Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τηλ.: 2310 365370 FAX: 2310 365371 «"ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τηλ.: 2310 365370 FAX: 2310 365371 «"ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τηλ.: FAX: «"ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» (ARCHIMED) Δρ Σοφία Κουρλετάκη-Μπελιμπασάκη Ερευνήτρια ΕΘΙΑΓΕ Διευθύντρια ΙΚΕΘ

2 Εντατικοποίηση παραγωγής ποσότητα  Η μεγαλύτερη ποσότητα  Μεγαλύτερο κέρδος Χρήση ορμονών για αύξηση παραγωγής Χρήση κρεατάλευρων από νεκρά ζώα στη διατροφή των ζώων (BSE) Ζωοτροφές από λύματα (Διοξίνες)

3 «Διατροφικό Τσερνομπίλ» «Διατροφικό Τσερνομπίλ» Η έξαρση των νόσων στη ζωική τροφική αλυσίδα και η συνεχώς αυξανόμενη χρησιμοποίηση γενετικώς τροποποιημένων φυτικών προϊόντων έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα πανικού σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

4 Αγορά και καταναλωτές προϊόντων ζωικής προέλευσης Η απελευθερωμένη αγορά, πολλές φορές είναι μία αγορά που εκμεταλλεύεται τα νομοθετικά κενά και την άγνοια ή / και αδιαφορία των καταναλωτών, ¨ βαφτίζει ¨ τα εισαγόμενα προϊόντα ως ντόπια, εξαπατά τους παραγωγούς και τους καταναλωτές και καρπώνεται την υπεραξία που έχουν τα ντόπια και τα παραδοσιακά προϊόντα ενώ ταυτόχρονα τα δυσφημεί.

5 Προϊόντα με «Ταυτότητα» Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα: το κλίμα, την τοπική ιδιομορφία της βλάστησης, τις αυτόχθονες προσαρμοσμένες φυλές ζώων που εκτρέφονται σ’ αυτές τις περιοχές, αλλά και την παρουσία ενός σημαντικού αριθμού παραδοσιακά εξειδικευμένων οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, με εμπειρία και δυναμισμό, επομένως μπορεί να παράγει προϊόντα με ¨ταυτότητα¨.

6 Ελλάδα που αναμένουν την αναγνώριση τους… Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 80 περίπου παραδοσιακά τυριά (τυριά με ταυτότητα) που παράγονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πρόβειο ή και αίγειο γάλα μαζί, από τα οποία έχουν πιστοποιηθεί τα 20 ως Π.Ο.Π., ενώ υπάρχουν πολλά άλλα που αναμένουν την αναγνώριση τους…

7 Ερευνητές Ι.Κ.Ε.Θ. Κτηνοτρόφοι Καταναλωτές Ορίζοντες ΚΟΠΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΛΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ

8 ΔΙΑΣΩΣΗ και ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ παραδοσιακού τρόπου παραγωγής τοπικών (Ελληνικών, Ιταλικών, Κυπριακών) τυριών ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

9 Δικαιολογημένα θα αναρωτηθείτε: Ποιο είναι το καινούργιο που μας λέτε ? τα γνωρίζουμε τα παραδοσιακά τυριά της Κρήτης, των νησιών του Αιγαίου, της Ελλάδας?

10 Στην πραγματικότητα… Εμείς έχουμε να σας θέσουμε μερικά ερωτήματα και προβληματισμούς μας: Τυρί είναι … Φέτα είναι; ΕΛΟΓΑΚ, …

11 Ερώτηση 1: Τα πρόβατα και τα κατσίκια που εκτρέφουμε ανήκουν σε εγχώριες φυλές; Εισάγουμε ζώα από το εξωτερικό;

12 Ερώτηση 2: Εισάγουμε γάλα;

13 Ερώτηση 3: Εισάγουμε ζωοτροφές?

14 Ερώτηση 4: Εισάγουμε καλλιέργειες για την τυροκόμηση?

15 …τότε, για ποια παραδοσιακά τυριά μιλάμε;

16 Μήπως μπορούν να παραχθούν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου??? Ήλιος και αέρας ???

17  Δυνατότητα παραγωγής του ίδιου προϊόντος ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές του κόσμου  Εξαγορά τοπικών μονάδων παραγωγής τροφίμων από μεγάλες πολυεθνικές  Προσπάθεια εγκαθίδρυσης κοινών καταναλωτικών προτύπων Στιγμιαία απορρόφηση νέων προϊόντων Επιπλέον…

18 «Ποιμενικά της Κρήτης» Ξανθουδίδης (1919) (Ποιμενικά Νάξου, 1978 Νικόλαος Κεφαλληνιάδης) Παραγωγή γραβιέρας Μη παστεριωμένο-Νωπό γάλα ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ;;;;;

19  ΝΩΠΟ ΓΑΛΑ  ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ  ΦΥΣΙΚΗ ΠΥΤΙΑ  ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΣΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ  ΦΥΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

20  ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗ  ΠΛΟΥΣΙΟ ΑΡΩΜΑ  ΓΑΛΑΚΤΙΚΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ (από το περιβάλλον του στάβλου και του τυροκομείου) Διαμόρφωση γευστικών χαρακτηριστικών

21 ΩΦΕΛΙΜΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΥΡΙΩΝ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ Ή ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΧΩΡΟΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΤΥΠΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

22 Η επιλεκτική αυτή προσέγγιση δεν έχει καμία σχέση με τις εφαρμοζόμενες συστηματικές καταστρεπτικές τεχνικές όλων των μολύνσεων ΕΛΕΓΧΟΣ Άμελξη Ώριμο τυρί

23 ΚΑΘΑΡΗ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ - ΓΑΛΑ ΥΓΙΗ & ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ΖΩΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΜΕΛΞΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΥΡΟΚΟΜΗΣΗ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

24 ΠΑΡΕΛΘΟΝ Χάλκινα & ξύλινα εργαλεία Ιδιαιτερότητα προϊόντος ΠΑΡΟΝ Πλαστικά εργαλεία (καλάθια, αναδευτήρες κλπ)

25

26 ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΤΥΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΤΟΠΙΕΣ ΦΥΛΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΥΡΟΚΟΜΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΟΠΟ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ (Π.Ο.Π.)

27 Υγεία – Ευζωία ζώων Καλές συνθήκες σταβλισμού Συνθήκες υγιεινής (παραγωγή & συντήρηση τυριών) ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΜΠΡΟΡΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΤΥΡΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ

28  Αναγνώριση του προβλήματος  Δυνατότητα εξεύρεσης λύσεων  Γνωστοποίηση Υπεύθυνες αρχές Κτηνοτρόφοι Καταναλωτές Συζήτηση & Αναζήτηση κοινής και ικανοποιητικής πορείας για όλους ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

29  Πειραματικές τυροκομήσεις  Αναλύσεις ιδιαίτερων χαρακτηριστικών & υγιεινής κατάστασης τυριών από επιστημονικά υπεύθυνους  Αναλύσεις φυτών της περιοχής  Αγορά Η/Υ & εγκατάσταση σε κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς (πρόσβαση κτηνοτρόφων στη νέα γνώση) (Συνέχεια)

30 Τα τυριά που παράγονται από νωπό γάλα είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα: (Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες και η νομοθεσία) •Τα τυριά από νωπό γάλα υπερέχουν σαφώς στις οργανοληπτικές ιδιότητες που αφορούν στη γεύση και στην υφή •Η μείωση των μικροβιακών δεικτών (εντεροβακτηριοειδή και E.coli) γίνεται γρήγορα και πιο αποτελεσματικά •Ο Staphylococus aureus εξαφανίζεται την 40 η ημέρα μετά την τυροκόμηση όταν χρησιμοποιείται νωπό γάλα

31 Τα τυριά που παράγονται από νωπό γάλα είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία. •Η Listeria monocytogenes, όταν υπάρχει σε νωπό γάλα σε συγκέντρωση 1000 cfu/gr, εξυγιαίνεται πλήρως κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της τυροκόμησης •Πρόβλημα βρουκέλλωσης δεν υπήρχε, γιατί οι εκτροφές από τις οποίες χρησιμοποιήθηκε το γάλα ήταν απαλλαγμένες του νοσήματος

32

33

34

35

36

37

38 150 προβατίνες φυλής Χίου Πριν 6 χρόνια  Καθαρά πειραματικό  Αποδόσεις 600 gr γάλα / προβατίνα 20 Ευρώ / αρνί (σφαγείο) Σήμερα  Αποδόσεις gr γάλα/προβατίνα 350 Ευρώ / αρνί (ζώα αναπαραγωγής) 600 αιτήσεις για 100 αρνιά ΕΣΟΔΑ = ΕΞΟΔΑ

39 Τιμή γάλακτος 2006: 1 Ευρώ / Κg 2007: 0.75 Ευρώ / Κg 2010: Ευρώ / Κg Παραγωγή τυριού με ταυτότητα (Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. κλπ.) Διάθεση από εμάς Ποια είναι η λύση???

40 Προτείνεται πιλοτικά η παραγωγή τυριών από νωπό γάλα. Θα μπορούσε να ξεκινήσει από μικρές μονάδες οικογενειακού τύπου, με τη σύμφωνη γνώμη των κτηνιατρικών αρχών, που θα εγγυηθούν την ποιότητα και την ασφάλεια του καταναλωτή. Η συνύπαρξη της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας με την παράδοση φαίνεται ότι μπορεί να επιτύχει την παραγωγή τέτοιων προϊόντων που είναι και το ζητούμενο της σημερινής ημερίδας. Συμπερασματικά

41 Έχουμε δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις που προηγήθηκαν;

42 Ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τηλ.: 2310 365370 FAX: 2310 365371 «"ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google