Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ
Α.ΚΑΡΥΩΤΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΝΘ.ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ

2 ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ Η ΘΡΟΜΒΟΚΥΤΤΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΥΡΗΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ, ΔΙΣΚΟΕΙΔΟΥΣ ΑΜΦΙΚΥΡΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 2-4μm ΚΑΙ ΟΓΚΟΥ 7fl. ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΥΕΛΟ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΚΑΡΥΟΚΥΤΤΑΡΑ ,ΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΖΩΗΣ 9-11 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΕΓΕΡΘΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΣ ΤΟΥ ΣΠΛΗΝΑ Η ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ. Ο ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΑΙΜΑ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ /μl

3 Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ,ΕΝΩ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΘΡΟΜΒΟΚΥΤΤΑΡΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΟΥ ΘΡΟΜΒΟΥ ΑΡΧΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΜΟΣΤΑΤΙΚΟΥ ΘΡΟΜΒΟΥ ΤΕΛΙΚΑ.

4 ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΣΕ ΧΡΩΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΜΙΚΡΑ ΓΑΛΑΖΩΠΑ-ΓΚΡΙ ΣΩΜΑΤΙΑ ΜΕ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ Η ΕΛΛΕΙΠΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ. ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΝΑ ΜΙΚΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΕΜΜΟΡΦΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ, ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΜΕΡΗ,ΤΟ ΥΑΛΟΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΟΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠO TA ΚΟΚΚΙΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ.

5 ΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΜΟΡΦΕΣ: ΗΡΕΜΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΑ

6 ΤΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΜΕΝΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΤΥΠΟΥΣ:
ΤΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΜΕΝΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΤΥΠΟΥΣ: ΣΦΑΙΡΙΚΟΣ/ΔΙΕΓΕΡΜΕΝΟΣ ΔΕΝΔΡΙΤΙΚΟΣ ΑΠΛΩΜΕΝΟΣ Ο ΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ , ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΡΦΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΙΡΝΟΥ ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΣΚΟΕΙΔΕΣ ΣΧΗΜΑ, ΑΡΧΙΚΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΦΑΙΡΙΚΑ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΡΟΣΕΚΒΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ. (ΔΕΝΔΡΙΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ) Ο ΑΠΛΩΜΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ (SPREAD FORM), ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΡΦΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΚΟΛΛΩΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΦΑΝΙΕΣ

7 ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
Ο ΜΥΕΛΟΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ: ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Ο ΣΠΛΗΝΑΣ: ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΓΚΛΩΒΙΖΕΙ ΤΟ % ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ, ΕΝΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΟΓΚΩΣΗΣ ΤΟΥ (ΣΠΛΗΝΟΜΕΓΑΛΙΑ) ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 90%. Ο ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΠΛΗΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟΣ.

8 ΘΡΟΜΒΟΠΟΙΗΣΗ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ.
ΣΤΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΧΥΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ. ΟΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΠΡΟΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΥΕΛΟ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ. ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΜΥΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΟΝΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ.

9 ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΓΕΝΝΙΩΝΤΑΙ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΚΑΡΥΟΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΓOΝΙΚΕΣ ΠΡΟΒΑΘΜΙΔΕΣ CFU-MEG ΠΟΥ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΓΕΝΕΣΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΚΑΡΥΟΒΛΑΣΤΗ.

10 ΜΕΓΑΚΑΡΥΟΒΛΑΣΤΗΣ ΠΡΟΜΕΓΑΚΑΡΥΟΚΥΤΤΑΡΟ
ΕΝΔΟΜΙΤΩΣΗ ΔΙΑΙΡΕΙΤΑΙ Ο ΠΥΡΗΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΙΡΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΜΑ.ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝΣΥΝΕΧΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ.ΕΤΣΙ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΓΑΝΤΙΟ ΜΕ ΠΟΛΥΠΛΟΕΙΔΙΚΟ ΠΥΚΝΩΤΙΚΟ ΠΥΡΗΝΑ ΚΑΙ ΑΦΘΟΝΟ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΜΑ. Ο ΜΕΓΑΚΑΡΥΟΒΛΑΣΤΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΔΕΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΙΤΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΙΡΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΔΟΜΙΤΩΣΕΙΣ. ΔΙΝΕΙ ΓΕΝΕΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΜΕΓΑΚΑΡΥΟΚΥΤΤΑΡΟ(ΒΑΣΕΟΦΙΛΟ ΜΕΓ.)

11 ΚΙ ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΩΔΕΣ ΜΕΓΑΚΑΡΥΟΚΥΤΤΑΡΟ
ΚΙ ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΩΔΕΣ ΜΕΓΑΚΑΡΥΟΚΥΤΤΑΡΟ. ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΩΡΙΜΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΟΠΑΡΑΓΩΓΑ ΜΕΓΑΚΑΡΥΟΚΥΤΤΑΡΑ.

12 ΤΟ ΜΕΓΑΚΑΡΥΟΚΥΤΤΑΡΟ ΕΧΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΜΑ ΜΕ ΣΧΗΜΑΤΙΣΘΕΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ.
ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ.ΑΠΟΣΠΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΚΑΡΥΟΚΥΤΤΑΡΟ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΛΕΒΟΚΟΛΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΜΑΤΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ.

13 H ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΔΙΑΙΡΕΣΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΚΑΡΥΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΚΒΟΛΩΝ ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΜΗΚΕΙΣ ΠΡΟΣΕΚΒΟΛΕΣ ΤΑ ΠΡΟΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ

14 Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΕΚΒΟΛΩΝ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΙΚΡΟΣΩΛΗΝΑΡΙΩΝ, ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΟΚΚΙΑ, ΚΥΤΤΑΡΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟΠΛΑΣΜΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΚΑΡΥΟΚΥΤΤΑΡΩΝ, ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ.ΟΤΑΝ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ.

15 ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΘΡΟΜΒΟΚΥΤΤΑΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΥΣ Η ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ. Η ΑΜΕΣΗ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΓΕΙΟΣΥΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΠΛΗΝΑ ΣΕ ΣΥΣΠΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ. Η ΜΟΝΙΜΗ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΕΛΟ.

16 Η ΘΡΟΜΒΟΚΥΤΤΑΡΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΛΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ. Η ΘΡΟΜΒΟΠΟΙΗΤΙΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΡΥΘΜΙΣΤΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΗΠΑΡ ΚΑΙ ΔΙΕΓΕΙΡΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ,ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΚΑΡΥΟΚΥΤΤΑΡΩΝ. . 16

17 ΕΛΛΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΕΓΕΙΡΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ,
ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΗ ΘΡΟΜΒΟΚΥΤΤΑΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. ΕΛΛΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΕΓΕΙΡΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ, ΕΝΩ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΗ ΜΕΙΩΝΕΙ. ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΠΩΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΜΥΕΛΟ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ .ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΧΥΜΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ ΘΡΟΜΒΟΠΟΙΗΤΙΝΗΣ. .

18 ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠO ΑΩΡΟΤΕΡΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ. ΤΟΤΕ ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΟΞΥΦΙΛΑ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΑΙΜΑ. ΓΕΝΙΚΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ (ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΩΣ 10%) ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΕΛΟ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.(ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΘΡΟΜΒΟΠΕΝΕΙΑ)

19 ΡΥΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ CFU-MEG ΣΤΟ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΟ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΛΗΝΑ ΓΙΑ 36 ΩΡΕΣ. ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΑΙΜΑ : 7 ΗΜΕΡΕΣ

20 ΡΥΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ
Ο ΜΥΕΛΟΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΕΝΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΝΗΛΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΜΕΓΑΚΑΡΥΟΚΥΤΤΑΡΑ 1 ΜΕΓΑΚΑΡΥΟΚΥΤΤΑΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΡΟΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΕΙ 3000 ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ

21 ΔΟΜΗ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΟΥ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ, ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΝΤΑΣ ΜΕ «ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ» ΤΗΝ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΟΥ. ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ: ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΚΑΛΥΚΑΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΠΛΑΣΜΑ

22 ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΟΥ
ΕΧΕΙ ΠΑΧΟΣ 7-9NM ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΡΗΤΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΙΚΡΟΣΩΛΗΝΑΡΙΩΝ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΥΞΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΤΗΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΟ ΦΡΑΓΜΟ . ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ. ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΔΙΟΔΟ ΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΤΩΝ. ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΙΠΙΔΙΑ (35%), ΟΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ (57%) ΚΑΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ(8%), ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΗΘΟΣ ΥΠΟΔΟΧΕΩΝ.

23 H ΛΙΠΙΔΙΚΗ ΣΤΟΙΒΑΔΑ ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ :
Η ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΕΧΕΙ ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΟΨΗ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΣΤΙΒΑΔΕΣ, ΔΥΟ ΦΩΣΦΟΛΙΠΙΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ. H ΛΙΠΙΔΙΚΗ ΣΤΟΙΒΑΔΑ ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ : ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΣΦΙΓΓΟΜΥΕΛΙΝΗ ΚΑΙ ΦΩΣΦΑΤΙΔΥΛΟΧΟΛΙΝΗ, ΜΕ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΦΩΣΦΑΤΙΔΥΛΟΣΕΡΙΝΗ(PS) KAI ΦΩΣΦΑΤΙΔΥΛΕΘΑΝΟΛΑΜΙΝΗ(PE),ΕΧΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΜΕ ΠΡΟΠΗΚΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ.

24 Η ΕΝΤΟΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΩΝ ΦΩΣΦΟΛΙΠΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΗΡΕΜΗ ΜΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΜΙΑΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΦΟΡΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΗΞΗΣ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΤΟΙΒΑΔΑ ΞΕΔΙΠΛΩΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΟΠΩΣ ΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΓΑΝΤΙΑ (flip-flop), ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥΣ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ-ΓΛΥΚΟΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ.

25 ΟΙ ΓΛΥΚΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΥΠΟΔΟΧΕΑ, ΚΑΘΩΣ Σ' ΑΥΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΥΡΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΣΑΦΩΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΔΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΧΑΡΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ. ΕΧΟΥΝ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 50 ΓΛΥΚΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ.ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΜΗ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΩΝ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΘΕ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΗ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ GPIB-ΙΧ, GPIA-IIA ΚΑΙ GPIIB-IIIA.

26 ΓΛΥΚΟΚΑΛΥΚΑΣ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΠΑΧΟΣ 10-50NΜ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ, ΒΛΕΝΝΟΠΟΛΥΣΑΚΧΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΣΙΑΛΙΚΟ ΟΞΥ, ΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΛΥΚΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΟ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΚΑΛΥΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΔΟΥΝ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΑΡΝΗΤΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ.

27 ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΔΕΣΜΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΣΩΛΗΝΑΡΙΩΝ (MARGINAL BUNDLE OF MICROTUBULES) ΤΗΝ ΙΝΩΔΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ (FIBRE SYSTEM, STRUCTURAL MICROFILAMENTS)

28 Η ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΔΕΣΜΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΣΩΛΗΝΑΡΙΩΝ (ΜΣ).
ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 7-20 ΣΩΛΗΝΑΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΚΥΚΛΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ . ΔΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΜΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΘΡΟΜΒΟΣΘΕΝΙΝΗ Η ΤΟΜΠΟΥΛΙΝΗ. ΤΑ ΜΣ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ. E.C:εξωτερικό περίβλημα, C.M.:κυτταρική μεμβράνη, SMF:υπομεμράνια περιοχή με διάφορες πρωτεΐνες, CS:ανοικτό σύστημα καναλιών ή OCS, M.T.:μικροσωληνάρια, GLY: κοκκία γλυκογόνου, G:συσκευή Golgi, M:Μιτοχόνδρια, D.B:πυκνά κοκκία, G:α-κοκκία, D.T.S.πυκ

29 Η ΙΝΩΔΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ
ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ: ΤΑ ΙΝΩΔΗ Η ΣΩΛΗΝΑΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΚΝΩΝ ΣΩΛΗΝΑΡΙΩΝ(Dense Tubules) ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΣΩΛΗΝΙΣΚΩΝ. ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΛΤΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ.

30 ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΥΚΝΩΝ ΣΩΛΗΝΑΡΙΩΝ. (DENSE TUBULES)
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΣΩΛΗΝΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΟΥ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΙΟΝΤΩΝ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ (CA++)ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ. ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΜΕΙΖΟΝΑ ΘΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΣΤΑΓΛΑΝΔΙΝΗΣ ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΟΞΑΝΗΣ.

31 Β) ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΣΩΛΗΝΑΡΙΩΝ SURFACE CONNECTED OPEN CANALICULAR SYSTEM
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΥ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ Σ’ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ. ΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΩΛΗΝΑΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ ΤΟΥ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ. ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΝΟΣ ΟΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩΓΕΝΟΥΣ ΥΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΔΙΕΓΕΡΘΟΥΝ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΩΛΗΝΑΡΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΠΟ ΟΠΟΥ ΕΔΡΑΖΟΝΤΑΙ, ΔΙΚΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗΣ, ΓΛΥΚΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ,ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ.

32 ΣΥΣΤΑΛΤΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Η ΑΚΤΙΝΗ, Η ΜΥΟΣΙΝΗ, Η ΠΡΟΦΥΛΙΝΗ, Η ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΝΗ, Η ΚΑΛΜΟΝΤΟΥΛΙΝΗ ΚΤΛ Η ΑΚΤΟΜΥΟΣΙΝΗ,Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΛΤΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ, (ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ 15% ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΣΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ )ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΔΥΟ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ, ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΥΟΣΙΝΗΣ ΩΣ ΑΚΤΟΜΥΟΣΙΝΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΕΣ ΝΑ ΣΥΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ, ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ATP, ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ CA++ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ MG++

33 Ο ΠΟΛΥΜΕΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΙΝΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΑΚΤΟΜΥΟΣΙΝΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ. Η ΑΚΤΙΝΗ ΚΑΙ Η ΜΥΟΣΙΝΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΔΥΟ ΜΟΡΦΕΣ, ΩΣ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗ. Η ΑΚΤΟΜΥΟΣΙΝΗ(ΘΡΟΜΒΟΣΘΕΝΙΝΗ) ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΜΟΝΟΜΕΡΩΝ ΣΤΑ ΗΡΕΜΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΑ.ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ (ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟ ΔΕΝΔΡΙΤΙΚΟ ΤΥΠΟ) ΤΑ ΝΗΜΑΤΟΕΙΔΗ ΠΟΛΥΜΕΡΗ ΤΗΣ ΑΚΤΟΜΥΟΣΙΝΗΣ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΚΒΟΛΕΣ (ΤΟΥΣ ΔΕΝΔΡΙΤΕΣ). ΤΑ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΗΣ ΕIΝΑΙ ΕΛΑΦΡΩΣ ΑΣΥΜΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥΜΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ,ΤΑ ΙΝΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ.ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΥΟΣΙΝΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΙΝΙΔΙΑ ΑΚΤΙΝΗΣ.ΟΤΑΝ Ο ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΜΥΟΣΙΝΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΑΚΤΙΝΗΣ,ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΑΚΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤA ΜΗΚΟΣ ΤΟΥΣ.Ο ΔΙΠΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΥΟΣΙΝΗΣ ΕΊΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙ EΝΑ ΙΝΙΔΙΟ ΑΚΤΙΝΗΣ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟ AΛΛΟ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΣΥΣΠΑΣΗ.

34 Η ΣΥΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΙΝΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΑΚΤΟΜΥΟΣΙΝΗΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΙ ΣΤΗΝ … ΑΛΛΑΓΗ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΜΦΙΚΥΡΤΟ ΔΙΣΚΟΕΙΔΕΣ ΣΕ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣΕΚΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΠΟΔΙΩΝ.(ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ) ΣΤΗ ΣΥΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥΣ. ΣΤΗ ΣΥΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΘΡΟΜΒΟΥ.

35 ΚΥΤΤΑΡΟΠΛΑΣΜΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΛΗΘΟΣ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΠΟΥΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΟΥΣΙΩΝ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ. Δ-ΚΟΚΚΙΑ Η ΠΥΚΝΑ ΚΟΚΚΙΑ Α-ΚΟΚΚΙΑ Λ ΚΟΚΚΙΑ (ΛΥΣΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ) ΜΙΤΟΧΟΝΔΡΙΑ ΚΟΚΚΙΑ ΓΛΥΚΟΓΟΝΟΥ ΚΟΚΚΙΑ ΘΡΟΜΒΟΞΑΝΗΣ

36 ΤΑ ΚΟΚΚΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΑ Α -ΚΟΚΚΙΑ
Τα πυκνά ή δ-κοκκία (dense bodies)αποτελούν την αποθήκη των μη μεταβολικών ουσιών των αιμοπεταλίων, τα οποία δεν παίρνουν μέρος στις ενδοκυττάριες μεταβολικές διεργασίες.

37 ΤΑ Α-ΚΟΚΚΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΙΝΩΔΟΓΟΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΗΞΗΣ.
ΕΠΙΣΗΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΑΜΙΝΕΣ, ΟΠΩΣ ΙΣΤΑΜΙΝΗ, ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΛΑΜΙΝΕΣ. ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΟΠΩΣ Β12 ΚΑΙ C, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΚΟΡΤΙΖΟΝΗ.

38 ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΚΡΙΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΟΥΣΙΩΝ.
ΣΤΑ Α ΚΟΚΚΙΑ ΣΥΝΤΙΘΕΤΑΙ Ο PF4 , Η Β-TG,Ο PF3, Η HPRG, ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΑ ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΗΞΗΣ (ΠΡΩΤΕΙΝΗ S KAI TFPI) ΚΑΙ ΜΙΤΟΓΟΝΟΙ ΑΓΓΕΙΟΓΟΝΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ. Ο PF4 EIΔΙΚΗ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ. ΔΡΑ ΣΑΝ ΑΝΤΙΗΠΑΡΙΝΗ(ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΟΓΕΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΩΓΕΝΗ ΗΠΑΡΙΝΗ).ΕΧΕΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΥΤΤΑΡΟΚΙΝΗΣ Η Β-ΘΡΟΜΒΟΓΛΟΒΟΥΛΙΝΗ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΧΗΜΕΙΟΤΑΞΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΙΝΟΒΛΑΣΤΕΣ,ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΔΟΘΗΛΙΟΥ.ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣΤΑΚΥΚΛΙΝΗΣ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ PF4 ΚΑΙ ΤΗΣ β-TG,ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ. PF3:ΤΑΥΤΟΣΗΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΦΩΣΦΟΛΙΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ

39 ΕΝΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΤΩΝ Α-ΚΟΚΚΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ, ΟΠΩΣ Ο VWF, Η TSP, Ο PDGF, Η Β-TG ΚΑΙ Ο PF4. ΕΤΣΙ ΤΑ ΕΝΔΟΘΗΛΙΑΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ, ΟΙ ΙΝΟΒΛΑΣΤΕΣ, ΟΙ ΛΕΙΕΣ ΜΥΪΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΟΚΥΤΤΑΡΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ-ΣΤΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ. ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΟΥ, ΣΤΗΝ ΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΓΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΡΟΓΕΝΕΣΗ.

40 Ο PF4 ΕΝΑΙ ΜΙΑ EIΔΙΚΗ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ.
ΔΡΑ ΣΑΝ ΑΝΤΙΗΠΑΡΙΝΗ(ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΟΓΕΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΩΓΕΝΗ ΗΠΑΡΙΝΗ).ΕΧΕΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΥΤΤΑΡΟΚΙΝΗΣ. Η Β-ΘΡΟΜΒΟΓΛΟΒΟΥΛΙΝΗ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΧΗΜΕΙΟΤΑΞΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΙΝΟΒΛΑΣΤΕΣ,ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΔΟΘΗΛΙΟΥ.ΑΣΚΕΙ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣΤΑΚΥΚΛΙΝΗΣ. ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ PF4 ΚΑΙ ΤΗΣ βTG ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ.

41 ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
ΣΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΕΝΔΟΘΗΛΙΟ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΑΛΛΟΤΕ ΜΕ ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ Η ΑΛΛΟΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΤΗΣ ΥΠΕΝΔΟΘΗΛΙΑΚΗΣ ΣΤΙΒΑΔΑΣ ΤΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ. Απαραίτητη προϋπόθεση της προσκόλλησης και της συσσώρευσης αποτελεί αφενός η ύπαρξη μορίων σύνδεσης, δηλαδή προσκολλητικών ουσιών που συμπεριφέρονται σαν γέφυρες μεταξύ των κυτταρικών επιφανειών, αλλά και αφετέρου υποδοχέων σύνδεσης για τις προσκολλητικές ουσίες τόσο στα αιμοπετάλια όσο και στο κατεστραμμένο ενδοθήλιο.

42 ΕΙΝΑΙ ΕΞΕΙΔΕΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ-LIGANDS

43 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ:
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ: ΑΛΛΟΙ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ, ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΛΥΤΟΙ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟΠΛΑΣΜΑ, ΕΝΩ ΑΛΛΟΙ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΥΠΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΕΝΔΟΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ. ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΓΛΥΚΟΠΡΩΤΕΪΝΙΚΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ. GpIb/IX/V- ΕΙΔΙΚΟΣ ΥΠΟΔΟΧΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ vWF (ΠΡΟΣΚΟΛΗΣΗ) GpIa/IIa-ΥΠΟΔΟΧΕΑΣ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ(ΠΡΟΣΚΟΛΗΣΗ) GpIIb/IIIa -ΥΠΟΔΟΧΕΑΣ ΙΝΩΔΟΓΟΝΟΥ(ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ)

44 ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΙΝΤΕΓΚΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗ-ΙΝΤΕΓΚΡΙΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ.

45 ΟΙ ΙΝΤΕΓΚΡΙΝΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΛΥΚΟΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΤΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΡΙΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΝΟΜΟΙΕΣ ΠΕΠΤΙΔΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ, ΜΙΑ α ΚΑΙ ΜΙΑ β,ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΕΤΕΡΟΔΙΜΕΡΗ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ, Π.Χ.α2β1.ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΜΕΜΒΡΑΝΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ-ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΞΩΚΥΤΤΑΡΙΟ ΤΜΗΜΑ,ΕΝΑ ΜΕΜΒΡΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΟ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΙ ΙΝΤΕΓΚΡΙΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΣΚΕΛΕΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ Η ΑΛΛΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗΣ Οι ιντεγκρίνες αποτελούν εξειδικευμένα τμήματα των γλυκοπρωτεϊνών της μεμβράνης των αιμοπεταλίων και το μόριό τους αποτελείται από δυο ανόμοιες πεπτιδικές αλυσίδες, μια α και μια β,είναι δηλαδή ετεροδιμερή συμπλέγματα, π.χ.α2β1.Ειναι διαμεμβρανικές πρωτεΐνες-υποδοχείς και διακρίνονται σε ένα μεγάλο εξωκυττάριο τμήμα,ένα μεμβρανικό και ένα ενδοκυττάριο ή άλλως ουραίο τμήμα που συνδέεται με την ακτίνη. Επομένως οι ιντεγκρίνες είναι συνδετικές ουσίες μεταξύ του κυτταροσκελετού και πρωτεϊνών ή άλλων μορίων προσκόλλησης (ινωδογόνο)

46 ΜΗ-ΙΝΤΕΓΚΡΙΝΙΚΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ.
ΜΗ-ΙΝΤΕΓΚΡΙΝΙΚΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ. ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ G-ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ: ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΜΕΡΕΙΣ ΔΙΑΜΕΒΡΑΝΙΚΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΕΔΡΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΟΜΑΔΑ α ΕΝΟΣ ΕΤΕΡΟΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΜΟΡΙΟΥ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΠΕΠΤΙΔΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΠΕΡΝΑ ΤΗΝ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΕΠΤΑ ΦΟΡΕΣ. ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΟΜΑΔΕΣ β, γ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΕΣ. Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΔΟΧΕΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ. ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΜΕ ΔΡΑΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΗΣ ΚΙΝΑΣΗΣ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ-ΚΑΝΑΛΙΑ ΙΟΝΤΩΝ ΙΙβ: Υποδοχείς ενσωματωμένοι στις G-ΙΙγ: Υποδοχείς με δράση πρωτεϊνικής κινάσης:στο ίδιο μόριο υπάρχουν τρεις περιοχές. Μία εξωτερική που συνδέεται με τον διεγέρτη, μια υδρόφοβη διαμεμβράνια και μια καταλυτική περιοχή στον ενδοαιμοπεταλιακό χώρο που φωσφορυλιώνει πεπτιδικά υποστρώματα με τυροσίνη. ΙΙδ:Υποδοχείς-κανάλια ιόντων:απαντούν σε ταχύτατες μεταβολές της κατανομής των ιόντων Ca++/Na++ εκατέρωθεν της μεμβράνης

47 ΙΙΙ.ΣΕ ΜΟΡΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ:
ΙΙΙα: RGD(Arg-Gly-Asp)-ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΙΙΙβ:ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ γ- ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΙΝΩΔΟΓΟΝΟΥ ΙΙΙα: RGD(Arg-Gly-Asp)-υποδοχείς: εντοπίζονται όλοι στις ιντεργκρίνες και ανάλογα πεπτίδια αναστέλλουν τη σύνδεση των προσκολλητικών ουσιών ΙΙΙβ:Υποδοχείς γ- αλυσίδας ινωδογόνου: ταυτοποιήθηκε μια ειδική αλληλουχία αμινοξέων (6ή15) στο C- τελικό άκρο της γ- αλυσίδας ινωδογόνου με ένα πεπτίδιο της GPIIb

48 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ
ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΑΝ ΚΑΙ ΑΠΥΡΗΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ:ΓΛΥΚΟΓΟΝΟ,ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ, ΛΙΠΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΝΟΥΚΛΕΟΤΙΔΙΑ, ΕΝΩ ΔΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΟΔΟ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΝΕΟΓΕΝΕΣΗΣ. Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ: ΓΛΥΚΟΓΟΝΟΛΥΣΗ, ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΓΛΥΚΟΛΥΣΗ, ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ GREBS, ΚΥΚΛΟ ΤΩΝ ΠΕΝΤΟΖΩΝ, ΚΑΙ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΦΩΣΦΟΡΥΛΙΩΣΗ. ΓΛΥΚΟΓΟΝΟΛΥΣΗ: ΑΠΟ ΓΛΥΚΟΓΟΝΟ (ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΦΩΣΦΟΡΥΛΑΣΗΣ) ΕΧΟΥΜΕ ΓΛΥΚΟΖΗ. ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΓΛΥΚΟΛΥΣΗ: ΑΠΟ ΤΗ ΓΛΥΚΟΖΗ ΕΧΟΥΜΕ 2 ΜΟΡΙΑ ΠΥΡΟΣΤΑΦΥΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ. ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ CREBS: ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΜΙΤΟΧΟΝΔΡΙΑ.ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΟΠΟΥ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΕΤΥΛΟ ΤΟΥ ΑΚΕΤΥΛΟΣΥΝΕΝΖΥΜΟΥ Α ΔΙΑΣΠΑΤΑΙ ΣΕ CO2 KAI ATP. ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΦΩΣΦΟΡΥΛΙΩΣΗ: ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΜΙΤΟΧΟΝΔΡΙΑ. ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ADP ΣΕ ATP. ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΟΖΩΝ: ΕΝΑΣ AΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ATP. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΞΩΜΙΤΟΧΟΝΔΡΙΑΚΟΥ NADPH.

49 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ
ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ Η ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΗΡΕΜΟΥ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΟΥ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ. Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟ ΗΡΕΜΟ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΟ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠO ΤΗΝ OΞΕΙΔΩΣΗ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ GREBS. ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΟΠOΙΗΜΕΝΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ Η ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΓΛΥΚΟΛΥΣΗ ΕIΝΑΙ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΗ (ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΟ 46%ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ATP,Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ GREBS ΤΟ 41% ΚΑΙ ΣΥMΜΕΤΕΧΕΙ ΜΕ 13% Η ΠΑΡΑΠΛΕΥΗ ΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΟΖΩΝ.0 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΝΔΟΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΟΥ c-AMP ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΜΕ ΔΑΠΑΝΗ ATP ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΝΥΛΙΚΗΣ ΚΙΝΑΣΗΣ.

50  προστακυκλίνη  AMP  c-AMP  αδενυλοκυκλάση
Η ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠO ΤΟ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΟ ΚΥΚΛΙΚΟ AMP. ΤΟ c-AMP ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΝΑΣΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΣΕ ΗΡΕΜΗ ΜΗ ΕΝΕΡΓΟ ΦΑΣΗ.. προστακυκλίνη αδενυλοκυκλάση . PKA:πρωτεϊνική κινάση Α.Μεσολαβητική δράση του c-AMP , ως δεύτερο μήνυμα στα κύτταρα-στόχους με την ενεργοποίηση κινασών πρωτεϊνών.Αυξημένα επίπεδα cAMP καταστέλουν τη δραστηριότητα της PLC(φωσφολιπάσης C) που οδηγεί στην αναστολή της διάνοιξης των υποδοχέων για τους διαύλους Ca++. AMP c-AMP αναστολή της συσσώρευσης

51 ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΤΤΑΡΑ ΣΥΣΤΑΛΤΑ ΚΑΙ ΕΚΡΙΤΙΚΑ .
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗΣ.

52 ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ: Α) ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ Η ΜΕΓΑΛΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΤΩΝ ΑΙΜΟΦΟΡΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ. Β) ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ Σ' ΑΥΤΑ.

53 ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ: Α) ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ Β) ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΣΜΑ Γ) ΤΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ, ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΜΜΕΣΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΡΥΘΡΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ (ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ADP ΑΙΜΟΛΥΟΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΕΞΩΑΓΓΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΜΟΝΟΚΥΤΤΑΡΑ (ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ Η ΤΗΝ ΠΗΞΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ). ΤΑ ΜΟΝΟΚΥΤΤΑΡΑ (ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΟΠΩΣ Ο PAF ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΕΥΚΟΤΡΙΕΝΙΑ, Η ΤΗΝ ΠΗΞΗ ΟΠΩΣ Ο ΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ).

54 ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΣΤΑΔΙΑ :
ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗ ΣΥΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΟΥ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΜΕ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΟΥ (ΛΕΥΚΟΥ) ΘΡΟΜΒΟΥ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΙΚΗ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ. ΤΗΝ ΠΗΞΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΟΔΙΑΔΟΧΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΤΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ (ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΗΞΗΣ), ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΡΟΜΒΙΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΙΝΙΚΗΣ (ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΘΡΟΜΒΟΥ), Η ΟΠΟΙΑ , ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ. ΤΗΝ ΙΝΩΔΟΛΥΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ, ΛΥΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΡΟΜΒΟ ΚΑΙ ΟΜΑΛΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΝΔΟΘΗΛΙΑΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ.

55 ΑΡΧΙΚΗ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ (ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ, ΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ), ΠΟΥ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΡΟΔΙΚΗ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ.

56 ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΟΝΑΧΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΛΛΩΝΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ.
ΑΚΟΥΜΠΩΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΘΙΖΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ,ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΟΥΣΙΕΣ…

57 …ΠΡΟΣΚΟΛΩΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΟΥ …ΣΥΣΣΩΡΕΥΟΝΤΑΙ…

58 ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΑΙΜΟΣΤΑΤΙΚΟΥ ΘΡΟΜΒΟΥ
(ΑΠΟ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΙΝΩΔΕΣ) ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΔΙΚΗ ΕΣΤΩ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑΣ.

59 ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΝΔΟΘΗΛΙΑΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ, ΠΟΥ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΑΚΕΡΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΜΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΑ (ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΟΛΛΩΝΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟ ΕΝΔΟΘΗΛΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ). ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΟΥ, ΤΟΤΕ ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΒΑΘΙΕΣ ΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ.

60 ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ
ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΑΝΕΝΕΡΓΟ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ: ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΜΕΝΟ ΕΝΔΟΘΗΛΙΟ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΡΟΗΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ( ΛΟΓΩ ΣΥΝΘΗΚΩΝ SHEAR STRESS , ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ Η ΑΓΓΕΙΟΣΠΑΣΜΟΥ ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΔΙΕΓΕΡΤΕΣ( ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΤΟΠΙΚΑ , ΕΚΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ). ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗ-ΕΚΚΡΙΣΗ-ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ -shear stress:έντονη αύξηση της ανασχετικής δύναμης, η οποία είναι ικανή να οδηγήσει σε ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων. Shear strain-ανασχετική δύναμη: είναι η αντιθετική δύναμη η οποία περιορίζει ή ανακόπτει ή τείνει στην κατάργηση της ροής του αίματος) - χυμικούς διεγέρτες ( είτε εκκρίνονται από τα αιμοπετάλια:TXA, ADP, PFA, Vasopresin, ADR, Serotonin ή παράγεται τοπικά Thrombin, είτε προσέρχεται με την κυκλοφορία.

61 Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΩΝ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΩΝ. ΚΥΡΙΟΙ ΔΙΕΓΕΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ADP , Η ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ,ΤΑ ΙΟΝΤΑ Ga η TXA2 Ο PAF (ΕΚΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ) ,Η ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΝΕΦΡΙΝΗ, (ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ),Η ΘΡΟΜΒΙΝΗ(ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΤΟΠΙΚΑ) ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ( ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΤΟΠΙΚΑ). ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΝΑΣΤΑΛΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΓΛΑΔΙΝΕΣ PGI2 ΚΑΙ PGG2 ΤΟ NO ΚΑΙ Ο PDGF.

62 ΟΙ ΔΙΕΓΕΡΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΑΣΚΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ, ΜΟΝΟΙ Η ΣΥΝΕΡΓΙΚΑ, ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ. Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΓΕΡΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΔΟΧΕΑ ΤΟΥ (ΙΝΤΕΓΚΡΙΝΗ Η ΑΛΛΟ) ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΝΑΥΣΜΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΣΤΑ ΠΡΩΪΜΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ (ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΗ) ΚΑΙ ΟΡΙΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ, ΤΩΝ G-ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ. Η μετάδοση αυτή δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί χωρίς τη μεσολάβηση αυτών των πρωτεϊνών, αφού είναι δεδομένο ότι η μεμβράνη των αιμοπεταλίων δεν είναι διαπερατή από τους διάφορους υδρόφιλους (και συνεπώς υδατοδιαλυτούς) διεγέρτες της λειτουργίας των κυττάρων γενικά και των αιμο­πεταλίων ιδιαίτερα.

63 Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΑΠΟ ΔΙΣΚΟΕΙΔΕΣ ΣΕ ΣΦΑΙΡΙΚΟ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣΕΚΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΠΟΔΙΩΝ ΕΝΑΙ Η ΠΡΩΙΜΟΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΔΙΕΓΕΡΤΕΣ. Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΕΠΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΜΥΟΣΙΝΗΣ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΣΚΕΛΕΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ "FLIP-FLOP" ΤΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΓΛΥΚΟΠΡΩΤΕΙΝΩΝ –ΥΠΟΔΟΧΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΩΝ.

64 ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗ (ADHESION)
ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΓΥΜΝΩΜΕΝΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΕΤΑΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΣΕΚΒΑΛΛΟΥΝ ΨΕΥΔΟΠΟΔΙΑ,ΑΠΛΩΝΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΟΛΛΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ.

65 H ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΠΟΓΥΜΝΩΜΕΝΟ ΕΝΔΟΘΗΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΤΗΣ ΥΠΕΝΔΟΘΗΛΙΑΚΗΣ ΣΤΟΙΒΑΔΑΣ ΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ GPIA/GPIIA(A2B1),GPVI ,ΕΙΤΕ ΕΜΜΕΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ VWF,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΓΕΦΥΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΙΝΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΝΔΟΘΗΛΙΑΚΟΥ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΔΟΧΕΑ GPIB/IX/V.

66 Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (RELEASE REACTION).
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ, ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ (TXA2, ADP, PAF, PF4, PF3, β- TG, FXII, FV, FI, FVIII, FXIII,)ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ . ΟΙ ΟΥΣΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΘΡΟΜΒΙΝΗΣ. Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΥΤΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΚΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΣΩΛΗΝΑΡΙΩΝ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΌΠΩΣ Η ΘΡΟΜΒΙΝΗ Η ΘΡΟΜΒΟΞΑΝΗ Α2 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΗΞΗΣ ΠΟΥ ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΙΜΟΣΤΑΤΙΚΟΥ ΘΡΟΜΒΟΥ.

67 ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΤΑΙ ADP ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΟΞΑΝΗΣ A2 (TXA2) ΠΟΥ ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ. Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΡΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΟΥΣ

68 ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ, ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ "ΕΠΑΦΗ" ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΝΔO- ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ, ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΙΚΑΝΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΙΝΩΔΟΓΟΝΟΥ ΚΑΙ CA++, ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΓΕΦΥΡΑΣ.

69 ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ(AGGREGATION)
ΤΟ ΙΝΩΔΟΓΟΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΣΚΟΛΗΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ GPIIb/IIIa ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ. Ο ΥΠΟΔΟΧΕΑΣ ΤΟΥ ΙΝΩΔΟΓΟΝΟΥ (GPIIB/IIIA) ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ.

70 σχηματισμός αιμοπεταλιακού θρόμβου
Η ΠΡΟΣΚΟΛΗΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΑΙΜΟΣΤΑΤΙΚΟΥ ΘΡΟΜΒΟΥ (ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΟΥ ΘΡΟΜΒΟΥ.)

71 Η ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΔΥΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ:
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 2ου ΣΤΑΔΙΟΥ ΤΗΣ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗΣ, ΤΗΣ ΠΗΞΗΣ . Η ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΔΥΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ: Α) ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ "FLIP FLOP" ΤΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΛΙΠΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΜΡΑΝΗΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΗΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Va και VIIIa. Β) ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ α-ΚΟΚΚΙΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΗΞΗΣ α) την αντίδραση "flip flop" της μεμβράνης, κατά την οποία η φωσφατιδυλοσερίνη, προ­σανατολισμένη προς το εσωτερικό της μεμβράνης, αλλάζει προσανατολισμό και στρέφε­ται προς την εξωτερική πλευρά, την πλασματική πια πλευρά, της μεμβράνης των ενεργο­ποιημένων αιμοπεταλίων, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο πλευρές σύνδεσης για τους ενεργοποιημένους παράγοντες Va και VIIIa. Η σύνδεση αυτή είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των ενζυμικών συμπλεγμάτων "δεκάση" και "προθρομβινάση".

72 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ
ΠΡΟΣΚΟΛΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΣΣΩΡΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ . ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΚΚΙΑ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΗΞΗΣ. ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΗΞΗ ΣΤΗ ΦΩΣΦΟΛΙΠΙΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΒΑΔΑ. ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΘΡΟΜΒΟΥ.

73 Ο ΚΥΡΙΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΡΟΔΙΚΗ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ. ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΑΚΡΑΙΑ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ , ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΡΟΜΒΩΣΗ.

74 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google