Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΛΑΚΑ Αν ήσουν πολίτης....

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΛΑΚΑ Αν ήσουν πολίτης...."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΛΑΚΑ Αν ήσουν πολίτης...

2 γύρω στο 2.000 π.Χ Να σαι, να κουβαλάς πέτρες! Για ποιο λόγο;
Ο βασιλιάς σας, ο Κέκροπας, σας ζήτησε να μαζέψετε σε ένα σημείο της πόλης πέτρες. Καταμετρήσατε μετά το σωρό και οι κάτοικοι αποδείχτηκαν Έξοχα! Κάνατε την πρώτη απογραφή των κατοίκων της πόλης!

3 της μυκηναϊκής εποχής Λίγο μετά τα 1200 π.Χ., ο βασιλιάς σας ο Θησέας παίρνει μια πρωτοβουλία που θα αλλάξει τη ζωή τη δική σας και των απογόνων σας: Αποφασίζει τη συνένωση όλων των δήμων της Αττικής με κέντρο την Αθήνα. Λίγο αργότερα, χάρη στη γενναία αντίστασή σας, ο νέος λαός από το βορρά, οι Δωριείς, δεν θα καταφέρουν να εισβάλουν στην Αττική.

4 αρχαϊκής εποχής ( π.Χ.) Εσύ και οι συμπολίτες σου αναθέτετε στο Σόλωνα να ρυθμίσει με νόμους τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ανωμαλίες και να βρει διέξοδο. Νέες συγκρούσεις όμως θα οδηγήσουν στην τυραννία του Πεισίστρατου. Ο Κλεισθένης, τέλος, στα 508 π.Χ., βάζει τα θεμέλια της δημοκρατίας, εξασφαλίζοντας στους πολίτες ισονομία και ισοπολιτεία (μόνο για τους άρρενες Αθηναίους πολίτες φυσικά...)

5 χρυσού αιώνα ( π.Χ.) Είναι πρωί. Κυκλοφορείς στην αγορά. Πάνω σου δεσπόζει ο ναός του Ηφαίστου. Τριγυρνάς στα δρομάκια που είναι γεμάτα με πάγκους, τέντες και παγκάκια. Ο θόρυβος από τους αγρότες της Αττικής που διαλαλούν το εμπόρευμά τους σου παίρνει τα αυτιά. Έχεις σταματήσει μπροστά στον παγκο μιας λαχανοπώλισσας που πουλά σουσάμι, κρεμμύδια, όσπρια και σύκα. Ψάχνεις να αγοράσεις ακόμη ψάρια και ψωμί, τυρί σε πλεγμένα καλάθια, λαχανικά και λάδι, να εξασφαλίσεις χορεύτριες και μαγείρισσες για το συμπόσιο που ετοιμάζεις αύριο το βράδυ...

6 Βιάζεσαι να τελειώσεις, γιατί θέλεις να πας στην Πνύκα να ακούσεις την αγόρευση του Περικλή
Επιστρέφοντας σπίτι σου μετά από λίγο περνάς από την οδό Τριπόδων... Φέτος είσαι και συ χορηγός. Λες να τα καταφέρεις να στήσεις κανένα τριποδάκι εδώ σ΄αυτόν τον δρόμο; Ποιος ξέρει; Αν νικήσει το έργο που ανέλαβες να χρηματοδοτήσεις...

7 Σταματάς για ένα λεπτό να ξαποστάσεις και το μάτι σου πέφτει πάλι με θαυμασμό στα μεγάλα έργα της Ακρόπολης, που έχουν σχεδόν τελειώσει.

8 στα χρόνια της Ρωμαιοκρατίας
Η πόλη σου, η Αθήνα, βρίσκεται σε παρακμή. Παρόλο που έχει χάσει την πολιτική της δύναμη, διατηρεί μια ξεχωριστή θέση στην παιδεία και την τέχνη. Η αίγλη της θα την καταστήσει «αυτοκρατορική προστατευόμενη πόλη» και θα αποκτήσει ρωμαϊκή αγορά. Αυτοκράτορες όπως ο Πομπήιος, ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Οκταβιανός Αύγουστος την προστάτευσαν και την εξωράισαν. Ο Αδριανός μόλις έφτιαξε με προσωπική επίβλεψη το υδραγωγείο της πόλης, την βιβλιοθήκη και το Πάνθεον και συμπλήρωσε το ναό του Ολυμπίου Διός που είχε αρχίσει να οικοδομείται από τα χρόνια του Πεισίστρατου. Μαζί με το ναό έφτιαξε την πύλη που πήρε το όνομά του Με τους συμπολίτες σου αναθέτετε στη «θεοποιημένη Ρώμη» έναν μονόπτερο ναό στην Ακρόπολη ενώ ο Αδριανός επισκευάζει τον Παρθενώνα που έχει καταστραφεί από πυρκαγιά

9 3ο αι μ.Χ. Εξουθενωμένος επιστρέφεις από τη μάχη που έδωσες ενάντια στους Ερούλους που ήρθαν από τον Πειραιά και επιτέθηκαν ξαφνικά στην πόλη σου. Η χαρά σου που καταφέρατε με τους λίγους συμπατριώτες σου να διώξετε τους επιδρομείς, θα δώσει τη θέση της στον πόνο, όταν θα διαπιστώσεις πως οι εχθροί πρόλαβαν να καταστρέψουν την πόλη σου ολοσχερώς! Όσοι απομείνατε θα φτιάξετε το Βαλεριάνειο τείχος και θα περιορίσετε τα σύνορα της πόλης σας μέσα σ΄αυτό (περιλαμβάνοντας μόνο ένα μέρος της σημερινής Πλάκας)

10 4ος αι μ.Χ Αν και μικρή κωμόπολη η Αθήνα τον τελευταίο αιώνα, τώρα
γνωρίζει νέα δόξα από τις φιλοσοφικές σχολές, όπου σπουδάζουν μαζί εθνικοί και χριστιανοί

11 1019 μΧ. Η πόλη ξυπνά από το λήθαργο για να υποδεχτεί το νικητή Βασίλειο Βουλγαροκτόνο που έρχεται ως προσκυνητής στη Θεοτόκο του Παρθενώνα. Προσφέρει με ευλάβεια στην Παναγία μια μεγάλη καντήλα, επισκευάζει το κτίριο και το αγιογραφεί.

12 την Τουρκοκρατία

13 Ζεστή μέρα σήμερα. Αφού τελείωσες τη δουλειά σου στο Σταροπάζαρο,
Περνάς από το τζαμί και κατευθύνεσαι προς το χαμάμ .

14 Εποχή Όθωνα

15 Εποχή Όθωνα

16 Αναφιώτικα

17 Πρόβατα κάτω από την Ακρόπολη, 1903.

18 Αθήνα, Πλάκα, 1920.

19 Άποψη της Ακρόπολης από το Θησείο. 1920.

20


Κατέβασμα ppt "ΠΛΑΚΑ Αν ήσουν πολίτης...."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google