕΣ ΣΑΝ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ, ΣΕ ΈΝΑ ΣΤΑΔΙΟ ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ Η ΤΣΙΜΠΙΔΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΠΟΛΟ ΜΟΡΙΟΥ RΑYLEIGH, ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ ΠΥΡΙΤΙΟΥ.

13 ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΕ ΜΕΓΕΘΗ ~250 ΜΙΚΡΑ.
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕ ΤΗΝ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΟΕΙΔΟΥΣ ΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ. Ο ΙΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΤΑΝ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΣΚΕΔΑΖΟΜΕΝΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΥΨΗΛΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ.

14 ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ Η ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ. Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ LASER ΑΡΓΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΥΘΡΟ ΕΙΧΕ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΑΙ! ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗΣ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ.

15 ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΖΩΩΝ ΜΕ ΟΠΤΙΚΗ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ

16 ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ
Η ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΦΟΓΗ ΕΛΕΓΞΙΜΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΕΡΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΠΟΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΜΗΣ ΒΛΑΒΗΣ.

17 1. ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ DNA ΟΙ ΟΠΤΙΚΕΣ ΛΑΒΙΔΕΣ ΜΑΣ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΝΑ ΕΞΕΡΕΥΝΑΣΟΥΜΕ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ DNA. 'Τσιμπιδάκια' από Laser πιάνουν τμήματα του DNA

18 ΜΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ (PERKINS ET AL 1994)
ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗ (ΜΕ ΧΗΜΙΚΟ ΤΡΟΠΟ) ΜΙΑΣ ΔΙΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΣΦΑΙΡΑΣ ΣΤΟ ΕΝΑ ΑΚΡΟ ΤΟΥ DNA. ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΚΡΟ ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ (ΜΕ ΈΝΑ ΠΛΑΚΙΔΙΟ). ΠΑΓΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΦΑΙΡΙΔΙΟ ΜΕ ΤΗ ‘ΤΣΙΜΠΙΔΑ’ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΩΝΤΑΣ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΤΗ ΔΕΣΜΗ LASER ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΚΡΟΜΟΡΙΟ ΤΟΥ DNA NA ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΞΕΤΥΛΙΓΕΤΑΙ.

19 2. ΑΠΟΚΟΠΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΩΝ
ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟΜΟΝΩΝΕΤΑΙ, ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΤΕ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΕΙΤΕ ΑΠΟΚΟΠΤΕΤΑΙ. ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΕΥΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΟΣ =>ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ.

20 3. ΜΕΛΕΤΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ. ΜΕΛΕΤΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ‘ΚΟΛΥΜΒΗΣΕΩΣ’ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΔΕΣΜΗ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΔΕΣΜΗΣ ΑΝΙΧΝΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕΙ (ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΘΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ)

21 ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ‘ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ’, ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΧΙΑΣ ΣΠΕΡΜΑΤΟΩΑΡΙΩΝ.
=>ΤΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΑ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΖΙΓΚ-ΖΑΚ ΠΟΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΟΛΥΜΠΟΥΝ ΣΕ ΕΥΘΕΙΑ ΤΡΟΧΙΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ. ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ZONA PELLUCIDA ΩΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΟΥ

22 4.ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΩΝ
ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΡΥΘΤΡΟΚΥΤΤΑΡΩΝ : ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΙΧΑΝ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΟ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΑΘΕΡΟ

23 Η ΜΕΘΟΔΟΣ: ΤΡΕΙΣ ΔΕΣΜΕΣ ΠΑΓΙΔΕΥΟΥΝ ΈΝΑ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΟ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟ ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΚΑΙ Η 3η ΤΟ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ. ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙ.

24 5. ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ
ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΧΕΙ ΚΥΤΤΑΡΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΝΚ ( NATURAL KILLER ) ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ. ΙΝ VITRO ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΛΑΒΙΔΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.

25 ENA NATURALL KILLER (ΝΚ) ΚΥΤΤΑΡΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΈΝΑ ΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΜΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΠΛΟΚΑΜΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΔΥΟ NK ΕΧΟΥΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΚΥΤΑΡΡΟ ΜΕ ΟΠΤΙΚΗ ‘ΤΣΙΜΠΙΔΑ’.

26 6. ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΔΥΟ ΜΟΡΙΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ‘OPTOCOL’ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ 2 ΜΟΡΙΩΝ. ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΣΚΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΠΗΣ ΣΕ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΑ.

27 ΚΟΚΚΙΝΟ: ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΚΟΛΗΣΗ ΕΝΌΣ ΙΟΥ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΜΙΚΡΟΣΦΑΙΡΙΔΙΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΟ ΣΕ ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ. ΠΡΑΣΙΝΟ: ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΚΟΛΗΣΗ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ

28 ΑΝΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗΣ (S.GROVER, R. GAUTHIER, A. SKIRTACH) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ-ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ. ΕΝΑΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΠΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΘΡΟΙΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΡΕΠΤΙΚΗ ΡΟΠΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΤΟΙΧΕΙΟ.

29 ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΚΕΔΑΣΗΣ(SC) ΚΑΙ ΠΕΔΙΟΥ(GR)
ΧΡΗΣΗ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ nm:δείκτης διάθλασης, Ι: ένταση, c:ταχύτητα φωτός, θ: γωνία πρόσπτωσης, r: χωρικές συντεταγμένες, R:συντελεστής ανάκλασης, Τ: συντελεστής διάδοσης

30 ΣΧΕΣΗ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
ΕΥΣΤΑΘΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΓΙΑ ΓΩΝΙΕΣ Ο,180 ΚΑΙ 360 ΜΟΙΡΕΣ ΑΣΤΑΘΕΙΣ ΓΙΑ ΓΩΝΙΕΣ 90 ΚΑΙ 270 ΜΟΙΡΕΣ ΓΩΝΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΣΜΗΣ

31 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
a,d : ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ b,e : ΚΑΤΆ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ c,f : ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ

32 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΕΝΌΣ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΟΥ

33 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΟΥ

34 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΠΌ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗΣ.

35 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η ΟΠΤΙΚΗ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΚΡΙΒΗΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΩΝ ΟΥΔΕΤΕΡΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ. ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΝΕΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΛΑΜΠΡΟ.

36 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ.
Δ. ΓΙΟΒΑ , Μ. ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ Ιστορικές προσπάθειες για ακινητοποίηση και παγίδευση ουδέτερων σωματιδίων ( Chu S. Optical trapping and manipulation of neutral particles using lasers ARTHUR ASHKIN Research Department, Bell Laboratories, Lucent Technologies (retired), Room 4B-405, Holmdel, NJ Contributed by Arthur Ashkin, March 11, 1997 Optical tweezers based force measurement system for quantitating binding interactions: system design and application for the study of bacterial adhesion Erik Fällman, Staffan Schedin1, Jana Jass2, Magnus Andersson, Bernt Eric Uhlin, Ove Axner Departments of Physics and Molecular Biology, Umeå University, SE Umeå, Sweden Biosensors and Bioelectronics 19 (2004) 1429–1437 Calculation and optical measurement of laser trapping forces on non-spherical particles T.A. Nieminen , H. Rubinsztein-Dunlop, N.R. Heckenberg, Centre for Laser Science, Department of Physics, The University of Queensland Brisbane, QLD 4072, AustraliaJournal of Quantitative Spectroscopy & Radiative Transfer 70 (2001) 627–637 ΟΙ ΟΠΤΙΚΕΣ ΛΑΒΙΔΕΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Τσαγλιώτης Γιώργος,Χατζηγρηγοράκης Θοδωρής Τμήμα Φυσικής Πανεπιστήμιο Κρήτης ΟΠΤΙΚΗ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΗ. Ε.Μ.Π Analysis of the behaviour of erythrocytes in anoptical trapping system S.C. Grover*, R.C. Gauthier**, and A.G. Skirtach


Κατέβασμα ppt "ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ 2006 ΟΠΤΙΚΗ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΔΕΣΜΗ LASER (ΙΙ)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google