Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η μάστιγα των ναρκωτικών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η μάστιγα των ναρκωτικών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η μάστιγα των ναρκωτικών
Γυμνάσιο Φυλής Η μάστιγα των ναρκωτικών Εργασία των μαθητών της Γ’2 τάξης: Πολυξένης- Ελένης Κούτρα Παναγιώτη Κοκκίνη Υπεύθυνη καθηγήτρια:Βαρδαλάχου Ευαγγελία Απρίλιος 2012

2 Εισαγωγή Τα ναρκωτικά είναι μια μεγάλη μάστιγα της κοινωνίας μας. Τα θύματά της είναι κυρίως νέοι. Ασχοληθήκαμε με αυτό το θέμα γιατί θέλουμε να ενημερωθούμε για να μπορέσουμε να αντισταθούμε. Για την εργασία μας χρησιμοποιήσαμε ως κύρια πηγή πληροφόρησής μας το Διαδίκτυο και τον έντυπο τύπο. Βέβαια η παρατήρηση περιστατικών στον περίγυρο μας στάθηκε και αυτή αφορμή για σκέψεις, ερμηνείες και συμπεράσματα.

3 Τι είναι τα ναρκωτικά; Τα ναρκωτικά είναι ουσίες που επιδρούν στον εγκέφαλο και γι' αυτό προκαλούν εθισμό. Οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν θέλουν να βιώσουν τις συνέπειες των ναρκωτικών. Ορισμένα φάρμακα επίσης επιδρούν στον εγκέφαλο, όπως για παράδειγμα φάρμακα για την επιληψία, αλλά δεν λαμβάνονται από τους χρήστες γι' αυτό το λόγο, για την θεραπευτική τους δηλαδή λειτουργία.

4 Είδη ναρκωτικών ουσιών
Τα ναρκωτικά μπορούν να διακριθούν σε ομάδες με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα: νόμιμες (νομικά αποδεκτές) και παράνομες (απαγορευμένες) ουσίες. Το αλκοόλ και ο καπνός είναι νόμιμα. Το χασίς, η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες, το XTC και η ηρωίνη είναι παράνομα.

5 Είδη ναρκωτικών ουσιών
Η πιο συχνή κατηγοριοποίηση είναι αυτή που βασίζεται στις συνέπειες που έχει η κάθε ναρκωτική ουσία στην ανθρώπινη συνείδηση. Αυτό διακρίνει τα ναρκωτικά σε 3 κατηγορίες: ναρκωτικά που κατευνάζουν και ηρεμούν: το αλκοόλ, τα οπιούχα, τα ηρεμιστικά (βενζοδιαζεπίνες, χάπια για τον ύπνο) το όπιο, η μορφίνη, η ηρωίνη. Επίσης, το χασίς συνήθως λαμβάνεται για την ηρεμιστική επίδρασή του. ναρκωτικά που διεγείρουν ή δίνουν ενέργεια : καφεΐνη, νικοτίνη, XTC, κοκαΐνη, αμφεταμίνες. ναρκωτικά που τροποποιούν την αντίληψη: το LSD και σε ισχυρές και μεγάλες ποσότητες το χασίς και η φούντα (χόρτο). – Κάποια ναρκωτικά είναι κάπως δύσκολο να κατηγοριοποιηθούν. Το χασίς συνήθως χρησιμοποιείται εξαιτίας των καταπραϋντικών συνεπειών του αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές και στην αντίληψη. Το XTC επίσης έχει ποικίλες συνέπειες.

6 Φωτογραφίες ναρκωτικών
χασίς ηρωίνη έκσταση κοκαΐνη LSD

7 Τα ναρκωτικά από πότε είναι γνωστά;
Η χρήση παραισθησιογόνων βοτάνων είναι πανάρχαιη και γινόταν αρχικά για θεραπευτικούς σκοπούς. Αναφορές π.χ. για τη χρήση του οποίου υπάρχουν σε αιγυπτιακούς παπύρους και αργότερα στον Όμηρο (Οδύσσεια), τον Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο, τον Διαγόρα της Μήλου και τον Γαληνό. Η εξέλιξη της κοινωνίας και το πέρασμα σε πιο σύνθετες μορφές κοινωνικής διαβίωσης συνοδεύτηκε και από μεταβολές στον τρόπο χρήσης των βοτάνων που περιείχαν ψυχοτρόπες ουσίες. Ο διαχωρισμός της χρήσης τους για ιατρικούς-θεραπευτικούς σκοπούς από τη μια πλευρά και για λατρευτικούς σκοπούς (χρήση από μυημένους σε συγκεκριμένες λατρευτικές εκδηλώσεις) από την άλλη γινόταν με την παρέλευση του χρόνου αυστηρότερος. Η χρήση των ναρκωτικών για ιατρικούς σκοπούς γενικεύτηκε στα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης στην Ευρώπη και πιθανολογείται ότι τα καθιέρωσαν οι Άραβες. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών στο απώτερο παρελθόν ήταν κοινωνικά οροθετημένη και ελεγχόμενη βάσει ορισμένων κανόνων.

8 Τα ναρκωτικά στην Ελλάδα
Η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης που συνδέει τη δυτική Ευρώπη με τις χώρες της Ασίας, όπου κατεξοχήν παράγονται ναρκωτικά (Τουρκία, Πακιστάν, Ινδία, Νεπάλ κ.τ.λ.), αλλά και με τη Μέση Ανατολή γενικότερα, είναι σταυροδρόμι της διακίνησης ναρκωτικών και κυρίως του χασίς και των οπιούχων (ηρωίνη). Οι κυριότερες πύλες εισόδου ναρκωτικών στη χώρα μας είναι: Α. οι Κήποι του Έβρου Β. ο Βόλος, ύστερα από το άνοιγμα της πορθμειακής γραμμής Βόλου-Συρίας Γ. τα παράλια, που λόγω της μεγάλης τους έκτασης είναι δύσκολο να ελεγχθούν, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν κινούνται στις θάλασσές μας χιλιάδες τουριστικά σκάφη. Εκτός βέβαια από το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών μέσα από τη χώρα μας, υπαρκτό είναι και το πρόβλημα της κατανάλωσης ναρκωτικών ουσιών και στο εσωτερικό της. Το ποσοστό βέβαια της εσωτερικής κατανάλωσης είναι μικρότερο από αυτό των αναπτυγμένων δυτικοευρωπαϊκών κρατών.

9 Τα ναρκωτικά στην Ευρώπη
Σύμφωνα με έρευνες: σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν κάνναβη σε περίπου καθημερινή βάση. 23 εκατομμύρια κάνουν χρήση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ένα επιπλέον πρόβλημα που συνδέεται με την ευρεία διάδοση της παραγωγής στην Ευρώπη είναι, φυσικά, το οργανωμένο έγκλημα. ‘Ένα άλλο αξιοπρόσεκτο γεγονός είναι η πληθώρα νέων συνθετικών ναρκωτικών που κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά. φάρμακα που αρχικά προορίζονταν για συγκεκριμένες ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, τα προβλήματα διαταραχής του ύπνου ή και την υπερκινητικότητα, χρησιμοποιούνται παρανόμως και ως ναρκωτικά.

10 Οι χρήστες Σημεία αναγνώρισης του χρήστη: Α. Διαταραχές συμπεριφοράς:
Μεταπτώσεις της ψυχικής διάθεσης, οξυθυμία, νευρικότητα. Αδυναμία συγκέντρωσης και ασυνάρτητες σκέψεις. Νωθρότητα, σύγχυση και μειωμένος χρόνος αντίδρασης. Μυστικοπαθής συμπεριφορά όπως η τάση να αποσύρεται σε απομονωμένους χώρους, π.χ. αποθήκη. Αδιαφορία για την εμφάνισή του που επιδεινώνεται. Παραμέληση οικογενειακών ή σχολικών υποχρεώσεων. Δυσκολία στην εκμάθηση. Προβλήματα με τα χρήματα που του χρειάζονται καθημερινά που σημαίνουν συχνό δανεισμό, πώληση αντικειμένων ή κλοπή χρημάτων. Επικίνδυνη συμπεριφορά όπως οδήγηση αυτοκινήτου ή δικύκλου κάτω από την επήρεια ναρκωτικών. Συμμετοχή σε φυσικά επικίνδυνες καταστάσεις όπως συμπλοκές, επικίνδυνες ακροβασίες κ.λπ..

11 Οι χρήστες Β. Διαταραχές της κοινωνικής του ζωής:
Εγκατάλειψη παλαιών φίλων και αγαπημένων χόμπι. Δημιουργία νέων φίλων που μπορεί να είναι γνωστοί χρήστες ναρκωτικών. Εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής δραστηριότητας. Διάθεση να μιλάει θετικά για τις ναρκωτικές ουσίες και ίσως ενθαρρυντικά σε φίλους του για τη χρήση των ουσιών αυτών.

12 Οι χρήστες Γ. Φυσικά σημεία: Συχνό αίσθημα κούρασης ή αδιαθεσίας.
Υπνηλία. Επιθετικότητα. Κατάθλιψη. Ανεξήγητοι τραυματισμοί. Κακή ισορροπία. Μειωμένη μνήμη. Ναυτία ή έμετοι. Ανεξήγητη απώλεια ή αύξηση βάρους. Διαταραχές πίεσης και θερμοκρασίας

13 Φωτογραφίες χρηστών Πριν και μετά
Φωτογραφίες χρηστών Πριν και μετά

14 Χρήστες στη πόλη μου Η πόλη μας, παρότι έχει τα χαρακτηριστικά χωριού, τα τελευταία χρόνια, έχει μια μικρή αύξηση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών. Περίπου 4 άτομα μικρής ηλικίας έχουν χάσει τη ζωή τους από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών. Οι χρηστές είναι γνωστοί στους κατοίκους. Πολλοί μιλούν για την άσχημη σωματική και ψυχική τους κατάσταση. Δεν είναι λίγες οι φορές που ζητούν χρήματα από συγγενείς και γνωστούς για τη δόση τους. Ποτέ δεν το λένε ξεκάθαρα ,χρησιμοποιούν διάφορες δικαιολογίες.

15 Χρήστες σε άλλες γειτονικές πόλεις
Η εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά στα Άνω Λιόσια και στο Μενίδι κάθε μέρα αυξάνονται. Η διακίνηση των ναρκωτικών γίνεται κυρίως από τους τσιγγάνους και τους Ρωσοπόντιους. Τα θύματά τους είναι κυρίως νέοι. Οι τοπικοί φορείς και η αστυνομία γνωρίζουν το πρόβλημα. Μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές. Οι κάτοικοι εκφράζουν συχνά την ανησυχία τους. Ίσως να χρειάζεται σοβαρότερη ενασχόληση με το θέμα, για να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα.

16 Αιτίες χρήσης ναρκωτικών
•Διαπροσωπικές και κοινωνικές επιρροές •Απομάκρυνση από τη φύση και τη φυσική ζωή •Διαφήμιση αλκοόλ και τσιγάρου •Έλλειψη σωστών προτύπων •Έλλειψη σωστής ενημέρωσης και εκπαίδευσης •Αθέμιτος συναγωνισμός •Αναξιοκρατία •Ανεργία •Αστυφιλία •Αμφισβήτηση κοινωνικών και ηθικών αξιών •Kρίση, χαλάρωση κοινωνικών δομών •Επίδραση της ομάδας

17 Νόμοι κατά των ναρκωτικών
Με το νέο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά που κατατέθηκε στη Βουλή επιχειρείται για πρώτη φορά στη χώρα μας η «πλήρης αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών». Τα βασικά στοιχεία του νέου «Κώδικα Ναρκωτικών» είναι τα παρακάτω: Με το νέο νόμο η χρήση ναρκωτικών δεν αποτελεί πια αξιόποινη πράξη. Η προμήθεια, κατοχή ναρκωτικών και η καλλιέργεια φυτών κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται για την αποκλειστική χρήση του δράστη τιμωρούνται με πταισματική ποινή (κράτηση μέχρι τριών μηνών ή πρόστιμο μέχρι ευρώ). Τυποποιείται ως βασικό έγκλημα η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, χαρακτηρίζεται ως κακούργημα και τιμωρείται με ποινή κάθειρξης και σωρευτικά με χρηματική ποινή και διατηρούνται οι παρεπόμενες ποινές (απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος, δήμευση περιουσίας, απαγόρευση διαμονής κτλ.) Καθιερώνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα στη θεραπεία και ένταξη σε προγράμματα απεξάρτησης του εξαρτημένου κρατουμένου και προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής εναλλακτικών μέτρων απεξάρτησης από το δικαστήριο. Οι ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, όπως η κατ' επάγγελμα μεγαλοδιακίνηση ή χρηματοδότηση μεγαλοδιακίνησης ναρκωτικών, τιμωρούνται με ποινή ισοβίων ή και με πρόσκαιρη κάθειρξη ετών και χρηματική ποινή, που μπορεί να φθάσει και τις ευρώ

18 Κέντρα απεξάρτησης Α. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
1. ΟΚΑΝΑ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ): Πρόληψη, θεραπεία, κοινωνική επανένταξη, υπηρεσίες άμεσης πρόσβασης 2. ΚΕΘΕΑ (ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ, Ν.Π.Ι.Δ., εποπτεύουσα αρχή: Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) 3. ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ 18 ΑΝΩ Συμβουλευτικός Σταθμός

19 Κέντρα απεξάρτησης Β. ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
1. ΓΡΑΜΜΗ SOS ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ: 1031 (Δευτέρα – Παρασκευή: 8:00 – 20:00, με αστική χρέωση για όλη την Ελλάδα) 2. ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΙΘΑΚΗ (ΚΕΘΕΑ):1145 (Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00 – 21:00, με αστική χρέωση για όλη την Ελλάδα) 3. ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ (ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ): Γ. ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΝΑΡΚΟΜΑΝΕΙΣ

20 Τρόποι καταπολέμησης και πρόληψης
Στον σκληρό αγώνα καταπολέμησης και πρόληψης των ναρκωτικών η παιδεία μπορεί να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο. Μέσα από την παιδεία και την εκπαίδευση οι καθηγητές μπορούν: Να ενημερώσουν τους μαθητές για τις θανατηφόρες συνέπειες των ναρκωτικών. Να τους εκπαιδεύσουν δίνοντάς τους τα κατάλληλα εφόδια για να αντιμετωπίζουν όλες τις δυσμενείς καταστάσεις της ζωής. Να ενδυναμώσουν την κριτική τους σκέψη. Να καλλιεργήσουν την ηθική τους συνείδηση. Να επιδιώκουν την δυνατότητα ίσων ευκαιριών σε όλους.

21 Τρόποι καταπολέμησης και πρόληψης
Έτσι όταν το σχολείο δημιουργεί συνθήκες που επιτρέπουν τη φυγή των νέων από την εύκολη λύση, που είναι τα ναρκωτικά δημιουργεί ένα ισορροπημένο περιβάλλον με σταθερές κοινωνικές αξίες. Τότε ακόμα και η ύπαρξη ναρκωτικών ουσιών από μόνη της είναι ακίνδυνη. Το άτομο που έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά, που έχει στόχους και οράματα, που έχει την αίσθηση ότι ζει σε ένα αξιοκρατικό περιβάλλον σίγουρα δεν θα θέλει να δοκιμάσει τον ψεύτικο κόσμο, τον κόσμο της παραίσθησης. Η διαμόρφωση μιας κοινωνικής πραγματικότητας αρεστής στον εαυτό μας, μας προφυλάσσει από τη δημιουργία μιας ψεύτικης κοινωνικής πραγματικότητας, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον ψυχικό μαρασμό και ίσως στον ψυχικό αλλά και σωματικό θάνατο.

22 πηγές http://web4health.info/el/answers/add-drugs


Κατέβασμα ppt "Η μάστιγα των ναρκωτικών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google