Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ένα καλό και κακό στεροειδές

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ένα καλό και κακό στεροειδές"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ένα καλό και κακό στεροειδές
Χοληστερόλη, ένα καλό και κακό στεροειδές Εργασία Α' Τετραμήνου /2014 Ιωάννης Καπετάνογλου Καθηγητής: Χαράλαμπος Βλαχάτης

2 Τι είναι η χοληστερόλη;
Η χοληστερόλη είναι ένα λιπίδιο και παράγεται στον οργανισμό μας από το ήπαρ (συκώτι). Διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του: αποτελεί δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού, χρησιμοποιείται για τη σύνθεση ορμονών (π.χ. τεστοστερόνης, οιστρογόνων) και της βιταμίνης D, και αποτελεί συστατικό των χολικών αλάτων, τα οποία συμμετέχουν στην πέψη των λιπιδίων.  Υψηλά, όμως, επίπεδα χοληστερόλης (και συγκεκριμένα της LDL-χοληστερόλης) αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Για αυτό, και η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα αποτελεί κύριο στόχο πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

3

4 Κατηγορίες Χοληστερόλης
Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης: αυτή που βρίσκεται στις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (low density lipoprotein) (LDL) και αυτή που βρίσκεται στις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (high density lipoprotein) (HDL).

5 Η LDL χοληστερόλη, που συχνά αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη, μεταφέρει το λίπος περιφερικά σε όλο το σώμα. Τα σωματίδια της είναι μεγάλα, αφρώδη και έχουν μεγάλη τάση προσκόλλησης στα τοιχώματα των αγγείων. Αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, η LDL χοληστερόλη προσκολλάται στα τοιχώματα των αρτηριών, με αποτέλεσμα η διάμετρος των αγγείων να στενεύει (μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση). Οι αλλαγές αυτές, με τη σειρά τους, αυξάνουν την τάση ανάπτυξης θρόμβων στο αίμα. Αν ένας θρόμβος σχηματιστεί και φράξει μια αρτηρία που έχει ήδη στενέψει (θρόμβωση), μπορεί να προκληθεί καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν και η LDL χοληστερόλη συντίθεται κανονικά από τον οργανισμό, μερικοί άνθρωποι συνθέτουν αρκετά μεγάλες ποσότητες. Η δίαιτα μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

6 Η HDL χοληστερόλη, ή αλλιώς «καλή» χοληστερόλη, συλλέγει, «καθαρίζει» το λίπος από την περιφέρεια και το μεταφέρει πάλι πίσω στο ήπαρ. Αυξημένη τιμή HDL χοληστερόλης ισοδυναμεί με μείωση του κινδύνου εναπόθεσης σωματιδίων λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυξημένος λόγος HDL:LDL, δηλαδή αυξημένα επίπεδα HDL ως προς αυτά της LDL χοληστερόλης, προστατεύουν από καρδιαγγειακές ασθένειες. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η βελτίωση της ποιότητας του διαιτητικού λίπους μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης.

7 Επίπεδα Χοληστερόλης στον οργανισμό
Οι συγκεντρώσεις των διαφόρων λιπιδίων στον ορό του αίματος κυμαίνονται μέσα σε ευρέα όρια και εξαρτώνται από φυλετικούς παράγοντες, από το είδος και ποσό της διατροφής, το φύλο, την ηλικία και άλλα. Λόγω της μεγάλης αυτής διακυμάνσεως των τιμών δεν είναι εφικτός ο καθορισμός μιας διαχωριστικής γραμμής μεταξύ φυσιολογικών και παθολογικών συγκεντρώσεων ενός λιπιδίου. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν φυσιολογικά επίπεδα αλλά επιθυμητά επίπεδα ανάλογα με το άτομο που εξετάζεται όπως καταγράφονται στον παρακάτω πίνακα.

8

9 Παθήσεις που προκαλεί η Χοληστερόλη
Αρτηριοσκλήρυνση Η αρτηριοσκλήρυνση προκαλείται από την αργή, σταδιακή συγκέντρωση «αθηρωματικών πλακών» στο τοίχωμα των αρτηριών. Οι αθηρωματικές πλάκες αποτελούνται από τριγλυκερίδια, χοληστερόλη και ασβέστιο. Όταν σχηματιστεί μια αθηρωματική πλάκα μεγαλώνει σιγά - σιγά και έτσι το τοίχωμα της αρτηρίας, αφ'ενός χάνει την ελαστικότητα της, αφ'ετέρου στενεύει ο αυλός της. Με την πάροδο του χρόνου η αρτηρία στενεύει περισσότερο ή και αποφράσσεται τελείως. Όταν αυτό συμβεί το όργανο που δεχόταν το αίμα από αυτήν την συγκεκριμένη αρτηρία, δεν είναι δυνατό πλέον να τροφοδοτηθεί με αίμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το συγκεκριμένο όργανο να μην μπορεί να εκτελέσει την λειτουργία που εκτελούσε κανονικά.

10 Έμφραγμα του μυοκαρδίου
Έμφραγμα είναι η νέκρωση του καρδιακού τοιχώματος, του λεγόμενου μυοκαρδίου, που προκαλείται όταν δημιουργείται αποφρακτικός θρόμβος μέσα στην αρτηρία που τροφοδοτεί το μυοκάρδιο με αίμα. Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και η ασταθής στηθάγχη ανήκουν στα λεγόμενα οξέα στεφανιαία σύνδρομα, τα οποία είναι σοβαρά και αιφνίδια κλινικά περιστατικά. Μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες μπορεί να σχηματιστούν αθηρωματικές (λιπώδεις) πλάκες. Όταν η αθηρωματική πλάκα -το αυξανόμενο μέγεθος της οποίας έχει ήδη προκαλέσει στένωση της αρτηρίας- σπάσει, τότε απελευθερώνεται ένα εξαιρετικά θρομβογόνο περιεχόμενο, το οποίο, αφότου έρθει σε επαφή με το αίμα σχηματίζει τελικά θρόμβο με αποτέλεσμα να φράζει εντελώς τη ροή του αίματος.

11 Αθηροσκλήρωση Η αθηροσκλήρωση είναι μία προοδευτική πολυπαραγοντική διαδικασία που αρχίζει κατά την παιδική ηλικία και καταλήγει σε ένα φάσμα σοβαρών αγγειακών παθήσεων που αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες. Αθηροσκλήρωση ονομάζεται ένας ποικίλος συνδυασμός αλλαγών στον έσω χιτώνα των αρτηριών, που συνίσταται σε συσσώρευση λιπιδίων, άλλων συστατικών του αίματος και ινώδους ιστού, συνοδευόμενος από αλλαγές στον μέσο χιτώνα του τοιχώματος του αγγείου.

12 Στεφανιαία Νόσος (CAD)

13 Υπερλιπιδαιμία Υπερλιπιδαιμία (ΥΛΠ) είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία αυξάνονται ένα ή περισσότερα λιπίδια του αίματος. Στα κύρια λιπίδια του αίματος περιλαμβάνονται: Η χοληστερίνη Τα τριγλυκερίδια Τα λιπίδια του οργανισμού προέρχονται αφενός από την εξωγενή πρόληψη αυτών μέσω των τροφών και αφετέρου από την ενδογενή σύνθεση αυτών από το ήπαρ. Ο μεταβολισμός και η μεταφορά στους ιστούς γίνεται μέσω της εξωγενούς και ενδογενούς οδού.

14 Αντιμετώπιση - Θεραπεία υψηλής Χοληστερόλης
Πώς μπορούμε να μειώσουμε την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο χωρίς να πάρουμε φάρμακα; Τα μη φαρμακευτικά μέτρα για τη μείωση την «κακής» (LDL) χοληστερόλης και επομένως και του καρδιαγγειακού κινδύνου περιλαμβάνουν: 1) την άμεση διακοπή του καπνίσματος για τους καπνιστές, 2) το χάσιμο βάρους, 3) την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και 4) τη σωματική άσκηση.

15 Πότε χρειάζεται να ξεκινήσουμε θεραπεία για να μειώσουμε τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης;

16 Πώς θεραπεύεται η αυξημένη χοληστερόλη;
Η θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας στα παιδιά είναι κυρίως διαιτητική. Πρέπει να τονίσουμε ότι η δίαιτα που δίδεται στα παιδιά δεν εμποδίζει τη φυσιολογική τους ανάπτυξη, πρέπει όμως να συνεχίζεται για όλη τους τη ζωή ώστε να διατηρούνται τα επίπεδα της χοληστερόλης μέσα σε φυσιολογικά όρια. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να ακολουθούνται οι παρακάτω οδηγίες. Η τροφή πρέπει να περιλαμβάνει φυτικές ίνες, όπως λαχανικά, φρούτα και όσπρια. Το κρέας πρέπει να είναι κοτόπουλο ή γαλοπούλα (στήθος) και λιγότερο συχνά άπαχο μοσχάρι. Το λάδι που χρησιμοποιείται στα φαγητά πρέπει να είναι ελαιόλαδο. Τα τυριά πρέπει να περιορισθούν σε ποικιλίες φτωχές σε λίπος (ανθότυρο). Να αποφεύγονται γλυκά ή φαγητά πλούσια σε λίπος, όπως παγωτά, γλυκά ή φαγητά με κρέμα γάλακτος, hamburgers, chips, γαριδάκια. Να αποφεύγεται ο κρόκος των αυγών.

17 Πρόληψη - Διατροφή για την μείωση της Χοληστερόλης
Τρώτε λιγότερα λιπαρά: Πολλοί με τη διατροφή τους λαμβάνουν σχεδόν μισές από τις ημερήσιες θερμίδες τους σε λίπη κι έτσι ο οργανισμός τους ανταποκρίνεται δημιουργώντας περισσότερη χοληστερόλη. Στόχος σας είναι να περιορίσετε τα λίπη σε λιγότερο από το 1/3 των ολικών ημερησίως λαμβανομένων θερμίδων. Κάντε το αυτό αποφεύγοντας τα «εμφανή» λίπη, όπως το βούτυρο, και τα «μη εμφανή», που χρησιμοποιούνται σε επεξεργασμένες τροφές.

18 Η βρόμη, τα όσπρια και τα φρούτα είναι πλούσια σε διαλυτά ινώδη.
Τρώτε περισσότερες αμυλούχες τροφές: Οι αμυλούχες τροφές (σύνθετοι υδατάνθρακες) δεν παχαίνουν και μπορούν να μειώσουν το επίπεδο της χοληστερόλης, «διαλύοντας» του λίπος που τρώτε. Τρώτε λοιπόν περισσότερες αμυλούχες τροφές, όπως δημητριακά, όσπρια και ωμά λαχανικά. Τρώτε περισσότερα ινώδη: Τα διαλυτά ινώδη χαμηλώνουν το επίπεδο της χοληστερόλης, εμποδίζοντας τη χοληστερόλη που λαμβάνετε με την τροφή να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Η βρόμη, τα όσπρια και τα φρούτα είναι πλούσια σε διαλυτά ινώδη.

19 Πίνετε λιγότερο καφέ και οινοπνευματώδη: Τόσο η καφεΐνη όσο και τα οινοπνευματώδη μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, αυξάνοντας τα επίπεδα του λίπους στο αίμα. Προσπαθήστε να περιοριστείτε -το πολύ- σε 2 φλιτζάνια καφέ και 2 αλκοολούχα ποτά την ημέρα.

20 Βιβλιογραφία - Πηγές www.omiomed.com www.el.wikipedia.org


Κατέβασμα ppt "ένα καλό και κακό στεροειδές"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google