Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Καφέ Αρκούδα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Καφέ Αρκούδα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Καφέ Αρκούδα

2 Περιγραφή του ζώου ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Επιστημονικό όνομα: Ursus Arctos Κοινό όνομα: Καφέ Αρκούδα Περιγραφή: Το χρώμα του τριχώματος ποικίλλει στις αποχρώσεις του καφέ, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο του ζώου, αλλά και το περιβάλλον. Ύψος: Το ύψος του ενήλικου ατόμου στον τράχηλο (η μικρή καμπούρα στην πλάτη της αρκούδας) φτάνει τα 1,10μ. Βάρος: κιλά το αρσενικό και το θηλυκό.Οι διακυμάνσεις οφείλονται στην εποχιακή προσθήκη λίπους. Βιότοπος: Δάση οξιάς, Δρύας, μαυρόπευκου, ελάτης σε υψόμετρο μ. Κύριες απειλές: Παράνομο κυνήγι, καταστροφή βιοτόπου

3 Τροφή Η αρκούδα είναι ζώο παμφάγο. Δείχνει όμως προτίμηση στις φυτικές τροφές, όπως καρποί δένδρων, αλλά και ρίζες, βολβοί και χόρτα, ενώ συμπληρώνει το διαιτολόγιο της με μυρμήγκια, μικρά θηλαστικά και χελώνες. Χάρη στην ισχυρή της όσφρηση μπορεί να εντοπίζει τους καρπούς του δάσους όταν είναι ώριμοι. Το μέλι είναι μία από τις αγαπημένες της τροφές. Βρίσκει πολύ εύκολα τα μελίσσια από το βουητό των μελισσών και την έντονη μυρωδιά του μελιού. Η αρκούδα προτιμάει τις φυτικές τροφές καθώς στο διαιτολόγιο της το ποσοστό αυτών των τροφών είναι 84% και μόλις το 16% είναι οι τροφές ζωικής προέλευσης.

4 Συνήθειες Τους χειμερινούς μήνες που κάνει πολύ κρύο και η τροφή σπανίζει, η καφέ αρκούδα έχει αναπτύξει κατάλληλο μηχανισμό επιβίωσης, το χειμέριο λήθαργο ή αλλιώς χειμερία νάρκη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναπνέει αργά, οι χτύποι της καρδιάς της μειώνονται στο μισό, ενώ η θερμοκρασία του σώματός της μειώνεται κατά ένα βαθμό. Με τον ερχομό της άνοιξης, όταν ξυπνήσει μπορεί να έχει χάσει κιλά. Η αρκούδα είναι ζώο μοναχικό και κινείται κυρίως το ξημέρωμα, το σούρουπο και το βράδυ. Οι ώρες αυτές της ημέρας, της παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια εφόσον δεν συμπίπτουν με τις ώρες της ανθρώπινης δραστηριότητας. Επίσης, το λιγοστό φως την κάνει να περνάει απαρατήρητη.

5 Αντιμετώπιση κινδύνων
Ορισμένες προστατευόμενες περιοχές, όπως οι Εθνικοί Δρυμοί Βίκου-Αώου, Βόρειας Πίνδου, Πρεσπών καθώς και το παρθένο δάσος Ροδόπης, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό καταφύγιο για τους μικρούς πληθυσμούς της αρκούδας που ζουν μέσα ή στις γύρω περιοχές υπάρχουν μόνο “στα χαρτιά” Παρόλα αυτά κάποια καλά παιδάκια σαν εμάς θέλουν να προστατέψουν την καφέ αρκούδα και θα έπαιρναν τα παρακάτω μέτρα σωτηρίας: Θα απαγόρευαν το παράνομο κυνήγι και όσοι το παραβίαζαν θα πλήρωναν πρόστιμο αρκετών χρημάτων. Θα έπαιρναν μέτρα για την κακοποίηση και την αιχμαλώτιση των αρκούδων.

6 Αρκτούρος Ο Μύθος του Αρκτούρου:
Ο Αρκτούρος είναι ένας οργανισμός προστασίας για τις αρκούδες. Ο Μύθος του Αρκτούρου: Η Καλλιστώ ήταν κόρη του Λυκάονα, βασιλιά της Αρκαδίας.Από μικρό κορίτσι ορκίστηκε πίστη και αφοσίωση στη θεά Αρτεμη και πως θα μείνει για πάντα παρθένα, να την υπηρετεί και να τη συνοδεύει. Έτσι πήγε να ζήσει μαζί της στο δάσος κυνηγώντας άγρια θηρία. Κάποτε την είδε ο Δίας και την ερωτεύτηκε. Για να την ξεγελάσει, πήρε τη μορφή της Αρτεμης και την ανάγκασε να ξαπλώσει μαζί του. Η Καλλιστώ γέννησε ένα γιο. Ο Δίας όμως ήξερε πως αν το μάθαινε η Ήρα θα θύμωνε με την Καλλιστώ, γι' αυτό και την μεταμόρφωσε σε αρκούδα. H Καλλιστώ μεταμορφωμένη σε αρκούδα, τριγυρνούσε χρόνια στα δάση ψάχνοντας το γιο της, τον Αρκάδα. Όταν τον βρήκε, άντρα πια, θέλησε να τον αγκαλιάσει. Εκείνος καθώς δεν ήξερε πως η αρκούδα ήταν η μητέρα του, ετοιμάστηκε να τη σκοτώσει.

7 Αρκτούρος Ο Μύθος του Αρκτούρου Αστερισμοί
Ο Μύθος του Αρκτούρου Αστερισμοί Ο Δίας όμως τους λυπήθηκε και για να εμποδίσει τη μητροκτονία, τους μεταμόρφωσε σε αστερισμούς (τη Μικρή και τη Μεγάλη Άρκτο) και τους πήρε κοντά του στον ουρανό. Η Ήρα, που δεν έπαψε να είναι θυμωμένη, ζήτησε από τον Ωκεανό, το ποτάμι που περιβάλλει τη γη, να μην τους αφήσει ποτέ να λουστούν στα νερά του. Έτσι οι δύο αυτοί αστερισμοί δεν δύουν ποτέ. Ο Δίας όμως για να τους γλιτώσει για πάντα από τη ζήλια της Ήρας τοποθέτησε κοντά τους και ένα άλλο αστέρι τον Αρκτούρο -το όνομά του σημαίνει ο φύλακας της Αρκτου- να τους συνοδεύει και να τους προστατεύει στην αιωνιότητα.

8 Βραβεία Αρκτούρου Το 1998 ο Αρκτούρος έλαβε το Henry Ford European Conservation Award για το έργο και τη συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος. Environmental Hero of Europe-2002 από το περιοδικό TIME, για την προσφορά του ίδιου και του Αρκτούρσυ την προστασία του περιβάλλοντος. Το 2003 ο πρόεδρος του Αρκτούρου, Ιωάννης Μπουτάρης έλαβε την τιμητική διάκριση. Ο ιδρυτής και διαχειριστής του Αρκτούρου κ. Ιωάννης Μπουτάρης υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής NATURA 2000.

9 Εικόνες

10 Κι άλλες εικόνες

11 Πηγές http://www.arcturos.gr http://www.zwakia.blogspot.com

12 Ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε!!!
1Ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Ε2 Μαρία-Ζωή Δάφνη Ιφιγένεια Αστέρης Θανάσης

13


Κατέβασμα ppt "Καφέ Αρκούδα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google