Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ: ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ PROJECT ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΠΕ ΜΑΡΙΑ- ΟΛΓΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ: ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ PROJECT ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΠΕ ΜΑΡΙΑ- ΟΛΓΑ ΤΣΙΓΑΡΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ: ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ PROJECT ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΠΕ ΜΑΡΙΑ- ΟΛΓΑ ΤΣΙΓΑΡΑ
2 Γυμνάσιο Καλαμπάκας Σχολ.Έτος: PROJECT ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΠΕ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ: ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΜΑΡΙΑ- ΟΛΓΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΧΑΡΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗ – ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΗΘΗ ΕΘΙΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΠΗΓΕΣ

3 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Καλωσορίσατε στην Καλαμπάκα! Αυτή η κωμόπολη στην αριστερή όχθη του Πηνειού, καθώς αυτός προβάλλει από την Πίνδο και ετοιμάζεται να διασχίσει την Θεσσαλική πεδιάδα, είναι η απαραίτητη στάση για τους χιλιάδες επισκέπτες ή προσκυνητές των Μετεώρων!!!!!!.

4 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Το αρχαίο Αιγίνιον, στα βυζαντινά χρόνια, θα μετονομασθεί σε Σταγούς και φθάνει μέχρι και σήμερα ως ονομασία της τοπικής Μητροπόλεως. Το όνομα Καλαμπάκα, αρχίζει να χρησιμοποιείται από την εποχή του σουλτάνου Βαγιαζίτ Β΄, μετά την τουρκική κατάκτηση της Θεσσαλίας ( ) και προέρχεται κατ' άλλους από τη λέξη Καλεμπάκ (ωραίο φρούριο) και κατ' άλλους από το όνομα πιθανότατα κάποιου επώνυμου άρχοντα !!!!

5 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ Πληροφορίες για τη μετάβαση στην πόλη μας μπορείτε να λάβετε στις παρακάτω ιστοσελίδες : OΣΕ ΚΤΕΛ ΤΑΞΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

6 ΔΙΑΜΟΝΗ Τα ξενοδοχεία στην πόλη μας Καλαμπάκα είναι πολλά, αλλά εμείς θα σας προτείνουμε μερικά από αυτά, τα οποία είναι προσιτά στις τιμές αλλά και ποικίλα ως προς τις υπηρεσίες τους. Για ηλεκτρονική κράτηση σας δίνουμε και την ιστοσελίδα από τα οποία πήραμε τα περισσότερα και σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΔΙΑΜΟΝΗ!!!!!!!!! Ξενοδοχείο: Odysseon Hotel Κλίνες: 22 Τιμή: Από 35 ευρώ Περιοχή Καστράκι - Καλαμπάκα Άτομα: Μέχρι 4 άτομα Τηλέφωνο Ξενοδοχείο: Doupiani House Κλίνες: 20 Τιμή: Από 40 ευρώ Άτομα: μέχρι 4 άτομα Περιοχή: Καστράκι – Μετέωρα Τηλέφωνο: Ξενοδοχείο: Pyrgos Adrachti Κλίνες: 10 Τιμή: Από 40 ευρώ Άτομα Μέχρι 3 άτομα Περιοχή: Καστράκι – Μετέωρα Τηλέφωνο: Ξενοδοχείο: Hotel Famissi Eden Κλίνες 74 Τιμή: Από 45 ευρώ Περιοχή Καλαμπάκα Άτομα: Μέχρι 4 άτομα Τηλέφωνο: , , Ξενοδοχείο: Μonastiri Guesthouse Κλίνες 6 Τιμή: Από 48 ευρώ Περιοχή Καλαμπάκα Άτομα: Μέχρι 4 άτομα Τηλέφωνο: , Ξενοδοχείο: Hotel Meteoritis Κλίνες: 34 Τιμή: Από 40 ευρώ Άτομα: Μέχρι 4 άτομα Περιοχή: Καστράκι - Μετέωρα Τηλέφωνο: Ξενοδοχείο: Hotel Kosta Famissi Κλίνες: 50 Τιμή: Από 35 ευρώ Άτομα: Μέχρι 4 άτομα Περιοχή Καλαμπάκα - Καστράκι Τηλέφωνο: Ξενοδοχείο: Dellas Boutique Hotel Κλίνες 19 Τιμή: Από 50 ευρώ Περιοχή Καλαμπάκα Άτομα: Μέχρι 4 άτομα Τηλέφωνο:

7 ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΕΡΙΝΟ Cafe Bar
Πατριάρχου Δημητρίου 35, Καλαμπάκα , 42200, ΤΡΙΚΑΛΩΝ Κατηγορίες: Καφετέριες, Κέντρα Διασκέδασης, Μπαρ ΟΚΤΑΝΑ:Τρικάλων 108, Καλαμπάκα, 42200, ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΡΑΨΩΔΙΑ: Καφετέρια Βενιζέλου Ελευθερίου 4, Καλαμπάκα,42200 ΤΡΙΚΑΛΩΝ EGOMIO: Δημουλά 5, Καλαμπάκα, ΤΡΙΚΑΛΑΩΝ

8 Ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, δεσπόζει επιβλητικά στο βόρειο τμήμα της Καλαμπάκας. Ο ναός είναι κτισμένος πάνω σε παλαιοχριστιανική βασιλική. Ο πολύ καλά φιλοτεχνημένος άμβωνας, και το σύνθρονο είναι κατάλοιπα της της παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Εικάζεται ότι και το κιβώριο της Αγίας Τράπεζας είναι παλαιοχριστιανικό στοιχείο. Ο ναός είναι τρίκλιτος. Τα κλίτη χωρίζονται με κιονοστοιχίες. Έχει διπλό νάρθηκα και τρεις αψίδες. Ο ναός έχει δεχτεί αρκετές επισκευές. Το 1573 υπέστη τη μεγαλύτερη, αφού τοιχογραφήθηκε ολόκληρος. Ο χρόνος ανέγερσης αυτού του αξιόλογου μνημείου, δεν καθορίζεται με ακρίβεια. Ο μεσοβυζαντινός της ναός χρονολογείται γύρω στον 10ο με 12ο αιώνα.

9 Η Ι.Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου
ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ Η Ι.Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου Ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τον όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη (πρώτο κτήτορα και οργανωτή του μοναστικού κοινοβίου) στον μεγαλύτερο βράχο που ονομάστηκε Πλατύς Λίθος. Ο Διάδοχός του και δεύτερος κτήτορας της Ι. Μ. υπήρξε ο μοναχός όσιος «Ιωάσαφ» .

10 ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ Η Ι. Μονή Βαρλαάμ
Βρίσκεται απέναντι από το Μεγάλο Μετέωρο. Ιδρυτής της είναι ο ασκητής Βαρλαάμ στα μέσα του 14ου αιώνα . Στην συνέχεια ανακαινίσθηκε από της αδελφούς Αψαράδες Θεοφάνη και Νεκτάριο από τα Γιάννενα.. Σημαντικά κτίσματα είναι η παλαιά τράπεζα η Εστία (μαγειρείο) και το γηροκομείο (νοσοκομείο). Στην ιερά μονή υπάρχει πλούσια και αξιόλογη συλλογή χειρογράφων, εικόνων και ιερών κειμηλίων.

11 Η Ι. Μονή του Αγίου Στεφάνου
ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ Η Ι. Μονή του Αγίου Στεφάνου Ήταν αρχικά ανδρική, αλλά από το 1961 εγκαταστάθηκε σ’ αυτή γυναικεία αδελφότητα Κτήτορες είναι ο όσιος Αντώνιος της αρχές ως και τα μέσα του 15ου αιώνα και ο όσιος Φιλόθεος, ο οποίος στα μέσα του 16ου αιώνα ξανάχτισε τον ναό του Αγίου Στεφάνου.

12 Η Ι. Μονή της Αγίας Τριάδος
ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ Η Ι. Μονή της Αγίας Τριάδος Βρίσκεται σ’ έναν από της εντυπωσιακότερους βράχους των Μετεώρων. Από το 1362 υπήρξε οργανωμένο μοναστήρι και το καθολικό κτίστηκε από το 1456 ως Στην Ι. Μ. υπάρχει το παρεκκλήσι του Τιμίου Ιωάννη Προδρόμου μέσα σε λαξευμένο βράχο με σημαντικές τοιχογραφίες από το Τα χειρόγραφα της μονής της Αγίας Τριάδος φυλάσσονται στο σκευοφυλάκιο της Ιεράς μονής του Αγίου Στεφάνου.

13 ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ Η Ι. Μονή Ρουσάνου
Ήταν πρώτα ανδρικό μοναστήρι ενώ τώρα είναι γυναικείο. Ο πρώτος ή πρώτοι κτήτορες έκτισαν το μοναστήρι τον 14ο με 15ο.

14 Η Ι. Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά
ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ Η Ι. Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Είναι το πρώτο μοναστήρι που συναντάμε ανεβαίνοντας της τα Αγια Μετέωρα. Η ίδρυσή του ανάγεται της αρχές ως τα μέσα του 14ου αιώνα ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ  Μεγάλο Μετέωρο Βαρλαάμ Αγ. Στέφανος Αγ. Νικόλαος Αγ. Τριάδα Ρουσάνου

15 Ο ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΜΑΣ ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ
Κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου η Φιλιππιάδα γιορτάζει τη μνήμη του αγίου Βησσαρίωνα που είναι προστάτης και πολιούχος της.  Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων πραγματοποιείται δοξολογία και λιτάνευση της εικόνας του αγίου στους δρόμους της πόλης.

16 ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ
«Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάϊα» Ένα έθιμο που πρέπει να διατηρηθεί στο χρόνο. ΤΟ ΠΟΔΑΡΙΚΟ Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και σήμερα ποιος θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι τους. 'Ετσι από την παραμονή λένε σε κάποιο δικό τους άνθρωπο, που τον θεωρούν καλότυχο και γουρλή, να έρθει την Πρωτοχρονιά να τους κάνει ποδαρικό. Μόλις μπει στο σπίτι τον βάζουν να πατήσει ένα σίδερο για να είναι όλοι σιδερένιοι και γεροί μέσα στο σπίτι στη διάρκεια του καινούργιου χρόνου. . ΑΗ ΓΙΩΡΓΗΣ Ένας σημαντικός σταθμός στις εκδηλώσεις μετά το Πάσχα στην περιοχή της Καλαμπάκας  είναι ο Άη Γιώργης. Ξεχωριστή είναι η περίπτωση στον Άη Γιώργη το Μαντηλά, στο Καστράκι, όπου διατηρούνται μέχρι σήμερα πολλά έθιμα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η αναρρίχηση με σκοινί στο ομώνυμο εκκλησάκι, που βρίσκεται σε σπηλιά βράχου των Μετεώρων, πάνω από το χωριό, ανήμερα της γιορτής του Αγίου, με το πέρας της λειτουργίας. Οι νέοι του χωριού, ανήμερα της γιορτής, κρεμούν πολύχρωμα μαντήλια και ανάβουν λαμπάδες στη Μονή.

17 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΡΕΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Η ορεινή ποδηλασία αποτελεί την κατάλληλη επιλογή. Στους δασικούς δρόμους γύρω από τα λιβάδια Περτουλίου και στο δασικό δρόμο από τον αυχένα Τζιατζιά στο Κόρπ. Μια επίσης ενδιαφέρουσα και εύκολη διαδρομή είναι αυτή κατά μήκος της κοιλάδας του Καμνιαϊτικου ποταμού, μέχρι το χωριό Πύρρα. ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ Το συναρπαστικό σπορ της αναρρίχησης στους Βράχους Μετεώρων και στον Κοκκινόβραχο στην Ελάτη, υπό την επίβλεψη έμπειρων εκπαιδευτώ. CANOE CAYAK Μια ακόμη επιλογή δράσης είναι και το Canoe cayak στον Αχελώο, στον Καλικιώτη και στον Καμνιαίτη, ενώ στην τεχνητή λίμνη Λόγγος προσφέρεται η δυνατότητα για canoe λίμνης. Επίσης, στον Αχελώο, τα τμήματα από τη γέφυρα Αλεξίου μέχρι το φράγμα Μεσοχώρας και από τα Τρία Ποτάμια μέχρι τη γέφυρα Αλεξίου, θα ικανοποιήσουν τους λάτρεις του rafting. JEEP 4X4 Τέλος εκδρομές με jeep 4X4 προσφέρουν τη δυνατότητα εύκολης και ασφαλούς ξενάγησης στην περιοχή τη Πίνδου, ανάμεσα σε πυκνά δάση, αλπικά τοπία και δύσβατους δασικούς δρόμους.

18 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Του Αι Λιά στη Καλαμπάκα Την ετήσια εμποροπανήγυρη υποδέχεται κάθε χρόνο η Καλαμπάκα στις 20 ΙουλίουΣτις 20 Ιουλίου η Καλαμπάκα γιορτάζει όπως τότε που το πανηγύρι του Αι Λιά αποτελούσε το σημαντικότερο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός. Βέβαια στην πορεία πολλά πράγματα, που χαρακτήριζαν την ετήσια εμποροπανήγυρη της Καλαμπάκας, άλλαξαν, ωστόσο το άρωμα των παλαιών… Κρέμασμα Μαντηλιών στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά Η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά βρίσκεται δίπλα από τα τελευταία σπίτια, στο χωριό Καστράκι, πάνω στο βράχο του Αγίου Πνεύματος, σε ύψος 30μ από το έδαφος. Σύμφωνα με ένα παλιό έθιμο, την ημέρα της γιορτής του Αγίου και με το τέλος της λειτουργίας, οι νέοι του χωριού κρεμούν… Γιορτή Καστάνου Η γιορτή Κάστανου στα τέλη Οκτωβρίου γνωρίζει κάθε χρόνο μεγάλη επιτυχία καθώς αρκετός είναιο κόσμος που παρευρίσκεται στην θέση "Γκούρα" της Καστανιάς κγια να απολαύσει τα βρασμένα ή ψητά κάστανα και τα υπόλοιπα εδέσματα που προσφέρει δωρεάν ο Δήμος Καστανιάς. Τα φρέσκα κάστανα από την περιοχή έχουν την τιμητική τους… "Μετέωρα Τέχνης" Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμπάκας «ΜΕΤΕΩΡΑ ΤΕΧΝΗΣ»  είναι ένας πολιτιστικός και πνευματικός θεσμός που αναδύθηκε μέσα από την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και πραγματοποιούνται κάθε Καλοκαίρι στη Καλαμπάκα και στα Δ.Δ του Δήμου.Η πολιτιστική ομπρέλα του  «ΜΕΤΕΩΡΑ ΤΕΧΝΗΣ» περιλαμβάνει ποιοτική ψυχαγωγία με εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και καλύπτει τις… Το κυνήγι του θησαυρού στην Καλαμπάκα Ένα κυνήγι που γίνεται στα πλαίσια των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου μας και έχει σαν σκοπό να μας ξεναγήσει στην ιστορία του τόπου μας με ένα ευχάριστο και διασκεδασ...τικό τρόπο συνδυασμένο με το αποκριάτικο ξεφάντωμα. Μικροί και μεγάλοι οργανωμένοι σε ομάδες προσπαθούν να λύσουν τους γρίφους , να συνδυάσουν στοιχεία… Γιορτή Κρασιού στο Καστράκι Η γιορτή κρασιού στο Καστράκι, στα τέλη του Αυγούστου. Το κρασί είναι δωρεάν.Ένας θεσμός που κάθε χρόνο περιμένουν τόσο οι κάτοικοι του Δήμου μας όσο και οι επισκέπτες του προκειμένου να διασκεδάσουν ακούγοντας λαική και δημοτική μουσική, δοκιμάζοντας λουκάνικα και σουβλάκια και πίνοντας φυσικά, άφθονο ντόπιο κρασί.

19 ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ Σταθμός Λεωφορείων : 2432-022432
Σταθμός Λεωφορείων : Σταθμός Τρένων : ΤΑΞΙ : , Κέντρο Υγείας : Τουριστικό Γραφείο : Αστυνομία : Πυροσβεστική : Ιερά Μητρόπολις Σταγών και Μετεώρων : , Ταχυδρομείο : , Δημαρχείο : , ,

20 ΠΗΓΕΣ


Κατέβασμα ppt "Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ: ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ PROJECT ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΠΕ ΜΑΡΙΑ- ΟΛΓΑ ΤΣΙΓΑΡΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google