Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρώτος Θηλασμός Τεχνική Θηλασμού

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρώτος Θηλασμός Τεχνική Θηλασμού"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρώτος Θηλασμός Τεχνική Θηλασμού
ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΙΑ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ

2 Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού
Η UNICEF, μαζί με την Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (World Alliance form Breastfeeding Action – WABA), την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συμμετέχει στον εορτασμό της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2011 (στη χώρα μας 1-7 Νοεμβρίου), που φέτος επικεντρώνεται στην έγκαιρη έναρξη του Μητρικού Θηλασμού.

3 διότι έχει παρατηρηθεί ότι αν πλύνουμε τον έναν μαστό,
Το μωρό μόλις γεννηθεί, αν αφεθεί γυμνό πάνω στην κοιλία της μητέρας του, έρπει σταδιακά προς το μαστό της και τέλος καταφέρνει να πιάσει τη θηλή και να θηλάσει. Φαίνεται να κατευθύνεται από τη μυρωδιά της θηλής, διότι έχει παρατηρηθεί ότι αν πλύνουμε τον έναν μαστό, θα κατευθυνθεί στον άλλον. Στα πρώτα είκοσι λεπτά ξεκουράζεται και κοιτάζει περιοδικά τη μητέρα του, στα επόμενα τριάντα λεπτά αρχίζει να έρπει προς τα εμπρός, γυρίζει το κεφάλι δεξιά – αριστερά και τελικά πιάνει τη θηλή και θηλάζει.

4 οι ερευνητές εκτίμησαν την επίδραση του άμεσου πρώτου θηλασμού στη
Αν τα νεογνά θηλάζουν μέσα στην πρώτη ώρα της ζωής τους, ένα εκατομμύριο μωρά θα μπορούσαν να σωθούν. Για πρώτη φορά οι ερευνητές εκτίμησαν την επίδραση του άμεσου πρώτου θηλασμού στη βρεφική θνησιμότητα. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που, η βρεφική θνησιμότητα μπορεί να είναι μικρότερη, αν τα μωρά θηλάσουν μέσα στην πρώτη ώρα της ζωής τους.

5 Γιατί η σωματική επαφή και ο θηλασμός αμέσως μετά τον τοκετό είναι τόσο σημαντικά;
1. Το σώμα της μητέρας βοηθά το νεογνό να κρατηθεί ζεστό. Η αγκαλιά της μητέρας αποτελεί το καλύτερο μέρος για τη προσαρμογή του νεογέννητου από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή. Η αντίδραση του μωρού στον αποχωρισμό από τη μητέρα, είναι το κλάμα και η κατάλληλη θέση για ένα υγιές νεογνό μετά τον τοκετό, είναι η αγκαλιά της μητέρας και η επαφή .. «δέρμα με δέρμα», χωρίς να παρεμβάλλονται ρούχα.

6 2. Το βρέφος εμφανίζει λιγότερο άγχος, είναι πιο ήρεμο, ενώ η αναπνευστική και η καρδιακή του λειτουργία είναι πιο σταθερές. 3.Το βρέφος είναι εκτεθειμένο σε βακτηρίδια που μεταφέρει η μητέρα του. Τα μητρικά βακτηρίδια εγκαθίστανται στο πεπτικό σύστημα και το δέρμα του βρέφους και αντιμετωπίζουν τα πιο επιβλαβή βακτηρίδια του περιβάλλοντος, προστατεύοντας έτσι το βρέφος από μολύνσεις. 4. Το νεογνό προσλαμβάνει το πρωτόγαλα ως πρώτη τροφή, ένα υγρό χρυσάφι, που πολλές φορές το αποκαλούν το δώρο της ζωής.

7 της ωκυτοκίνης και της προλακτίνης,
5. Το άγγιγμα της μητρικής θηλής, αλλά ακόμα και το άκουσμά του κλάματος του μωρού, επιταχύνουν την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης και της προλακτίνης, κάτι που είναι σημαντικό για πολλούς λόγους: Η ωκυτοκίνη προκαλεί συστολές στη μήτρα. Έτσι διευκολύνεται η πτώση του πλακούντα και μειώνεται η αιμορραγία της μητέρας μετά τον τοκετό. Διευκολύνει την έκκριση ορμονών, οι οποίες βοηθούν τη μητέρα να νοιώσει ήρεμη και χαλαρή και, όπως λένε κάποιοι, «να αγαπήσει» το μωρό της. Επιταχύνει την έκκριση του μητρικού γάλακτος από το στήθος. Η προλακτίνη σε κάθε θηλασμό απελευθερώνεται στον οργανισμό σαν ένα κύμα και «διατάζει» το στήθος να παράγει αρκετό γάλα. Έτσι, όσο συχνά θηλάζει ένα νεογνό, τόσο πιο πολύ γάλα παράγεται στο στήθος.

8 Το δέσιμο της μάνας με το παιδί αρχίζει.
6. Η μητέρες βιώνουν μια απερίγραπτη χαρά όταν πρωτοβλέπουν το μωρό τους! Το δέσιμο της μάνας με το παιδί αρχίζει. Η αγάπη, η στοργή η ασφάλεια που βιώνει το έμβρυο στην ενδομήτρια ζωή συνεχίζεται, επανατροφοδοτήται, μεταγγίζεται όταν η μετάβαση στην εξωμήτρια ζωή γίνεται ομαλά, όταν ο αποχωρισμός από τη μαμά δεν είναι βίαιος. Έχει παρατηρηθεί ότι βρέφη που δεν θήλασαν, έγιναν ευερέθιστα σε δυσάρεστα ερεθίσματα , όπως θορύβους, παρουσία αγνώστων ανθρώπων, και φωνές γονέων. Απέκτησαν φόβους και πιο δύσκολα μπόρεσαν τα βρέφη αυτά να προσαρμοστούν αρμονικά στο περιβάλλον. Αν ο μητρικός θηλασμός είναι ικανοποιητικός τότε το βρέφος έχει βασικά θεμέλια να γίνει ανεξάρτητο παιδί κι ενήλικας.

9 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΈΝΑΝ ΕΠΙΤΥΧΙΜΕΝΟ ΘΗΛΑΣΜΟ
Έναρξη θηλασμού αμέσως μετά τον τοκετό Ο πρώτος θηλασμός πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά τον τοκετό, αν είναι δυνατόν αμέσως μετά. Να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της από τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμία άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα

10 Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά,
Ο θηλασμός πρέπει να είναι απεριόριστος και χωρίς πρόγραμμα. Δεν εφαρμόζουμε ωράριο ούτε στη διάρκεια του θηλασμού ούτε στη συχνότητα. (Το μωρό από μόνο του θηλάζει κατά μέσο όρο κάθε 2-3 ώρες και ένας θηλασμός διαρκεί από 10 έως 15 λεπτά από κάθε μαστό) Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά, χωρίς να θέτουμε εμείς ωράριο Όχι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα για το στόμα όταν το μωρό θηλάζει Να διευκολύνεται η εργαζόμενη μητέρα που θηλάζει με πιο ελαστικό ωράριο και δυνατότητα θηλασμού κατά την διάρκεια της εργασίας

11 Ατομική τράπεζα μητρικού γάλακτος
Η ατομική τράπεζα γάλακτος είναι η συλλογή, διατήρηση και συντήρηση του μητρικού γάλακτος, όταν πρέπει να παρέχεται στο μωρό με μπιμπερό. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής του θηλασμού Η συλλογή του γάλακτος γίνεται ή με τα χέρια ή συνήθως με το θήλαστρο. Φροντίζοντας όλα τα εξαρτήματα του θήλαστρου να είναι καλά πλυμένα και αποστειρωμένα (βραστήρας ή βρασμός για 10 λεπτά).

12 και φυλάσσεται ως εξής:
Το γάλα συλλέγεται μέσα στο αποστειρωμένα μπιμπερό ή σε ασκούς συλλογής γάλακτος αποστειρωμένα και φυλάσσεται ως εξής: Σε θερμοκρασία δωματίου, στους 19-22°C, διατηρείται για 10 ώρες. Στο ψυγείο , στους 0-4°C , διατηρείται για 8 ημέρες. Στην κατάψυξη με ξεχωριστή πόρτα, που η θερμοκρασία κυμαίνεται διατηρείται για 3-4 μήνες. Σε καταψύκτη υψηλής ψύξης, στους -19°C, διατηρείται τουλάχιστον για τουλάχιστον 6 μήνες.

13 Στα μπιμπερό και στους ασκούς συλλογής γάλακτος τοποθετούμε αυτοκόλλητες ετικέτες, για να αναγράφεται η ημερομηνία της πρώτης συλλογής γάλακτος. Όταν έρθει η ώρα της σίτισης, βγάζετε το γάλα από το ψυγείο, το αφήνετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 15 περίπου λεπτά και το ζεσταίνετε σε θερμοκρασία 37οC σε μπεν μα-ρι ή θερμαντήρα πριν το δώσετε στο μωρό σας. Το γάλα αποψύχεται πριν δοθεί στο μωρό με φυσικό τρόπο, όχι στο φούρνο μικροκυμάτων και ζεσταίνετε σε μπέν μάρι ή σε θερμαντήρα στους 37οC. Το γάλα που κρατείται σε τράπεζα διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα συστατικά του…

14 Κανόνες υγιεινής Κάθε μέρα μπάνιο καθαριότητας,
Πλένοντας το στήθος, τις πτυχές κάτω από αυτό και τις μασχάλες με σαπούνι και νερό. Τις επόμενες φορές πλύσιμο του στήθους, πριν και μετά το θηλασμό, μόνο με νερό. Όχι χρήση αντισηπτικών. Ξηραίνουν τη φυσική λιπαρότητα της θηλής και έτσι τραυματίζεται ευκολότερα. Τα χέρια να σαπουνίζονται πριν από κάθε θηλασμό, γιατί έτσι προφυλάσσεται το μωρό από πολλές μολύνσεις και αρρώστιες. Χρήση καθαρού και κατάλληλου στηθόδεσμου και φροντίδα, ώστε οι θηλές να είναι καθαρές και στεγνές.

15 Τεχνική θηλασμού Η σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος, είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία του θηλασμού… βοηθά στην πρόληψη των ραγάδων των θηλών.. το στήθος, «αδειάζει» πιο εύκολα και πιο γρήγορα και έτσι παράγεται αρκετό γάλα..

16 Τα πρώτα σημάδια πείνας
Πριν ακόμα το μωρό αρχίσει να κλαίει Έχει τα μάτια ανοικτά, και είναι σε εγρήγορση. Οι κινήσεις των οφθαλμών είναι γρήγορες. Κάνει θηλαστικές κινήσεις και ήχους Φέρνει τα χέρια στο στόμα.

17 Σωστό κράτημα του στήθους.
Το μισοφέγγαρο Τα 4 μικρά δάχτυλα ενωμένα τοποθετούνται κάτω από το μαστό και το μεγάλο από πάνω. Τα δάχτυλα δεν ακουμπούν στη θηλαία άλω. Ο μαστός ελέγχεται πιο εύκολα μ’ αυτό τον τρόπο. Μολονότι ο μαστός δε χρειάζεται συγκράτηση κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος.

18 Πώς να ξεκινήσετε το θηλασμό
                                                                                                                                                                                     Το νεογνό πλησιάζει το στήθος με το σαγόνι του προτεταμένο και πιάνει όλη τη θηλή και τμήμα της θηλαία άλω.

19 Σωστή σύλληψη του στήθους
Σωστή σύλληψη του στήθους

20 Κακή σύλληψη του μαστού
Πότε χόρτασε το μωρό Θα πέσει σε βαθύ ύπνο επάνω στο μαστό Θα σταματήσει από μόνο του και θα αποτραβηχτεί από τη θηλή Δε θα ενδιαφερθεί εάν του προσφέρεις ξανά τον μαστό Τα χεράκια του και τα ποδαράκια του θα είναι απόλυτα χαλαρά

21 Συνηθισμένες στάσεις θηλασμού
Η κλασική στάση θηλασμού-λίκνος- Το κεφάλι του μωρού είναι τοποθετημένο στο εσωτερικό του αγκώνα σας και με τον πήχη και την παλάμη σας στηρίζετε την πλάτη και τον ποπό του. Το μωρό πρέπει να είναι γυρισμένο στο πλάι και η κοιλιά του να "βλέπει" τη δική σας.

22 Αντίστροφη θέση λίκνου Η μητέρα κρατά το μωρό με το αντίθετο χέρι από το στήθος που το θηλάζει. Η πλάτη του μωρού βρίσκεται κατά μήκος του πήχη σας. Το μωρό πρέπει να είναι γυρισμένο στο πλάι και η κοιλιά του πρέπει να "΄βλέπει" την δική σας.

23 Football hold - Στάση του αμερικάνικου ποδόσφαιρου – Πλευρική στάση
Τοποθετήστε τον αυχένα και το πίσω μέρος του κεφαλιού του μωρού στην παλάμη σας και το σώμα του κατά μήκος του πήχη σας. Περάστε τα πόδια του μωρού κάτω από τη μασχάλη σας. Η μύτη και το πηγούνι του μωρού πρέπει να "βλέπουν" το στήθος σας.

24 Η ξαπλωτή στάση Ξαπλώστε στο πλάι και τοποθετήστε το μωρό στο πλάι επίσης, έτσι ώστε η μύτη και το πηγούνι του να "βλέπουν" το στήθος σας και η κοιλιά του να είναι απέναντι από την δική σας.

25 ΜΙΛΑ ΜΟΥ … ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ … προστασία, προώθηση και υποστήριξη του θηλασμού.
ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΞΙΖΟΥΝ κατανόηση και στήριξη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, των επαγγελματιών του χώρου υγείας [μαιών, παιδιάτρων, γυναικολόγων, γενικών οικογενειακών γιατρών], των εργοδοτών τους και γενικά της ευρύτερης κοινότητας. Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει την ενθάρρυνση και την δημιουργία ενός ήρεμου και ευχάριστου περιβάλλοντος για τη μητέρα. Να απομακρύνεται κάθε παράγοντας άγχους και κούρασης που είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την ικανοποιητική παραγωγή γάλακτος. Η μητέρα θα πρέπει να περιβάλλεται με αγάπη. Και αυτή η αγάπη να γίνεται έμπρακτη βοήθεια.

26 ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΚΑΤΙ, ΓΙΝΕΣΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ
ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΚΑΤΙ, ΓΙΝΕΣΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ

27


Κατέβασμα ppt "Πρώτος Θηλασμός Τεχνική Θηλασμού"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google