Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Συζήτηση για την αντίρρηση συνείδησης Ηράκλειο Κρήτης, Κατάληψη Ευαγγελισμού 30 Ιανουαρίου 2010.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Συζήτηση για την αντίρρηση συνείδησης Ηράκλειο Κρήτης, Κατάληψη Ευαγγελισμού 30 Ιανουαρίου 2010."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Συζήτηση για την αντίρρηση συνείδησης Ηράκλειο Κρήτης, Κατάληψη Ευαγγελισμού 30 Ιανουαρίου 2010

2  8 η παγκοσμίως σε εξοπλισμούς σε σχέση με τον πληθυσμό της  Περίπου 1200 δολάρια για κάθε κάτοικο της χώρας (πηγή: Economist, 2008)  2η μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ σε ποσοστό επί τοις εκατό του ΑΕΠ τους (πηγή: έκθεση της Συμμαχίας για τις ετήσιες αμυντικές δαπάνες των χωρών-μελών της) Ελλάδα & Μιλιταρισμός

3

4 Προϋπολογισμός 2006  Δαπάνες για παιδεία: 6.042,4 εκατ. Ευρώ  Δαπάνες για υγεία: 5.185,2 εκατ. Ευρώ  Δαπάνες για άμυνα: 5.315 εκατ. Ευρώ  Δαπάνες για άμυνα(2009): περίπου 6.500 εκατ. Ευρώ.  2006.. Ανακοίνωση για δύο εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 11.39 δις ευρώ για πενταετία 2006-2011 και ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για πενταετία 2011-2015. Ελλάδα & Μιλιταρισμός

5 Εναλλακτικά…  Μόλις 132 εκατομμύρια ευρώ θα αρκούσαν για τις προσλήψεις 5.550 νοσηλευτών και 2.000 γιατρών σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ  Μόλις 300 εκατομμύρια ευρώ θα αρκούσαν για να καλύψουν το κόστος των μισθών ενός χρόνου για 22.000 μόνιμους πυροσβέστες και άλλα τόσα για να καλύψουν την αγορά 1.200 πυροσβεστικών οχημάτων τελευταίας γενιάς

6  €55.000 τη μέρα κοστίζει μία φρεγάτα..  Ένα πολεμικό αεροπλάνο F-16 κοστίζει πάνω από €40 εκατ., ενώ το κόστος αυτό διπλασιάζεται με τον πλήρη εξοπλισμό του.

7 Εναλλακτικά.. Ή  Θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε 1.230 νέες σχολικές αίθουσες. Ή να προσθέσουμε 160 νέες κλίνες στα νοσοκομεία μας.

8 Με σημερινές τιμές υπολογιζόμενες, από το 1974 μάς έχει κοστίσει ανά τομέα:  Καύσιμα, συντήρηση και προσωπικό για τις αναχαιτίσεις 1,8 δισ. ευρώ.  Καύσιμα, συντήρηση, κόστος πληρωμάτων πλοίων για περιπολίες και ετοιμότητα 1,4 δισ.  Λειτουργικές δαπάνες, περισσότερα από 120 δισ. Συνολικά η ένταση μας κόστισε 122,2 δισ., δηλαδή όσο 61 πόλεμοι σαν αυτόν του Κοσόβου και περισσότερο από δύο πολέμους της κλίμακας του πολέμου στον Κόλπο. Ο «Πόλεμος» στο Αιγαίο..

9

10 Στατιστικά στρατιωτικής θητείας  Νέοι που εκπληρώνουν την στρ. υπηρεσία (Πηγή: Ελεύθ. Τύπος, 2005)

11 Τρόποι άρνησης στράτευσης Εναλλακτική ΥπηρεσίαΟλική Άρνηση - ΑνυποταξίαΑπαλλαγή Ι5

12 Αντιρρησίες Συνείδησης  Αντιρρησίας Συνείδησης είναι όποιος επικαλούμενος τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις αρνείται την κατάταξη στις ένοπλες δυνάμεις. Οι λόγοι συνείδησης θεωρούνται ότι έχουν σχέση με μια γενική αντίληψη περί ζωής, βασισμένη σε συνειδητές θρησκευτικές, φιλοσοφικές ή ηθικές πεποιθήσεις.  Ολικοί αρνητές & άτομα που επιλέγουν την εναλλακτική Υπηρεσία

13 Εναλλακτική υπηρεσία  Το ελληνικό κράτος αναγνώρισε για πρώτη φορά το δικαίωμα στην εναλλακτική υπηρεσία με το νόμο 2510 του 1997.  Με πρόσφατη αναθεώρηση του συντάγματος (άρθρο 4): «Ενώ παραμένει η υποχρέωση όλων των πολιτών να φέρουν όπλα και να συντελούν στην άμυνα της χώρας δεν αποκλείεται να προβλέπεται με νόμο η υποχρεωτική προσφορά άλλων υπηρεσιών, εντός ή εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων (εναλλακτική θητεία) από όσους έχουν τεκμηριωμένη αντίρρηση συνείδησης για την εκτέλεση ένοπλης ή γενικά στρατιωτικής υπηρεσίας.»

14 Εναλλακτική υπηρεσία  Διάρκεια: 2ν – 1 μήνα  Θητεία 9 μηνών – Εναλλακτική 17 μηνών  Θητεία 8 μηνών – Εναλλακτική 15 μηνών κ.ο.κ

15 Εναλλακτική υπηρεσία Η εναλλακτική υπηρεσία εκπληρώνεται σε υπηρεσίες φορέων του δημόσιου τομέα και συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, σε περιοχές εκτός των Νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης, γέννησης, καταγωγής ή διαμονής των ενδιαφερομένων, καθώς και εκτός των μεγάλης πληθυσμιακής πυκνότητας αστικών κέντρων

16 Εναλλακτική υπηρεσία  Δικαιούνται τροφή και στέγη από τον φορέα στον οποίο διατίθενται και εφόσον αυτός αδυνατεί, καταβάλλεται σε αυτούς χρηματικό ποσό, ίσο με το ποσό που διατίθεται για τη σίτιση, τη στέγαση, την ένδυση και τις μετακινήσεις των οπλιτών (περίπου 200-250 Ευρώ..)  2 μέρες άδεια για κάθε μήνα υπηρεσίας  Ωράριο δημοσίου υπαλλήλου

17 Διαδικασία.. Δεν αναγνωρίζονται:  όσοι έχουν υπηρετήσει ενόπλως σε ένοπλες δυνάμεις ή σώματα ασφαλείας,  όσοι έχουν λάβει ή ζητήσει άδεια οπλοφορίας, ή συμμετέχουν σε σκοπευτικούς αγώνες, κυνήγι κ.λ.π.  όσοι έχουν καταδικαστεί ή εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για έγκλημα που έχει σχέση με χρήση όπλων, πυρομαχικών ή παράνομης βίας..

18 Διαδικασία.. «Επιτροπή Ελέγχου Συνείδησης»  2 καθηγητές ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με ειδικότητα στη φιλοσοφία ή στις κοινωνικές - πολιτικές επιστήμες ή στην ψυχολογία,  1 σύμβολο ή πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,  2 ανώτερους αξιωματικούς, έναν του στρατολογικού και έναν του υγειονομικού σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων.

19 Στατιστικά εναλλακτικής υπηρεσίας

20 Ευρώπη & εναλλακτική υπηρεσία

21 Ολική άρνηση  Ολικός αρνητής στράτευσης είναι αυτός που για ιδεολογικούς λόγους δηλώνει δημόσια ότι αρνείται τόσο την στρατιωτική θητεία όσο και την εναλλακτική υπηρεσία. Αφού δεν παρουσιάζεται, κηρύσσεται ανυπότακτος.

22 Ολική άρνηση  Ποινή πλέον πλημμεληματική, δεν αποτελεί κακούργημα.  Πρακτικά η συνήθης ποινή ανέρχεται στα δύο χρόνια και άρα είναι εξαγοράσιμη.  Δεν υπάρχει πια κίνδυνος προφυλάκισης κατά την ανάκριση. Είναι όμως πλέον επιτρεπτή η καταδίκη ερήμην.  Ισχύουν οι κυρώσεις του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, καθώς και εξαγοράσιμη επιπρόσθετη θητεία 6 μηνών.  Μετά την πιθανή καταδίκη, ο κατηγορούμενος καλείται να καταταγεί στο στρατό (πληρώνοντας εξαγοράσιμες καταδίκες) μέχρι το 45ο έτος της ηλικίας του.

23 Ολική άρνηση  Αν καταδικαστεί κάποιος αμετάκλητα για ανυποταξία, τότε δεν μπορεί να διοριστεί στο Δημόσιο Τομέα ή να αποκτήσει άδεια άσκησης επαγγέλματος που εξαρτάται από διοικητική αρχή.  Οι στερήσεις αυτές δεν ισχύουν για κάποιον που έχει συμπληρώσει το 45ο έτος.  Δεν χορηγείται ούτε θεωρείται διαβατήριο με βάση το 3421/2005 παρά μόνο στους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού (αλλά.. το διαβατήριο είναι 5ετες, οπότε μπορείς να βγάλεις πριν λήξει η αναβολή)

24 Ολική Άρνηση - Στατιστικά

25 Που μπορώ να ταξιδέψω;

26 Απαλλαγή Ι5 – Τύποι

27 Απαλλαγή Ι5 Απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της 29/11/2000 ορίζει ότι τα πιστοποιητικά της Στρατολογίας δε θα αναφέρονται στη Σωματική Ικανότητα του στρατεύσιμου ή στους λόγους για τους οποίους εξαιρέθηκε από τη στράτευση.

28 Απαλλαγή Ι5 - ΑΣΕΠ Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.3528/2007 (ΦΕΚ 26/9-2-2007 τ.Α΄- Υπαλληλικός Κώδικας) δεν διορίζονται υπάλληλοι: α) όσοι δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή δεν έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές, β) όσοι έχουν αναγνωρισθεί ως αντιρρησίες συνείδησης και δεν έχουν εκπληρώσει, σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας, άοπλη θητεία ή εναλλακτική πολιτική κοινωνική υπηρεσία.

29 Στόχοι Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης  Διεκδικεί την αναγνώριση της αντίρρησης συνείδησης και της άρνησης στράτευσης ως δικαιωμάτων στην Ελλάδα.  Παρέχει πληροφορίες για την άρνηση στράτευσης στους ενδιαφερόμενους.  Δουλεύει για την θεσμοθέτηση δίκαιης εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας, χωρίς τον άκρως αποτρεπτικό και τιμωρητικό χαρακτήρα που αυτή έχει σήμερα.  Στηρίζει τους κρατούμενους και διωκόμενους αντιρρησίες συνείδησης νομικά, οικονομικά και με κάθε δυνατό τρόπο.  Διεκδικεί την παύση κάθε διώξεως ενάντια στους αντιρρησίες συνείδησης  Προωθεί με συνέπεια την υπόθεση της ειρήνης και του αντιμιλιταρισμού σε συνεργασία με άλλες ανάλογες οργανώσεις, χωρίς να εξυπηρετεί άλλους, π.χ. κομματικούς, στόχους  Εργάζεται προς την κατεύθυνση της κατάργησης του θεσμού της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας

30 Προβολές ταινιών..

31 Συζητήσεις..

32 Στους δρόμους..

33 Στους τοίχους..

34 Περισσότερες πληροφορίες  www.antirrisies.gr  www.omhroi.gr  Τσαμαδού 13 Α, Εξάρχεια..  Συναντήσεις τις Τρίτες..

35 Επικοινωνία Στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις.. Email: arnisi@antirrisies.gr Τηλ : 6988509211


Κατέβασμα ppt "Συζήτηση για την αντίρρηση συνείδησης Ηράκλειο Κρήτης, Κατάληψη Ευαγγελισμού 30 Ιανουαρίου 2010."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google