Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Όλα γύρο από το άγχος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Όλα γύρο από το άγχος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Όλα γύρο από το άγχος

2 Άγχος στη σημερινή εποχή  αποτελεί πια μια πολύ συνηθισμένη έκφραση στο καθημερινό μας λεξιλόγιο .Το άγχος είναι ένα έντονα δυσάρεστο συναίσθημα το οποίο προκαλείται από οτιδήποτε μας κάνει να αισθανόμαστε ένταση , θυμό , απογοήτευση ή  δυστυχία.

3 Σωματικές αντιδράσεις
Κάποιες σωματικές επιπτωσεισ είναι η ταχυκαρδία , ο πόνος ή το πλάκωμα στο στήθος , η δύσπνοια , η ζαλάδα , η τάση για λιποθυμία , η ναυτία  , η εφίδρωση , προβλήματα ύπνου , η νευρικότητα , το μουδιάσματα , η ξηρότητα στο στόμα και στο λαιμό , η δυσπεψία , η δυσκοιλιότητα , η διάρροια , η συχνοουρία , η αδυναμία μυών , το τρέμουλο και τις περισσότερες φορες ο πονοκέφαλος .

4 Συναισθηματικές αντιδράσεις
Επίσης το άγχος έχει και συναισθηματικές αντιδράσεις όπως είναι η ανησυχία , η υπερένταση , η αγωνία , η δυσφορία , ο εκνευρισμός , το αίσθημα συνεχούς φόβου ότι θα συμβεί κάτι κακό , η απογοήτευση , η επιθετικότητα , η νοητική εξάντληση , η μελαγχολία , η καχυποψία , η τάση για κλάμα και σπανιότερα η τάση φυγής .

5 ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Ακόμα ένας τομέας που επηρεάζει το άγχος είναι η συμπεριφορά. Πιο ειδικά είναι η απομόνωση , ηαποξένωση , ηκατάθλιψη , ηαναποφασιστικότητα , η διαρκής αναζήτηση επιβεβαίωσης , ηευσυγκινησία , ηδυστροπία και τοπ πιο συχνο φαινομενο είναι η λεκτική και σωματική επιθετικότητα προς τους άλλους.

6 ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ
ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ  Το άγχος μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος , η οποία με την σειρά της αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.  Μερικά άτομα εμφανίζουν ευερέθιστη κύστη ως αντίδραση σε πιεστικά γεγονότα ( συχνοουρία ) Η τριχόπτωση πολλές φορές αποτελεί συνέπεια υπερβολικού άγχους   Πολλά άτομα που βρίσκονται κάτω από υπερβολική πίεση και στρες συχνά εμφανίζουν πληγές στο στόμα ( επιχείλιος έρπης , άφθες )                                                                    Άσθμα και άλλα πνευμονικά προβλήματα μπορεί να χειροτερεύουν εξαιτίας του υπερβολικού άγχους

7 Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει πολλές ασθένειες της πεπτικής οδού όπως είναι η δυσπεψία , τα έλκη και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου . Το έντονο στρες μπορεί να οδηγήσει πολύ συχνά στην υπερβολική απώλεια ή την υπερβολική αύξηση βάρους ( νευρική ανορεξία ή βουλιμία )   Πολλά ψυχικά και συναισθηματικά προβλήματα προκαλούνται ή εντείνονται από έντονο άγχος .  10% του πληθυσμού απευθύνεται κάποια στιγμή σε γιατρό λόγω του άγχους Πολλά άτομα εξαιτίας υπερβολικού άγχους εμφανίζουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα καθώς και δυσλειτουργία του θυροειδούς αδένα   Τέλος το υπερβολικό άγχος μπορεί να προκαλέσει τις λεγόμενες αγχώδεις διαταραχές οι οποίες συνοπτικά διακρίνονται σε : διαταραχή πανικού με ή χωρίς αγοραφοβία , φοβίες όπως η απλή ή κοινωνική φοβία , η ψυχαναγκαστική διαταραχή , η διαταραχή μετά από τραυματικό στρες και η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή .     

8 Προσωπική εμπειρία Εγώ είμαι πολύ αγχώδης τύπος και η βασική πηγή άγχους είναι το σχολειό αλλά και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες όπως τα φροντιστήρια. Κατά την γνώμη μου το άγχος είναι η πιο φυσική αντίδραση για έναν μαθητή σε περίπτωση που γράφει διαγώνισμα η εξετάζεται προφορικά στην τάξη. Επίσης πιστεύω ότι τα παιδιά στην ηλικία μας δεν θα έπρεπε να νιώθουν τόσο τακτικά άγχος διότι όπως και να το κάνουμε πρέπει να έχουν και λίγο ξεγνοιασιά. Το μοτίβο όμως στις μέρες απαιτεί από τα παιδιά να έχουν πολλές φόρες πάνω από δύο ή τρείς υποχρεώσεις την ημέρα. Αυτό όμως δε τους επιτρέπει χρόνο για χαλάρωση η παιχνίδι που τόσο έχουν ανάγκη. Όμως όλοι (εμείς τα παιδία) θα έχουμε ακούσει από τους γονείς μας και τους παππούδες μας το ότι γυρνούσαν σπίτι, άφηναν το σακίδιο και αμέσως έβγαιναν έξω για παιχνίδι! Δεν ξέρω για εσάς παντός εγώ το ακούω και ζηλεύω!

9 Λύσεις κατά του άγχους Να μην προσπαθούμε να συμβιβάσουμε τα ασυμβίβαστα. Για παράδειγμα, δε μπορεί κάποιος να είναι σύζυγος μιας γυναίκας και συγχρόνως εραστής μιας άλλης. Να μη φορτώνουμε τον εαυτό μας με διπλά βάρη. Να μη μένουμε για καιρό σε αμφιβολία ή διλήμματα. Η παράταση μιας αβεβαιότητας μπορεί να μας εξαντλήσει ψυχικά. Να δεχόμαστε όπως είναι ορισμένες καταστάσεις δευτερεύουσας σημασίας, εφόσον δε μπορούμε να τις αλλάξουμε εύκολα. Να αξιολογούμε σωστά τις προτεραιότητες. Τα πρώτα πράγματα πρέπει να τοποθετούνται στην πρώτη θέση και να είναι πρώτος στόχος της ζωής μας. Τα δευτερεύοντα πράγματα μπορούν να μένουν στην άκρη για κάποιο άλλο χρόνο.

10 Να ζούμε στο σήμερα μόνο και όχι στο χτες ή στο αύριο
Να ζούμε στο σήμερα μόνο και όχι στο χτες ή στο αύριο. Ο Χριστός είπε: "Mην ανησυχείτε, λοιπόν, για την αυριανή ημέρα, γιατί η αυριανή ημέρα θα φροντίσει για τα δικά της. Aρκετό είναι για την κάθε μέρα το δικό της πρόβλημα" (Ματθαίος 6:34). Να μην κρατούμε στα χέρια μας, προσπαθώντας να λύσουμε πράγματα που είναι αδύνατο ή σχεδόν αδύνατο να λυθούν από εμάς. "Aλλά και ποιος από σας μπορεί, με το να ανησυχεί, να προσθέσει έστω και λίγα εκατοστά στη διάρκεια της ζωής του;" (Ματθαίος 6:27) Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε όχι μόνο τις δυνατότητές μας αλλά και τους περιορισμούς - τα όριά μας. Αντί ν’ αγωνιούμε για κάθε άλυτο πρόβλημά μας, ας το εμπιστευθούμε στον Θεό. Εκείνος ξέρει πολύ καλύτερα από μας τι ακριβώς χρειαζόμαστε και έχει τη δύναμη να δώσει λύση και στο πιο δύσκολο πρόβλημα.

11 Προσωπική άποψη Άλλος ένας τρόπος καταπολέμησης του άγχους που έχει βοηθήσει πάρα πολύ εμένα είναι οι βαθιές εισπνοές εκπνοές. Πιο αναλυτικά κλείνεις τα μάτια, κάνεις βαθιά εισπνοή από την μύτη, κρατάς όσο πιο πολύ τον αέρα μέσα σου και μετά σιγά-σιγά εκπνέεις από το στόμα… Επαναλαμβάνεις αυτήν την διαδικασία για δυο με τρεις φόρες και νοιώθεις ευεξία.

12 Βιβλιογραφία http://www.jesuslovesyou.gr/Woman/Health_Beauty/B_2.htm


Κατέβασμα ppt "Όλα γύρο από το άγχος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google