Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΔΑΛΛΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΔΑΛΛΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΔΑΛΛΑΣ

2 Τι είναι ο καρκίνος Ο όρος αναφέρεται στην υπερβολική, χωρίς προγραμματισμό, ανάπτυξη κυττάρων του οργανισμού, που ήταν φυσιολογικά, μέχρι τη στιγμή της έναρξης της διαδικασίας καρκινογένεσης. Τα νεοπλάσματα διακρίνονται σε δυο βασικές κατηγορίες, στα καλοήθη και στα κακοήθη. Ένα καλοήθες νεόπλασμα αναπτύσσεται τοπικά, δε διηθεί σε γειτονικούς ιστούς και δεν κάνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Αντίθετα ένα κακοήθες νεόπλασμα είναι διηθητικό και δίνει μεταστάσεις. Είναι ικανό να διηθεί καταστρέφοντας γειτονικούς ιστούς και όργανα.

3 Τι προκαλεί τον καρκίνο
Ο καρκίνος προκαλείται από διαταραχές των γονιδίων, που φυσιολογικά ελέγχουν την διαίρεση και τον θάνατο των κυττάρων ογκογονίδια και ογκοκατασταλτικά γονίδια ο καρκίνος σε γενετικό επίπεδο είναι αποτέλεσμα : Μετατροπής πρωτο-ογκογονιδίων σε ογκογονίδια Απουσίας λειτουργικότητας ογκοκατασταλτικών γονιδίων και Αδρανοποίησης των μηχανισμών επιδιόρθωσης του DNA

4 Δεν κληρονομείται ως απλός Μενδελικός χαρακτήρας, αλλά είναι αποτέλεσμα γενετικών και περιβαλλοντολογικών παραγόντων Ο καρκίνος δεν προκαλείται από μία μετάλλαξη , αλλά από τη «συσσώρευση» αρκετών γενετικών αλλαγών στα κύτταρα. Οι μεταλλάξεις αυτές είναι αποτέλεσμα διαφορετικών περιβαλλοντικών μεταλλαξογόνων παραγόντων όπως η ακτινοβολία ή χημικές ουσίες. Στη δημιουργία κάθε είδους καρκίνου συμμετέχουν τόσο τα ογκογονίδια όσο και τα ογκοκατασταλτικά γονίδια.

5 Πως αναπτύσσεται o όγκος
Η καρκινογένεση στον οργανισμό του ανθρώπου, είναι μια πολύπλοκη και σχετικά μακροχρόνια διαδικασία. Διακρίνεται σε τέσσερις φάσεις: Φάση πρόκλησης διαρκεί χρόνια μακροχρόνια έκθεση σε καρκινογόνους περιβαλλοντικούς παράγοντες Τοπική φάση (insitu) Φάση διήθησης πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς μπορούν να εισέλθουν στους γειτονικούς ιστούς και να φτάσουν μέχρι τα αγγεία του αίματος ή της λέμφου. Φάση διασποράς διηθούν όλο και σε περισσότερους ιστούς μεταφέρονται, σε απομακρυσμένα σημεία του οργανισμού, δημιουργώντας διάσπαρτες μεταστάσεις

6 Ανίχνευση του καρκίνου
Η διάγνωση των διαφόρων ειδών του καρκίνου δεν είναι εύκολη, τουλάχιστο στα πρώτα στάδια. Η ασυμπτωματική περίοδος μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος, η διάγνωση της νόσου να γίνει όταν ο όγκος έχει επεκταθεί τοπικά ή και να έχει χορηγήσει μεταστάσεις. Ο ιατρός διαπιστώνει ή όχι συγκεκριμένα σημεία της νόσου κατά την διάρκεια της  εξέτασης. Αυτό προκύπτει από τα συμπτώματα, την κλινική εξέταση και το ιστορικό του ασθενούς, εργαστηριακές εξετάσεις και από τους καρκινικούς δείκτες.

7 Διάγνωση του καρκίνου Η διάγνωση του καρκίνου έχει σκοπό να διαπιστώσει τον τύπο και τη θέση του. Κάθε τύπος έχει το δικό του χαρακτηριστικό ρυθμό ανάπτυξης, τη δική του τάση εξάπλωσης και συγκεκριμένη ομάδα ιστών ή οργάνων στα οποία είναι πιθανόν να εξαπλωθεί. Η βιοψία γίνεται με τη λήψη ενός δείγματος από τον προσβεβλημένο ιστό, για να εξεταστεί στο μικροσκόπιο. Τα δείγματα των ιστών μπορεί να ληφθούν χειρουργικά ή με μια βελόνα. Η βιοψία μπορεί να βοηθήσει στην εξακρίβωση της καλοήθειας ή κακοήθειας ενός όγκου.

8 Θεραπεία του καρκίνου Χειρουργική Ακτινοθεραπεία Χημειοθεραπεία
Ανοσοθεραπεία ή Βιολογική θεραπεία Εμβόλια Μονοκλωνικά Αντισώματα Ορμονοθεραπεία Συνδυασμένη και Επικουρική Θεραπεία

9 Άλλες θεραπείες για τον καρκίνο
Θεραπεία με υπερθερμία Κρυοπηξία Αναστολείς αγγειογένεσης Νανοτεχνολογία-Νανοσωματίδια Μικροκυστίδια, δηλαδή μικροσκοπικές σφαίρες που θα περιέχουν το αντικαρκινικό φάρμακο. Τα μικροκυστίδια θα περιβάλλονται από ειδικά μόρια που θα αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα, θα επικάθονται πάνω σε αυτά και θα απελευθερώνουν μέσα τους τα φάρμακα. Γονιδιακή Θεραπεία Στοχεύει επιλεκτικά στο να επαναφέρει στο κανονικό τη λειτουργία των γονιδίων που εμπλέκονται. Εμβόλια Τα εμβόλια του καρκίνου λειτουργούν με σκοπό την κινητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη πάνω στα κύτταρα του όγκου και στη συνέχεια να επιτεθεί και να καταστρέψει το συγκεκριμένο κύτταρο.

10 Παρενέργειες θεραπειών του καρκίνου
Με τις θεραπείες αυτές μπορεί να είναι στόχος τα καρκινικά κύτταρα, αλλά δυστυχώς καταστρέφονται και πολλά υγιή. Ναυτία, εμετός, κούραση, καταβολή, πόνος στο στήθος, συμπτώματα γρίπης, το δέρμα μπορεί να κοκκινίσει ή και να ξεφλουδιστεί, στοματίτιδα, οισοφαγίτιδα, έλκος, διάρροια αλωπεκία, εξάνθημα ή πρήξιμο, πόνο στα οστά, πυρετό και απώλεια όρεξης, μείωση των ερυθρών και των λευκών αιμοσφαιρίων κ.α.

11 Ήπαρ Βρίσκεται στο δεξιό πάνω μέρος της κοιλίας
Ηπατική αρτηρία και πύλη φλέβα Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό, στη σύνθεση παραγόντων πήξης του αίματος για τον έλεγχο αιμορραγιών, στην παραγωγή ουσιών απαραίτητων στη μάχη κατά των λοιμώξεων καθώς και στην απομάκρυνση τοξικών ουσιών και φαρμάκων από τον οργανισμό. Εάν το ήπαρ προσβληθεί από ιούς ή υποστεί βλάβη από άλλα αίτια όπως τοξίνες, φάρμακα, αλκοόλ, αναπτύσσεται φλεγμονή (ερεθισμός) και νέκρωση, κατάσταση η οποία ονομάζεται ηπατίτιδα.

12 Ιογενής Ηπατίτιδα Ηπατίτιδα Β Ηπατίτιδα C Χρόνια Ιογενής Ηπατίτιδα Το αμυντικό σύστημα δεν κατορθώνει να αποβάλλει τον ιό Εάν τα τρία τέταρτα του ήπατος μετατραπούν σε ινώδη ιστό, το ήπαρ δεν είναι πια σε θέση να λειτουργήσει σωστά, κατάσταση που ονομάζεται κίρρωση Οι ασθενείς με κίρρωση μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί στα πρώτα στάδια της κίρρωσης Όλοι οι ασθενείς με κίρρωση έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος Δεν υπάρχει ανάγκη ειδικής θεραπείας, παρά μόνο υποστηρικτική αγωγή και παρακολούθηση με εξαίρεση την οξεία ηπατίτιδα C.

13 «Αλκοολική» Ηπατίτιδα και Παχυσαρκία
Όταν οι ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνει κάποιος είναι μεγάλες, τότε το συκώτι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και παθαίνει βλάβες. Στο συκώτι παρατηρείται μια φλεγμονή, μια σταδιακή καταστροφή του οργάνου, αντικατάσταση των λειτουργικών μονάδων του ήπατος με λίπος, ίνωση και στο τέλος παρατηρείται η κίρρωση του ήπατος. Εάν η υπερβολική κατανάλωση του αλκοόλ διακοπεί έγκαιρα, το συκώτι έχει σημαντικές ικανότητες ανάκαμψης και μπορεί να βελτιωθεί ως ένα σημείο. Εάν όμως η τοξική δράση του αλκοόλ συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τότε η αλκοολική ηπατίτιδα θα εξελιχθεί σε κίρρωση που με τη σειρά της θα εξελιχθεί σε ανεπάρκεια του ήπατος ή ακόμη και σε καρκίνο με καταστροφικές συνέπειες. Στην παχυσαρκία παρατηρείται συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Είναι τότε δυνατόν να δημιουργηθεί το λιπώδες ήπαρ, προκαλούνται ανωμαλίες στα ηπατικά τεστ και η πάθηση μπορει να επιδεινωθεί με εγκατάσταση κίρρωσης.

14 Καρκίνος του Ήπατος Όταν ο αρχικός κακοήθης όγκος αναπτύσσεται σε κάποιο μέρος του ήπατος, ονομάζεται ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα ή κακοήθες ηπάτωμα ή πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος και, εάν ο όγκος στο ήπαρ προέρχεται από μεταστάσεις καρκίνου από άλλα όργανα, όπως από το παχύ έντερο, στομάχι κ.λπ., ονομάζεται μεταστατικός καρκίνος του ήπατος.

15

16 Παράγοντες κινδύνου Λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV) και της ηπατίτιδας C (HCV), (περίπου το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος σχετίζεται με HBV και το 10% με HCV) Η κίρρωση οποιασδήποτε αιτιολογίας, όπως όταν αυτή αποτελεί επακόλουθο του αλκοολισμού, αιμοχρωμάτωσης, κακής θρέψης κ.λπ Οι αφλατοξίνες, μία ομάδα χημικών ενώσεων, οι οποίες είναι καρκινογόνες και υπάρχουν σε ορισμένες τροφές, όπως οι σπόροι, καλαμπόκι κ.λπ. Άνδρες, άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του ήπατος και ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο.

17 Συμπτώματα Σε πρώιμο στάδιο, ο καρκίνος του ήπατος δεν προκαλεί ενοχλήσεις και, όταν υπάρχουν κάποια συμπτώματα, αυτά είναι ήπια και όχι χαρακτηριστικά της πάθησης αυτής. Αίσθημα αδυναμίας, έκπτωση των δυνάμεων, ανορεξία, απώλεια βάρους και δεκατική πυρετική κίνηση Πόνος ή βάρος στην περιοχή του ήπατος (στο πάνω δεξιό μέρος της κοιλίας), αίσθημα μάζας ή διάτασης (φούσκωμα) στην ίδια περιοχή, Ικτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού μέρους των ματιών) Yπέρχρωση των ούρων (που γίνονται σαν κονιάκ)

18 Διάγνωση Λεπτομερές ιστορικό οικογενειακής προδιάθεσης στον καρκίνο
Λεπτομερές ιστορικό οικογενειακής προδιάθεσης στον καρκίνο Εργαστηριακές εξετάσεις Από τις εξετάσεις αίματος, οι πιο απαραίτητες είναι οι λειτουργικές δοκιμασίες ήπατος (δείχνουν πόσο καλά λειτουργεί το ήπαρ), οι δείκτες ηπατίτιδας και οι καρκινικοί δείκτες που συχνά είναι ενδεικτικοί της παρουσίας καρκίνου του ήπατος. Από τις απεικονιστικές εξετάσεις (που φωτογραφίζουν το ήπαρ), οι πιο χρήσιμες για τη διάγνωση είναι η υπερηχοτομογραφία, η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία, η αγγειογραφία και το σπινθηρογράφημα του ήπατος. Η επικύρωση της παρουσίας καρκίνου, όμως, πραγματοποιείται μόνο με τη βιοψία ήπατος .Το δείγμα αυτό από τον όγκο εξετάζεται στο μικροσκόπιο για την παρουσία καρκινικών κυττάρων.

19 Θεραπευτικές δυνατότητες
Χειρουργική εκτομή Νέκρωση του όγκου με ραδιοκύματα- Radio Frequency  Ablation (RFA) Microwave  Coagulation  Therapy (MTC) ή Καυτηριασμός  με  μικροκύματα Ενδοϊστική Φωτοπηξία  με  Laser  ( ILP ) Χημειοεμβολισμός ή Ενδαρτηριακή Χημειοθεραπεία Μεταμόσχευση Ήπατος

20 Βελτίωση της πρόγνωσης
Ασθενείς αυξημένου κινδύνου (φορείς ηπατίτιδας Β ή C, κιρρωτικοί οποιασδήποτε αιτιολογίας) να ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε η νόσος να διαγνωστεί σε σχετικά πρώιμο στάδιο, δοθέντος ότι τότε μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική θεραπεία Ο συστηματικός εμβολιασμός για την πρόληψη της λοίμωξης από ηπατίτιδα Β Η προφύλαξη από ηπατίτιδα C Ενημέρωση για τις συνέπειες του αλκοολισμού που οδηγεί σε αλκοολική κίρρωση

21 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!!!


Κατέβασμα ppt "ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΔΑΛΛΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google