Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

› Τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των μητέρων που θηλάζουν τα παιδια τους αυξάνονται. Η υπεροχή του μητρικού γάλακτος έναντι των τεχνιτών γαλάτων αποδεικνύεται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "› Τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των μητέρων που θηλάζουν τα παιδια τους αυξάνονται. Η υπεροχή του μητρικού γάλακτος έναντι των τεχνιτών γαλάτων αποδεικνύεται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 › Τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των μητέρων που θηλάζουν τα παιδια τους αυξάνονται. Η υπεροχή του μητρικού γάλακτος έναντι των τεχνιτών γαλάτων αποδεικνύεται συνέχεια με νέα επιστημονικά δεδομένα. Η εξήγηση είναι απλή ΤΙΠΟΤΕ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙ ΤΗ ΦΥΣΗ. Εξασφαλίζει τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη του βρέφους και δημιουργεί στενότερο ψυχικό δεσμό ανάμεσα στη μητέρα και τη νεογνό. Με την κατάλληλη προετοιμασία, τη σωστή πληροφόρηση και τη βοήθεια από εξειδικευμενους συμβούλους, μαίες, παιδιάτρους, η μητέρα μπορεί να θηλάσει με επιτύχια το μωρό της και να απολαύσει τη μοναδική αυτή εμπειρία της μητρότητας. › Η Αμερικάνικη Παιδιατρική συστήνει αποκλειστικά το μητρικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες και τη συνέχισή του για 12 τουλάχιστον μήνες. Σήμερα στις ΗΠΑ, περίπου το 60 % των βρεφών απο τη γέννηση αλλά λιγότερο απο το 25% θηλάζει έως τους 6 μήνες.

3  Η σωστή αρχή για το μητρικό θηλασμό γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η επιλογή ενός γιατρού και ενός μαιευτηρίου που να στηρίζουν το θηλασμό, η ενημέρωση απο έμπειρα και ειδικευμένα άτομα (γιατρούς, μαίες, νοσηλεύτριες) είναι τα βασικά βήματα πριν τον τοκετό. Το ειδικευμένο αυτό προσωπικό ενημερώνει τη μητέρα για τα πλεονεκτήματα-μειονεκτήματ του μητρικού θηλασμού, γαι την ίδια και το βρλεφος και τις δίνει τις απαραίτητες οδηγίες για τον επιτυχή θηλασμό.  Το ανθρώπινο γάλα προορίζεται ειδικά για τον άνθρωπο και έχει υψηλότερη θρεπτική αξία απο οποιονδήποτε εναλλακτικό προιόν. Το μητρικό γάλα θεωρείται ζωντανός ιστός, διότι σχεδόν περιέχει τον ίδιο αριθμό ζώντων κυττλαρων με το αίμα. Είναι βακτηριολογικά ασφαλές και πάντα φρέσκο. Τα θρεπτικά συστατικά του μητρικού γάλακτος απορροφώνται πιο εύκολα από εκείνα του τυποποιημένου γάλακτος.

4 Μ ΕΙΩΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΑΣΤΟΥ,ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ,ΩΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΤΡΑΣ Η ΘΗΛΑΖΟΥΖΑ ΜΗΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ Τ Ο ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΗ ΤΡΟΦΗ, Η ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΤΟΥ Ρ ΩΜΑΛΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ Ι ΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΠΕΠΤΟ, ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΚΑΛΑ ΧΩΝΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΕ 2-3 ΩΡΕΣ Κ ΑΡΚΙΝΟΣ-ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΘΗΛΑΣΕΙ Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΣΕ ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΡΑ Σ ΗΜΑΝΤΙΚΑ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Θ ΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΡΟΦΗΣ ΠΑΝΤΑ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Λ ΙΓΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Α ΝΤΙΣΩΜΑΤΑ, ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΛΟΙΜΩΔΕΙΣ ΝΟΣΟΥΣ Σ ΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΣΙΜΟ ΜΗΤΕΡΑΣ-ΝΕΟΓΝΟΥ Μ ΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ ΟΠΩΣ ΑΣΘΜΑ ΚΑΙ ΕΚΖΕΜΑ Ο ΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΔΕ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Σ ΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΔΕΙΚΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

5  Είναι βιολογικά εξειδικευμένο για να προάγει την αναπτύξη του εγκεφάλου, δηλαδή του οργάνου στο οποίο βασίζεται η επιβίωση του ανθρώπου.  Ελλατώνει τους κολικούς, τη δυσκοιλιότητα ακόμη και από τις πιθανότητες συγκάματος, λόγω της εύκολης πεπτικότητας του.  Είναι ένας ζωντανός ιστός. Η σύνθεσή του αλλάζει, ανάλογα με τις ανάγκες του βρέφους, από μέρα σε μέρα, από γεύμα σε γεύμα, ακόμη και από τη φάση (αρχή ή τέλος ) του γεύματος. Στην αρχή είναι αραιό για να ξεδιψάσει το μωρό και στη συνέχεια πιο πλούσιο σε λίπος για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του.  Ηρεμεί το μωρό λόγω μίας ειδικής ορμόνης που περιέχει.  Μειώνει μελλοντικούς κινδύνους όπως παχυσαρκία και νεανικό διαβήτη.  Ο θηλασμός συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη και διαμόρφωση της στοματίκης κοιλότητας, γιατί ασκεί εκείνους τους μύς που η φύση έχει προετοιμαστεί γι αύτο ακριβώς το σκοπό.  Ο θηλασμός προάγει την παλιωδρόμηση της μήτρας και συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αιμορραγίας της λοχείας.  Οι θηλάζουσες μητέρες επανέρχεται συνήθως ταχύτερα στο προ της κύησης σωματικό βάρος.

6  Παθήσεις της μητεράς όπως AIDS, ηπατίτιδα μπορέι να μεταδοθούν στο βρέφος.  Φάρμακα που παίρνει η μητέρα μπορεί να περάσουν με το θηλασμό στο βρέφος.

7 Τα βρέφη έχουν ανάγκη από θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι ενέργεια, υδατάνθρακες, πρωτείνες, λίπη, υγρά, βιταμίνες, μέταλλα. Τα συστατικά αυτά τα βρέφη, σε μεγάλο ποσοστό τα λαμβάνουν απο το μητρικό γάλα. Για να επιτευχθεί η πρόσληψη της σωστής ποσότητας των θρεπτικών συστατικών αυτών πρέπει να ακολουθήσουμε τα απαραίτητα σημεία τα οποία ειναι:  Τα μεταβατικά στάδια του μητρικού γάλακτος απο πύαρ(πρωτόγαλα) σε ώριμο γάλα. Το γάλα σε 3-5 μέρες μετά το τοκετό.  Το νεογνό σιτίζεται τουλάχιστον 8 φορές την ημέρα περίπου κάθε 2-3 ώρες την ημέρα και κάθε 4 ώρες τη νύχτα.  Με τη σωστή σύλληψη της θηλής, το νεογνό σιτίζεται γαι 15-20 λεπτά (σε κάθε μαστό) με ομαλές κινήσεις της γνάθου και κατάποση. Τουλάχιστον ο ένας μαστός μαλακώνει τελείως σε κάθε γεύμα.

8  Το νεογνό δείχνει ήρεμο και ικανοποιημένο μετά το γεύμα και είναι πιθανό να κοιμηθεί.  24 ώρες μετά τη κάθοδο του γάλακτος, το νεογνό ουρεί τουλάχιστον 6-8 φορές (ούρα ανοικτού κίτρινου χρώματος) και έχει τουλάχιστον 2 κενώσεις την ημέρα. Τα κόπρανα μεταπίπτουν απο μηκώνιο σε ανοικτού κίτρινου χρώματος και κάπως χαλαρές κενώσεις τυρώδους σύστασεις κατα την πέμπτη ημέρα.  Το νεογνό προσλαμβάνει 15-30 γρ κάθε μέρα μετά την 4 η και 5 η ημέρα και υπερβαίνει το βάρος γέννησης μετά τη 10 η -14 η μέρα.  Η μητέρα αναφέρει ότι αισθάνεται έντονο στη θηλή με το θηλασμό και είναι ενθουσιώδης και ήρεμη κατα τη διάρκεια του θηλασμού.

9 Το 1989 ψηφίστηκαν για πρώτη φορα απο τον Π.Ο.Υ και τη UNICEF, το ‘δέκα βήματα’ που προτρέπουν κάθε κέντρο υγείας για εγκύους και νέες μητέρες και νεογνά για: 1. Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το θηλασμό και τακτική ενημέρωση του προσωπικού. 2. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαργμογή αυτής της πολιτικής. 3. Πληροφόρηση όλων των εγκύων για τα οφέλη και το χειρισμό του θηλασμού. 4. Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό μισή ώρα μέτα τον τοκετό. 5. Επίδειξη στις μητέρες για το πως να θηλάζουν και πως να διατηρηθεί η διατροφή των βρεφών με μητρικό γάλα ακομη και αν θα έπρεπε να αποχωρισθούν από τη μητέρα. 6. Να μην δίνεται στα νεογέννητα καμία άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους. 7. Διευκόληνση της πρακτικής, δηλαδή να επιτρέπεται να παραμείνει η μητέρα μαζί με το μωρό της 24 ώρες την ημέρα. 8. Ενθαρρυνσή του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά. 9. Όχι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα για το στόμα όταν το μωρό θηλάζει. 10. Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα απευθύνονται οι μητέρες όταν φεύγουν από το νοσοκομείο ή την κλινική.

10 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΡΟΦΗ ΣΕ ΥΓΡΗ Ή ΣΤΕΡΕΗ ΜΟΡΦΗ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΘΗΛΑΖΕΙ ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ!!!!!! Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ!!!!!!!


Κατέβασμα ppt "› Τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των μητέρων που θηλάζουν τα παιδια τους αυξάνονται. Η υπεροχή του μητρικού γάλακτος έναντι των τεχνιτών γαλάτων αποδεικνύεται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google