Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μαρία Αμπατζή, 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, Δ2,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μαρία Αμπατζή, 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, Δ2,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μαρία Αμπατζή, 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, Δ2, 2013-2014
ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ Μαρία Αμπατζή, 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, Δ2,

2 Ο Αυτοκράτορας – σύμβολο του κράτους
Ο Αυτοκράτορας – σύμβολο του κράτους. Ακιχίτο ο 125ος Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας μεριμνά για τις διεθνείς σχέσεις και την πολιτιστική παράδοση. Η Ιαπωνική εθνική σημαία ονομάζεται Χινομαρού [ κύκλος του ήλιου ] Ο Ιαπωνικός εθνικός ύμνος ονομάζεται Κιμιγκαγιό [ ευχή για ευημερία ]

3

4 Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Οι 12 μεγαλύτερες πόλεις έχουν πληθυσμό πάνω από Μεγάλες μετακινήσεις στην πόλη για εργασία και στα προάστια μετά τη συνταξιοδότηση. Τακουχαϊμπίν – το μοναδικό σύστημα διανομής από πόρτα σε πόρτα. Στις πόλεις υπάρχουν πολλά τρένα, μετρό, λεωφορεία, μεγάλη αγορά και παντοπωλεία ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο. Τις πρωινές ώρες αιχμής υπάρχει συνωστισμός όταν όλοι πηγαίνουν στα γραφεία και στα κοντινά σχολεία.

5

6 ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Η Ημέρα των Παιδιών – 5 Μαΐου
Χίνα Μάτσουρι/Φεστιβάλ κούκλας – 3 Μαρτίου Σετσουμπούν – Τελετή Ρίψης Φασολιών – 3 Φεβρουαρίου Σόγκατσου – Πρωτοχρονιά Ταναμπατά (Γιορτή των Αστεριών) – 7 Ιουλίου Επιδείξεις Πυροτεχνημάτων στα μέσα του καλοκαιριού Τσουκιμί – Απολαμβάνοντας την πανσέληνο το Φθινόπωρο. Γιορτές ευχαριστιών για τη σοδειά το φθινόπωρο.

7 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σύμπλεγμα νησιών με πολλές κλιματικές διαφορές. Σινάνο, ο μεγαλύτερος ποταμός / Μπίουα, η μεγαλύτερη λίμνη σε πανέμορφα και γεμάτα δραστηριότητες τοπία. Τα ¾ της Ιαπωνίας είναι ορεινά, ο πληθυσμός κατοικεί σε οροπέδια και εκβολές ποταμών και η περίοδος βροχών διαρκεί 6 εβδομάδες. Κούσιρο, ο μεγαλύτερος υδροβιότοπος με σπάνια ζώα και φυτά. Φούτζι, το ψηλότερο βουνό που είναι και ενεργό ηφαίστειο.

8

9 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ Ο σημερινός τρόπος ζωής είναι μίξη του παραδοσιακού και του σύγχρονου δυτικού τρόπου ζωής. Στο Ιαπωνικό σπίτι κάθονται σε στρώματα τατάμι στο πάτωμα, κοιμούνται σε στρώματα φουτόν και αφήνουν τα παπούτσια τους στην πόρτα. Το κιμονό είναι παραδοσιακή ιαπωνική ενδυμασία, σήμερα όμως φοριέται σε παραδοσιακές γιορτές και τελετές. Τυπικά ιαπωνικά φαγητά είναι το ρύζι, η σούπα μίσο, το σούσι, η τεμπούρα και τα ονιγκίρι.

10

11 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Υποχρεωτική εκπαίδευση αποτελεί το Δημοτικό που αρχίζει σε ηλικία 6 ετών και διαρκεί 6 χρόνια και το Γυμνάσιο που ακολουθεί για 3 χρόνια. Μετά υπάρχει το Λύκειο και το Πανεπιστήμιο ή το Κολλέγιο. Η σχολική χρονιά διαρκεί από Απρίλιο ως Μάρτιο με 3 περιόδους διακοπών. Κάθε τάξη έχει μαθητές και τα μαθήματα είναι: Ιαπωνικά, Μαθηματικά, Αγωγή του Πολίτη, Θετικές Επιστήμες, Μουσική, Τέχνες, Γυμναστική, Αγγλικά και Οικιακή Οικονομία. Στο σχολείο τρώνε όλοι μαζί καθημερινά διαφορετικά υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα. Κατά την ετήσια μέρα Αθλητισμού οι γονείς παρακολουθούν τα παιδιά τους σε αθλήματα, θεατρικά έργα και χορούς. Τα σχολεία επισκέπτονται εργοστάσια και πηγαίνουν και εκδρομές εκπαιδευτικές και αναψυχής.

12 ΓΛΩΣΣΑ Στην Ιαπωνική γλώσσα υπάρχουν τα Κάντζι (ιδεογράμματα), τα Χιραγκάνα και τα Κατακάνα. Υπάρχουν 46 χαρακτήρες και κάθε ένας αντιστοιχεί σε έναν ήχο. Τα Ιαπωνικά μπορούν να γραφούν από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω.

13 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Καουαϊι – Ιαπωνική ποπ κουλτούρα Άνιμε – κινούμενα σχέδια
Video games Χαρακτήρες Άνιμε – Μάνγκα Καραόκε Co-splay – στολές ηρώων σε εκδηλώσεις Νο – αρχαίο ιαπωνικό θέατρο Αντικείμενα διακοσμημένα με λάκα Αρχιτεκτονική με ξύλο Ικεμπάνα – ανθοδετική Καμπούκι – ιαπωνικό θέατρο Ουκιγιοέ – ξυλογραφία

14

15 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Όλα τα δυτικού τύπου αθλήματα (ποδόσφαιρο, πατινάζ κ.λ.π.) είναι διαδεδομένα στην Ιαπωνία Σούμο Τζούντο – Μπούντο Κέντο – ξιφασκία / Σαμουράι Κυούντο – τοξοβολία Καράτε – γροθιές / λακτίσματα

16

17 ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Από το κυνήγι στην καλλιέργεια ρυζιού – μέχρι τον 6ο αιώνα Συγκεντρωτικό κράτος / Αριστοκρατία – μέχρι το 12ο αιώνα ( Σογκούν ). Η άνοδος των Σαμουράϊ / Περίοδος πολέμων μεταξύ πόλεων – 13ος-16ος αιώνας. Αποκατάσταση ειρήνης 17ος-19ος αιώνας / Ευημερία για την τάξη των εμπόρων. Τέλος απομόνωσης / Εκσυγχρονισμός της Ιαπωνίας – 19ος-20ος αιώνας. Μεταπολεμικά – μέχρι σήμερα: Βιομηχανία και Οικονομική ανάπτυξη.

18

19 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ιαπωνικό Σύνταγμα: Διαχωρισμός νομοθετικής, δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας. Νομοθετικό σώμα – Εθνικό Κοινοβούλιο (Βουλή Αντιπροσώπων – Βουλή Συμβούλων). Δικαστικό σώμα (Δικαστήρια). Εκτελεστικό σώμα – Πρωθυπουργός και Υπουργικό Συμβούλιο. Διεθνείς σχέσεις – Ηνωμένα Έθνη Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή Διεθνής Ειρηνευτική Συνεργασία Επίσημη Αναπτυξιακή και Ανθρωπιστική Βοήθεια Πολιτιστικές Ανταλλαγές

20 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η οικονομία βασίζεται στη βιομηχανία, την καινοτομία και την τεχνική ικανότητα. Η βιομηχανία βρίσκεται στην κορυφή με το Υπερ-Κομπιούτερ, τα Σιγκάνσεν (τρένα-βολίδα), τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα, τα Ρομπότ-Νοσοκόμους, τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές Compact. Η γεωργία βασίζεται στην καλλιέργεια ρυζιού, φρούτων, λαχανικών, βοοειδών και γαλακτοκομικών. Η αλιεία περιλαμβάνει όλα τα είδη ψαριών. Ο υπερβολικά μεγάλος πληθυσμός επιβάλλει εισαγωγές τροφίμων. Ισχυρό νόμισμα το Γιεν.

21

22 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Μοταϊνάι»: Να φροντίζεις τα πράγματά σου και να μην κάνεις σπατάλες (παλιά ιαπωνική έκφραση). Ανακύκλωση. Μείωση των απορριμμάτων. Επαναχρησιμοποίηση με ανταλλακτικό και επιδιόρθωση. Οικολογικός προσανατολισμός. Τα οικολογικά έξυπνα σπίτια του μέλλοντος. Η ηλιακή ενέργεια και τα ηλιακά αυτοκίνητα. ‘Cool biz’- να φοράμε κοντομάνικα στη δουλειά το καλοκαίρι. Αξιοποίηση θερμικών αποβλήτων.

23 Μαρία Αμπατζή, 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, Δ2, 2013-2014
ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ Μαρία Αμπατζή, 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, Δ2,


Κατέβασμα ppt "Μαρία Αμπατζή, 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, Δ2,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google