Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Οδηγός για Στόλους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Οδηγός για Στόλους Βιώσιμης Ανάπτυξης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Οδηγός για Στόλους Βιώσιμης Ανάπτυξης

2 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Περιεχόμενα •Η κατάσταση σήμερα •Πώς μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές CO 2 σε μόνιμη βάση –Οικολογική οδήγηση (ECO-Driving) –Τεχνικές επεμβάσεις στα οχήματα –Νομοθεσία σε σχέση με τις προδιαγραφές της αυτοκινητοβιομηχανίας

3 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Η κατάσταση σήμερα Πολλές εταιρείες που διαθέτουν στόλους οχημάτων υποχρεώνονται να μειώσουν σημαντικά τα λειτουργικά τους κόστη. Στην προσπάθεια αυτή, επιστρατεύουν την κεντρική διαχείριση των στόλων τους, διαπραγματεύονται τις αγορές ή μισθώσεις των οχημάτων τους, μαζικές προμήθειες ελαστικών, λιπαντικών, καυσίμων, με απώτερο στόχο τη μείωση των σχετικών εξόδων.

4 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Η κατάσταση σήμερα Σε ορισμένες περιπτώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για την οδική ασφάλεια ή την οικονομική οδήγηση, αποσκοπούν στο να επηρεάσουν την οδική συμπεριφορά των οδηγών. Πλέον τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις γίνονται μόνο από λίγες εταιρείες με στόλους οχημάτων και επιπρόσθετα δε διασφαλίζεται η συνέχεια, η βιωσιμότητα αυτών των δεξιοτήτων που διδάχθηκαν.

5 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Η κατάσταση σήμερα Στόχος του RECODRIVE είναι να πετύχει αυτή τη βιωσιμότητα των δεξιοτήτων που οδηγούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα ενιαίο σύστημα για όλη τη διαχείριση του στόλου οχημάτων. Το κάθε τμήμα έχει τις δικές του προτεραιότητες και στρατηγικές για τη διατήρηση της μείωσης εκπομπών CO 2. Αυτό το πρόγραμμα έχει ως στόχο να αναπτύξει για όλα τα τμήματα σύστημα κινήτρων και επιβραβεύσεων ώστε αυτά τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη να είναι διαρκή.

6 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Ποια είναι η έννοια της βιωσιμότητας; Στρατηγικές ενέργειες για τη βιώσιμη διαχείριση στόλων οχημάτων:

7 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Μέτρα εφαρμογής Για να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι, προτείνονται τα παρακάτω μέτρα: -Εκπαίδευση στο Eco-driving και συνεχής παρακολούθηση για τα αποτελέσματα του -Τεχνικές επεμβάσεις στα οχήματα •Επανακαθορισμός της πολιτικής με τα οχήματα στους εργαζόμενους

8 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Ο κύκλος της βιωσιμότητας

9 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Eco-Driving και συστήματα αναγνώρισης και επιβράβευσης •Καθόρισε Σύστημα παρακίνησης •Εφάρμοσε Μέθοδο υλοποίησης •Αξιολόγησε Μελέτησε τα αποτελέσματα •Βελτίωσε Τη μέθοδο εκπαίδευσης

10 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Eco-Driving και συστήματα αναγνώρισης και επιβράβευσης – Βήμα 1: Καθόρισε Εισάγετε ένα σύστημα αναφορών και επιβραβεύσεων για τους οδηγούς, ώστε να πετύχετε ένα σημαντικό, άμεσο και διαρκές αποτέλεσμα στη μείωση του κόστους καυσίμων και εκπομπών CO 2. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο όφελος: Με ένα σύστημα GreenFleet® αυξάνετε την οδική ασφάλεια, μειώνοντας τις επιπτώσεις ατυχημάτων, ενώ επίσης μειώνετε τις φθορές των οχημάτων. Επίσης, καλύπτετε τις απαιτήσεις σε επίπεδο εκπαίδευσης των οδηγών, όπως απαιτεί το πρότυπο ISO 14001 ή τα συστήματα EMAS. Ο στόχος είναι η επιβράβευση των οδηγών που συστηματικά προσαρμόζουν την οδήγηση τους για οικονομικότερη οδήγηση. Για κάθε οδηγό, το στάνταρ θα είναι η παρελθούσα απόδοση του και η βελτίωση της θα τον ανταμείβει με ένα προκαθορισμένο σύστημα ανταμοιβών.

11 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Eco-Driving και συστήματα αναγνώρισης και επιβράβευσης – Βήμα 1: Καθόρισε •Όρισε μία τιμή αναφοράς στην κατανάλωση ανά όχημα ή κατηγορία οχήματος, βάση των εργοστασιακών προδιαγραφών του οχήματος ή βάσει των δικών σου προδιαγραφών και συνθηκών χρήσης. •Υπολόγισε τις τιμές αναφοράς ανά οδηγό. •Παρακολούθησε σε μηνιαία βάση τις πραγματικές καταναλώσεις. •Δημιούργησε απλά και κατανοητά διαγράμματα και πίνακες. •Οι υπεύθυνοι των στόλων πρέπει να έχουν συνεχή πρόσβαση στα στοιχεία που αφορούν κάθε όχημα. •Ο κάθε οδηγός σε μηνιαία βάση να λαμβάνει στοιχεία των καταναλώσεων του, των διακυμάνσεων τους, των εκπομπών CO 2 •Τα bonus των οδηγών να τους αποδίδονται περιοδικά, ανάλογα με την απόδοση τους.

12 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Eco-Driving και συστήματα αναγνώρισης και επιβράβευσης – Βήμα 2: Εφάρμοσε Παράλληλα με την εφαρμογή του συστήματος, πρέπει να καθοριστεί το πώς θα διανέμονται τα κέρδη από την εξοικονόμηση καυσίμων. Π.χ.:

13 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Eco-Driving και συστήματα αναγνώρισης και επιβράβευσης – Βήμα 2: Εφάρμοσε Είναι πολύ σημαντικό να πληροφορούνται οι οδηγοί σε μηνιαία βάση για την οδική τους συμπεριφορά και τα αποτελέσματα της.

14 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Eco-Driving και συστήματα αναγνώρισης και επιβράβευσης – Βήμα 3: Αξιολόγησε Μετά την εφαρμογή του συστήματος και τις περιοδικές αναφορές για την απόδοση, θα πρέπει να γίνεται αναλυτική μελέτη των στοιχείων σε επίπεδο επιχείρησης, ώστε να αποτιμώνται τα αποτελέσματα. Αυτό αφορά πρωταρχικά τα κέρδος σε καταναλώσεις και συνεπώς εκπομπές CO 2.

15 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Eco-Driving και συστήματα αναγνώρισης και επιβράβευσης – Βήμα 3: Αξιολόγησε Ως παράπλευρα οφέλη από το πρόγραμμα RECODRIVE είναι οικονομικά οφέλη και σε άλλους τομείς όπως: -Μείωση φθοράς ελαστικών -Μείωση φθοράς συμπλέκτη και φρένων -Σημαντική μείωση ζημιών από περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά ατυχήματα.

16 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Eco-Driving και συστήματα αναγνώρισης και επιβράβευσης – Βήμα 4: Βελτίωσε Μικρές συμβουλές για eco-driving •Αποφύγετε μικρές αποστάσεις (κρύος κινητήρας) •Κάντε ότι χρειάζεται να κάνετε πριν ανάψετε τον κινητήρα (ρύθμιση καθίσματος, καθρεπτών, ηχοσυστήματος κλπ) •Γυρίστε το διακόπτη χωρίς να πατάτε το γκάζι •Επιταχύνετε γρήγορα και κάνετε γρήγορες αλλαγές, εντός του ωφέλιμου ορίου στροφών του κινητήρα. Μην ανεβάζετε ψηλά τις στροφές. •Πάντα να χρησιμοποιείτε τη μέγιστη δυνατή σχέση στο κιβώτιο. •Οδηγείτε με σταθερή ταχύτητα, αντί να φρενάρετε και να επιταχύνετε συνέχεια. •Μειώστε τη χρήση του φρένου, με το να ρολάρετε μέχρι να σταματήσετε. Στα φορτηγά, χρησιμοποιείστε κλαπέτο, μηχανόφρενο ή ηλεκτρόφρενο. Κατεβάστε ταχύτητα όταν πλησιάζετε φανάρια, διασταυρώσεις ή κινείστε σε κατηφόρα. Έτσι η ροπή του οχήματος δίνει κίνηση στον κινητήρα, σαν να τον έχετε σβήσει.

17 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Eco-Driving και συστήματα αναγνώρισης και επιβράβευσης – Βήμα 4: Βελτίωσε •Πάντα να οδηγείτε με προβλεψιμότητα και σταθερότητα. Κρατάτε αποστάσεις ασφαλείας, ώστε να μην καταφεύγετε στα φρένα στην παραμικρή επιβράδυνση της κυκλοφορίας. Κάθε φρενάρισμα μεταβάλλει την κινητική ενέργεια του οχήματος (στην οποία επενδύσατε κατά την επιτάχυνση) σε θερμική ενέργεια, η οποία διαχέεται στο περιβάλλον μέσω του συστήματος πέδησης. •Όσο περιμένετε στα φανάρια, σε γραμμές τρένου κλπ, για μεγάλο χρονικό διάστημα, να σβήνετε το μοτέρ. •Μην έχετε άσκοπα σε λειτουργία εξοπλισμό όπως τον κλιματισμό, τον αερισμό, αντιστάσεις παρμπρίζ κλπ. Κατά τους χειμερινούς μήνες, συνδυάζεται η θέρμανση με τη χρήση του A/C για το ξεθόλωμα των τζαμιών. Αν το κλείσετε, θα δείτε ότι μετά από λίγο η διαφορά υγρασίας εξισορροπείται μόνη της.

18 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Eco-Driving και συστήματα αναγνώρισης και επιβράβευσης – Βήμα 4: Βελτίωσε •Ελέγχετε συχνά την πίεση των ελαστικών και ρυθμίστε την στη μέγιστη προτεινόμενη από τον κατασκευαστή. •Βγάλτε από το αμάξι όλα τα άχρηστα φορτία (αλυσίδες χιονιού, εργαλεία κλπ). 100 κιλά λιγότερο βάρος σας εξοικονομούν 0,3l/km καυσίμου σε ένα μέσο επιβατηγό όχημα. •Αφαιρέστε σχάρες οροφής και μπαγαζιέρες αν δεν είναι απαραίτητες. Οι κλειστές μπαγαζιέρες οροφής είναι προτιμότερες από το φόρτωμα σε σχάρες. •Ακολουθείτε με συνέπεια το πρόγραμμα καθαρισμού φίλτρων, αντικατάστασης μπουζί, ρύθμιση αντλιών πετρελαίου, ρύθμισης του κινητήρα ώστε να μειώσετε σημαντικά την κατανάλωση.

19 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Τεχνικές παρεμβάσεις στα οχήματα •Καθόρισε μελέτησε τις τεχνικές προδιαγραφές στα οχήματα του στόλου σου για να μειώσεις τις εκπομπές CO 2 •Εφάρμοσε Εφάρμοσε το στο στόλο οχημάτων •Αξιολόγησε Αξιολόγησε τα αποτελέσματα •Βελτίωσε βελτίωνε συνεχώς το σύστημα

20 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Τεχνικές παρεμβάσεις στα οχήματα – Βήμα 1: Καθόρισε Στο επίπεδο των τεχνικών συστημάτων στα οχήματα, μπορείτε να κάνετε επεμβάσεις, για μείωση των εκπομπών CO 2 όπως: -Ελαστικά -Σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών -Αεροδυναμικά βοηθήματα -Συστήματα αυτόματου σβησίματος/ ανάμματος του κινητήρα -Υπολογιστές ταξιδίου

21 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Τεχνικές παρεμβάσεις στα οχήματα – Βήματα 2 – 4 •Εφάρμοσε Επιλέγοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό για το όχημα, μπορείτε να επιτύχετε σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμων. •Αξιολόγησε Μετά από μία ορισμένη περίοδο από την εγκατάσταση του εξοπλισμού αυτού, μπορείτε να αξιολογήσετε τα σχετικά οφέλη. •Βελτίωσε Συνεχής έρευνα αγοράς για νέες τεχνολογίες μπορεί να σας οδηγεί σε συνεχής μειώσεις στην κατανάλωση καυσίμων και στις εκπομπές CO 2.

22 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Επανακαθορισμός της πολιτικής με τα οχήματα στους εργαζόμενους •Καθόρισε συστήματα προς τη βιωσιμότητα •Εφάρμοσε τα συστήματα αυτά στο στόλο •Αξιολόγησε τα αποτελέσματα •Βελτίωσε συνεχώς τις επιμέρους διεργασίες

23 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Επανακαθορισμός της πολιτικής με τα οχήματα στους εργαζόμενους – Βήμα1: Καθόρισε Για να καθορίσετε την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2, θα πρέπει να γίνει ένας τύπος απογραφής του στόλου σας. Οι περισσότερες εταιρείες δίνουν τα οχήματα ιεραρχικά, ανάλογα με την κατηγορία τους, που αναφέρεται ως πολιτική οχημάτων. Ο παράγοντας παρακίνηση, δε θα πρέπει να υποτιμάται. Ένας άλλος παράγοντας είναι το τι χρήση κάνει κάθε όχημα. Πρέπει να διαχωρίσετε ανάμεσα στο στόλο καθαρά επαγγελματικών οχημάτων, οχημάτων μικτής χρήσης (επαγγελματικά και προσωπικά) και οχημάτων που είναι αποκλειστικά μία ανταμοιβή, μία παροχή.

24 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Επανακαθορισμός της πολιτικής με τα οχήματα στους εργαζόμενους – Βήμα 2: Εφάρμοσε Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα ακόλουθα, για να πετύχετε κάποια αποτελέσματα με την πολιτική των οχημάτων: •Πρώτος και βασικός παράγοντα είναι ο κυβισμός. •Ρόλο παίζει και το είδος καυσίμου. •Διατηρήστε τις εργοστασιακές διαστάσεις ελαστικών. •Απαγορεύστε κάθε παρέμβαση στην απόδοση του κινητήρα •Δώστε κίνητρα ανάλογα με την αποτελεσματικότητα τους •Καθορίστε τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές

25 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Επανακαθορισμός της πολιτικής με τα οχήματα στους εργαζόμενους – Βήματα: 3 – 4 Αξιολογήστε/ Βελτιώστε Για να αξιολογήσετε τα αποτελέσματα, σημαντικές παράμετροι είναι: -Μέτρηση πριν και μετά τις αλλαγές στην οδική συμπεριφορά. -Μέτρηση του μέσου όρου κατανάλωσης ανά χιλιόμετρο σε όλη την εταιρεία -Η διαφορά κατανάλωσης σε σχέση με το μέσο όρο της εταιρείας, μπορεί πλέον να αποδοθεί σε τεχνικούς παράγοντες που μεταβλήθηκαν

26 Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance


Κατέβασμα ppt "Rewarding and Recognition Schemes for Driving, Procurement and Maintenance Οδηγός για Στόλους Βιώσιμης Ανάπτυξης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google