Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου «Connect with respect! Σύνδεση με σύνεση!»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου «Connect with respect! Σύνδεση με σύνεση!»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου «Connect with respect! Σύνδεση με σύνεση!»
SaferInternet Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου «Connect with respect! Σύνδεση με σύνεση!» 

2

3

4

5 Internet : Ένας κόσμος απέραντος …

6 …διασκεδαστικός, ευχάριστος …

7 …αλλά όχι πάντοτε ασφαλής και ακίνδυνος…

8 Στο Internet δεν είναι όλοι πάντα αυτό που δηλώνουν…

9 σαν τις παραπάνω … κυρίες.
… δεν είναι όλοι αθώοι, σαν τις παραπάνω … κυρίες.

10 Πρόσεξε!!! Όταν περιηγείσαι αμέριμνος στο Internet …
Πρόσεξε!!! Όταν περιηγείσαι αμέριμνος στο Internet …

11 … μπορεί κάποιοι να προσπαθούν να βλάψουν εσένα ή τον υπολογιστή σου.

12 ’’αρρωστήσει’’ ο υπολογιστής σου …
Επομένως, για να μην … ’’αρρωστήσει’’ ο υπολογιστής σου …

13 … και καταλήξεις να τον χρησιμοποιείς για να … ψήνεις σουβλάκια …

14 … θα πρέπει να προσέχεις πάντοτε πάρα πολύ.

15 Τι πρέπει να προσέχεις όμως όταν σερφάρεις στο Internet;

16 Μια φορά και έναν καιρό … στην ποντικούπολη…

17 Η κυρία ποντικίνα τους βάζει εργασία για το σπίτι.
Μια συνηθισμένη βαρετή ημέρα στην τάξη των ποντικιών, με την δασκάλα κυρία ποντικίνα . . . Η κυρία ποντικίνα τους βάζει εργασία για το σπίτι.

18 Το δικό μας ποντικάκι, ο Ηρακλής, είναι ξεχωριστό.
Σκέφτεται: «Θα πάω σπίτι και θα βρω πληροφορίες για την εργασία μου στο διαδίκτυο».

19 Στο σπίτι, 1 ώρα αργότερα . . . . . . αντί να ψάχνει πληροφορίες για την εργασία του στο ‘google’ . . .

20 . . . επισκέπτεται ένα site με γυμνά ποντίκια.

21 Στην αρχή κρύβει τα μάτια με τα χέρια του, αλλά τελικά υποκύπτει και ανοίγει τα δάχτυλά του.
Περνούν έτσι 2 ώρες.

22 Ξαφνικά, το computer αρχίζει να βήχει.
Έχει πυρετό και ιό!

23 Ο Ηρακλής δίνει στο computer αντιβιοτικό.

24 Ο Ηρακλής τώρα σκέφτεται να αγοράσει αντιγατικό (δηλητήριο για γάτες) γιατί είναι πολύ κακές. Βρίσκει μια ιστοσελίδα που πουλάει τα καλύτερα αντιγατικά. Συμπληρώνει σε μία φόρμα τα στοιχεία του και τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας του πατέρα του.

25 Από την άλλη μεριά, κάθεται ένας πολύ πονηρός γάτος με χρυσά δόντια, χρυσά δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, μενταγιόν, φοράει καρφιά, μαύρα γυαλιά και τρίβει τα χέρια του. Ο κακός γάτος στέλνει στον Ηρακλή ένα που περιέχει spyware.

26 Το ποντικάκι μας αναρωτιέται να τ’ ανοίξει ή να μην τ’ ανοίξει.
Κάποιος του είπε να είναι πολύ προσεκτικός.

27 Το ποντικάκι δεν ανοίγει το μήνυμα, βγαίνει από αυτό το site και μπαίνει στο ‘Lost Age’ για να παίξει. Και οι ώρες περνούν . . .

28 Τα μάτια του κοκκινίζουν και γίνονται τετράγωνα.
Καταφέρνει να κοιμηθεί μόνο μία ώρα.

29 Την επόμενη μέρα πηγαίνει στο σχολείο νυσταγμένο
και χωρίς να έχει κάνει την εργασία του. Κοιμάται στη διάρκεια του μαθήματος!

30 Το μεσημέρι, μετά από μια πολύ δύσκολη μέρα στο σχολείο, γυρίζει στο σπίτι και βρίσκει τη μητέρα του λιπόθυμη γιατί έχει ανοίξει το λογαριασμό του ΟΤΕ και τον πατέρα του πολύ θυμωμένο, γιατί ‘κάποιος’ έχει χρεώσει την πιστωτική του κάρτα με ένα υπέρογκο ποσό.

31 Τι πρέπει να προσέχεις όμως όταν σερφάρεις στο Internet;

32 Ψάρεμα προσωπικών δεδομένων Phishing

33 Ψάρεμα προσωπικών δεδομένων Phishing
«Phishing» (σαν το ψάρεμα -fishing) s που προσπαθούν να σε παραπλανήσουν. Σκοπός είναι να κλέψουν τα προσωπικά σου στοιχεία, οικονομικού συνήθως χαρακτήρα, τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικών καρτών (όνομα χρήστη-username/συνθηματικό-password) ο αριθμός ταυτότητας, η ημερομηνία γέννησής η διεύθυνση κατοικίας,  κ.τ.λ.

34 Phishing Τί να προσέξω;
Το μήνυμα περιέχει πολλά ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, περιλαμβάνει ψεύτικο link  που μοιάζει με το επίσημο site  της τράπεζας, περιλαμβάνει προειδοποίηση για άμεση συμπλήρωση στοιχείων, περιλαμβάνει το λογότυπο της τράπεζας και ο αποστολέας χρησιμοποιεί διεύθυνση που μοιάζει με την επίσημη της τράπεζας

35 Phishing Πώς λειτουργεί;
Υποτίθεται ότι τα στέλνει συνήθως κάποια τράπεζα, ηλεκτρονικό κατάστημα, κ.τ.λ. Περιλαμβάνεται και μια πλαστή διεύθυνση ιστοσελίδας η οποία μοιάζει σαν να είναι η επίσημη διεύθυνση του αποστολέα. Ο αποστολέας σου λέει ότι πρέπει να επισκεφτείς μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα αυτή την ιστοσελίδα για να επαληθεύσεις τα προσωπικά σου στοιχεία αλλιώς, για παράδειγμα, θα μπλοκάρει ο τραπεζικός λογαριασμός ή η πιστωτική  κάρτα της  οικογένειάς σου και δεν θα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις

36 Phishing Πώς λειτουργεί;
Όταν επισκεφτείς αυτή την ψεύτικη ιστοσελίδα συμπληρώσεις τα στοιχεία σου τα άτομα που σου έστειλαν αυτό το ψεύτικο , αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικές απάτες εις βάρος της οικογένειάς σου.

37 Phishing Πώς μοιάζει; From: Αγαπητοί πελάτες, Τα αρχεία μας δείχνουν ότι η σύνδεση του λογαριασμού σας έχει παγώσει λόγω της ακόλουθους λόγους. Είσοδος σε δίκη με ανακριβείς πληροφορίες. Ελλιπής ή ελλείποντα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την Tράπεζα ηλεκτρονικό λογαριασμό. Σας προτρέπουμε να αποκαταστήσει την Τράπεζα σε απευθείας σύνδεση λογαριασμού αμέσως να αποτρέψει το κλείσιμο του λογαριασμού σας. Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να αποκατασταθεί η Τράπεζα ηλεκτρονικό λογαριασμό © 2011, Τράπεζα

38 Phishing Προστασία Δεν χρησιμοποιώ τα τηλέφωνα που αναφέρει το ύποπτο / τα ψάχνω από άλλη έγκυρη πηγή  Πληκτρολογώ μόνος μου την ηλεκτρονική διεύθυνση της τράπεζας για να ενημερωθώ  Δεν κάνω κλικ σε link που περιλαμβάνονται σε ύποπτα s Εάν το ύποπτο μήνυμα περιέχει επισυναπτόμενα αρχεία, δεν τα ανοίγω

39 Προσωπικά δεδομένα

40 Προσωπικά δεδομένα Τι είναι ;
Tα στοιχεία που σε περιγράφουν και σε χαρακτηρίζουν, το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, το όνομα της μαμάς και του μπαμπά σου, το τηλέφωνό σου, οι φωτογραφίες σου, κ.τ.λ. Πού και πότε τα χρησιμοποιώ; Σε καθημερινή βάση καθώς εσύ περιηγείσαι στο internet. Όταν επιθυμείς να εγγραφείς σε forum διαδικτυακών παιχνιδιών ή μουσικής / σε κάποιο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο και συμπληρώνεις το όνομα, τη διεύθυνση ακόμη και την ηλικία σου, αυτόματα τα στοιχεία σου καταγράφονται. Στο προφίλ σου στο facebook σου αναρτάς στοιχεία όπως το ονοματεπώνυμό σου, τα ενδιαφέροντα σου, τους φίλους σου ακόμη και τις φωτογραφίες σου.

41 Προσωπικά δεδομένα Θα πρέπει όμως να προσέχεις πού δίνεις τα προσωπικά σου δεδομένα καθώς μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιήσει για να σε φέρει σε δύσκολη θέση, να σε εξαπατήσει ακόμη και να σε παρενοχλήσει. Το ίδιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε κι όταν αναρτούμε στοιχεία που αφορούν άλλους φωτογραφίες ή βίντεο από εκδρομές, πάρτι, γιορτές κι άλλες εκδηλώσεις στα οποία διακρίνονται και τρίτα πρόσωπα εκτός από εμάς. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε τη συναίνεση του άλλου, δηλαδή την σύμφωνη γνώμη του.

42 Προσωπικά δεδομένα Μαθητής δημοτικού
δεν σκέφτηκε πως το να δηλώσει το τηλέφωνο του σπιτιού του σε ιστοσελίδα διαδικτυακών παιχνιδιών θα έβαζε σε μπελάδες την οικογένειά του. Από εκείνη τη χρονική στιγμή, άγνωστοι τηλεφωνούσαν συχνά και σε ώρες κοινής ησυχίας, παρενοχλώντας κάθε μέλος της οικογένειας.

43 Προσωπικά δεδομένα Στο διαδίκτυο, δεν γνωρίζεις με σιγουριά ποιος είναι αυτός με τον οποίο μιλάς. Αν είναι όντως άντρας /γυναίκα, παιδί /ενήλικας. Aν το προφίλ που έχει φτιάξει τον περιγράφει ακριβώς όπως είναι στην πραγματικότητα.  Σε έναν άγνωστο στο δρόμο δεν θα έδινες τα προσωπικά σου στοιχεία. Γιατί να το κάνεις στο internet; Σκέψου λοιπόν σε ποιον τα δημοσιοποιείς.

44 Προσωπικά δεδομένα Να διαβάζεις προσεκτικά τους όρους χρήσης που αναγράφονται στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης/ forums /ιστολόγια. Πολλές ιστοσελίδες στο internet έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν με κάθε τρόπο και χωρίς να μας ρωτούν τα δεδομένα που εμείς «ανεβάζουμε». Σκέψου λοιπόν πριν δημοσιεύσεις : παύεις να είσαι ο αποκλειστικός κάτοχος.

45 Προσωπικά δεδομένα Να μην δημοσιεύεις φωτογραφίες ή βίντεο που δεν θα έδειχνες στον «πραγματικό κόσμο» που θα μπορούσαν να σε φέρουν σε δύσκολη θέση όταν μεγαλώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν εις βάρος σου όταν θα χρειαστεί να πιάσεις δουλειά.

46 Προσωπικά δεδομένα Εάν διατηρείς το δικό σου ιστολόγιο, να προσέχεις ούτως ώστε το περιεχόμενο όσων γράφεις να μην είναι υβριστικό και ρατσιστικό. Πριν κάνεις «upload», αναρωτήσου .... στον «πραγματικό κόσμο» θα το δημοσιοποιούσες; Όπως συμπεριφέρεσαι στον «αληθινό κόσμο», θα πρέπει να συμπεριφέρεσαι και στο internet. Εάν κάποιος σου ζητήσει τα στοιχεία σου στο internet : ρώτα τον γιατί και ζήτα την έγκριση του γονιού σου για να τα δώσεις.

47 Ψηφιακή παρενόχληση cyberbullying

48 Ψηφιακή παρενόχληση cyberbullying
Τι είναι ; Τι περιλαμβάνει οποιαδήποτε πράξη Πειράγματα με στόχο τη διασκέδαση εκφοβισμού, Διάδοση άσχημων-προσβλητικών φημών on-line επιθετικότητας, παρενόχλησης, Αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων (υβριστικά-προσβλητικά) αυταρχικής συμπεριφοράς που πραγματοποιείται μέσω του internet - των κινητών τηλεφώνων & Δυσφήμηση σε τρίτους μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων μέσω κινητού, φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο, ιστοσελίδες,chat rooms κ.ά. επαναλαμβάνεται ανά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα.

49 Ψηφιακή παρενόχληση cyberbullying
Σε περίπτωση έχεις πέσει θύμα εκφοβισμού μέσω του διαδικτύου τότε πρέπει άμεσα να απευθυνθείς  στους γονείς σου και μαζί να προβείτε σε μία σειρά ενεργειών Εάν έχεις δεχτεί απειλητικά ή προσβλητικά μηνύματα να τα αποθηκεύσεις και όχι να τα διαγράψεις (αποδειχτικά στοιχεία) να τα εκτυπώσεις για να τα δείξεις στους γονείς σου. Σε περιπτώσεις που ένας «διαδικτυακός φίλος» σου στέλνει μηνύματα προσβλητικά μπορείς εύκολα να τον «αποκλείσεις» από το σου.

50 Ψηφιακή παρενόχληση cyberbullying
Εάν ο δράστης είναι  γνωστός σου, θα πρέπει να ενημερωθούν οι γονείς του για τη συμπεριφορά του Εφόσον έχεις αντιληφθεί κάποια ιστοσελίδα όπου χρησιμοποιούνται προσωπικά δεδομένα σου φιλοξενούνται ρατσιστικά σχόλια για εσένα Αναφορά στην Ελληνική Ανοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο ( οι οποίοι και θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

51 Εθισμός στο Διαδίκτυο Σε ποιο κόσμο ζεις;

52 Εθισμός στο Διαδίκτυο … και για μεγάλους

53 Εθισμός στο Διαδίκτυο Πόση ώρα περνάς μπροστά στον υπολογιστή σου καθημερινά; Μήπως δεν προλαβαίνεις να κάνεις τα μαθήματά σου επειδή σου τρώει την ώρα ο υπολογιστής; Μιλάς στους φίλους σου πιο πολύ μέσω του υπολογιστή παρά στην πραγματικότητα; Μήπως τελικά δεν έχεις τίποτα να πεις με παιδιά της ηλικίας σου που δεν παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή και δεν μπαίνουν στα chat rooms; Στον ύπνο σου βλέπεις νεράιδες και τέρατα ανάλογα με τους ήρωες των παιχνιδιών που παίζεις; Βαριέσαι να βγεις έξω, να τρέξεις, να κάνεις παρέα με άλλα παιδιά γιατί όλα αυτά σου φαίνονται πολύ ανιαρά;

54 Εθισμός στο Διαδίκτυο Αν συμβαίνουν τα παραπάνω έχει έρθει η ώρα να σκεφτείς ότι ίσως έχεις χάσει τον έλεγχο. Πολλοί συνομήλικοί σου είπαν ακόμα και ότι θα αυτοκτονήσουν γιατί δεν τους άφηναν να παίξουν σε κάποιο παιχνίδι παραπάνω ώρες.

55 Εθισμός στο Διαδίκτυο Βάλε ωράριο στη χρήση του υπολογιστή σου. 1 ώρα τη μέρα αρκεί Ο υπολογιστής δεν είναι η babysitter σου. Αν οι γονείς σου το αγνοούν θύμισέ τους το. Συζήτησέ το με τους γονείς σου. Μπορεί στην αρχή να φωνάξουν αλλά σίγουρα θέλουν να σε βοηθήσουν Αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στα μαθήματά σου και σε άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες που σε ευχαριστούν. Παίξε με τους φίλους σου και μοιράσου μαζί τους την καθημερινότητά σου.

56 Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

57 Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
<13 Tι είναι;  Ιστοσελίδες όπου οι χρήστες δημιουργούν εικονικά προφίλ, έρχονται σε επαφή με φίλους γίνονται μέλη σε ομάδες κοινών ενδιαφερόντων (groups), ανταλλάσσουν απόψεις και ανησυχίες, επισκέπτονται σελίδες άλλων χρηστών χρησιμοποιούν πλήθος εφαρμογών (κουίζ, παιχνίδια).  facebook, ΜySpace, twitter, hi5. Ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθούμε σε αυτά, προκειμένου να αποφύγουμε τους κινδύνους και να μη βρεθούμε εκτεθειμένοι;

58 Μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook
Οι χρήστες των προφίλ πρέπει να ακολουθούν τους ακόλουθους κανόνες: Δεν 'ανεβάζουμε‘ φωτογραφίες όπου φαίνεται η τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε, ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι, το σχολείο … Έτσι θα μειώσουμε τις πιθανότητες οι κακόβουλοι να μας εντοπίσουν. Δεν αναφέρουμε τη διεύθυνση μας, το τηλέφωνό μας ή στοιχεία που προδίδουν την πραγματική μας ταυτότητα. Ό,τι “ανεβάζουμε” στo facebook, μένει εκεί για πάντα. Ακόμα και αν διαγράψουμε το προφίλ μας, πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και μπορούμε να τις συναντήσουμε σε άλλη ιστοσελίδα στο μέλλον.

59 Μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook
Διάβασε προσεκτικά τους «Όρους χρήσης» και την «Πολιτική του Απορρήτου», πριν συναινέσεις σε αυτά. Tο facebook αλλάζει τους όρους χρήσης χωρίς προειδοποίηση. Δε δίνουμε σε κανέναν, εκτός από τους γονείς μας, τον κωδικό πρόσβασης στο εικονικό μας προφίλ. Αν συναντήσεις προσβλητικό περιεχόμενο, χρησιμοποίησε τη μέθοδο «Αναφοράς Ανεπιθύμητου Περιεχομένου». Διάγραψε τα άτομα που σε παρενοχλούν, και μη διστάσεις να μιλήσεις στους γονείς σου. Να είσαι επιφυλακτικός με τους εικονικούς σου φίλους. Θυμήσου ότι οι πραγματικοί φίλοι είναι μόνο αυτοί που συναντάς στην πραγματική ζωή.

60 Μέσα κοινωνικής δικτύωσης Chat room
Δωμάτιο ανοιχτής επικοινωνίας, όπου άνθρωποι από όλα τα μέρη της γης μπορούν να συνδεθούν και να ανταλλάξουν άμεσα μηνύματα μεταξύ τους, πληκτρολογώντας τα σε ένα εικονικό δωμάτιο. Η δραστηριότητα αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Οι φιλίες που δημιουργούνται στα chat rooms δεν είναι αληθινές. Οι μόνες αληθινές φιλίες βρίσκονται στην πραγματική ζωή και δοκιμάζονται στον πραγματικό κόσμο και πραγματικό χρόνο.

61 Μέσα κοινωνικής δικτύωσης Chat room
Να είσαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός με άτομα που γνωρίζεις στα chat rooms και δεν γνωρίζεις στην πραγματική σου ζωή, καθώς κάποιοι από αυτούς μπορεί να έχουν ως σκοπό να σε βλάψουν. Αν κάποιος σε παρενοχλεί στο chat room, θυμήσου ότι μπορείς να φύγεις από το chat room με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού!!! Αποθήκευσε τις συνομιλίες σου, μπορεί να χρειαστείς τη βοήθεια των γονιών σου. Χρησιμοποίησε ψευδώνυμο και μην αποκαλύπτεις ποτέ προσωπικές πληροφορίες (όνομα, επώνυμο, διεύθυνση σπιτιού, σχολείο, αριθμούς τηλεφώνου).

62 Διαδικτυακή αποπλάνηση grooming
Ένας ενήλικας προσεγγίζει ένα παιδί ή έφηβο μέσω του Διαδικτύου, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Ο διαδικτυακός χρήστης έχει σκοπό να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στο παιδί, ώστε να πραγματοποιήσει μαζί του μια μυστική συνάντηση. Το grooming διεξάγεται μέσω του Διαδικτύου σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, δωμάτια συνομιλιών παιχνίδια κινητών τηλεφώνων,…

63 Διαδικτυακή αποπλάνηση grooming

64 Διαδικτυακή αποπλάνηση grooming
Θυμόμαστε πάντα ότι είναι εύκολο στο Διαδίκτυο να πει κάποιος ψέματα για το ποιος πραγματικά είναι. Ακόμα και αν κάποιος μας δείξει τη φωτογραφία του, αυτή η φωτογραφία μπορεί να είναι ψεύτικη. Είμαστε προσεκτικοί ποιους αποδεχόμαστε να γίνουν «φίλοι» και με ποιούς μιλάμε στο Διαδίκτυο. υπάρχουν ενήλικοι με κακές προθέσεις είμαστε περισσότερο ασφαλείς όταν μιλάμε στο Διαδίκτυο με ανθρώπους που γνωρίζουμε και στον πραγματικό κόσμο. ρυθμίσεις απορρήτου στους ιστοχώρους που επισκεπτόμαστε να μη βλέπουν όλοι το προφίλ μας ή τις φωτογραφίες μας

65 Διαδικτυακή αποπλάνηση grooming
Δεν κανονίζουμε συναντήσεις με ανθρώπους που στην ουσία δεν γνωρίζουμε,  ακόμα και αν έχουμε γίνει «φίλοι» στο ίντερνετ. Κάποιος που δεν έχουμε δει ποτέ στον πραγματικό κόσμο παραμένει να είναι ένας ξένος! Χρησιμοποιούμε την κάμερα του υπολογιστή μόνο με τους ανθρώπους που γνωρίζουμε, και πάντα την αποσυνδέουμε όταν δεν τη χρησιμοποιούμε.

66 Προστασία λογισμικού

67 Προστασία λογισμικού Ιοί
Προστασία λογισμικού Ιοί Υπάρχουν κακόβουλοι προγραμματιστές οι οποίοι φτιάχνουν προγράμματα για να δημιουργούν πρόβλημα στον Η/Υ. Ένα τέτοιο πρόγραμμα ονομάζεται ιός Ο ιός διαγράφει δεδομένα ελαττώνει την ταχύτητα του Η/Υ εμφανίζει ενοχλητικά μηνύματα στην οθόνη κάνει τον Η/Υ να εκτελεί ενέργειες διαφορετικές από αυτές που του λέει ο χρήστης Αυτό που φοβόμουν ΙΟΣ!

68 Προστασία λογισμικού Hackers
αλλοιώνει αρχεία διαγράφει αρχεία υποκλέπτει αρχεία Με λένε ΧΑΚΕΡ! Δοξάστε με…

69 Προστασία λογισμικού Προσέχουμε ποια προγράμματα «τρέχουμε» στον Η/Υ.
Πιθανοί ιοί είναι προγράμματα τα οποία δεν έχουμε αγοράσει αλλά τα έχουμε κατεβάσει από το διαδίκτυο ή τα έχουμε προμηθευτεί από φίλους. Φυσικά δεν είναι όλα τα δωρεάν λογισμικά ιοί, αλλά χρειάζεται προσοχή και εμπειρία για να τα διακρίνουμε.

70 Ρε antivirus της κακιάς ώρας, πάλι πλακάκια τα κανες με τους ιούς;;;
Προστασία λογισμικού Ρε antivirus της κακιάς ώρας, πάλι πλακάκια τα κανες με τους ιούς;;; Εγκατάσταση αντιϊικού προγράμματος (antivirus) στον Η/Υ. δουλειά του είναι να ξετρυπώνει και να εξολοθρεύει του ιούς. συχνή ενημέρωση του αντιϊικού προγράμματος μέσω Διαδικτύου. «μαθαίνει να αναγνωρίζει» τους φρέσκους ιούς και όχι μόνο τους παλιούς! Είσαι σίγουρος ότι ενημέρωσες το antivirus;

71 Προστασία λογισμικού Το τείχος προστασίας (firewall) - Ο σωματοφύλακας του Η/Υ. Ελέγχει όσα προγράμματα επιθυμούν να τον επισκεφτούν Αν τα θεωρεί ύποπτα μας ρωτάει τι να κάνει. Να τους ανοίξει την πόρτα ή να τα αφήσει να ξεροσταλιάσουν στο Διαδίκτυο… Τελικά ο φράχτης που βάλαμε στον Η/Υ κάνει δουλειά! Βάλτε κι εσείς firewall στον Η/Υ σας! Σε συνδυασμό με το antivrus κάνει θαύματα. Σερφάρουμε ακίδυνα!

72 Συμβουλές … Διακόψτε την επικοινωνία αν κάποιος σας στείλει κάποιο ενοχλητικό ή προσβλητικό μήνυμα και συζητήστε το γεγονός με τους γονείς σας. Ποτέ μη διαβάζετε ηλεκτρονικά μηνύματα άγνωστου αποστολέα. Κρατάτε τους κωδικούς πρόσβασης (password) μυστικό. Είναι σαν το κλειδί του σπιτιού σας. Μην επισκέπτεστε ιστοσελίδες οι οποίες αναφέρουν ότι απευθύνονται σε άτομα άνω των 18 ετών.

73 Συμβουλές … Εξηγείστε στους γονείς σας τις εμπειρίες σας κατά την περιπλάνηση στο διαδίκτυο. Πάντα να μιλάτε στους γονείς σας ή σε κάποιον ενήλικά για εικόνες ή κείμενα που βρήκατε και σας ανησύχησαν ή σας φόβισαν. Ποτέ μην δίνετε το όνομά σας, τη διεύθυνση και το όνομα του σχολείου σας, το τηλέφωνο, φωτογραφίες σε άγνωστους που συναντάτε στο διαδίκτυο.

74 … Η γη είναι επίπεδη Μην εμπιστεύεστε ότι διαβάζετε στο διαδίκτυο. Μάθετε να βλέπετε το περιεχόμενο με κριτικό μάτι.

75 Χρήσιμες Ιστοσελίδες Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (www.sch.gr)
Λογισμικά ελεγχόμενης πρόσβασης ( Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κόμβων Ασφαλούς Διαδικτύου ( Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου ( Ελληνική Ανοιχτή Γραμμή για καταγγελία ύποπτου περιεχομένου στο διαδίκτυο τηλ.: ). Πληροφορίες για τους χαρακτηρισμούς των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ( /

76 Τι πρέπει να προσέχεις όμως όταν σερφάρεις στο Internet;

77 Παράδειγμα προς μίμηση … κανόνες iPhone
Αυτό είναι δικό μου τηλέφωνο. Εγώ το αγόρασα, εγώ το πληρώνω και στο δανείζω για να το έχεις. Δεν είμαι φοβερή; Θα γνωρίζω πάντα το password. Αν χτυπάει, απάντησέ το. Πες «παρακαλώ», χρησιμοποίησε τους καλούς σου τρόπους. Μην αγνοείς ποτέ κλήσεις όταν στην οθόνη εμφανίζεται η λέξη «Μαμά» ή «Μπαμπάς». Ποτέ.

78 Παράδειγμα προς μίμηση … κανόνες iPhone
Παραδίδεις πρόθυμα στους γονείς σου τη συσκευή κάθε βράδυ στις 19:30 τις ημέρες που έχεις σχολείο και το Σαββατοκύριακο, στις 21:00. Θα είναι κλειστό κάθε βράδυ και θα σου επιστρέφεται κάθε πρωί στις 07:30. Αν δεν θέλεις να καλέσεις κάποιον στο σταθερό του με την πιθανότητα να απαντήσουν οι γονείς του, τότε μην καλέσεις καν. Μάθε να ακούς το ένστικτό σου και να σέβεσαι τις άλλες οικογένειες με τον ίδιο τρόπο που θα ήθελες να σέβονται εμάς.

79 Παράδειγμα προς μίμηση … κανόνες iPhone
Το τηλέφωνο δεν θα έρχεται μαζί σου στο σχολείο. Μίλησε με τους ανθρώπους με τους οποίους ανταλλάσσεις μηνύματα, κατά πρόσωπο. Είναι μία τέχνη που θα πρέπει να αναπτύξεις στη ζωή σου. Για τις ημιαργίες, τις εκδρομές και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, θα συμφωνήσουμε ειδικές χρήσεις. Αν πέσει στη λεκάνη, στο πάτωμα και σπάσει ή εξαφανιστεί είσαι υπεύθυνος για το κόστος επισκευής ή αντικατάστασης.

80 Παράδειγμα προς μίμηση … κανόνες iPhone
Μην χρησιμοποιήσεις την τεχνολογία για να πεις ψέματα, να κοροϊδέψεις ή να εξαπατήσεις κάποιον άλλο άνθρωπο. Μην συμμετέχεις σε συζητήσεις που πληγώνουν άλλους ανθρώπους. Παράμενε καλός φίλος ή απλά μην συμμετέχεις στην ανταλλαγή κατηγοριών. Μην στείλεις SMS, , ή μην πεις τίποτα χρησιμοποιώντας αυτή τη συσκευή, που δεν θα έλεγες σε κάποιον κατά πρόσωπο. Μην στείλεις SMS, , ή μην πεις τίποτα χρησιμοποιώντας αυτή τη συσκευή, που δεν θα έλεγες δυνατά με τους γονείς σου στο δωμάτιο. Λογόκρινε τον εαυτό σου. Το πορνό απαγορεύεται. Αναζήτησε στο διαδίκτυο πληροφορίες που θα μοιραζόσουν άνετα με εμένα. Αν έχεις κάποια απορία, ρώτησε κάποιον, κατά προτίμηση εμένα ή τον πατέρα σου. Όταν είσαι σε δημόσιο χώρο, κλείσε το, βάλε το στο αθόρυβο, ή κρύψε το στην τσάντα σου. Ειδικά σε κάποιο εστιατόριο, στον κινηματογράφο, ή όταν μιλάς σε κάποιον άλλο άνθρωπο. Δεν είσαι αγενής. Μην επιτρέψεις στο iPhone να το αλλάξει αυτό. Μη στείλεις αποκαλυπτικές φωτογραφίες από τα «ιδιαίτερα» σημεία σου σε κανέναν ή μη δεχτείς τέτοιες φωτογραφίες. Μη γελάς. Κάποια στιγμή θα μπεις στον πειρασμό να το κάνεις, παρά την υψηλή σου νοημοσύνη. Είναι επικίνδυνο και μπορεί να διαλύσει την εφηβική/φοιτητική/ενήλικη ζωή σου. Παραμένει πάντα μία κακή ιδέα. Ο κυβερνοχώρος είναι αχανής και πιο δυνατός από εσένα και είναι δύσκολο να εξαφανίσεις κάτι τέτοιο, συμπεριλαμβανομένης μίας κακής φήμης.

81 Παράδειγμα προς μίμηση … κανόνες iPhone
Δε χρειάζεται να τραβάς ένα τόνο φωτογραφίες και βίντεο. Μην καταγράφεις τα πάντα. Ζήσε τις εμπειρίες σου. Θα μείνουν αποθηκευμένες στη μνήμη σου για πάντα. Κάποιες φορές επίλεξε να αφήνεις το τηλέφωνο πίσω στο σπίτι και να αισθάνεσαι ασφαλής και σίγουρος για την απόφασή σου αυτή. Δεν είναι ζωντανό και δεν είναι προέκτασή του. Είσαι καλύτερος από τον φόβο του να «χάσεις» κάτι που συμβαίνει. Κατέβαζε μουσική που είναι καινούρια, ή κλασική, ή διαφορετική απ' αυτήν που ακούν εκατομμύρια άλλοι, που ακούν ακριβώς το ίδιο πράγμα όλοι. Η γενιά σου, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γενιά, έχει πρόσβαση στη μουσική. Εκμεταλλεύσου αυτό το προνόμιο. Διεύρυνε τους ορίζοντές σου.

82 Παράδειγμα προς μίμηση … κανόνες iPhone
Κράτα το βλέμμα σου ψηλά. Βλέπε τι γίνεται στον κόσμο γύρω σου. Κοίταξε έξω από ένα παράθυρο. Άκουσε τα πουλιά. Πήγαινε μία βόλτα. Μίλησε σε κάποιο άγνωστο. Αναρωτήσου για πράγματα χωρίς να τα "γκουγκλάρεις». Θα τα κάνεις μαντάρα. Θα σου πάρω πίσω το τηλέφωνο. Θα καθίσουμε κάτω και θα το συζητήσουμε. Και θα ξαναρχίσουμε από την αρχή. Εσύ κι εγώ, θα μαθαίνουμε συνέχεια. Είμαι με το μέρος σου. Είμαστε μαζί σε αυτό.

83 Παράδειγμα προς μίμηση … κανόνες iPhone

84 Καλό και Ασφαλές Σερφάρισμα!

85 Tips Φτιάξε ένα συμβόλαιο με τους γονείς σου για τη χρήση του internet και καθορίστε πόση ώρα πρέπει να είσαι εκεί και τι επιτρέπεται! 1 ώρα κάθε μέρα είναι αρκετή. Στο internet δεν είσαι σίγουρος ποτέ με ποιον μιλάς. Γι'αυτό μη δίνεις ποτέ τα προσωπικά σου στοιχεία: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, σχολείο, ηλικία, κωδικούς! Αν θες σε μια σελίδα να συμπληρώσεις μια φόρμα θυμήσου ότι δεν πρέπει να βάλεις τα αληθινά σου στοιχεία. Χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο. Αν κάτι σε τρομάξει, σε στενοχωρήσει ή σε απειλήσει πες το στη μαμά και τον μπαμπά. Εκείνοι σίγουρα θα σε βοηθήσουν!

86 Tips Θυμήσου ότι μπορείς με ένα “κλικ” να κλείσεις μια σελίδα που σε αναστατώνει! Αν στην πραγματικότητα ένας άγνωστος σου ζητούσε τη φωτογραφία σου θα την έδινες; Μην ανεβάζεις φωτογραφίες σου στο διαδίκτυο. Μην κατεβάζεις οποιοδήποτε λογισμικό στον υπολογιστή σου. Συμβουλέψου τους γονείς σου. Κάποιος μπορεί να θέλει να βλάψει τον υπολογιστή σου.

87 Tips Αν λάβεις μια φωτογραφία που θα έκανε τον εικονιζόμενο να αισθανθεί άσχημα μη τη στείλεις στους φίλους σου. Σκέψου πώς θα ένιωθες εσύ. Θυμήσου ότι είσαι σε έναν κόσμο που όλα μπορούν να προωθηθούν και να φτάσουν στα χέρια κάποιου που θέλει να σου κάνει κακό. Ποτέ μη συναντιέσαι με αγνώστους, τους οποίους γνώρισες στο internet. Τις περισσότερες φορές δεν είναι αυτοί που λένε. Αν επιμένεις να πας, πάρε και δυο φίλους σου και πηγαίνετε σε ένα πολυσύχναστο μέρος.

88 Tips Υπάρχουν πολλά μέρη στο internet που είναι μόνο για μεγάλους. Αν βρεθείς κατά λάθος σε κάποιο από αυτά κλείσε τη σελίδα. Υπάρχουν τόσο διασκεδαστικές σελίδες για σένα, γιατί να σπαταλάς το χρόνο σου; Είναι οι φιλίες στο διαδίκτυο πραγματικές; Θυμήσου ότι οι μόνες αληθινές φιλίες βρίσκονται στην πραγματική ζωή και δοκιμάζονται στον πραγματικό κόσμο και τον πραγματικό χρόνο. Κλείσε αμέσως παράθυρα που ανοίγουν κατά τη χρήση του Internet με περιεχόμενο όπως: διαφημίσεις, τυχερά παιχνίδια και προειδοποιητικά μηνύματα! Θυμήσου ότι οι γονείς σου είναι σύμμαχοί σου στην πλοήγησή σου στο διαδίκτυο! Ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν μπορείς να τους δείξεις εσύ...!!! Θα διασκεδάσετε πολύ μαζί


Κατέβασμα ppt "Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου «Connect with respect! Σύνδεση με σύνεση!»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google