Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙ 15 ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙ 15 ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙ 15 ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
Απο τον Θαναση Καλαθα.

2 15. Η μεγαλη γεφυρα belt Στην πραγματικοτητα, η μεγαλη γεφυρα Belt ειναι δυο γεφυρες ενωμενες, ενας δυτικος και ενας ανατολικος τομεας, χωρισμενη απο ενα μικρο νησι. Εχει μηκος 1625 μετρα περιπου και παρουσιαζει το τριτο μεγαλυτερο « ανοιγμα τοξου » στον κοσμο. Οι κολωνες του ανατολικου τομεα, με υψομετρο 254 μ., ειναι οι υψηλοτερες κορυφες της Δανιας.

3 14. Η γεφυρα chapel Η γεφυρα Chapel, η οποια βρισκεται στην Λουκερνη της Ελβετιας, ειναι η παλαιοτερη ξυλινη γεφυρα στην Ευρωπη. Με συνολικο μηκος 204 μ. , κατασκευαστηκε το 1333 με σκοπο την αμυντικη ενισχυση της πολης. Στο εσωτερικο της, υπαρχουν πολλαπλα εργα τεχνης, συνηθως ζωγραφιες με κυριο θεμα την ιστορια της Λουκερνης. Δυστυχως, το 1993 υπηρξε μια πυρκαγια, στην οποια χαθηκαν πολλες απο τις ζωγραφιες και ειχε επισης ως συνεπεια την καταστροφη ενος μεγαλου τμηματος της γεφυρας. Επιδιορθωθηκε πολυ γρηγορα.

4 13. Η ΓΕΦΥΡΑ CHENGYANG Ειναι η πιο γνωστη γεφυρα στην περιφερεια Dong, στην Κινα. Χτιστηκε το 1916 απο ξυλο και πετρα. Το αξιοθαυμαστο στην γεφυρα αυτη δεν ειναι η εμφανιση της, αλλα το οτι κατασκευαστηκε διχως την χρηση καρφιων ή περτσινιων. Ειναι με υψος 10 μ. και μηκος 65 σχεδον μ. , η μεγαλυτερη του ειδους της.

5 12. Η γεφυρα BROOKLYN H κατασκευη της ολοκληρωθηκε το 1883, και συνδεει το Manhattan με το Brooklyn στην Νεα Υορκη. Απο την στιγμη που ανοιξε και για ενα μακροχρονιο διαστημα, ηταν η μεγαλυτερη κρεμαστη γεφυρα του κοσμου. Εχει γινει πλεον ενα τουριστικο αξιοθεατο και περιεχει, εκτος απο τον αυτοκινητοδρομο, δυο αρκετα μεγαλους πεζοδρομους για πεζους και ποδηλατες. Αυτοι οι πεζοδρομοι εχουν γινει πολυ σημαντικοι, ειδικα σε καιρους οπου το περασμα απο την μια πλευρα στην αλλη ειναι δυσκολη αλλα και σημαντικη, οπως στις επιθεσεις των Διδυμων Πυργων της 11ης Σεπτεμβριου.

6 11. Η γεφυρα Alcántara Η γεφυρα Alcántara, η οποια βρισκεται στην Ισπανια, θεωρειται ως αριστουργημα της αρχαιας Ρωμαϊκης εποχης και χτιστηκε μεταξυ των χρονων μ.Χ. , υστερα απο εντολη του Ρωμαιου αυτοκρατορα Τραϊανου, ο οποιος τιμηθηκε με μια καμαρα στο κεντρο της γεφυρας. Η γεφυρα εχει περισσοτερα σημαδια καταστροφης απο πολεμους παρα απο φυσικες καταστροφες. Εκτος απο την κεντρικη καμαρα, υπηρξαν αλλες δυο μικροτερες απο τις οποιες η μια καταστραφηκε απο τους Μαυριτανους ενω η αλλη απο τους Ισπανους με σκοπο να σταματησουν μια πορτογαλικη εισβολη.

7 10. Η γεφυρα του sydney harbour
Η γεφυρα του λιμανιου του Συδνεϋ, ειναι μια απο τις πιο γνωστες και φωτογραφισμενες γεφυρες του πλανητη. Ειναι η μεγαλυτερη ( οχι σε μηκος) ατσαλινη καμαρωτη γεφυρα του πλανητη και βρισκεται 134 μ. πανω απο το λιμανι του Συδνεϋ. Επειδη το ατσαλι συστελλεται και διαστελλεται αναλογα με την θερμοκρασια, η γεφυρα δεν ειναι απολυτως στασιμη και μπορει να αλλαξει σε υψος μεχρι και μια διαφορα 18 εκατοστων.

8 9. Η γεφυρα stari most H Stari Most, που σημαινει κατα λεξη « παλια γεφυρα », βρισκεται στην Βοσνια-Ερζεγοβινη και χτιστηκε απο τους Οθωμανους το 1566 και κρατησε 427 χρονια, μεχρι την στιγμη που καταστραφηκε κατα τον σερβο-βοσνιακο πολεμο. Ξαναχτιστηκε το Οι ντοπιοι, κυριως ανδρικου γενους, εχουν ως συνηθεια να πηδουν απο την γεφυρα στον ποταμο Νερετβα. Επειδη ομως τα νερα του ειναι παγωμενα, μονο οι πιο θαραλλεοι ή οι πιο ανοητοι, οπως το παρει κανεις, βουτανε μεσα.

9 8. Η γεφυρα Si-o-se Pol Η γεφυρα των 33 καμαρων ειναι μια δημοφιλης γεφυρα στην ιρανικη πολη Ισφαχαν. Ειναι απο τα πιο χαρακτηριστικα παραδειγματα για τον τυπο της γεφυρας, που ονομαζεται Safavid. Κατασκευαστηκε το 1602 με εντολη του Shah Abbas του 1ου και κατασκευαστηκε μονο απο πετρα και κεραμιδια. Λεγεται πως κανονικα, οι αρχικες καμαρες ηταν 40, αλλα για καποιον λογο μειωθηκαν σε 33.

10 7. Η γεφυρα Akashi-Kaikyo

11 6. Η γεφυρα Rialto Η γεφυρα Rialto, η παλαιοτερη απο τις τεσσερις κατασκευασμενες γεφυρες που εκτεινονται πανω απο το μεγαλο καναλι της Βενετιας στην βορεια Ιταλια. Σχεδιασμενη απο τον ιταλο αρχιτεκτονα Antonio da Ponte, κτιστηκε το 1591 με σκοπο να αντικαταστησει μια ξυλινη γεφυρα που κατερρευσε το Η μηχανικη με την οποια ειναι χτισμενη η γεφυρα, θεωρηθηκε στην αρχη τοσο παρατολμη, που πιστευαν πως θα κατερρεε και αυτη στο κοντινο μελλον. Τελικα, εχει ξεπερασει τις κριτικες που ελαβε στο παρελθον και ειναι τωρα ενα απο τα πιο γνωστα μνημεια της Βενετιας.

12 5. Η γεφυρα charles Η γεφυρα του Καρολου, χτιστηκε απο γοτθικα χερια στην Πραγα, Τσεχια. Η κατασκευη της αρχισε το 1357 κατω απο την προστασια του βασιλια Καρολου του 4ου και τελειωσε στα τελη του 15ου αιωνα. Η κατασκευη αυτη ηταν αναγκαια επειδη δεν υπηρχε σωστη συνδεση αναμεσα στο καστρο της Πραγας και την πολη. Αυτη η συνδεση εκανε την Πραγα σημαντικη εμπορικη διαδρομη αναμεσα σε ανατολικη και δυτικη Ευρωπη. Σημερα, η γεφυρα αυτη ειναι απο τα πιο πολυεπισκεπτομενα μερη στην Πραγα με πολλους ζωγραφους, ιδιοκτητες περιπτερων και αλλους εμπορους πανω της.

13 4. Tower bridge Το Tower Bridge, μια αναμειξη μεταξυ κρεμαστης και αναρτημενης με αντίβαρα γεφυρας, ειναι χτισμενη πανω απο τον ποταμο Ταμεση και βρισκεται πολυ κοντα στον πυργο του Λονδινου, πραγμα που δινει και την ονομασια του ( γεφυρα του πυργου) και εχει γινει το συμβολο του Λονδινου. Η κατασκευη του αρχισε το 1886 και χρειαστηκε 8 χρονια μεχρι την ολοκληρωση του. Η γεφυρα περιεχει δυο πυργους, οι οποιοι ειναι συνδεδεμενοι με εναν οριζοντιο διαδρομο στο επανω μερος οι οποιοι ειναι σχεδιασμενοι να αντεχουν τις δυναμεις του κρεμαστου μερους της γεφυρας.

14 3. Η γεφυρα millau H γεφυρα Millau Viaduct, ειναι μια γιγαντιαια, στερεωμενη σε καλωδια, γεφυρα στην νοτια Γαλλια. Ειναι η υψηλοτερη γεφυρα του κοσμου με μεγιστο υψος 343μ. , λιγο πιο ψηλη απο τον πυργο του Αϊφελ. Το αρχικο οριο ταχυτητας μειωθηκε απο τα 130 χιλ/ωρα σε 110 χλ/ωρα, για να εχουν οι τουριστες την δυνατοτητα να παιρνουν φωτογραφιες της γεφυρας και του τοπιου μεσα απο τα αυτοκινητα.

15 2. Η ΓΕΦΥΡΑ GOLDEN GATE H Γεφυρα της Χρυσης Πυλης, συνδεει το Σαν Φραντσισκο με το Μαριν Καουντι στα βορεια. Το αριστουργημα του αρχιτεκτονα Joseph B. Strauss, του οποιου το αγαλμα βρισκεται στη νοτια πλευρα της γεφυρας, χρειαστηκε 7 χρονια κατασκευης και ολοκληρωθηκε το Μετα την ολοκληρωση της, ηταν η ποιο μεγαλη κρεμαστη γεφυρα και εγινε το συμβολο του Σαν Φραντσισκο και γενικοτερα, της πολιτειας Καλιφορνια. Μετα την ολοκληρωση της, ο ανταγωνισμος για το ρεκορ ηταν μεγαλος και η γεφυρα αυτη εχει πλεον ξεπεραστει σε μηκος απο αλλες 8 γεφυρες. Το δημοφιλες πορτοκαλοκοκκινο χρωμα τις ειχε ως σκοπο την διευκολυνση της ορατοτητας της σε περιπτωσεις πυκνης ομιχλης.

16 1. Η γεφυρα Ponte Vecchio Η γεφυρα Ponte Vecchio, η αλλιως παλαια γεφυρα, κατασκευαστηκε τον μεσαιωνα στην Φλωρεντια και ειναι η μονη Φλωρεντιανη γεφυρα που « επεζησε » τον 2ο παγκοσμιο πολεμο. Ειναι γνωστη για τα μαγαζια που ειναι χτισμενα μεσα σε αυτην, πραγμα που δεν ηταν ασυνηθιστο τον Μεσαιωνα. Παλια οι ιδιοκτητες των μαγαζιων ηταν κρεοπωληδες αλλα τωρα εχουν καταλαβει την θεση τους κοσμηματοπωληδες, πωλητες καλλιτεχνικων εργων και σουβενιρ. Υπαρχει η φημη πως πανω σε αυτη τη γεφυρα εφευρεθηκε η χρεοκοπια οταν ενας χονδρεμπορος δεν μπορουσε να ξεπληρωσει τα χρεη του και το τραπεζι πανω στο οποιο πουλαγε τα προιοντα του, (το “banco”) καταστραφηκε(“rotto”) απο στρατιωτες. Η διαδικασια αυτη ονομαστηκε “bancorotto” (χαλασμενο τραπεζι).

17 ΤΕΛΟΣ!!!! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!


Κατέβασμα ppt "ΟΙ 15 ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google