Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πώς συμβάλλει η πληροφορική, μέσω της προτροπής διακοπής του καπνίσματος, στην προαγωγή και αγωγή της οδοντικής υγείας Τελική εργασία στο μάθημα ‘‘Εφαρμογές.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πώς συμβάλλει η πληροφορική, μέσω της προτροπής διακοπής του καπνίσματος, στην προαγωγή και αγωγή της οδοντικής υγείας Τελική εργασία στο μάθημα ‘‘Εφαρμογές."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πώς συμβάλλει η πληροφορική, μέσω της προτροπής διακοπής του καπνίσματος, στην προαγωγή και αγωγή της οδοντικής υγείας Τελική εργασία στο μάθημα ‘‘Εφαρμογές Οδοντιατρικής Πληροφορικής’’ Μαθητές: Κωφός Γεώργιος Κωνσταντινίδου Χριστίνα Λώλη Χριστίνα Εξάμηνο: Β Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα Αθανασοπούλου Χριστίνα

2 Κάπνισμα και οδοντική υγεία (1/2)
Tο κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την υγεία του στόματος και του λαιμού. Επιπρόσθετα προς τις φανερές επιδράσεις όπως άσχημους λεκέδες στα δόντια και δυσάρεστη αναπνοή, το κάπνισμα είναι το κύριο αίτιο καρκίνων του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου, του φάρυγγα, του λάρυγγα, της γλώσσας, των χειλιών και των σιελογόνων αδένων. Ένα σύνολο Aυστραλών πέθανε από καρκίνο του στόματος και του λαιμού το 2003 και υπάρχουν πάνω από νέες περιπτώσεις αυτών των καρκίνων κάθε χρόνο.

3 Κάπνισμα και οδοντική υγεία (2/2)
Κάποιος που έχει καπνίσει κάποτε έχει μέχρι και εννέα φορές πιθανότητες παρά ένας μη καπνιστής να εμφανίσει έναν από αυτούς τους καρκίνους. Οι καπνιστές ενός πακέτου την ημέρα έχουν 16 φορές περισσότερες πιθανότητες παρά οι μη καπνιστές να εμφανίσουν καρκίνο του λάρυγγα. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ασθένεια των ούλων (περιοδοντική νόσο) και αυξημένη τρυγία (πουρί) στα δόντια, που συμβάλλει στην οδοντική πλάκα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καταστροφή των ιστών γύρω από τα δόντια, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών καθώς και πόνο. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να καθυστερεί την επούλωση οποιωνδήποτε τραυματισμένων ιστών μέσα στο στόμα, όπως ελκών, ή μετά από στοματική χειρουργική επέμβαση.

4 Πληροφορική και διακοπή του καπνίσματος (1/2)
Το σταμάτημα του καπνίσματος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνό για στοματικό καρκίνο και να βελτιώσει την οδοντική υγεία. Στο διαδίκτυο έχουν αναπτυχθεί αρκετές εφαρμογές, για τη διακοπή του καπνίσματος. Oι εφαρμογές μέσω των υπολογιστών μπορούν να εξασφαλίσουν το συνδυασμό των πλεονεκτημάτων των μέσων μαζικής επικοινωνίας, των εξατομικευμένων κλινικών προγραμμάτων και του ευρύτερα διαδεδομένου υλικού αυτοβοήθειας.

5 Πληροφορική και διακοπή του καπνίσματος (2/2)
Η βελτίωση της ταχύτητας και της ποιότητας μετάδοσης δεδομένων μέσω τεχνολογιών του διαδικτύου και η ευρεία διάδοσή τους, σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση του κόστους σύνδεσης, έχουν δημιουργήσει το απαραίτητο υπόβαθρο για την παροχή 24ωρης υποστήριξης για διακοπή του καπνίσματος σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια νοικοκυριά με υπολογιστές και τηλέφωνα.

6 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ (1/5)
Ανάμεσα στις καλύτερες εφαρμογές για τη διακοπή του καπνίσματος θεωρείται το Quitnet, στη διεύθυνση H εφαρμογή του άρχισε το 1995 και φαίνεται να προσελκύει πάνω από 3000 επισκέπτες ημερησίως, ενώ έχουν εγγραφεί σε αυτό πάνω από μέλη από 160 χώρες. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα παροχής συμβουλών για τη διακοπή του καπνίσματος, για την ετήσια δαπάνη για το κάπνισμα και το σχετιζόμενο κόστος σε όρους χρημάτων και την επίδραση στη διάρκεια ζωής (βασισμένο σε επιδημιολογικές εκτιμήσεις). Ακόμα, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής των χρηστών σε ομάδες συζήτησης με σκοπό την αλληλοϋποστήριξη και την πρόληψη των υποτροπών. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής, που παρέχει στο χρήστη πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες.

7 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ (2/5)
Μια άλλη εφαρμογή είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση Ξεκίνησε το 1996 και παρέχει πληροφορίες σε 5 γλώσσες. Εκτός από εκπαιδευτικό υλικό περιέχει διαδραστικές δοκιμασίες (tests), ομάδες συζήτησης, γνωσιακές συμπεριφορικές μεθόδους προσαρμοσμένες στο κάθε άτομο και στατιστικές για το κάπνισμα. Οι χρήστες μπορούν να δέχονται ανατροφοδότηση για την πρόοδό τους.

8 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ (3/5)
Ένα άλλο πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα αναπτύχθηκε από τους Schneider, Walter και Ο’Donnel και είναι διαθέσιμο στο δίκτυο της Compuserve. Παρέχει δυνατότητα αξιολόγησης των χρηστών και συμπεριφορικές τεχνικές, όπως η αναγνώριση των προσωπικών λόγων για κάπνισμα, η αλλαγή καπνισματικών συνηθειών, η διαμόρφωση αντικαπνισματικών ζωνών, η στοχοθέτηση και η αυτοαξιολόγηση. Οι παρεμβάσεις εξατομικεύονται ανάλογα με το χρήστη, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω ομάδων συζήτησης. Υπολογίστηκε μια αποχή από το κάπνισμα της τάξης του 9,4% για ένα εξάμηνο για όσους συμμετείχαν σε εξάμηνη μελέτη παρακολούθησης. Αν υπολογιστεί ότι η Compuserve είχε περίπου χρήστες τη στιγμή της μελέτης, οι συγγραφείς εκτίμησαν ότι προσέλκυσαν το 1,1% των πρόσφατων καπνιστών μέσα σε ένα διάστημα 3 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος τύπος παρέμβασης είναι ελκυστικός και υπάρχει ζήτηση γι’ αυτόν.

9 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ (4/5)
Ένα άλλο πολύ δημοφιλές site είναι το QuitSmoking.com. Παρέχονται προτάσεις για διακοπή του καπνίσματος με υποκατάστατα, φαρμακευτικά σκευάσματα, ηλεκτρονικά τσιγάρα κ.α. Επίσης, έχει δημιουργηθεί μια κοινότητα όπου τα μέλη επικοινωνούν και ανταλλάσουν απόψεις, προβληματισμούς και μικρά μυστικά για τη διακοπή του καπνίσματος. Τέλος, παρέχει συμβουλές και πληροφορίες για τις επιδράσεις του καπνίσματος σε κάθε φύλλο ξεχωριστά.

10 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ (5/5)
Ένα άλλο site είναι το Παρέχει τη δυνατότητα συναντήσεων (meetings). Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν κάνοντας ένα κλικ μπορούν να βρουν που λαμβάνει μέρος το meeting που βρίσκεται πιο κοντά στην πόλη τους. Εκεί μοιράζονται τις εμπειρίες τους, τη δύναμη και την ελπίδα ώστε να απεξαρτηθούν από αυτόν τον ισχυρό εθισμό. Τέλος, επισημαίνεται ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν.

11 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
Από τον Ιούνιο του 1995, στο Teenet Project έχουν εργαστεί νέοι και 12 ακόμα οργανισμοί για την ανάπτυξη μιας διαδραστικής ιστοσελίδας, που ονομάζεται cyberisle ( Teenet είναι το όνομα ενός προγράμματος που συντονίζει την κινητοποίηση της κοινότητας, την έρευνα και αξιολόγηση, καθώς και το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της ιστοσελίδας. Το cyberisle περιλαμβάνει στοιχεία που σχετίζονται με μια ποικιλία κοινωνικών και θεμάτων υγείας και εστιάζει στην πρόληψη και στη διακοπή του καπνίσματος. Τα αποτελέσματα στους τέσσερις πρώτους μήνες μετά την επίσημη είσοδο του Cyberisle στο διαδίκτυο, στα τέλη Φεβρουαρίου του 1997, ήταν πάνω από επισκέψεις. Η μέση ηλικία χρηστών ήταν 15,5 ετών και το 53% αυτών ήταν γυναίκες. Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μέρος της ιστοσελίδας ήταν το forum για συζήτηση των εφήβων “HotTalk”.

12 EΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ (1/3)
Οι φοιτητές συνήθως δεν χρησιμοποιούν τις παραδοσιακές μεθόδους διακοπής καπνίσματος, όπως ομάδες υποστήριξης και ατομική συμβουλευτική με το ιατρικό προσωπικό των πανεπιστημίων. Φαίνεται λοιπόν ότι εφαρμογές στο διαδίκτυο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ένα καινοτόμο εργαλείο αφενός για την παροχή πληροφοριών και αφετέρου για τη δυνατότητα παρέμβασης σε φοιτητές. Σε δύο πανεπιστήμια της Αμερικής επιχειρήθηκε η ανάπτυξη μιας τέτοιας εφαρμογής.

13 EΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ (2/3)
H ανάπτυξη της ιστοσελίδας “Kick it!” ενσωμάτωσε συμπεριφορικές εκπαιδευτικές θεωρίες και αρχές δυνατότητας χρησιμοποίησης του διαδικτύου. To “Kick it!” αποτελείται από 4 τμήματα, στα οποία εφαρμόστηκε το διαθεωρητικό μοντέλο και η θεωρία της κοινωνικής υποστήριξης. Κάθε τμήμα αποτελείται από 2–7 οθόνες, οι οποίες παρέχουν πληροφορίες για τη διακοπή του καπνίσματος. Στη μελέτη αξιολόγησης συμμετείχαν 70 φοιτητές. Η μέση ηλικία των φοιτητών ήταν 21 ετών και κάπνιζαν κατά μέσο όρο 9 τσιγάρα την ημέρα. Περίπου 83% αυτών είχαν καπνίσει το πρώτο τους τσιγάρο πριν εγγραφούν στο πανεπιστήμιο. Οι συμμετέχοντες είχαν ένα μέσο όρο 6,8 προσπαθειών διακοπής καπνίσματος τον προηγούμενο χρόνο. Από αυτούς, το 65,7% χρησιμοποιούσε το διαδίκτυο καθημερινά και το 30% σχεδόν κάθε μέρα. Στο τέλος της παρέμβασης, 5 συμμετέχοντες ανέφεραν διακοπή (14,3%). Μετά από 6 μήνες, 9 συμμετέχοντες (25,7%) ανέφεραν διακοπή.

14 EΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ (3/3)

15 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!


Κατέβασμα ppt "Πώς συμβάλλει η πληροφορική, μέσω της προτροπής διακοπής του καπνίσματος, στην προαγωγή και αγωγή της οδοντικής υγείας Τελική εργασία στο μάθημα ‘‘Εφαρμογές."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google