Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΕΡΟΥΣΑ ΧΩΡHΤIΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΕΡΟΥΣΑ ΧΩΡHΤIΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΕΡΟΥΣΑ ΧΩΡHΤIΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
ΜΑΖΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΑΒΑ ΣΤΕΛΛΑ ΤΣΙΡΚΑ ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΟΥΝΕΖΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ : 1ο κεφάλαιο: Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΓΗ
1ο κεφάλαιο: Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΓΗ 2ο κεφάλαιο:ΠΟΣΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΓΗ 3ο κεφάλαιο:ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΓΗ 4ο κεφάλαιο: ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο : Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΓΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν στoν πλανήτη γη. Σήμερα υπολογίζεται στα 6,92  δισεκατομμύρια από το Γραφείο Απογραφών των ΗΠΑ. Ο παγκόσμιος πληθυσμός σημειώνει συνεχή αύξηση από τον 14ο αιώνα, μετά το τέλος της μεγάλης επιδημίας  πανούκλας και του μεγάλου λιμού των ετών 1315–1317. Οι υψηλότεροι ρυθμοί στην αύξηση του πληθυσμού, πάνω από 1,8% ανά έτος, καταγράφηκαν για λίγα χρόνια τη δεκαετία του 1950 και επί λίγο μεγαλύτερο διάστημα την εικοσαετία (με μέγιστο ετήσιο ρυθμό 2,2% το 1963). Στη συνέχεια μειώθηκαν ως το 1,1% μέχρι το Ο ετήσιος αριθμός των γεννήσεων έχει μειωθεί.

4 σε 140 εκατομμύρια από ένα μέγιστο 173 εκατομμυρίων στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και προβλέπεται να παραμείνει σταθερός, ενώ οι θάνατοι αριθμούν 57 εκατομμύρια κάθε χρόνο και προβλέπεται να αυξηθούν σε 80 εκατομμύρια το χρόνο ως το έτος Οι τρέχουσες προβολές δείχνουν συνεχιζόμενη αύξηση πληθυσμού (αλλά με σταθερή πτώση του ποσοστού στην ετήσια αύξηση) με τον πληθυσμό να φθάνει μεταξύ 7,5 και 10,5 δισεκατομμυρίων το έτος 2050

5 Στην Ασία κατοικεί πάνω από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, πάνω από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Η Κίνα και η Ινδία μαζί έχουν περίπου το 37% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η Αφρική ακολουθεί με 1 δισεκατομμύριο, το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα 733 εκατομμύρια άνθρωποι της Ευρώπης αντιπροσωπεύουν μόλις το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η Κεντρική και Νότια Αμερική με την Καραϊβική φιλοξενούν 589 εκατομμύρια (9%), ηΒόρεια Αμερική 352 εκατομμύρια (5%) και η Ωκεανία 35 εκατομμύρια (0,5%).

6 ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
Η μελλοντική αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού σε βάθος χρόνου είναι δύσκολο να προβλεφθεί και οι διάφορες πηγές δίνουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφών των ΗΠΑ, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φθάσει τα 7 δισεκατομμύρια τον Ιούλιο του 2012, ενώ κατά τον ΟΗΕ στα τέλη του 2011. Οι ρυθμοί γεννήσεων μειώνονται ελαφρώς κατά μέσο όρο, αλλά ποικίλλουν πολύ ανάμεσα στις αναπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και ανάμεσα σε διαφορετικές εθνότητες. Η θνησιμότητα μπορεί να μεταβληθεί απότομα και απροσδόκητα εξαιτίας επιδημιών, πολέμων και φυσικών καταστροφών, ή εξαιτίας νέων προόδων στην ιατρική.

7 ΔΗΜΟΦΡΑΦΙΚΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ
Εθνικότητες: Η ανθρωπότητα περιλαμβάνει χιλιάδες εθνότητες. Οι Κινέζοι Χαν αντιπροσωπεύουν περίπου το 19% του παγκόσμιου πληθυσμού.

8 ΓΕΝΙΚΑ: Ανεξάρτητα από τη θνησιμότητα, η δεκαετία του 1990 γνώρισε τον μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό γεννήσεων παγκοσμίως, ιδιαίτερα τα έτη μετά το 1995, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός γεννήσεων ήταν χαμηλότερος από αυτόν της δεκαετίας του Στην πραγματικότητα, εξαιτίας των 163 εκατομμυρίων γεννήσεων τον χρόνο μετά το 1995, ο χρόνος που χρειάσθηκε για να προστεθεί ένα ακόμα δισεκατομμύριο στον παγκόσμιο πληθυσμό έφθασε στο ελάχιστο (μόλις 12 έτη), καθώς ο πληθυσμός της Γης έφθασε τα 6 δισεκατομμύρια το Στην αρχή της δεκαετίας αυτός ο αριθμός αναμενόταν να σημειωθεί το 2000 το νωρίτερο από τους περισσότερους δημογράφους.

9 Αν συμπεριληφθεί και η θνησιμότητα, τα έτη 1985 ως 1990 οριοθετούν την περίοδο με την ταχύτερη ετήσια αύξηση πληθυσμού στην παγκόσμια ιστορία. Παρά το ότι η αρχή της δεκαετίας του 1960 γνώρισε μεγαλύτερο ρυθμόαυξήσεως, η μεταβολή σε απόλυτους αριθμούς κυμαινόταν περί τα 83 εκατομμύρια το , με μια μεταβολή ρεκόρ σχεδόν 88 εκατομμυρίων το Η αιτία είναι ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν περίπου 5 δισεκατομμύρια τότε αντί περίπου 3 δισεκατομμύρια στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Ο: ΠΟΣΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΧΩΡΑΕΙ Η ΓΗ
Το ζήτημα του υπερπληθυσμού του πλανήτη είναι ένα σοβαρό και αμφιλεγόμενο θέμα, το οποίο κατά καιρούς προκαλεί έντονο δημόσιο διάλογο. Το 2011 ο πληθυσμός του πλανήτη ξεπέρασε τα 7 δισεκατομμύρια κατοίκους, όταν το 1960 ο πληθυσμός ήταν περίπου 3 δισεκατομμύρια! Το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: Πόσους ανθρώπους «χωράει» ο πλανήτης, ώστε να είναι δυνατή η διασφάλιση ενός ορισμένου επιπέδου διαβίωσης, καθώς και μίας ορισμένης ποιότητας ζωής; Ειδικώς σε περιόδους οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας, όπως αυτή που διανύουμε, η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού εντείνει το σχετικό προβληματισμό.

11 Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνει ομοιόμορφα ή υπάρχουν ορισμένες φυλές ή περιοχές που γνωρίζουν «πληθυσμιακή έκρηξη»; Μήπως αλλάζει η σύνθεση του παγκόσμιου πληθυσμού; Η απάντηση είναι θετική. Ο λεγόμενος «Τρίτος Κόσμος» και ειδικώς η υποσαχάρια Αφρική γνωρίζουν μία άνευ προηγουμένου πληθυσμιακή έκρηξη, ενώ οι πληθυσμοί των ανεπτυγμένων χωρών γηράσκουν και μειώνονται.

12 Μεγάλο πρόβλημα επικρατεί στις μεγαλουπόλεις της Κίνας, στις οποίες η ποιότητα της ατμόσφαιρας είναι πολύ κακή. Αλλά ακόμη και στην ιδιαίτερα ανεπτυγμένη Ιαπωνία, όπου πολλοί άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να κινηθούν σε περιορισμένο χώρο, προκαλούν έκπληξη οι φωτογραφίες που έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί, με τους υπαλλήλους του μετρό που έχουν ως καθήκον να σπρώχνουν τους επιβάτες μέσα στους συρμούς ώστε να μπορούν να κλείσουν οι πόρτες.

13

14 Όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και στις γεννήσεις πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία . Η γέννηση των παιδιών πρέπει να είναι αποτέλεσμα οικογενειακής ευτυχίας και όχι αποτέλεσμα εκμετάλλευσης των γυναικών και των παιδιών. Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση των γυναικών και τα παιδιά να μην γεννιούνται για να καλύπτουν κάποιες ανάγκες.

15 Κεφαλαιο 3ο : eπιπτωσεισ του υπερπληθυσμου στην γη
Διάφοροι εθνικοί, αλλά και υπερεθνικοί οργανισμοί μελετούν την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και προσπαθούν να προβλέψουν τις επιπτώσεις της. Πάρα ταύτα οι σχετικές μελέτες είναι αμφιλεγόμενες. Τις περισσότερες φορές οι πολιτικές, φιλοσοφικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις των μελετητών επηρεάζουν την κρίση τους και τα συμπεράσματά τους

16 Η αύξηση του πληθυσμού είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τις ανάγκες σε τρόφιμα και ενέργεια. Έως τώρα δεδομένου ότι οι πληθυσμοί της Ινδίας και της Κίνας, οι οποίοι αγγίζουν τα , δεν είχαν πρόσβαση στα καταναλωτικά αγαθά της Δύσης το πρόβλημα δεν έχει αποκτήσει δραματικό χαρακτήρα. Τα επόμενα χρόνια όμως η αλλαγή των καταναλωτικών τους συνηθειών και ειδικώς η απόκτηση αυτοκινήτων και οικιακών ηλεκτρικών συσκευών και η αλλαγή των διατροφικών τους συνηθειών είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αυξημένες πιέσεις στην ζήτηση ενέργειας, πετρελαίου και τροφίμων.

17 Η Κίνα έχει ήδη προνοήσει και επενδύει σε αγροτικές εκτάσεις στην Αφρική, αλλά πόσο εύκολο θα είναι για τους αυξανόμενους πληθυσμούς της Αφρικής να δεχθούν την «εξαγωγή» τροφίμων, όταν οι ίδιοι γενικώς υποσιτίζονται; Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι αύξηση της παραγωγής τροφίμων δεν είναι δυνατή χωρίς επιπτώσεις. Για να αυξηθεί η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, το οποίο είτε γίνεται εις βάρος δασικών εκτάσεων είτε γίνεται με την μεταφορά νερού ή την διενέργεια γεωτρήσεων. Όλα αυτά όμως έχουν προφανείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

18 Ένας δεύτερος τρόπος είναι η αύξηση της παραγωγικότητας των υφιστάμενων εκτάσεων, αλλά αυτό απαιτεί την χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων ή την χρήση γενετικώς τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) φυτών. Ειδικώς η χρήση μεταλλαγμένων τροφίμων προτείνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια ως η βασική μέθοδος για την αντιμετώπιση των επισιτιστικών αναγκών του πλανήτη.

19 Τέλος δεν θα πρέπει να παραληφθεί μία ακόμη συνέπεια που προκαλεί η αύξηση των πληθυσμών του Τρίτου Κόσμου, αυτή της λαθρομετανάστευσης. Είναι προφανές ότι οι αύξηση των πληθυσμών θα εκτοξεύσει τους αριθμούς των ανθρώπων που θα αποφασίσουν να μετακινηθούν προς τις ανεπτυγμένες χώρες. Τις συνέπειες της λαθρομετανάστευσης μπορεί κανείς να τις διαπιστώσει στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και των άλλων ελληνικών πόλεων. Ο Δυτικός κόσμος, εάν δεν αποφασίσει σύντομα πως θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το ζήτημα, θα βρεθεί μπροστά σε εκρηκτικά προβλήματα.

20

21 Ανάλογα προβλήματα θα προκύψουν για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πληθυσμού. Είναι βέβαιο ότι τα κράτη θα χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμη πηγή ενέργειας. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη απόφαση του Καναδά να «αποχωρήσει» από την συνθήκη του Κιότο. Είναι επίσης βέβαιο ότι οι διαμάχες για τις ενεργειακές πηγές θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια. Τα ισχυρά κράτη του πλανήτη θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίσουν την ενεργειακή τους επάρκεια. Ελπίζουμε ότι οι επόμενες ελληνικές κυβερνήσεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπισθούν σθεναρά τις διαφαινόμενες ενεργειακές πηγές της χώρας μας.

22 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο :ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
Σε διάφορες χώρες παγκοσμίως παρατηρούνται προβλήματα λόγω του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού. Έτσι η κάθε χώρα ξεχωριστά αντιμετωπίζει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού με τον δικό της τρόπο. Στην συνέχεια παρουσιάζονται μερικοί από αυτούς τους τρόπους.

23 ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες αποδείχτηκε πως δεκάδες μωρά, ως επί το πλείστον κορίτσια, δίδονται για υιοθεσία έναντι αδράς αμοιβής από τη νότια Κίνα. Έρευνα της  εφημερίδας «Southern Metropolis News» αποκάλυψε ότι 80 βρέφη πωλήθηκαν τον τελευταίο καιρό έναντι δολαρίων, σε υποψήφιους αγοραστές προερχόμενοι κυρίως από χώρες του εξωτερικού. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι συγκεκριμένη αγοροπωλησία εντάσσεται στο πλαίσιο της κινεζικής πολιτικής προκειμένου να καταπολεμήσει τον υπερπληθυσμό της χώρας. Συνήθως οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μέχρι δυο παιδιά έναντι αυτών, των πόλεων, οι οποίοι υποχρεούνται να έχουν μόνο ένα.

24 Επίσης πάνω από 330 εκατομμύρια αμβλώσεις και 200 εκατομμύρια στειρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Κίνα από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το λεγόμενο μέτρο του «οικογενειακού σχεδιασμού» για το περιορισμό του πληθυσμού πριν από 40 χρόνια.

25 Σήμερα η Κίνα έχει πληθυσμό 1,3 δις
Σήμερα η Κίνα έχει πληθυσμό 1,3 δις. Σύμφωνα με τα στοιχεία κάθε χρόνο, τα τελευταία 40 χρόνια, πραγματοποιούνται πάνω από 8 εκατομμύρια αμβλώσεις και για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες το 2012 σημειώθηκε μείωση του εργατικού δυναμικού της χώρας.   Οι αναλυτές σημειώνουν πως με αυτή τη μέθοδο επιτεύχθηκε ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού της Κίνας «να μοιάζει περισσότερο με πληθυσμό ανεπτυγμένης χώρας και όχι αναπτυσσόμενης».

26 Ωστόσο καταγράφεται και ένα δημογραφικό πρόβλημα. Οι αμβλώσεις έχουν επηρεάσει την αναλογία των δύο φύλων στην κινεζική κοινωνία, καθώς λόγω κουλτούρας οι γονείς προτιμούσαν να κρατάνε κυρίως τα αγόρια και όχι τα κορίτσια. Πλέον οι άνδρες είναι 34 εκατομμύρια περισσότεροι από τις γυναίκες.   Αναλυτές, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα, εκτιμούν πως σε περίπτωση που η Κίνα δεν είχε εφαρμόσει τα μέτρα για τον περιορισμό του πληθυσμού τότε θα καταγραφόταν αύξηση 30%. Ειδικότερα σε έρευνα του «Pew Research Center» εκτιμάται πως ο πληθυσμός σήμερα θα ανερχόταν σε 1,7 δις, προκαλώντας μεγάλες ελλείψεις σε πόρους. 

27 Κατά την γνώμη μας οι τρόποι αντιμετώπισης του αυξημένου πληθυσμού θα έπρεπε να είναι πιο ήπιοι από πλευράς πολιτισμικής. Με αυτή την λέξη θέλουμε να τονίσουμε το γεγονός πως υπάρχουν πλέον πολλές εύκολες λύσεις αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Για παράδειγμα θα οφελούσαι μια τέτοια χώρα η ενημέρωση των πολιτών της σε θέματα πρόληψης μιας εγκυμοσύνης. Τέλος έχουμε να προτείνουμε ότι καλό θα ήταν οι χώρες με πολύ λιγότερο πληθυσμό να ενθαρρύνουν τους πολίτες για την γέννηση παιδιών έτσι ώστε να υπάρχει μια ισορροπία στην γη μας.

28 Βιβλιογραφια : Google (internet) Google images


Κατέβασμα ppt "ΦΕΡΟΥΣΑ ΧΩΡHΤIΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google