Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ SAP.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ SAP."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ SAP

2 Tο SAP μια επιτυχημένη ιστορία
Συγκρίνεται με αυτή του Office και της GW-Basic 2ψήφια και 3ψήφια ποσοστά αύξησης σε πωλήσεις, κέρδη και τζίρο δείχνουν την ελκυστικότητα του SAP Στην αγορά λογισμικού Στο σχεδιασμό επιχειρηματικών πόρων (ERP)

3 Όμως… ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ SAP; Γιατί αντιμετώπισε σωστά 3 είδη προκλήσεων
Δυσκολίες προσαρμογής στους χρήστες Δυσκολίες αποδοχής από Λήπτες Αποφάσεων ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ SAP; Γιατί αντιμετώπισε σωστά 3 είδη προκλήσεων ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ

4 1) ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν 2 καθοριστικά έργα: Το έργο Υ2Κ (ο ιός της χιλιετίας) Η εισαγωγή του ευρώ Υπήρχαν 2 τρόποι αντιμετώπισης και για τα 2. Μετατροπή παλαιών προγραμμάτων (με χρήση ενδιάμεσου συστήματος) Αντικατάσταση λογισμικού Προϋπολογισμός για το καθένα: 2εκ€ Προϋπολογισμός για το καθένα: 2εκ€ ανά επιχείρηση !

5 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ (συνέχεια)
Ειδικά για το ευρώ, υπήρχε και η μεταβατική περίοδος, όπου μπορούσαν να κυκλοφορούν 2 κύρια νομίσματα. Οι απαιτήσεις –και οι προκλήσεις- αυτές οδήγησαν πολλούς οργανισμούς να αμφισβητήσουν τις Legacy εφαρμογές τους ΤΟ SAP ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΕΚΕΙ, ΚΑΙ ΑΡΠΑΞΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ! (συνολικά για την Ευρώπη…. 300 δις €)

6 2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Λόγω πληθώρας data … καλύτερα ΕΜΦΑΝΙΣΗ και όχι ΕΚΤΥΠΩΣΗ Εμφάνιση αθροισμάτων και συγκεντρωτικών στοιχείων για καθημερινή χρήση Εμφάνιση λεπτομερών πληροφοριών για ελεγκτικούς λόγους (drill down technique) GUI με ποντίκι, όχι πληκτρολόγηση Εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιριών ανάγκη για ομοιόμορφες εφαρμογές (παραδείγματα: Bristol-Myers-Squib, ABN AMRO–ΝΝ–θυγατρικές ΕΘΝΙΚΗ-ALPHA–θυγατρικές)

7 3) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Ανάγκη επανασχεδιασμού διαδικασιών για βελτιστοποίηση αποτελεσμάτων και εξοικονόμησης ανθρώπινων πόρων (ανάγκη υποστήριξης από s/w) internet support sales Client server to web applications Ανάγκη ενσωμάτωσης πολλών επιμέρους εφαρμογών με open συστήματα Παράδειγμα: Μισθοδοσία-Επενδύσεις-Reuters Ενιαίος τρόπος ανάπτυξης & εμφάνισης εφαρμογών Μεθοδολογία: ASAP (Accelerated SAP)

8 Το SAP … Κάθε επιχείρηση μπορεί να προσαρμόζει το SAP στις δικές της ανάγκες (παραμετροποίηση) πχ στα λεκτικά του παραστατικού (τίτλοι) στο περιεχόμενο των εγγραφών Μπορεί να ενσωματώσει διαφορετικές φιλοσοφίες ανά χώρα, π.χ…. στην λογιστική απεικόνιση στην απόδοση του φόρου Χρησιμοποιεί οικείες οθόνες και τρόπους (από τις εφαρμογές των windows)

9 Σύγκριση Windows και SAP
Περιηγηθείτε στο SAP όπως ακριβώς στα windows με δενδροειδή menu και φακέλλους

10 Το SAP είναι… ένα ολοκληρωμένο σύστημα ERP
ERP σημαίνει Enterprise Resource Planning δηλαδή…Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρηματικών Πόρων Επιχειρηματικοί Πόροι είναι… Οι άνθρωποι (οι υπάλληλοι) Τα τμήματα και οι τομείς που εργάζονται Οι πρώτες ύλες (τα εισερχόμενα) Τα προϊόντα (τα εξερχόμενα) Οι πελάτες, οι προμηθευτές και οι συνεργάτες Πώς προέκυψε η ανάγκη για ERP; Όλα αυτά πρέπει να έχουν ομοιόμορφη και ταυτόχρονη αντιμετώπιση

11 Η αρχη του Frederick Winslow Taylor
ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΕΣ ΟΣΟ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ (business operations must be discrete and as simple as possible) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1 Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ΔΙΑΤΥΠΏΘΗΚΕ ΤΟ 1946, ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ GENERAL ELECTRIC KAI FORD (Σαρλώ, ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ)

12 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2 Πολυκατάστημα ανδρικής ένδυσης
Στον πρώτο όροφο αγοράζεις σακάκι (από έναν υπάλληλο) Στον δεύτερο όροφο πηγαίνεις για παντελόνι (άλλος υπάλληλος) και Στον τρίτο όροφο αγοράζεις πουκάμισο (3ος υπάλληλος) Στο ισόγειο πληρώνεις και παραλαμβάνεις Το ίδιο γίνεται και σε μια Δημ. Υπηρεσία (δημιουργία αίτησης, πρωτόκολλο, δικαιολογητικά, έγκριση)

13 ΌΜΩΣ… Υπάρχει δυσκολία επικοινωνίας μεταξύ των τμημάτων (πχ θέλεις πουκάμισο ασορτί με παντελόνι) Ο πελάτης μπορεί να αγανακτήσει από επί μέρους αναμονή και να φύγει είτε… Εάν η επιχείρηση έχει προβλήματα πρέπει να απολύσει έναν υπάλληλο από κάθε τμήμα ξεχωριστά ή να εξειδικευτεί σε μια μόνο γκάμα προϊόντων με κίνδυνο να αποτύχει !

14 ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ… Η ΑΡΧΗ ΑΥΤΉ ΟΔΗΓΗΣΕ …
σε μεγάλο καταμερισμό της εργασίας, και αυτός με τη σειρά του σε επιχειρηματική δυσκαμψία (δυσκολία γρήγορης προσαρμογής), σε αυξημένα λειτουργικά κόστη, και συνεπακόλουθα… σε οικονομικές ζημιές η αρχή που εφαρμόζεται στις περισσότερες επιχειρήσεις διεθνώς (και στις Ελληνικές), οδήγησε…

15 Η αρχη του Michael Porter
«competitive advantage», New York, 1985 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ (integrated business processes instead of isolated operations) η «επιχειρηματική διαδικασία» (business process), είναι μια μεμονωμένη δραστηριότητα, το άθροισμα των οποίων παράγει πολύτιμα αποτελέσματα για τον πελάτη.

16 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Τα καταστήματα των εταιριών κιν. τηλεφωνίας, όπου
Ο ίδιος υπάλληλος σε παραλαμβάνει από την αρχή ως το τέλος της διαδικασίας και σε εξυπηρετεί για όλες σου τις ανάγκες (τροποποιήσεις λογαριασμών, αγορές τηλεφώνων, αξεσουάρ κλπ), και ενδεχομένως να κάνει και τον ταμία

17 Χαρακτηριστικά (ιδιότητες)
Ο αριθμός των θέσεων που εμπλέκονται σε μια διεργασία μειώνεται, ενώ τα απαραίτητα προσόντα για τη θέση αυξάνονται. Ελαχιστοποιούνται οι διασυνδέσεις (μείωση χρόνου εξυπηρέτησης) οι υπάλληλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση (στις απαιτούμενες) πληροφορίες (data) από όλες τις θέσεις εργασίας

18 Integrated ERP systems
συμβάλλει στην αυτονομία των θέσεων διεκπεραίωσης εργασιών, αλλά παρέχει ευκολότερα και μηχανισμούς συντονισμού και ελέγχου. Η υλοποίηση όμως τέτοιων συστημάτων εγκυμονεί τον κίνδυνο αναπαραγωγής των υπαρχόντων δομών ενός οργανισμού, ιδιαίτερα αν αυτός είναι παλιός . Απαραίτητα λοιπόν η υλοποίηση πρέπει να συνοδεύεται και από την βελτιστοποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών. Μοιραία λοιπόν οι επιχειρήσεις οδηγήθηκαν στην αγορά νέου λογισμικού Αναπαραγωγή των στεγανών ανά θέση !

19

20 ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΑ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SAP R/3
FI Financials (Γενική Λογιστική) AM Asset Management (Πάγια) RE Real Estate (Ακίνητα) TR Treasury (Διαχείρηση κινητών αξιών) BW Business Warehouse (Πληροφοριακό Σύστημα) CO Cost accounting (Αναλυτική Λογιστική) MM Material Management (Αναλώσιμα) HR Human Resources (Ανθρώπινο Δυναμικό)

21 SAP Είναι αρχικά και (τώρα…) σημαίνουν SYSTEMS, APPLICATION & PRODUCTS
SAP DOS based architecture 1972 SAP R/2 windows based architecture 80s SAP R/3 client server architecture 90s mySAP.com internet based architecture 2001

22 OI ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ SAP διαθέσιμες μόνο στην πλατφόρμα mySAP.com
Customer Relationship Management (CRM) Product Lifecycle Management (PLM). Supply Chain Management (SCM) Supplier Relationship Management (SRM) Health and Safety Management (HSM) Human Capital Management (HCM) Strategic Enterprise Management (SEM)

23 οθόνη ΕΙΣΟΔΟΥ στο σύστημα

24 Ο client είναι μια ανεξάρτητη οντότητα μέσα στο SAP
Ο client είναι μια ανεξάρτητη οντότητα μέσα στο SAP . Εχει το δικό του data environment, (Master and transactional Data) και τη δική του παραμετροποίηση ! H γλώσσα (language) ορίζεται κάθε φορά κατά την είσοδο του χρήστη, και μπόρεί να είναι EL (ελληνικά), ΕΝ (αγγλικά) DE (γερμανικά) κλπ

25 Εδώ βλέπεις τo transaction id (status)
για εύκολη πρόσβαση (πχ fk01) Set start transaction, αλλάζεις την αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ «Εύκολη Πρόσβαση» ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΗ ! F1: Γενικό Help οθόνης (ελληνικοποιημένο) F4: Πιθανές τιμές πεδίου

26 IMG=implementation guide
/nspro IMG=implementation guide

27 Menu παραμετροποίησης

28

29

30 Μαθήματα SAP στο διαδίκτυο


Κατέβασμα ppt "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ SAP."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google