Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Το πριν ………… και το μετά!.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Το πριν ………… και το μετά!."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Το πριν ………… και το μετά!

2 ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ Σε περίπου 436 εκατομμύρια υπολογίζονται οι χρήστες ναρκωτικών στον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των Hνωμένων Eθνών για τα ναρκωτικά. Mε άλλα λόγια, ένας στους δέκα κατοίκους του πλανήτη, ηλικίας ετών, κάνει συστηματική ή περιστασιακή χρήση ουσιών. Kοντά στα 161 εκατομμύρια υπολογίζονται οι χρήστες κάνναβης συνιστώντας, μαζί με τους πολυτοξικομανείς (200 εκατ.), τις δύο μεγαλύτερες κατηγορίες. Xρήση αμφεταμινών κάνουν 26,2 εκατ., έκστασις 7,9 εκατ., οπιούχων 15,9 εκατ. και ηρωίνης 10.6 εκατ.

3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Χωρίζουμε τα ναρκωτικά σε πολλές κατηγορίες. Ο ορθότερος τρόπος είναι του Π.Ο.Υ. όπου ομιλούμε π.χ. για εξάρτηση τύπου οπιούχων ή τύπου αμφεταμινών κλπ. Ψευδαισθησιογόνα: LSD και όμοια, προϊόντα χασίς (ψυχοδηλωτικά) Διεγερτικά του Κ.Ν.Σ.: Κοκαίνη, κρακ, κρανκ, ICE και αμφεταμίνες Κατασταλτικά του Κ.Ν.Σ.: Οινοπνευματώδη και ηρεμιστικά, αγχολυτικά, υπνωτικά κλπ. Διαλύτες, κόλλες, ατμοί: Φρέον, κηροζίνη, βενζόλιο, ασετόνη, γκαζάκια κλπ. Παράγωγα του οπίου: Όπιο, μορφίνη, κωδείνη και συνθετικά, ηρωίνη Όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζονται ως ψυχότροπες ουσίες, δηλαδή ουσίες που στην ελάχιστη ποσότητά τους τρέπουν - αλλάζουν τον ψυχισμό του ατόμου.

4 ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ της ΠΙΑΤΣΑΣ Για την Ηρωίνη: Άσπρη, πρέζα, παραμύθα, σκόνη, τάι (λευκή ηρωίνη, από το Ταϊλάνδη) Για την κοκαΐνη: Κοκό   Γκανάκι: σύριγγα (από το gun (<shoot)) Φλάς: η αρχική ένταση των ναρκωτικών (στη κόκα κρατάει 20 λεπτά περίπου ενώ στην πρέζα μπορεί και 10 ώρες) Φιξάκι: η δόση Περνάω χαρμάνα: έχω σύνδρομο στέρησης Την άκουσα : με έπιασε Speedball: έτσι λένε το προϊόν μείξης ηρωίνης με κοκαΐνη. Έφαγα πακέτο: όταν σου πουλήσουνε ψεύτικο πράγμα.

5 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Θάνατος από υπερβολική δόση.
Λοίμωξη από ΑΙDS (από χρήση σύριγγας). Λοίμωξη από ηπατίτιδα(από χρήση σύριγγας). Τροχαία και λοιπά ατυχήματα. Πτώση του αμυντικού συστήματος που προδιαθέτει για λοιμώξεις όπως οστεομυελίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, σηψαιμία, σηπτικά έμβολα των πνευμόνων, σπειραματονεφρίτιδες, μηνιγγίτιδα και εγκεφαλικά αποστήματα. Επίσης για φυματίωση, σύφιλη, ελονοσία και τέτανο. Ψυχιατρικά συμπτώματα. Περιθωριοποίηση του ατόμου.

6 ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
Ναρκωτικά όπως η κάνναβις (χασίς) και το χάπι έκσταση (μεθαμφεταμίνη) φαίνεται ότι έχουν τα πρωτεία στην πρόκληση βλάβης στη μνήμη και στη συγκέντρωση. Δυστυχώς τα δύο αυτά ναρκωτικά είναι ευρέως διαδεδομένα και η χρήση τους αυξάνεται και εξαπλώνεται ανησυχητικά στους νέους σε πολλές χώρες του κόσμου.

7 ΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ Άλλες πρόσφατες ανάλογες έρευνες που έγιναν για το ναρκωτικό έκσταση, του οποίου δυστυχώς η χρήση αυξάνεται ραγδαία μεταξύ των νέων, έδειξαν και άλλης μορφής βλάβες στον εγκέφαλο. Εκτός από τη μείωση της μακροπρόθεσμης μνήμης το έκσταση αποδείχθηκε ότι επηρεάζει την ικανότητα του χρήστη να μπορεί να διεξάγει μια κανονική συνομιλία: Στη μέση μιας φράσης χάνουν τη ροή της σκέψης τους, διακόπτουν και επαναλαμβάνουν πράγματα που ήδη έχουν πει αρκετές φορές. Παρουσιάζουν κενά μνήμης που έχουν σχέση με απλά πράγματα της καθημερινής ζωής.

8 ΕΚΣΤΑΣΗ (ecstasy – XTC )

9 ΦΥΤΙΚΟ ΕΚΣΤΑΣΗ-herbal ecstasy (cloud 9,Rave energy,Ultimate Xphoria )

10 ΕΚΣΤΑΣΗ (ecstasy – XTC )
Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Psychiatry, ασχολήθηκε με ένα ιδιαίτερα τοξικό και ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του ναρκωτικού έκσταση. Το έκσταση έχει την ιδιότητα να αδρανοποιεί την ικανότητα του χρήστη να λέγει όχι στο ναρκωτικό. Η μεθαμφεταμίνη που είναι η χημική ουσία που περιέχει το έκσταση, είναι ένα πολύ ισχυρό διεγερτικό της έκκρισης ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη ερεθίζει τους υποδοχείς στον εγκέφαλο που έχουν σχέση με δραστηριότητες που προκαλούν ευχαρίστηση. Μετά από τη λήψη της μεθαμφεταμίνης και της μαζικής έκκρισης ντοπαμίνης ακολουθεί μια πολύ έντονη κατάσταση υπερδιέγερσης στον οργανισμό που μπορεί να διαρκέσει ασταμάτητα για χρονικό διάστημα που ποικίλει από μερικές ώρες μέχρι δύο μέρες. Ο χρήστης νιώθει ευφορία, έχει υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό του, μιλά πολύ, βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχούς ετοιμότητας και δεν νιώθει την κούραση.

11 ΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ Όμως η κατάσταση αυτή που δημιουργείται, προκαλεί βλάβη στις καταλήξεις των νευρώνων του εγκεφάλου. Επιπρόσθετα, το έκσταση καθίσταται η μόνη ουσία που μπορεί πλέον να απελευθερώνει στον εγκέφαλο τη ντοπαμίνη, γεγονός που καθιστά τον χρήστη εξαρτώμενο του ναρκωτικού και του αφαιρεί την ικανότητα να λέγει όχι στο ναρκωτικό. Tο θλιβερό αποτέλεσμα είναι ένας σταδιακός εκφυλισμός του εγκεφάλου του χρήστη. Παρατηρείται έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, μείωση της μνήμης, εγκατάσταση μιας μόνιμης κακής ψυχικής διάθεσης και προβλήματα στην κινητική δύναμη. Οι βλάβες που προκαλούνται και εγκαθίστανται από το έκσταση, μπορούν εκτός από τα πιο πάνω να προκαλέσουν και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως για παράδειγμα την ασθένεια του Parkinson.

12 ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου όπως η μαγνητική τομογραφία (MRI) οι βλάβες που προκαλούνται από τα ναρκωτικά φαίνονται. Μάλιστα όταν συγκριθεί η μαγνητική τομογραφία κάποιου μη χρήστη με κάποιο χρήστη οι διαφορές είναι εμφανείς.

13 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ και ΜΟΥΣΙΚΗ

14 ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Methamphetamine (Chalk, Crank, Croak, Crypto, Crystal, Fire, Glass, Meth, Tweek , White Cross) Methamphetamine Pills (Yaba) DOM DOB MDA (χημικές παραλλαγές αμφεταμίνης) DMT (Businessman's trip ) PMA (Death, Mitsubishi Double Stack, often sold as Ecstasy) 2C-B 2C-T-7 (7th heaven, 7-up, beautiful, Blue Mystic, lucky 7, Tripstasy ) Crystal Meth (Ice) Ketamine (Cat valium,Vitamine K, Super-K, K) PCP (Angel Dust, Embalming Fluid, Killer Weed, Rocket Fuel, Supergrass ) Foxy

15 ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
GHB. Eνα ακόμη υπό προώθηση ναρκωτικό, συνθετικό, ονομάζεται και «G, Georgia Home Boy, Grievous Bodily Harm, Liquid Ecstasy ». Aρχικά ήταν γνωστό ως αναισθητικό, και οι παρενέργειές του μοιάζουν αρκετά με αυτές του αλκοόλ. Θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο αν συνδυαστεί με ποτό. Κυκλοφορεί συνήθως σε μορφή σκόνης ή διαλυμένο σε κάποιο υγρό. H δράση του ξεκινά 10 με 20 λεπτά μετά τη χρήση του και διαρκεί έως και 4 ώρες, ανάλογα με τη δόση. Eπιδρά άμεσα στο κεντρικό νευρικό συστήμα, δημιουργώντας ευφορικά και καταπραϋντικά συναισθήματα. Προκαλεί έντονη ζαλάδα, υπνηλία, τάση προς εμετό, σύγχυση και μειωμένη αίσθηση των αντανακλαστικών. H συνεχής χρήση του μειώνει σταδιακά τους καρδιακούς παλμούς και την αναπνοή σε επίπεδα που μπορεί να προκληθεί ακόμη και θάνατος. Nα σημειωθεί ότι στις Hνωμένες Πολιτείες η χρήση GHB έχει συνδυασθεί με σεξουαλικές επιθέσεις, όπου τα θύματα δεν μπορούσαν ούτε καν να θυμηθούν τα γεγονότα που συνέβησαν όσο ήταν υπό την επήρειά του.

16 Διατηρείστε τον εγκέφαλο σας υγιή! Μη χρησιμοποιείτε ναρκωτικά!
Ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι μια ασθένεια του εγκεφάλου!

17 ΝΕΑ ΦΥΤΙΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 1. Kατ (Κhat). Αφρικανικής προέλευσης ναρκωτικό
Το ναρκωτικό αυτό είναι στην πραγματικότητα μια φυσική μορφή αμφεταμίνης που χρησιμοποιείται ευρέως στην Αφρική και που τελευταία καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες από τα οργανωμένα κυκλώματα για τη διάδοσή του. Tο Κhat εντάσσεται σε μια κατηγορία φυτικών ναρκωτικών ουσιών με έντονες παραισθησιογόνες ιδιότητες.

18 ΝΕΑ ΦΥΤΙΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2. Psylocibe semilanceata. Το είδος αυτό έχει τις πλέον ισχυρές ψυχοδηλωτικές ιδιότητες, λόγω μιας εξαιρετικά δραστικής ουσίας που περιέχει, της ψιλοκυβίνης, την οποία ο ΕOΦ έχει κατατάξει στην ίδια κατηγορία με το LSD. Αν κάποιος δοκιμάσει ένα τέτοιο μανιτάρι –ωμό ή ψημένο– θα έχει έντονες παραισθήσεις, οπτικές ή ακουστικές, που διαρκούν από 4 έως 9 ώρες. Aν και δεν έχει διαπιστωθεί σωματική εξάρτηση, εντούτοις έχουν καταγραφεί ισχυρές ψυχοπνευματικές εξαρτήσεις, ιδιαίτερα έντονες σε ευαίσθητα άτομα, ενώ παράλληλα έχουν αναφερθεί οδυνηρές εμπειρίες με κρίσεις πανικού, επιθετικότητα, αίσθημα αποπροσωποποίησης, άγχος και σε ορισμένες περιπτώσεις ψυχωσικές αντιδράσεις. Eπιπλέον, η χρήση αυτών ελλοχεύει και έναν ακόμη μεγάλο κίνδυνο: τα μανιτάρια που μοιάζουν με παραισθησιογόνα να είναι δηλητηριώδη.

19 ΝΕΑ ΦΥΤΙΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 3. Πεγιότ (peyote). Είναι ένας ακανθώδης, στρογγυλού σχήματος κάκτος, μπλε και πράσινου χρώματος που φύεται στο Μεξικό και στις νότιες περιοχές των ΗΠΑ. Hταν γνωστός στους Iνκας για τις ρίζες του, οι οποίες όταν μασηθούν χλωρές ή αποξηραμένες προκαλούν παραισθήσεις λόγω της μεσκαλίνης που περιέχουν. Το πάνω μέρος του κάκτου αποξηραίνεται για να καπνιστεί ή γίνεται επεξεργασία του σε κάψουλες. Oι επιδράσεις αρχίζουν 2 με 3 ώρες μετά τη χρήση και διαρκούν πλέον των 12 ωρών. Προκαλεί ευφορία, αυξημένη αισθητηριακή αντίληψη, οπτικές ψευδαισθήσεις (συνήθως χρωματιστών γεωμετρικών σχημάτων), αλλοιωμένη εικόνα του σώματος, και δυσκολία στη συγκέντρωση. Στα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνονται ναυτία και εμετοί ενώ σε μεγάλες δόσεις προκαλεί ισχυρούς πονοκεφάλους, ξηροδερμία, πτώση της πίεσης του αίματος, μείωση του ρυθμού της αναπνοής και καρδιακή ανακοπή.

20 ΝΕΑ ΦΥΤΙΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 4. Δατούρα. Γνωστή στη λαϊκή μας παράδοση και σαν «διαβολόχορτο», είναι ποώδης θάμνος, με αρωματικά άνθη σε σχήμα τρομπέτας και με αγκαθωτούς καρπούς και κοτσάνια, σχετικά λεπτά συγκρινόμενα με το υπόλοιπο φυτό. Υπάρχουν τουλάχιστον 15 είδη Δατούρας γνωστά εδώ και αιώνες για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Tα περισσότερα φύονται στην αμερικανική ήπειρο με δύο εξαιρέσεις: την Datura metel και την Datura ferox που συναντώνται στην Ευρασία και στην ελληνική ύπαιθρο. Kαι αυτό το φυτό συνδέεται με αρχαίες δοξασίες Eυρωπαίων παγανιστών και Aσιατών σαμάνων, καθώς όλα τα μέρη του φυτού πλην των φύλλων, (κλαδιά, ρίζες, καρποί και σπόροι), περιέχουν δραστικά χημικά ιδιαιτέρως παραισθησιογόνα. Eκτός των παραισθήσεων, καταγράφονται ταραχή, έντονη ναυτία, διαστολή της κόρης των ματιών, θολούρα και κακή εστίαση στην όραση, ταχυπαλμία, αποπροσανατολισμός, απώλεια μνήμης, απώλεια χρόνου, ντελίριο, ευαισθησία στο φως και στον θόρυβο. Συχνά τα παραισθησιογόνα ταξίδια της Δατούρας επιφέρουν καρδιακή ανακοπή.

21 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ και ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΕΣ


Κατέβασμα ppt "ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Το πριν ………… και το μετά!."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google