Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΣΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ !!!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΣΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ !!!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΣΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ !!!
Νικολάου Βαλεντίνα Πτυχιούχος φυσικοθεραπεύτρια Ειδικότητα mld after mastectomy and Lymph edema post mastectomy treatment Anticancer society of Cyprus

2 Θεματολογία που αφορά την κίνηση την ψυχολογία  και την κινητική εξέλιξη του ατόμου μετα την διάγνωση κατα την διάρκεια της θεραπείας [ επέμβαση/ ακρωτηριασμός στήθους, χημειοθεραπεία , ακτινοβολία] , φαρμακευτική αγωγή κτλ .το κάθε στάδιο του ασθενή έχει τις ανάλογες απαιτήσεις , εμείς είμαστε δίπλα του σε όλη την διάρκεια του γιατί στόχος μας ειναι να εκπαιδεύσουμε τον ασθενή να αντιμετωπίσει με θάρρος και γνώση την νέα εμπειρία της ζωής του. 

3 Φυσιολογικός μαστός

4 Αντιμετώπισε με θάρρος και γνωση την νέα εμπειρία της ζωής σου

5 1] η διάγνωση , το πρώτο σοκ , οι εκκρεμότητες που αφήνουν πίσω , ο καρκίνος χτυπά τους πάντες ανεξαιρέτως

6 2] η επέμβαση , η δυσκολία κίνησης , η ψυχολογία πριν και κατά την διάρκεια των θεραπειών που έχουν σαν στόχο βελτίωση κίνησης , μείωσης πόνου , ενθάρρυνση , παρότρυνση να δουλεύουν και μονες τους , να μην τα περιμένουν όλα απο τον θεραπευτή η ψυχολογία παίζει ρόλο πολλή στο να μην αισθάνονται ανήμπορες .

7 3] προφύλαξη απο μετεγχειρητικό λεμφοίδημα , πόσο σημαντική είναι η άσκηση στην λεμφική παροχέτευση , πόση σημασία έχει η καθαριότητα η ενυδάτωση , η φροντίδα του άκρου και γενικά όλου του σώματος στην ομαλή λεμφική κυκλοφορία .

8 4] τι είναι λέμφος , λεμφικό σύστημα και γιατί τόσος ντόρος γύρο απο το θέμα αυτό , ποιός ο ρόλος του στην άμυνα του οργανισμού και γιατί ενθαρρύνουμε το λεμφικό μασάζ σαν αποτοξίνωση και αντιστρέσς θεραπεία ?

9 5] τι είναι λεμφοίδημα ? πότε συμβαίνει τι πρέπει να κάνει ο ασθενής ποια η θεραπεία του , η σημασία της κάλτσας και η ψυχολογία ?

10 6] η κίνηση σαν μέσο θεραπείας και πώς η άσκηση βοηθάει τον οργανισμό να αναρρώσει γρηγορότερα ?

11 Κινησιοθεραπεία ?

12 Στόχος της φυσικοθεραπείας είναι
Στόχος της φυσικοθεραπείας  είναι  η μείωση πόνου με τα μέσα [ tens ] transfer nerve electrical stimulator. βελτίωση ποιότητας κίνησης παροχέτευση του λεμφοιδήματος με το λεμφικό μασάζ και την επίδεση. ένταξη του ατόμου στην καθημερινή του ρουτίνα το άτομο να ενθαρρυνθεί να συμμετέχει και να δραστηριοποιείται ακόμα και κατά την διάρκεια της θεραπείας του αλλάζοντας τρόπο σκέψης απέναντι στην κατάσταση του.

13 Συμφιλίωση με το σώμα !!! Αγάπησε και φρόντισε το σώμα σου ……σε εχει πραγματική ανάγκη !!!

14

15 Σε μερικές περιπτώσεις μετά από μαστεκτομή εμφανίζεται οίδημα (πρήξιμο) στο στήθος, στη μασχάλη και στο βραχίονα που φθάνει μέχρι τα δάκτυλα. Το οίδημα αυτό ονομάζεται λεμφοίδημα και μπορεί να επιφέρει δυσκολία στην κίνηση του χεριού και πόνο όταν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Το λεμφοίδημα εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της πληγής που δημιουργείται με την αφαίρεση των λεμφαδενών.

16 Breast cancer

17 Μετα την μαστεκτομή

18 Αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή
Γενικά η μαστεκτομή είναι μία πολύ τραυματική εμπειρία για τη γυναίκα που την υφίσταται. Κυρίως όσον αφορά στον ψυχισμό της. Ο μαστός είναι σύμβολο θηλυκότητας και ως εκ τούτου μία γυναίκα που τον έχει χάσει αισθάνεται σαν να έχει ακρωτηριαστεί το κομμάτι αυτό του εαυτού της, του χαρακτήρα της και της προσωπικότητάς της. Αντιμετωπίζει πρόβλημα στη σχέση της με το άλλο φύλο, αλλά και γενικότερα, όταν αναγκάζεται να μην μπορεί να καλύψει με τα ρούχα το πρόβλημα της ή ακόμα πιο συχνά στην παραλία. Σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζεται να αλλάξει τρόπο ζωής, εφαρμόζοντας ακόμη και αντικοινωνικές τακτικές, ως μέθοδο ψυχολογικής αυτοπροστασίας.

19

20  Ένας μαστός που έχει «ακρωτηριαστεί» μπορεί να αποκατασταθεί με πολλούς τρόπους. Δεν μπορεί βέβαια κανένας από αυτούς τους τρόπους να δώσει ένα λειτουργικό μαστό, δηλαδή ένα μαστό που μπορεί να θηλάσει, μπορεί όμως να προσφερθεί στη γυναίκα αυτή η ψυχική ανάταση που της είναι απαραίτητη όταν θα κοιτάζεται στον καθρέφτη ή στην επαφή της με τα άτομα του περιβάλλοντός της.

21 Marking for Tissue Expander Surgery

22 Η αποκατάσταση μαστού ενδείκνυται σε περιπτώσεις στις οποίες έχει αφαιρεθεί ο ένας ή και οι δύο μαστοί λόγω καρκίνου του μαστού ή προκαρκινικών παθήσεών του. Έχει αποδειχθεί δε, ότι η δημιουργία ενός νέου μαστού βελτιώνει σημαντικά την ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας και την αυτοπεποίθησή της ενώ συμβάλει σημαντικά στην κοινωνική επανένταξή της σε ένα εκ των πραγμάτων " γεμάτο περιέργεια" κοινωνικό σύνολο.

23 Second Expansion

24 Third Expansion

25 Permanent Implants

26 Σκοπός της αποκατάστασης είναι η επιδιόρθωση του σχήματος και της θέσης του μαστού, δημιουργία της θηλής και της θηλαίας άλω , ενώ ενδέχεται στην περίπτωση της μαστεκτομής του ενός στήθους να γίνει επέμβαση ομοιομορφίας και στο μη χειρουργημένο για καθαρά αισθητικούς λόγους.

27 Η αποκατάσταση του μαστού μπορεί να γίνει, είτε αμέσως μετά το χειρουργείο, είτε σε δεύτερο χρόνο, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ανάλογα με το εάν πρέπει να ακολουθηθεί κάποια θεραπευτική αγωγή, χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία .  Στην πρώτη περίπτωση της άμεσης αποκατάστασης, ο γενικός χειρούργος πραγματοποιεί τη επέμβαση αφαίρεσης του στήθους, η τμήματος του και ο πλαστικός χειρούργος προβαίνει στην αποκατάσταση. Ο τρόπος αποκατάστασης εξαρτάται από το χειρουργείο που προηγήθηκε και από την θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσει η ασθενής. 

28 Nipple Tattooing

29 Θεωρώ ότι το χειρουργείο αποκατάστασης είναι ένα απαραίτητο στάδιο καθώς, εκτός της καθαρά ιατρικής αντιμετώπισης της νόσου , προσφέρεται στη γυναίκα και πραγματική ψυχολογική στήριξη, η οποία είναι απαραίτητη στις περιπτώσεις αυτές.

30 Whole Again

31 Πρέπει να κάνω μασάζ στο μαστό μετά από μια αυξητική στήθους;
Το μασάζ στο ένθεμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για ένα καλό αποτέλεσμα μετά από μία αύξηση μαστού, ειδικά όταν το ένθεμα είναι κάτω από το μυ.

32 Αρχικά το εμφύτευμα είναι σε πολύ υψηλή θέση, σταθερό και σφιχτό
Αρχικά το εμφύτευμα είναι σε πολύ υψηλή θέση, σταθερό και σφιχτό. Καλό είναι να αρχίσετε το μασάζ την τρίτη ημέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση

33 Θα πρέπει να πιέσετε το στήθος σας στον άνω πόλο και να μετατοπίσετε ή να πιέσετε το εμφύτευμα προς τα κάτω για 5 δευτερόλεπτα μέχρι να τεντώσετε το κάτω πόλο του δέρματος.  Στη συνέχεια πιέστε το εμφύτευμα προς τα πάνω για να εξασφαλίσετε ότι το εμφύτευμα κινείται γύρω από "στην τσέπη".

34 Ξεκινήστε πολύ ήπια την τρίτη μέρα και πιθανό να νιώσετε σταδιακά μια δυσφορία, η οποία θα εξαφανιστεί εντελώς στο τέλος της πρώτης εβδομάδας. Συνεχίστε το μασάζ για 6 εβδομάδες μέχρι τα ενθέματα να έρθουν στην τελική τους θέση. Σε περίπτωση που είχατε ανατομικό ένθεμα σιλικόνης το μασάζ δεν είναι απαραίτητο. Αφού πάρει το εμφύτευμα την σωστή ανατομική του θέση θα πρέπει να παραμείνει εκεί .

35 Δεν θα πρέπει κανονικά να μετακινηθεί, ειδικά το ανατομικό εμφύτευμα
Δεν θα πρέπει κανονικά να μετακινηθεί, ειδικά το ανατομικό εμφύτευμα. Είναι απαραίτητο να φοράτε ένα αθλητικό σουτιέν για τουλάχιστον 4 εβδομάδες και δεν θα πρέπει να αθληθείτε για 6 εβδομάδες.

36 Ενδείξεις πως υπάρχει λεμφοίδημα;
Πρήξιμο στο στήθος, ώμο και χέρι για πάνω απο 2 εβδομάδες Αίσθηση ότι το χέρι είναι βαρύ Δερματικές αλλάγές, ξηρό δέρμα Δυσκαμψία, μειωμένη κίνηση χεριού Δυσκολία να χωρέσει το χέρι στο μανίκι μπλούζας Δεν εφαρμόζουν τα δακτυλίδια, βραχιόλια

37

38 Η μείωση του οιδήματος γίνεται με τη μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης, μια απαλή μέθοδο μάλαξης η οποία εφαρμόζεται με αργές ρυθμικές κινήσεις με στόχο την μείωση του οιδήματος. Η μάλαξη γίνεται απο κατάλληλα εκπαιδευμένο θεραπευτή.

39

40

41 Η αυτοπροστασία και η αυτοσυντήρηση είναι δική σας υποχρέωση !!!

42 Για να διατηρηθεί το άκρο λεπτό χωρίς πρήξιμο, μετά τη μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης, εφαρμόζεται επίδεση αρχικά και κατόπιν ειδικό γάντι ή μανίκι το οποίο θα τοποθετηθεί από έναν ειδικό. Η επίδεση γίνεται καθημερινά διότι μείωνεται προοδευτικά το οίδημα και η επίδεση πρέπει να γίνεται στο υπάρχον κάθε φορά μέγεθος.

43

44 Όταν το χέρι φθάσει, το μέγιστο δυνατό, κοντά στο μέγεθος του φυσιολογικού τότε εφαρμόζεται το συμπιεστικό μανίκι καθημερινά για να αποφεχθεί η επαναφορά του πρηξίματος.

45

46 Το γεγονός ότι υπάρχει λεμφοίδημα δεν μπορεί να αλλάξει αλλά η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να αποτρέψει την επιδείνωση τους.

47 Ετσι λοιπόν Μέσα από τα μαθήματα γίνεται βίωμα ο τρόπος προφύλαξης και φροντίδας, ως μια καθημερινή σας ανάγκη που αποτελεί ζωτική σημασία για τους ιδίους τους ασθενής. Επίσης μέσα από τα μαθήματα βλέπουμε τις ανάγκες των ατόμων και προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις σε απορίες και προβληματισμούς που αφορούν την μετέπειτα πορεία της καθημερινότητας τους. 

48 Εμέις είμαστε εδώ Για να σας ακούσουμε και να μάθουμε από εσάς έμπρακτα πλέον πώς την θεωρία που διδάξαμε εμείς , εσείς την βιώσατε εντάσσοντας την μέσα στην καθημερινή σας ρουτίνα ..σας αξίζει ο σεβασμός μας γιατί: Αντιμετωπίζεται με θάρρος και γνώση την νέα εμπειρία της ζωής σας !

49 Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να μάθω μέσα από εσάς πώς να μπορώ να είμαι δυνατή για να σας στηρίζω μέσα από την φυσικοθεραπεία σε αυτή σας την διαδρομή !!!

50


Κατέβασμα ppt "ΕΣΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ !!!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google