Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης
Ιαπωνία Έλενα Τασίου Δ’2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης

2 Η Αυτοκρατορική Οικογένεια
Ο Αυτοκράτορας Ακιχίτο ο 125ος Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας ,ανέβηκε στο θρόνο το Τα μέλη της Αυτοκρατορικής Οικογένειας διατηρούν επαφή με πολίτες από όλη την Ιαπωνία , όπως για παράδειγμα με τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές , ενώ στις αρμοδιότητες τους περιλαμβάνεται και η προώθηση των διεθνών σχέσεων της χώρας. Επίσης ,συμμετέχουν ενεργά σε ακαδημαϊκές δραστηριότητες.

3 Η Εθνική σημαία Ο κόκκινος κύκλος στην Ιαπωνική σημαία συμβολίζει τον ήλιο και η σημαία ονομάζεται Χινομαρού , που σημαίνει «κύκλος του ήλιου».

4 Ο Εθνικός Ύμνος Αν και η μουσική σύνθεση του εθνικού ύμνου της Ιαπωνίας έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα οι στίχοι του προέρχονται από ένα waka. Αναφέρεται στην ευχή η ευημερία της χώρας να συνεχιστεί για αιώνες.

5 Ο ποταμός Σινάνο Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ιαπωνίας(367χλμ.). Ο ποταμός Σινάνο διασχίζει μια εντυπωσιακής ομορφιάς περιοχή που φημίζεται για δραστηριότητες αναψυχής , όπως βαρκάδα και ψάρεμα.

6 Λίμνη Μπίουα Η μεγαλύτερη λίμνη της Ιαπωνίας (670τ.χλμ.). Η Ιαπωνία διαθέτει πάρα πολλές λίμνες ,κάθε μεγέθους και σχήματος. Η λίμνη Μπίουα, η μεγαλύτερη από αυτές , περιβάλλεται από ένα τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς.

7 Όρος Φούτζι Το πιο ψηλό βουνό της Ιαπωνίας είναι (3.776μ.). Ανάμεσα σε πολλά ηφαίστεια της Ιαπωνίας , το όρος Φούτζι είναι ενεργό ηφαίστειο το οποίο εξερράγη για τελευταία φορά πριν από 300 χρόνια.

8 Το Ιαπωνικό σπίτι Σε ένα παραδοσιακό ιαπωνικό σπίτι κάθεσαι πάνω σε στρώματα τατάμι που βρίσκονται στο πάτωμα. Το ίδιο δωμάτιο μπορεί να μετατραπεί σε τραπεζαρία τοποθετώντας μόνο ένα τραπέζι, ή σε κρεβατοκάμαρα στρώνοντας στρώμα φουτόν.

9 Το Κιμονό Παλαιότερα ,οι Ιάπωνες φορούσαν κιμονό όλη την ημέρα. Σήμερα, φοράμε συνήθως ρούχα δυτικού τύπου ενώ τα κιμονό μόνο σε ιδιαίτερες περιστάσεις και γιορτές.

10 Ιαπωνικό φαγητό Ένα τυπικό οικογενειακό γεύμα αποτελείται από ένα μπολ με ρύζι , σούπα μίσο και ορισμένα συνοδευτικά. Το σούσι και η τεμπούρα είναι ευρέως διαδεδομένα πιάτα που καταναλώνονται από όλες τις ηλικίες.

11 Σχολικά γεύματα Το σχολείο παρέχει το γεύμα μας και τρώνε όλοι μαζί. Το μενού είναι κάθε μέρα διαφορετικό αλλά πάντα ισορροπημένο και υγιεινό. Οι μαθητές με τη σειρά , σερβίρουν το φαγητά και μετά μαζεύουν τα πιάτα τους.

12 Μαθήματα Κάθε τάξη έχει μαθητές. Εκτός από Ιαπωνικά ,μαθηματικά ,αγωγή του πολίτη και θετικές επιστήμες ,περιλαμβάνουν μουσική, τέχνες και χειροτεχνίες ,γυμναστική ,Αγγλικά και οικιακή οικονομία. Συχνά έχουμε και εργασίες για το σπίτι και διαγωνίσματα τα οποία βοηθούν στην εξέλιξη των μαθητών.

13 Εκπαιδευτικές εκδρομές
Το φθινόπωρο και την άνοιξη ,όταν ο καιρός είναι καλός ,οι μαθητές του δημοτικού πηγαίνουν ημερήσιες εκδρομές σε μέρη ομορφιάς και σε ιστορικά μνημεία. Όλοι φέρνουν μαζί τους σπιτικά ομπέντο, ή γεύμα σε πακέτο.

14 Γενικά στοιχεία Στο δημοτικό και το γυμνάσιο η σχολική χρονιά ξεκινά τον Απρίλιο και ολοκληρώνεται το Μάρτιο του επόμενου έτους. Υπάρχουν τρείς περίοδοι σχολικών διακοπών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού , του χειμώνα και της άνοιξης.

15 Σούμο Το σούμο είναι ένα είδος πάλης με ιστορία χιλιών ετών και πάνω. Oι παλαιστές φορούν μονάχα κάτι σαν μεγάλες πάνες και έχουν τα μαλλιά τους μαζεμένα σε κότσο.

16 Καράτε Οι ρίζες του καράτε βρίσκονται στην αρχαία Οκινάουα, το νοτιότερο νομό της Ιαπωνίας. Οι αθλητές του καράτε εξασκούν τις γροθιές και τα λακτίσματα τους μέσω μιας αλληλουχίας κινήσεων που ονομάζονται κατά.

17 Κέντο Το κέντο ξεκίνησε ως μία μέθοδος των σαμουράοι στην ξιφασκία. Οι αθλητές χρησιμοποιούν ειδικά ξίφη από μπαμπού και φορούν προστατευτικό ρουχισμό.

18 Τα κάντζι Εάν και τα πρώτα κάντζι ξεκίνησαν ως μικρές εικόνες που έδειχναν τη σημασία κάθε λέξης ,σήμερα τα περισσότερα δεν είναι έτσι πια. Στη σύγχρονη ιαπωνική γλώσσα μπορεί να διαβάσει τις περισσότερες λέξεις αρκεί να γνωρίζεις γύρω στους χαρακτήρες κάντζι.

19 Πίνακας χαρακτήρων χιραγκάνα και κατακάνα
Η γραφή της σύγχρονης ιαπωνικής γλώσσας αποτελείται από τρεις διαφορετικούς τρόπους γραφής οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε καθημερινά κείμενα και εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Αποτελείται από τα κάντζι, που προέρχονται από την κινεζική γραφή και ως λογογράμματα συνήθως σχηματίζουν τον κορμό των λέξεων, τη συλλαβική γραφή χιραγκάνα, που χρησιμοποιείται συνήθως για γραμματικές φόρμες και τη γραφή κατακάνα για τις ξένες λέξεις.

20 Σετσουμπούν Πρόκειται για μία παλιά γιορτή που γίνεται γύρω στις 3ης Φεβρουαρίου για να διώξουν τα κακά πνεύματα όταν μπαίνει η άνοιξη. Κάποιο από τα μέλη της οικογένειας αναπαριστά το δαίμονα φορώντας μία κόκκινη μάσκα ή αλλιώς ονί. Επίσης κατά τη γνώμη μου το σετσουμπούν μου θυμίζει τις απόκριες ή αλλιώς των αγιασμό όμως με μία εξαίρεση ότι εμείς πετάμε αγιασμένο νερό ενώ οι Ιάπωνες πετάνε φασόλια.

21 Σόγκατσου Οι περισσότερες επιχειρήσεις και τα κλειστά μέχρι τις 3ης Ιανουαρίου λόγω των διακοπών της Πρωτοχρονιάς. Για τον εορτασμό του νέου έτους , οι οικογένειες στην Ιαπωνία ετοιμάζουν ειδικά γεύματα , αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα και προσεύχονται για υγεία και αγάπη. Θεωρώ ότι μου θυμίζει την δικιά μας Πρωτοχρονιά.

22 Τα πυροτεχνήματα Η Ιαπωνία φημίζεται για τις επιδείξεις πυροτεχνημάτων που γίνονται στα μέσα του καλοκαιριού κοντά στις όχθες μεγάλων ποταμών ή στις ακτές. Οι μεγαλύτερες από αυτές διαρκούν για πάνω από μία ώρα, φωτίζοντας το νυχτερινό ουρανό με 5 χιλιάδες ή και περισσότερες, γιγαντιαίες πολύχρωμες εκρήξεις. Τα πυροτεχνήματα μου θυμίζουν το Πάσχα.

23 Φθινοπωρινές γιορτές Το φθινόπωρο είναι η εποχή της συγκομιδής και σε όλη την Ιαπωνία κάνουν γιορτές ευχαριστιών για τη σοδειά της χρονιάς. Οι κάτοικοι κάθε κοινότητας κάνουν περιφορά των τοπικών θεών τους μέσα σε μικόσι φορητοί ναοί. Οι φθινοπωρινές γιορτές μου θυμίζουν πάλι το Πάσχα στον επιτάφιο.

24 Οι εποχές του κόσμου Άνοιξη Καλοκαίρι Χειμώνας Φθινόπωρο

25 Πολιτισμός(1) Ο ιαπωνικός πολιτισμός είναι μοναδικός από πολλές απόψεις: από το παραδοσιακό ιαπωνικό θέατρο καμπούκι και την τελετή μέχρι τα video games και τα άνιμε.

26 Πολιτισμός :Παιχνίδια (2)
Πάρα πολλά από τα διασκεδαστικά video games που παίζουμε μόνοι μας ή με τους φίλους μας και την οικογένεια μας έχουν δημιουργηθεί και στην Ιαπωνία. Η ανακοίνωση δε, μιας νέας έκδοσης αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός για παίκτες σε όλο τον κόσμο.

27 Πολιτισμός: Αντικείμενα διακοσμημένα με λάκα(3)
Η Ιαπωνική διακόσμηση αντικειμένων με λάκα ήταν τόσο γνώστη στον κόσμο, που παλιότερα η αγγλική απόδοση της λέξης για τη λάκα ήταν απλά «Ιαπωνία». Τα επιτραπέζια σκεύη με λάκα χρησιμοποιούνται συνήθως στο σπίτι, ωστόσο η λάκα χρησιμοποιείται και για να φτιάξουν όμορφα και πολύτιμα έργα τέχνης.

28 Ιστορία(1) Από το κυνήγι στην καλλιέργεια ρυζιού.
Μέχρι τα τέλη του 6ου αι… Η άνοδος των σαμουράι Περίοδος πολέμων ανάμεσα στις πόλεις. Από τον 13ο μέχρι τα τέλη του 16ου αι… Μεταπολεμικά μέχρι τις ημέρες μας. Από το δεύτερο μισό του 20ου αι… Αποκατάσταση της ειρήνης –Ευημερία για την τάξη των εμπόρων . Από τον 17ο μέχρι πρώτο μισό του 19ου αι… Συγκεντρωτικό κράτος –Αριστοκρατία. Από τον 7ο μέχρι τα τέλη του 12ου αι…

29 Μερικά ακόμα για τους σαμουράι
Από το 12ο αιώνα η φεουδαρχική Ιαπωνία βρισκόταν υπό την εξουσία μιας σειράς πολεμαρχών γνωστοί ως σογκούν. Στα τέλη του 15ου αι, λόγω εδαφικών διεκδικήσεων, οι φεουδάρχες ξεκίνησαν να πολεμούν μεταξύ τους.

30 Λίγα ακόμα Μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, η Ιαπωνία υιοθέτησε ένα νέο δημοκρατικό σύνταγμα. Μέσω της προώθησης και της ανάπτυξης καίριων βιομηχανιών, η Ιαπωνία σημείωσε εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη και έγινε ένα πλούσιο κράτος με δικό του ενεργό πρόγραμμα.

31 Τα σώματα της κυβέρνηση
Εκτελεστικό σώμα Νομοθετικό σώμα Δικαστικό σώμα

32 To Υπουργικό Συμβούλιο
Το Υπουργικό Συμβούλιο είναι το κυβερνητικό όργανο που εκτελεί τις αποφάσεις του Εθνικού Κοινοβουλίου. Αποτελεί από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του.

33 Το Εθνικό Κοινοβούλιο Τα μέλη του Εθνικού Κοινοβουλίου συζητούν και αποφασίζουν τους νόμους του κράτους. Το Κοινοβούλιο έχει δύο σώματα , τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Βουλή των Συμβούλων.

34 Τα Δικαστήρια Έργο των δικαστηρίων είναι η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και η διασφάλιση της ειρήνης, η επίλυση διαφόρων σύμφωνα με τους νόμους, το σύνταγμα και η την διαπίστωση της ενοχής ή της αθωότητας.

35 Νόμισμα-Γιεν Το Ιαπωνικό νόμισμα λέγεται γιεν και είναι ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα, με μεγάλη αξία στην παγκόσμια αγορά. Τα χαρτονομίσματα βγαίνουν σε 1000, 2000, 5000 και ενώ τα κέρματα σε 1, 5, 10, 50, 100 και 500.

36 Το Υπέρ-Κομπιούτερ Το Ιαπωνικό υπέρ-κομπιούτερ είναι ένας από τους ισχυρότερους υπολογιστές σε όλο τον κόσμο και μπορεί να κάνει 10 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς στο δευτερόλεπτο.

37 Ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές compact

38 Ανακυκλώνουμε Αντί να πετάμε ό,τι χρησιμοποιούμε, μπορούμε να το ανακυκλώσουμε. Μπουκάλια ποτών, εφημερίδες και παλιά ρούχα, είναι μόνο μερικά εύκολα ανακυκλώσιμα υλικά.

39 Επαναχρησιμοποιούμε Κάποια παραδείγματα του τί μπορούμε να επαναχρησιμοποιούμε: όταν τελειώνει το καθαριστικό, αντί να πετάξεις το μπουκάλι, μπορείς να ανταλλακτικό.

40 Τα έξυπνα σπίτια Τα οικολογικά σπίτια του μέλλοντος, σχεδιασμένα να παράγουν, να αποθηκεύουν και να διαχειρίζονται την ενέργεια τους, βελτιώνονται μέρα με τη μέρα.

41 Η ηλιακή ενέργεια Η χρήση της ηλιακής ενέργειας ,ως μια ιδανική καθαρή πηγή ενέργειας, είναι διαδεδομένη στην Ιαπωνία. Πολλά σπίτια διαθέτουν δικά τους πάνελ οροφής ενώ υπάρχουν και πόλεις ολόκληρες που παράγουν και διανέμουν κοινόχρηστη ηλιακή πηγή ενέργεια.

42 Πηγές εικόνων:Google images Πηγές: Βικιπαίδεια

43 Ευχαριστώ για την παρακολούθηση!!!

44 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης
Ιαπωνία Έλενα Τασίου Τάξη:Δ’2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης


Κατέβασμα ppt "1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google