Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (ΠΑΙΔΙΩΝ, ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (ΠΑΙΔΙΩΝ, ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (ΠΑΙΔΙΩΝ, ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ»

2 Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες» δίνει την ευκαιρία σε αδελφοποιημένους Δήμους να ανταλλάξουν απόψεις, πολιτικές και πρακτικές σε θέματα των αρμοδιοτήτων τους. Λόγω της υπογραφής από τον Δήμαρχο Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρίστου του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες, ο οποίος αναφέρεται και στην υποχρέωση των τοπικών αρχών να παρέχουν την υποδομή και να εφαρμόζουν πρακτικές που να βοηθούν στην κοινωνικοποίηση των εξαρτωμένων ατόμων και ταυτόχρονα να βοηθούν το άτομο που συνήθως έχει την ευθύνη της φύλαξης και της φροντίδας τους, η Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λεμεσού εισηγήθηκε όπως ο Δήμος Λεμεσού υποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες», επιλέγοντας σαν θέμα την κοινωνικοποίηση των εξαρτωμένων ατόμων μέσα από την πρακτική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες

3 Έτσι αποταθήκαμε στου αδελφοποιημένους με το Δήμο Λεμεσού Δήμους, αλλά και σε Δήμους οι οποίοι είναι αδελφοποιημένοι με αδελφοποιημένους με τη Λεμεσό Δήμους. Άμεση ανταπόκριση είχαμε από τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου Κρήτης και Φιλιππούπολης Βουλγαρίας.

4 Η πρώτη συνάντηση έγινε στη Λεμεσό από τις 21 μέχρι και τις
Ξεκινήσαμε λοιπόν τις διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος. Η πρώτη συνάντηση έγινε στη Λεμεσό από τις 21 μέχρι και τις 24 Απριλίου του 2010.

5

6

7 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Την 3η ημέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και κέντρα ημέρας και ιδρύματα εθελοντικών οργανώσεων καθώς και σε προγράμματα του Δήμου Λεμεσού

8 Παιδικός Σταθμός Αντώνη & Ινώς Χατζηπαύλου
Παιδικός Σταθμός Αντώνη & Ινώς Χατζηπαύλου

9 Παττίχειο Κέντρο Απασχόλησης Ενηλίκων
Παττίχειο Κέντρο Απασχόλησης Ενηλίκων

10 Εστία Ενηλίκων Λεμεσού

11 Κέντρο Ημέρας «Πρόσβασης»

12 Ίδρυμα «Θεοτόκος»

13 Ίδρυμα «Απόστολος Λουκάς»

14 Ίδρυμα «Άγιος Στέφανος»

15 Σπίτι στην Κοινότητα του Ιδρύματος «Άγιος Στυλιανός»

16 Κέντρο Ημέρας Συνδέσμου για άτομα με αυτισμό Κύπρου
Κέντρο Ημέρας Συνδέσμου για άτομα με αυτισμό Κύπρου

17 Κέντρο Ημέρας Συνδέσμου γονέων και φίλων παιδιών με ειδικές ανάγκες

18 Η 2η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας από τις 11 μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου 2010

19

20 Επισκέψεις σε Κέντρα Ημέρας και Ιδρύματα της Φιλιππούπολης

21 Η 3η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 2 μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου, 2010

22

23

24

25 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

26

27

28

29 Α’ ΚΑΠΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

30 Η 4η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο από τις 27 μέχρι και τις
30 Ιουνίου, 2011

31

32 Επισκέψεις σε κέντρα ημέρας και ιδρύματα του Δήμου Ηρακλείου

33

34 Κέντρο Παιδικής Μερίμνης Θηλέων Ηρακλείου

35

36

37 Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

38 ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΚΕΝΡΟ

39 Η 5η συνάντηση πραγματοποιείται τώρα στη Λεμεσό
Η 5η συνάντηση πραγματοποιείται τώρα στη Λεμεσό. Ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 και ολοκληρώνεται σήμερα

40 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ
Καθίσταται άμεση ανάγκη η θεσμοθετημένη εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα κοινωνικά ζητήματα με ταυτόχρονη χορήγηση κονδυλίων από το Κράτος, προκειμένου οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναπτύσσουν κοινωνικά προγράμματα. Η Πολιτεία να φροντίσει ώστε να δοθούν όλες οι διευκολύνσεις προς την γυναίκα προκειμένου να της δοθεί η ευκαιρία να βγει στην αγορά εργασίας, να ανελιχθεί στην εργασία της χωρίς να παραμελεί την οικογένειά της ή οποιοδήποτε μέλος της οικογένειάς της ενδεχομένως χρειάζεται την προσοχή και την φροντίδα της και να μπορεί να επιτελεί με σωστό τρόπο τους ρόλους της συζύγου, της μητέρας, της εργαζομένης, της πολιτικού. Να αυξηθεί η χρονική περίοδος της άδειας μητρότητας ώστε να δοθεί στην μητέρα η ευκαιρία να θηλάσει περισσότερο καιρό το παιδί της.

41 Για το παιδί θα πρέπει να δοθούν οι εξής διευκολύνσεις:
Η λειτουργία περισσότερων βρεφοκομικών και παιδικών σταθμών κατά τις εργάσιμες ώρες. Η παροχή κινήτρων σε ιδιώτες για τη δημιουργία περισσότερων βρεφοκομικών και παιδικών σταθμών κατά τις εργάσιμες ώρες. Η θεσμοθέτηση του ολοήμερου Σχολείου. Η θεσμοθέτηση και η λειτουργία του ολοήμερου Σχολείου, από την αρχή της Σχολικής χρονιάς, σε όλα τα σχολεία. Η θεσμοθέτηση της σχολής γονέων. Η δημιουργία περισσότερων χώρων αθλοπαιδιών και χώρων στους οποίους τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν με υγιή τρόπο και να καλλιεργήσουν και αναδείξουν τα ταλέντα τους. Αυτοί οι χώροι μπορούν να δημιουργηθούν από τους Δήμους ή να αξιοποιηθούν οι Σχολικοί χώροι και κατά τις απογευματινές ώρες. Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να είναι προσβάσιμοι και στα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

42 Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες θα πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα:
Εφόσον στην Κύπρο τα κέντρα για την απασχόληση, φύλαξη και φροντίδα ατόμων με ειδικές ανάγκες λειτουργούν από τις Εθελοντικές Οργανώσεις, οι οποίες λαμβάνουν πολύ χαμηλή κρατική χορηγία σε σχέση με τον προϋπολογισμό εξόδων τους, θα πρέπει το Κράτος να βρει τρόπο να αυξήσει την χορηγία του προς αυτές τις Εθελοντικές Οργανώσεις. Ενδεχομένως οι οικείοι Δήμοι θα μπορούσαν να αναλάβουν κάποιο ρόλο συντονιστή για την όσο το δυνατόν στοχευμένη επιχορήγηση των Εθελοντικών Οργανώσεων. Να υπάρχει διερμηνέας στη Νοηματική σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και να ξεκινήσει η διδασκαλία της νοηματικής στα Σχολεία. Ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στην κανονική τάξη Να δημιουργηθεί μηχανισμός επικοινωνίας των κωφών και τυφλών ατόμων και των ατόμων με κινητικά προβλήματα με την Αστυνομία και το Νοσοκομείο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

43 Να δημιουργηθεί μηχανισμός επικοινωνίας και να διατίθεται ειδικός εξοπλισμός επικοινωνίας (σε μορφή βραχιολιού ή κολιέ) των κωφών και τυφλών ατόμων και των ατόμων με κινητικά προβλήματα με την Αστυνομία και το Νοσοκομείο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Να βελτιωθεί η υποδομή στην πόλη ώστε να επιτρέπει στα άτομα με κινητικά προβλήματα και στους τυφλούς να διακινούνται με ασφάλεια. Να καλλιεργηθεί σε όλους μας το αίσθημα σεβασμού του συνάνθρωπού μας και των αναγκών του και να μην προβαίνουμε σε ενέργειες που μπορεί να δυσκολέψουν κάποιους συνανθρώπους μας ή ακόμα και να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους (π.χ. παρκάρισμα επί των πεζοδρομίων). Αύξηση των προστίμων και απομάκρυνση με γερανό των αυτοκινήτων που βρίσκονται παράνομα παρκαρισμένα με τρόπο ώστε να εμποδίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Να μάθουμε όλοι πώς να συμπεριφερόμαστε στα άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες ώστε να μην μειώνουμε την αξιοπρέπειά τους και να μην τα φέρνουμε σε δύσκολη θέση.

44 Να δημιουργηθεί μηχανισμός εργοδότησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες. Τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει από τους Δήμους με το πρότυπο του μηχανισμού που λειτουργεί από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, δηλαδή να γίνεται ένα πάντρεμα την ζήτησης εργασίας με την προσφορά για εργασία από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Να δημιουργηθεί ένα γραφείο Σύνδεσης του ανέργου με την απασχόληση δηλαδή ένας μηχανισμός εργοδότησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των ατόμων με αναπηρίες. Το Γραφείο σύνδεσης του ανέργου με την απασχόληση θα μπορούσε να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει από τους Δήμους σε μόνιμη βάση. Όλοι όσοι βρίσκονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων να τηρούν την αρχή «αποφασίζω για σένα με σένα». Δηλαδή, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες να συμμετέχουν σε όλη τη διαδικασία της λήψης οποιασδήποτε απόφασης τα αφορά. Να θεσμοθετηθεί η συνεργασία μεταξύ σχολείων, ειδικών σχολείων και κέντρων ημερήσιας φύλαξης και φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες και ατόμων με αναπηρίες.

45 Αναγκαιότητα δικτύωσης των Εθελοντικών Οργανώσεων προκειμένου η μια να συμπληρώνει την άλλη στην παροχή υπηρεσιών. Να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος των δικαιολογητικών που δίνονται από αιτητές για δημόσιο βοήθημα ώστε να μην δίνονται δημόσια βοηθήματα σε όσους δεν τα δικαιούνται Γενικά θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε για την κατάργηση των στερεοτύπων. Θα πρέπει σαν κοινωνία να αγκαλιάσουμε τους συνανθρώπους μας με κάποια διαφορετικότητα.

46 Πιστεύω ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πήραμε και δώσαμε πολλά! Τα πορίσματα θα πρέπει να είναι το εργαλείο για να κάνουμε την κοινωνία μας καλύτερη, πιο ανθρώπινη, με ίσες ευκαιρίες σε όλους, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα.

47 Σε αυτό το σημείο οφείλω να ευχαριστήσω όλους τους εταίρους μας, τους φορείς και τα άτομα που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα. Ιδιαίτερα ευχαριστώ όλους τους ομιλητές και τους λειτουργούς όλων των συμμετεχόντων Δήμων που εργάστηκαν πολύ σκληρά για την υλοποίηση του προγράμματος. Εύχομαι αυτή να είναι η αρχή για στενότερη συνεργασία σε όλα τα θέματα των αρμοδιοτήτων μας.

48 Σας ευχαριστώ Εύη Φ. Τσολάκη Δικηγόρος Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού
Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λεμεσού Λεμεσός, 22 Σεπτεμβρίου, 2011


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (ΠΑΙΔΙΩΝ, ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google