Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

5 η Δεκεμβρίου 2012 [Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού] Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου και το έργο της Δρ Μιχάλης Προμπονάς, Πρόεδρος ΟΠΗ Πόπη Μπαξεβάνη,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "5 η Δεκεμβρίου 2012 [Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού] Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου και το έργο της Δρ Μιχάλης Προμπονάς, Πρόεδρος ΟΠΗ Πόπη Μπαξεβάνη,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 5 η Δεκεμβρίου 2012 [Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού] Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου και το έργο της Δρ Μιχάλης Προμπονάς, Πρόεδρος ΟΠΗ Πόπη Μπαξεβάνη, μέλος Δ.Σ. ΟΠΗ

2 Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου (ΟΠΗ) είναι σωματείο, μη κερδοσκοπικό, που σκοπό έχει : α. Τη μελέτη, προστασία και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, μέσω και της συνεργασίας με τους περιβαλλοντικούς, επιστημονικούς και κοινωνικο-πολιτιστικούς φορείς του νησιού, της Ελλάδος και των άλλων Κρατών. β. Την ανάληψη δράσεων που θα έχουν ως στόχο τους την υιοθέτηση φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών και τακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης, τη χρήση “πράσινων” τεχνολογιών και την εφαρμογή δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων. γ. Τη στήριξη και διοργάνωση δράσεων διάχυσης της επιστημονικής γνώσης και της τεχνογνωσίας στους άμεσα ενδιαφερόμενους, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον. δ. Τη στήριξη και διοργάνωση δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με στόχο την αλλαγή των στάσεων και των συμπεριφορών απέναντι στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και τη διαμόρφωση ευαισθητοποιημένων ενεργών πολιτών, ικανών να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων στον οικείο τομέα. ε. Την άσκηση πίεσης προς τις δημόσιες, δημοτικές και άλλες αρχές με κάθε νόμιμο μέσον (συμπεριλαμβανόμενων και δικαστικών) για σεβασμό του περιβάλλοντος, αστικού ή μη.

3 Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου (ΟΠΗ) παρεμβαίνει με ουσιαστική και τεκμηριωμένη κριτική σε ζητήματα που αφορούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων στο Νομό Ηρακλείου και την Κρήτη, όπως επίσης και σε ζητήματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ποιότητας ζωής, βιώσιμης κατανάλωσης, βιώσιμης ανάπτυξης και πολιτισμού.

4 Επιδίωξη της ΟΠΗ είναι να προτείνει εναλλακτικές διεξόδους στα προβλήματα βασισμένες σε σύγχρονες ιδέες, τόσο από την εμπειρία των οικολογικών κινημάτων όσο και από την τοπική παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά.

5 Η ΟΠΗ απαρτίζεται από ευαισθητοποιημένους πολίτες από όλους τους κοινωνικούς χώρους και τις ηλικίες με ενεργή συμμετοχή στους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Έχει ασχοληθεί συστηματικά με μια σειρά από ζητήματα σε πολλά από τα οποία η δράση της έφερε σημαντικά αποτελέσματα :

6 Με τον τεκμηριωμένο λόγο της, τη διοργάνωση εκδηλώσεων και διαμαρτυριών, την έκδοση ενημερωτικού υλικού κ.ά., η ΟΠΗ άνοιξε τον διάλογο και σε συνεργασία με την Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της Λαγκάδας του Δήμου Χερσονήσου έθεσε υπό γενική αμφισβήτηση το πιο ανόητο έργο στην Κρήτη και γενικότερα τη στρεβλή και καταστροφική πολιτική που ακολουθείται στην διαχείριση του νερού στον τόπο μας. Η ΟΠΗ προτείνει τον εμπλουτισμό των υδροφορέων με μικρά τοπικά έργα, εξοικονόμηση υδατικών πόρων, αντιμετώπιση των διαρροών στα αστικά δίκτυα ύδρευσης, αξιοποίηση των νερών των βιολογικών καθαρισμών και συνολική ορθολογική διαχείριση του νερού στην Κρήτη. Διαχείριση νερού - Το φράγμα στον Αποσελέμη

7 Έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για την απουσία σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη του Ηρακλείου, στο νομό και γενικότερα στην Κρήτη που έχει σαν αποτέλεσμα τις ανεξέλεγκτες χωματερές, το μπάζωμα των ρεμάτων, τους προβληματικούς ΧΥΤΑ, το αδιέξοδο των διαχειριστικών σχεδίων και τη μικρή ανταπόκριση των πολιτών στην υποβαθμισμένη "ανακύκλωση" με τους μπλε κάδους. Διαχείριση απορριμμάτων Έχει επίσης καταγγείλει τα σχέδια του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης για την κατασκευή εργοστασίου καύσης διότι θεωρεί ότι, εκτός του ότι είναι δαπανηρό και επικίνδυνο, κάτι τέτοιο αντιστρατεύεται τις πολιτικές ορθολογικής διαχείρισης με πρόληψη, μείωση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και διάχυση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε τοπικές μονάδες με ευθύνη των δήμων.

8 Από την αρχή η ΟΠΗ αμφισβήτησε τη σκοπιμότητα του έργου και σε συνεργασία με άλλους φορείς της νότιας Κρήτης, όπως η Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον, ξεκίνησαν μαζί τον πολύπλευρο αγώνα για την αποτροπή του επικίνδυνου αυτού έργου για το φυσικό περιβάλλον, τη θάλασσα και την βιώσιμη τοπική ανάπτυξη. Το σχέδιο για διαμετακομιστικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στη Νότια Κρήτη Οι σχετικές δράσεις, μεταξύ των οποίων ήταν η έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου και η νομική ένσταση της ΟΠΗ για το έργο, συνέβαλαν στην αποτροπή πραγματοποίησης του έργου.

9 Αμφισβητεί τη σκοπιμότητα κατασκευής αυτού του νέου αεροδρομίου, που θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην κοινωνία της περιοχής και τους ταξιδιώτες, ενώ ουσιαστικά εξυπηρετεί μόνο μια υποθετική, εξωπραγματική και ασύμβατη με τη φέρουσα ικανότητα της Κρήτης προοπτική στον τουρισμό. Η ΟΠΗ υπέβαλε νομική ένσταση και προσφυγή στο ΣτΕ για τη ματαίωση του έργου μαζί με την Πρωτοβουλία Πολιτών Πεδιάδας. Το σχεδιαζόμενο νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλλι Πεδιάδας Αντιπροτείνει την αξιοποίηση των τριών υπαρχόντων πολιτικών αεροδρομίων της Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά, Σητεία) με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζουν αυτά (λύση που συγκριτικά είναι πολύ χαμηλότερου κόστους).

10 Διεξάγει πολύπλευρο αγώνα για τη διάσωση των προστατευόμενων περιοχών, του Κρητικού τοπίου και των φυσικών πόρων και αγωνίζεται δυναμικά υπέρ της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. Σε συνεργασία με όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις του νησιού άνοιξαν το θέμα από νωρίς, θέτοντας υπό γενική αμφισβήτηση το επικίνδυνο αυτό μοντέλο ανάπτυξης που επιχειρείται να θεσμοθετηθεί με επιδοτήσεις και σχέδια νόμων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κάβου Σίδερο στην Ανατολική Κρήτη και η περιοχή της Σιδερόπετρας στα Μάταλα. Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις με παραθεριστικές κατοικίες και γήπεδα γκολφ

11 Υγρότοποι: επιχωματώσεις και υποβάθμιση Έχει συστηματικά καταγγείλει τη συνεχή υποβάθμιση των υγροτόπων του Αλμυρού, του Εσταυρωμένου Γουβών, των εκβολών του Αποσελέμη κ.ά. από διάφορες παράνομες δραστηριότητες.

12 Καταπατήσεις αιγιαλού και παραλίας Με συστηματικές αναφορές στις αρμόδιες υπηρεσίες και στον τύπο καταγγέλλει την καταπάτηση και καταστροφή του αιγιαλού από ιδιώτες, δήμους και μεγάλα ξενοδοχεία όπως στον Κόκκινο Πύργο, στις Κάτω Γούβες, στην Αγία Πελαγία, στον Τσούτσουρα κ.ά.

13 Παράνομα λατομεία Με τη δράση της, με αναφορές και διαμαρτυρίες η ΟΠΗ επιχειρεί να συμβάλλει στην αμφισβήτηση της αναγκαιότητας ύπαρξης των περισσότερων λατομείων, προτάσσοντας λύσεις, όπως η ανακύκλωση των υλικών κατεδαφίσεων, ενώ έχει καταγγείλει τη χωροθέτηση και λειτουργία λατομείων που παραβιάζουν τη νομοθεσία και θέτουν σε κίνδυνο προστατευόμενες περιοχές και την υγεία των ανθρώπων, όπως στη Βιάννο και στην Ανώπολη Γουβών.

14 Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση, εκπομπές εργοστασίου ΔΕΗ, ενεργειακό μοντέλο Η ΟΠΗ με τη δράση της έχει καταγγείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, το οποίο ευθύνεται για την ατμοσφαιρική ρύπανση της λεκάνης του Ηρακλείου, ενώ έχει αμφισβητήσει την κυριαρχία των ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας προτάσσοντας ρεαλιστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου, μέσω της προώθησης μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας και χρήσης διαφόρων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

15 Αστικό και περιαστικό πράσινο, πάρκα, ελεύθεροι χώροι Υπερασπίζεται τους δημόσιους χώρους και κάθε γωνιά πράσινου στις πόλεις και τα χωριά, επιδιώκοντας την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν οι πολλές (και έντονες) διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες για την κοπή δέντρων και η υπεράσπιση του πάρκου Γεωργιάδη στο Ηράκλειο.

16 Δικαιώματα πεζών, κυκλοφοριακό πρόβλημα Με δράσεις, εκδηλώσεις και δημοσιεύματα ενημερώνει τους πολίτες για τα δικαιώματα των πεζών και την προσβασιμότητα στους δημόσιους χώρους και πιέζει την πολιτεία να λάβει και να εφαρμόσει κυκλοφοριακά μέτρα περιορισμού των Ι.Χ. και ενίσχυσης των μαζικών μέσων μεταφοράς και του ποδηλάτου.

17 Προστατευόμενες φυσικές περιοχές Η ΟΠΗ έχει πολλές φορές διαμαρτυρηθεί για τη μεγάλη καθυστέρηση της ίδρυσης Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 από το αρμόδιο υπουργείο και τις μεγάλες πιέσεις που δέχονται οι περιοχές αυτές από επίδοξους "επενδυτές" που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν με διάφορους τρόπους αυτό τον πλούτο σε βάρος των τοπικών κοινωνιών. Ανάλογες διαμαρτυρίες έχουν γίνει και για τις υπόλοιπες προστατευόμενες περιοχές όπως τους αισθητικούς δρυμούς, τα δάση, τα μνημεία της φύσης και τις περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, καθώς σχεδόν καμία πράξη προστασίας τους δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα.

18 Βιολογική γεωργία, οικοκαλλιέργεια Διοργανώνει και στηρίζει δράσεις για τη διάδοση των οικολογικών μεθόδων γεωργίας με σκοπό την καθιέρωσή τους σαν τις μόνες μεθόδους που μπορούν να εγγυηθούν την προστασία των φυσικών πόρων του εδάφους και του νερού, τη βιοποικιλότητα και τη διατροφική ασφάλεια.

19 Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (Μεταλλαγμένα) Από τα πρώτα θέματα που ασχολήθηκε η ΟΠΗ μετά την ίδρυσή της. Με παρεμβάσεις της και διοργάνωση ημερίδας, η ΟΠΗ έθεσε το θέμα στην επιστημονική κοινότητα και τον κόσμο στο Ηράκλειο. Ακολούθησε απόφαση του Ν. Συμβουλίου Ηρακλείου να μην επιτραπεί η κυκλοφορία και η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στο Νομό.

20 Πώς δρα η ΟΠΗ Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου δρα και παρεμβαίνει με μια σειρά από μέσα για την επίτευξη των στόχων της, όπως: επιστημονικές ημερίδες και δημοσιοποίηση συμπερασμάτων, αναφορές, καταγγελίες, επιστολές ενημέρωσης και ερωτήσεων προς τους αρμόδιους φορείς, δελτία τύπου, συνεντεύξεις τύπου, αρθογραφία, δράσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, νομικές προσφυγές προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, νομική υποστήριξη, εκστρατείες συλλογής υπογραφών, υποστήριξη του αγώνα ομάδων πολιτών, εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και με συμμετοχή στις δράσεις και τα μέσα του Δικτύου 'ΟικοΚρήτη'. Όλο αυτό το πλέγμα δράσης βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην εθελοντική προσφορά εργασίας και την οικονομική συνεισφορά από τα μέλη και τους φίλους της ΟΠΗ.

21 Ημερίδες για ειδικά θέματα, προβολές περιβαλλοντικών ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις βιβλίων, δράσεις δρόμου, συμμετοχή σε οικογιορτές κ.α.

22 Τι δεν είναι η ΟΠΗ •Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου δεν είναι υπηρεσία του κράτους ούτε διεκπεραιωτής ανώνυμων καταγγελιών. •Αποτελείται από ενεργούς πολίτες που προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους και την ενέργειά τους. •Συχνά πληροφορείται από πολίτες για περιβαλλοντικά προβλήματα, για τα οποία φροντίζει να ενημερωθεί και πράττει με υπευθυνότητα ό,τι είναι μέσα στις δυνατότητές της. •Προτιμά όμως να ενθαρρύνει τους πολίτες να σχηματίσουν δικές τους επιτροπές δράσης και να τους παρέχει όλη την υποστήριξη που μπορεί.

23 Υποστήριξε το έργο της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου •Γίνε μέλος: Συμπλήρωσε σήμερα την αίτηση μέλους και γίνε μέρος της λύσης! Πάρε ενεργά μέρος στις δράσεις της ΟΠΗ, ανάλαβε πρωτοβουλίες! •Γίνε φίλη /ος της ΟΠΗ: Συμπλήρωσε σήμερα το έντυπο υποστήριξης της ΟΠΗ για να λαμβάνεις τακτική ενημέρωση για όλα τα θέματα με τα οποία ασχολείται και για να στηρίξεις οικονομικά το έργο της. Επικοινωνία με την ΟΠΗ: Τηλ.: 2810 285715, 2810 300632, Fax: 2810 284520, 2810 300634 Ταχυδρομική διεύθυνση: Α. Φανουρίου 12, 71601 Ηράκλειο E-mail: oiko.par.her@gmail.com, Ιστότοπος:www.ecocrete.gr

24 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "5 η Δεκεμβρίου 2012 [Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού] Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου και το έργο της Δρ Μιχάλης Προμπονάς, Πρόεδρος ΟΠΗ Πόπη Μπαξεβάνη,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google