Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πληθυσμός Στις αρχές του 20 ου αιώνα ο πληθυσμός της Σπάρτης έχει φθάσει τους 6.000 κατοίκους, από τους 3.600 που ήτανε το 1880. Αναλυτικά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πληθυσμός Στις αρχές του 20 ου αιώνα ο πληθυσμός της Σπάρτης έχει φθάσει τους 6.000 κατοίκους, από τους 3.600 που ήτανε το 1880. Αναλυτικά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3

4

5

6

7

8 Πληθυσμός Στις αρχές του 20 ου αιώνα ο πληθυσμός της Σπάρτης έχει φθάσει τους 6.000 κατοίκους, από τους 3.600 που ήτανε το 1880. Αναλυτικά στα σύγχρονα χρόνια έχουμε:

9

10

11

12

13

14 Οι αγρότες της Λακωνίας ασχολούνταν σε όλη τη διάρκεια της περιόδου, από τα μέσα του 19ου έως του 20ου αιώνα, κυρίως με την καλλιέργεια της ελιάς και της μουριάς. Συγκεκριμένα ο νομός Λακωνίας το 1860,σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Α. Μανσόλας, κατείχε τη πρώτη θέση στην Ελλάδα στην παραγωγή λαδιού και μουρόφυλλων, απαραίτητων στη σηροτροφία. Σύμφωνα με τη Στατιστική του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, στις αρχές του 20ού αιώνα κατείχε τη δεύτερη θέση και στην παραγωγή λαδιού, μετά το νομό Λάρισας. Το 1875 και το 1911 οι περισσότερες μουριές του νομού βρισκόταν στην επαρχία Λακεδαίμονος, τρίτη σε αριθμό μουριών από όλες τις επαρχίες της Ελλάδας.

15

16

17 ΓεωργοίΚτηνοτρόφοιΈμποροι 186169,25%10,14%1,54% 187067,81%9,59%2,62%

18 Ακόμη υπήρχαν ελώδεις εκτάσεις 20.000 στρέμματα περίπου, το σιτάρι καταλάμβανε τη μεγαλύτερη έκταση, ύστερα ακολουθούσαν ο αραβόσιτος, η κριθή και ο σμύγος. Οι Σπαρτιάτες καλλιεργούσαν το έδαφος με εργαλεία όπως: άροτρο, τσουγκράνα, τσάπα, δρεπάνι, για το αλώνισμα χρησιμοποιούσαν τα ζώα μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα με τα οποία έκαναν και όλες τις μετακινήσεις τους και τις μεταφορές αγαθών. Όπως ήδη έχουμε αναφέρει η οικονομία της πόλης αυτήν την εποχή χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό αυτάρκειας δηλαδή τα νοικοκυριά παράγουν πολλά αγαθά για αυτοκατανάλωση. Η εμπορική κίνηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, περιορίζεται στο κέντρο της πόλης με το εβδομαδιαίο παζάρι αγροτικών προϊόντων και τη λειτουργία κάποιων καταστημάτων στο χώρο που βρίσκονται οι καμάρες σήμερα προς το βορρά.

19 Ο νερόμυλος Φιλιππόπουλου όπως είναι σήμερα Ο νερόμυλος Φιλιππόπουλου στην Σπάρτη όπως ήταν παλιά

20 Στα παλιά έγγραφα που υπήρχαν για την Σπάρτη και που σώζονται μέχρι σήμερα αναφέρεται για πρώτη φορά το 1845, ότι υπήρχε μόνο ένα κατάστημα. Αυτό ήταν ένα μεταξουργείο, πιθανότατα το μόνο που υπήρχε.

21 Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Βαυαρικό ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης είχε γίνει και πρόβλεψη μίας βιοτεχνικής ζώνης, με την χωρομέτρηση της χρήσης “ βαφεία ” σε ένα οικοδομικό τετράγωνο στο βορειοδυτικό άκρο του σχεδίου πόλης, εκεί όπου και πριν μερικά χρόνια υπήρχαν ακόμα τα παλιά εργοστάσια επεξεργασίας μετάξης και τα βυρσοδεψεία.

22 Άποψη της Σπάρτης περί το 1900

23 Η οικονομία της νέας πόλης στηριζόταν στις αγροτικές καλλιέργειες και στην επεξεργασία της μετάξης, που ήταν και μια από τις κύριες δραστηριότητες των κατοίκων του Μυστρά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα από τα πρώτα κτίρια που ανεγέρθηκαν στην νέα πόλη, περί το 1840, ήταν το εργοστάσιο παραγωγής και επεξεργασίας μετάξης του Κων. Δουρούτη Φερόμενο ως εργοστάσιο του Δουρούτη

24 Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα η κύρια δραστηριότητα στην Σπάρτη, ήταν η επεξεργασία της μετάξης. Στην Σπάρτη όμως συναντάμε και τις περισσότερες μονάδες από όλες τις πρωτεύουσες της Πελοποννήσου, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα

25

26 Τέτοιες αγορές λειτουργούσαν από τις αρχές του 19 ου αιώνα και κατά της περίοδο της Τουρκοκρατίας και κατά της περίοδο της Ενετοκρατίας και ήταν τα γνωστά παζάρια (bazaar). Την περίοδο αυτή λειτουργούν ήδη στην Πελοπόννησο, στα αστικά της κέντρα ετήσιες πανηγύρεις όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να καλύψουν όλες τις καταναλωτικές ανάγκες αλλά και τις ανάγκες τους σε ζώα και σε εργαλεία. Εκτός όμως από τις ετήσιες πανηγύρεις στα αστικά κέντρα λειτουργούσαν και οι εβδομαδιαίες αγορές που κάλυπταν τις ανάγκες των κατοίκων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά ( φρούτα, λαχανικά, τυροκομικά προϊόντα, πήλινα σκεύη, κτλ ). Οι εβδομαδιαίες αγορές τελούνται ορισμένες ημέρες της εβδομάδας : Την Κυριακή στην Πάτρα, στην Κορώνη, στην Μεθώνη, στην Κόρινθο, στο Άργος, στο Μυστρά. Τη Δευτέρα στην Τρίπολη στις Καρυές, στην Ζαρνάτα. Το Σάββατο στο Ναύπλιο και στην Καλαμάτα. Έχουν ιδρυθεί για τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων και ιδιαίτερα σε φτωχά και μακρινά χωριά.

27 Η ετήσια εμποροπανήγυρη του Μυστρά είναι ένα σημαντικό εμπορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός όχι μόνο για το Δήμο αλλά για όλο το νομό μέχρι και σήμερα. Ήταν μία από τις σπουδαιότερες στον ελληνικό χώρο από τα χρόνια ακόμα της Τουρκοκρατίας. Η λειτουργία της μας είναι γνωστή ήδη από τον 18 ο αιώνα και χάρη σ ’ αυτήν ο Μιστράς είχε γίνει το κέντρο σύναψης συμφωνιών για αγοραπωλησίες εισαγόμενων κυρίως εμπορευμάτων με πρωταγωνιστές Εβραίους εμπόρους. Το μετάξι αποτελούσε το κυριότερο προϊόν που αγόραζαν οι ξένοι. Η παλαιότερη μαρτυρία που διαθέτουμε για τη λειτουργία της το 19 ο αιώνα είναι του έτους 1857 όταν λειτουργούσε και ως ζωοπανήγυρις.

28 Όμως και οι εβδομαδιαίες αγορές, τις οποίες αναφέραμε ήδη λειτουργούν μέχρι σήμερα και μάλιστα ενισχυμένες και εννοούμε τη λαϊκή αγορά που γίνεται στην πόλη μας κάθε Τετάρτη και Σάββατο. Στη λαϊκή αγορά έρχονται παραγωγοί και έμποροι από το νομό μας αλλά και από τους γύρω νομούς και με τα προϊόντα τους καλύπτουν μεγάλο μέρος από τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης μας σε φρούτα λαχανικά όσπρια, μέλι κ. λ. π. Ακολουθεί ένα νοσταλγικό ταξίδι στις αναμνήσεις του παζαριού που μας βάζει στο κλίμα εκείνης της εποχής μέσα από τις αναφορές που γίνονται στο βιβλίο « η Σπάρτη ανά τους αιώνες »

29

30

31

32

33 Στο νομό μας τα παλιότερα χρόνια έσπερναν στάρια, κριθάρια και άλλα δημητριακά που χρησιμοποιούσαν ως ζωοτροφές. Το στάρι όμως κάλυπτε τις ανάγκες της κάθε οικογένειας. Το άλεθαν στους μύλους, που τώρα δεν υπάρχουν πια, και κατόπιν ζύμωναν το ψωμί οι γυναίκες και το έψηναν στο φούρνο του σπιτιού τους για τις ανάγκες της οικογένειας.

34

35 Αξονομετρικό υδροκίνητου ελαιοτριβείου στο Χατίπι

36

37

38 Η καλλιεργούμενη έκταση με εσπεριδοειδή στο νομό Λακωνίας φτάνει τα 75.000 στρέμματα. Η παραγωγή ανέρχεται σε 240.000 τόνους πορτοκάλια και περίπου 12.000 τόνους λεμόνια, μανταρίνια και γκρέιπ - φρουτ. Η συγκέντρωση και η εμπορία πραγματοποιείται σε ομάδες παραγωγών και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πορτοκάλι Ιδιαίτερα η Λακωνία είναι πασίγνωστη για τα μοναδικά της πορτοκάλια. Ο Συνεταιρισμός Αμυκλών ΛΑΚΩΝΙΑ συγκεντρώνει, χυμοποιεί και συσκευάζει αυτά τα πορτοκάλια παράγοντας από το 1965 τους χυμούς ΛΑΚΩΝΙΑ, από τους πλέον γνωστούς και επιτυχημένους πανελλαδικά.

39 ΕΙΔΟΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑ(τόνοι) ΚΑΤΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ 70- 73 ΠΟΣΟΤΗΤΑ(τόνοι) ΚΑΤΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ 68- 69 ΠΟΣΟΤΗΤΑ(τόνοι) ΚΑΤΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ 67- 68 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ120.620220.45769.850 ΛΕΜΟΝΙΑ50.21630.09834.617 ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ3.2804.4082.478 ΜΗΛΑ2.8322.2652.879

40

41 Οι σχετικές επιχειρήσεις σήμερα δεν συγκρίνονται με εκείνες της παλαιάς εποχής με τα ατμοκίνητα μεταξοκλωστήρια φάμπρικες κλπ …το 1963 λειτουργούσαν στην Λακωνία 1753 βιομηχανικά και βιοτεχνικά καταστήματα εκ των οποίων τα 536 με κινητήρες συνολικής δυνάμεως ίππων 11.327. σύνολο απασχολουμένου προσωπικού 3.314 άτομα. ειδικότερα οι σημαντικότερες βιομηχανίες που λειτουργούσαν στο νομό ήταν τέσσερα εκκοκκιστήρια βάμβακος με συνολική δυναμικότητα άνω των 60 τόνων το 24ωρο. Ένα αποφλοιωτήριο ρυζιού με δυναμικότητα 1200kg, δύο εργοστάσια διαλογής και τυποποιήσεως εσπεριδοειδών υνολικής δυναμικότητας 1400 τόνων. Τέσσερα εργοστάσια χυμών πορτοκαλιών δυναμικότητας 220 τόνων. Ένα εργοστάσιο κονσερβοποιίας (Φιξ) ντομάτας,αρακά κτλ δυναμικότητος 160 τόνων. 15 πρότυπα ελαιουργικά εργοστάσια. Ένα υφαντήριο, εργοστάσιο παγοποιίας, κεραμοποιίας, σπαστήρων υλικών οδοποιίας και οικοδομικών και άλλα δευτερευούσης σημασίας.

42 Με καλλιτεχνικές δημιουργίες, που κυριολεκτικά μας αφήνουν άναυδους μπρος στην οξύνοια, στην εφευρετικότητα και στην ανυπολόγιστη προσφορά του. Τα διάφορα παραδοσιακά μας επαγγέλματα μας άφησαν μια πολιτιστική κληρονομιά σταμπαρισμένη και αποτυπωμένη τούτη τη φορά στο χαρτί με το ασπρόμαυρο χρώμα της. Είναι η παλιά φωτογράφιση και όχι η έγχρωμη. Νωπές παραμένουν οι αναμνήσεις κάποιων γραφικών φωτογράφων, που έχοντας μόνιμα το στέκι τους γύρω από το σιντριβάνι του μουσείου της Σπάρτης καρτερούσαν με τις φορητές μηχανές τους να φωτογραφίσουν κάθε ντόπιο και ξένο επισκέπτη. Φορτωμένος στην πλάτη την παράξενη φωτογραφική μηχανή του με το τρίποδο για να την στηρίζει και όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα της ήταν πάντα παρόν σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ζωής των ανθρώπων από τα παλαιότερα χρόνια. Με την βοήθεια της τεχνολογίας που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό στις μέρες μας η φωτογραφία και ο φωτογράφος συνεχίζουν να μας συντροφεύουν στο ταξίδι της ζωής μας μέχρι και σήμερα.

43

44

45  Αλευροπώλαι -> Super Market  Γυρολόγος ( έμπορος ) -> Εμπορικά Κέντρα  Έμποροι ( είδη πολυτελείας ) -> Κοσμηματοπωλεία  Εφαπλωματοποιεία -> Εργοστάσια Παπλωμάτων  Ζυμαρικά -> Super Market  Καφεκόπτης, Καφεπώλης -> Café,Super market  Καπνοπωλεία -> Περίπτερα,Super market  Κηροπλάστης -> Εργοστάσια κεριού  Πανδοχεία -> Μετατροπή σε ξενοδοχεία  Ποτοπωλεία ->Café,BAR  Ράπτες -> καταστήματα με ρούχα  Σανδαλοποιοί -> Εργοστάσια παπουτσιών  Χρυσοχόος -> Κοσμηματοπωλεία  Χαλβάδων -> Ζαχαροπλαστεία

46  Αμπατζήδες  Πεταλωτές  Βαρελοποιοί  Εφίππια  Καροποιός  Κιβωτοποιοί  Ατμόμυλοι  Τορνευτές

47 ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Το 1941 τα μεταφορικά αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε στρατιωτικά. Στον πόλεμο η μετακίνηση γινόταν με ζώα,κάρα και με κάθε είδους μέσο. Μετά από τον εμφύλιο ξαναέγιναν μεταφορικά. Το κράτος έδωσε,σε αυτούς που είχαν καταστραφεί τα αυτοκίνητα τους, καινούργια αυτοκίνητα. Τα φορτηγά στην αρχή μετέφεραν ανθρώπους και τρόφιμα, γιατί δεν υπήρχαν κατάλληλοι δρόμοι. Αργότερα μερικά φορτηγά έγιναν λεωφορεία. Η μετακίνηση γινόταν,επίσης, με ζώα. Οι άνθρωποι δεν πήγαιναν σε μακρινά μέρη, γιατί το ταξίδι διαρκούσε πολύ ώρα, αφού οι περισσότεροι δρόμοι ήταν με χώμα και σε πολύ κακή κατάσταση. Τα πρώτα λεωφορεία είχαν 12 θέσεις, μετά έγιναν με 24 θέσεις. Οι ιδιοκτήτες αυτοκίνητων είχαν έδρα τον τόπο που έμεναν και είχαν καθορισμένα δρομολόγια (πχ. Γοράνοι – Σπαρτή ). Το Κ.Τ.Ε.Λ. δημιουργήθηκε στα τέλη του 1954 και στις αρχές του 1955.

48 Οι αρχαίες φρυκτωρίες και οι βυζαντινές καμινοβίγκλες, που λειτουργούσαν μέχρι τον 18 ο αιώνα με κέντρα μετάδοσης των μηνυμάτων την Μονεμβασιά, το Γεράκι και το Μυστρά ήταν τα πρώτα δίκτυα επικοινωνιών της περιοχής μας Μετά ήρθε η πρόοδος, με την επιχείρηση που είχε τα ταχυδρομεία τα τηλεγραφεία και την τηλεφωνία και εξυπηρετούσε την Ελλάδα Το1946 στη πόλη μας υπάρχουν 16 χειροκίνητα τηλέφωνα και το 1959 εγκαθίσταται το πρώτο τηλεφωνικό κέντρο της Σπάρτης. Έχει περάσει πολύς χρόνος όμως από τότε, οι τηλεπικοινωνίες σήμερα είναι πολύ ανεπτυγμένες και προσφέρονται από πολλές εταιρείες. Μέσω των εγκατεστημένων δικτύων ανταλλάσσονται καθημερινά χιλιάδες μηνύματα μεταξύ ανθρώπων σε όλο τον κόσμο με διάφορες μορφές, όπως συνομιλίες, δεδομένα υπολογιστών, αντίγραφα εντύπων κ.λ.π. Επίσης και οι ταχυδρομικές επιχειρήσεις στην πόλη μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

49 Το 1962 ιδρύεται το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης. Παράλληλα πολλοί ιατροί ανοίγουν τα δικά τους ιδιωτικά ιατρεία. Οι τομείς της ειδίκευσης τους είναι οι ακόλουθοι :  Χειρούργος  Παθολόγος Καρδιολόγος  Ωτορινολαρυγγολόγος  Ορθοπεδικός χειρουργός - Οδοντίατρος  Δερματολόγος Επίσης λειτουργεί η Γενική Χειρουργική Κλινική Γερουλάκου καθώς και το Ακτινολογικό Εργαστήριο. Λίγο αργότερα ο Γιώργος Μ. Καστάνης ανοίγει το νέο, πρωτοποριακό, υπερσύγχρονο, επιστημονικό εργαστήριο οδοντοτεχνικής, το πρώτο του είδους του στη Πελοπόννησο και από τα λιγοστά σε όλη την Ελλάδα.

50 Με τη εμπορευματοποίηση και τη παγκοσμιοποίηση επηρεάζεται η οικονομική δραστηριότητα της πόλης. Από τα στοιχεία που παραθέσαμε πολλές καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων και βιοτεχνικές δραστηριότητες έχουν ατονήσει. Έχουμε οδηγηθεί στην παράγωγη εσπεριδοειδών προϊόντων και προϊόντων από την ελιά και το λάδι και όλη η οικονομική δραστηριότητα του νομού μας συγκεντρώνεται γύρω από αυτά. Επιπλέον, υπάρχει μια μικρή βιοτεχνική δραστηριότητα γύρω από την παράγωγη οικοδομικών προϊόντων και προϊόντων ένδυσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η παραγωγή αγαθών στο νομός μας να μην καλύπτει τις καταναλωτικές ανάγκες των κατοίκων του, να δημιουργούνται πολυκαταστήματα, να έχουμε εισαγωγές προϊόντων από άλλους νομούς και από άλλες χώρες και έτσι να χάνονται πολλές θέσεις εργασίας για τους νέους της πόλης μας.

51 Μια ελπιδοφόρα δραστηριότητα άνθησε στο νομό μας η παραγωγή βιολογικών αγροτικών κτηνοτροφικών προϊόντων. βιολογικά προϊόντα είναι: •το λάδι και οι ελιές τα όποια προωθούνται με πιστοποίηση στην εγχώρια αγορά αλλά διαθέτουν επίσης πιστοποίηση για Αμερική,Ελβετία,Καναδά και Ιαπωνία.Στο νομό Λακωνίας υπάρχουν 17 ελεγχόμενα ελαιοτριβεία. •Επίσης έχουμε τη βιολογική αμπελουργία που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή Λακωνικών τοπικών οίνων. Η βιολογική κτηνοτροφία κατέχει επίσης σημαντική θέση στο νομό. Για παράδειγμα τα βιολογικά κοτόπουλα που αναπτύσσονται ελεύθερα σε βιολογικά χωράφια και η κύρια διάθεση του προϊόντος πραγματοποιείται από αλυσίδες πολυκαταστημάτων.

52 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣΤΡΕΜΜΑΤΑ Ελιά 16746 Αμπέλι επιτραπέζιο 8 Αμπέλι οινοποιήσιμο 110 Καρυδιά 56 Καστανιά 26 Κηπευτικά υπαίθρου 6 Λεμονιά 18 Μανταρινιά 15 Πορτοκαλιά 1016 Συκιά 50 ΓΕΝΙΚΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ 18051

53 Θέλοντας αυτά που μάθαμε στα βιβλία και στη βιβλιοθήκη να τα διαπιστώσουμε και στην καθημερινότητα της πόλης μας βγήκαμε έξω από το σχολείο μας. Πήγαμε στην αγορά και συναντήσαμε ανθρώπους που χρόνια δουλεύουν σε αυτή. Σύμφωνα με συνεντεύξεις που πραγματοποίησαν μέλη της ομάδας μας με καταστηματάρχες της Σπάρτης διαπιστώσαμε ότι ελάχιστες επιχειρήσεις έχουν παραμείνει σε λειτουργία με παραδοσιακή οργάνωση, ότι έχουν δημιουργηθεί νέες σύγχρονες επιχειρήσεις, αλλά και ότι σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για να καταφέρουν να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε. Συγκεκριμένα :

54 Επισκεφθήκαμε το κατάστημα του κ. Σ. Περγαντή που βρίσκεται στο χώρο της λαϊκής αγοράς και διαπιστώσαμε την ποικιλία και το εύρος των προϊόντων που εμπορεύεται. Προϊόντα που δύσκολα μπορεί να βρει ο καταναλωτής να μην είναι συσκευασμένα ( χύμα ) και σε μειωμένες τιμές. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε δύο μεγάλα πολυκαταστήματα και διαπιστώσαμε ότι πολλοί συμπατριώτες μας ικανοποιούν τις καταναλωτικές τους ανάγκες αγοράζοντας αγαθά από τη μεγάλη ποικιλία προϊόντων που διαθέτουν γιατί εξοικονομούν χρόνο και χρήμα. Θα θέλαμε να επισκεφτούμε και άλλα καταστήματα αλλά ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν περιορισμένος. Μια δεύτερη διαπίστωση είναι, ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση που υπάρχει στη πατρίδα μας οδηγεί τους καταναλωτές να ψάχνουν πολύ τις αγορές τους και να καταναλώνουν λιγότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμη ψάχνουν τις πιο χαμηλές τιμές σε ένα νέο τρόπο αγοράς που είναι σε εξέλιξη, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, που είναι η αγορά μέσω Internet. Όλα αυτά δυσκολεύουν τις δουλειές των ντόπιων καταστημάτων.

55

56

57

58

59

60

61

62

63 2 ο Πήραμε συνέντευξη από τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης τον κ. Π. Γεωργανέ, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την σημερινή οικονομική δραστηριότητα των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης μας τα προβλήματά τους και τη συμπεριφορά των κατοίκων της ως προς την κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών τους. Πρώτα από όλα τον ευχαριστήσαμε που θέλησε να αφιερώσει λίγο από τον χρόνο εργασίας του στην διάθεση μας και στη συνέχεια υποβάλλαμε τις ακόλουθες ερωτήσει :

64 1 η ΕΡΩΤΗΣΗ : Πόσα μέλη εκπροσωπείτε και πώς αυτά κατανέμονται στις διάφορες δραστηριότητες ; « Μας πληροφόρησε πως εκπροσωπεί περίπου 500 καταστήματα και ότι αυτή την στιγμή λειτουργούν 700-750 καταστήματα συνολικά στην περιοχή της Σπάρτης. Από αυτά κάποια είναι έτοιμα να κλείσουν και ο λόγος που παραμένουν ανοιχτά είναι επειδή, εμείς οι Σπαρτιάτες ( οι έμποροι ) είμαστε πιο συντηρητικοί στο θέμα των οικονομικών. Αν όμως συνεχιστεί αυτό το « χάλι » που υπάρχει στην οικονομία πολλά καταστήματα θα ακολουθήσουν αυτά που έχουν κλείσει. Οι δραστηριότητες με τις οποίες ασχολείται ο Εμπορικός Σύλλογος αφορούν κυρίως την εκπροσώπηση των μελών του στα συλλογικά όργανα του Νομού, όπως στο Ι. Κ. Α., στο Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο, στο Δήμο, στην Περιφέρεια κ. λ. π. Οι δραστηριότητες που έχουν τα μέλη του είναι σε εμπορικά καταστήματα με σχολικά είδη, είδη προικός, έτοιμα ενδύματα, υποδήματα, εξοπλισμού σπιτιού, υλικά οικοδομών, σε αντιπροσωπίες αυτοκινήτων, είδη ζωοτροφών και αγροτικών προϊόντων κ. α..»

65 2 η ΕΡΩΤΗΣΗ : Πόσες θέσεις εργασίας υπάρχουν στις επιχειρήσεις σας ; « Οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν στις επιχειρήσεις μας είναι περίπου στα 800 άτομα αν υποθέσουμε ότι περιλαμβάνονται και τα συμβοηθούντα μέλη.» 3 η ΕΡΩΤΗΣΗ : Πιστεύετε ότι οι επιχειρήσεις της πόλης μας καλύπτουν ικανοποιητικά τις καταναλωτικές ανάγκες των πολιτών της ; « Τις καλύπτουν γιατί έχουμε πολλά καταστήματα στην πόλη μας και δεν λείπει τίποτα από αυτή. Είναι μια ‘’ σύγχρονη ’’ πόλη με αρκετά καλά και οικονομικά καταστήματα.»

66 4 η ΕΡΩΤΗΣΗ : Οι συμπολίτες μας καλύπτουν τις καταναλωτικές τους ανάγκες από τις επιχειρήσεις της περιοχής μας ή συχνά καταφεύγουν σε επιχειρήσεις άλλων νομών ; « Κυρίως οι συμπολίτες μας καλύπτουν τις καταναλωτικές ανάγκες τους στην περιοχή μας, αλλά κάποιοι καταφεύγουν σε άλλους νομούς προκειμένου να κάνουν την ‘’ βόλτα ’’ τους και μια έρευνα τιμών σχετικά με τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν και κάποιοι άλλοι καταφεύγουν σε άλλες περιοχές επειδή θέλουν να φύγουν από την πόλη και να βρουν κάτι ειδιαίτερο !!!» 5 η ΕΡΩΤΗΣΗ : Υπάρχουν Ελληνικά και τοπικά προϊόντα που προωθείτε στους καταναλωτές : « Σίγουρα αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν σε κανένα κατάστημα ‘’ μόνο ’’ Ελληνικά ή τοπικά προϊόντα. Η απελευθέρωση του εμπορίου έδωσε την ευκαιρία σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλες που έχουν χαμηλότερες αμοιβές στους εργαζόμενους να παράγουν και να πωλούν πολύ φτηνά προϊόντα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα εργοστάσια και η βιοτεχνίες της χώρας μας πράγμα που έγινε και στην περιοχή μας.»

67 6 η ΕΡΩΤΗΣΗ : Οι καταναλωτές αγοράζουν τα τοπικά προϊόντα ή προτιμούν τα εισαγόμενα ; « Αγοράζουν τοπικά αλλά και εισαγόμενα προϊόντα και αυτή την στιγμή προσπαθούμε με τον Εμπορικό Σύλλογο να πείσουμε τον κόσμο να αγοράζει τοπικά προϊόντα για να μείνουν τα χρήματα στο τόπο. Έχει ιδρυθεί « ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ - καταναλώνουμε ότι παράγουμε » στο οποίο συμμετέχουμε ενεργά και με « Προσκλητήριο » καλούμε όλους τους Έλληνες να μετάσχουν ενεργά στον αγώνα για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και να μειωθεί η ανεργία, να σταματήσει το κλείσιμο των καταστημάτων, να στηριχθούν ο εσωτερικό Τουρισμός, οι Αγρότες μας, οι Παραγωγοί και σε τελική ανάλυση όλοι εμείς. Σύνθημα του κινήματος είναι : « ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά ». Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να σας κάνω γνωστές τις απόψεις του εμπορικού συλλόγου πάνω σε αυτά τα σοβαρά για όλους μας θέματα

68

69  Αντωνίου Κων / νος  Αρμπούζη Γεωργία  Αρώνη Ελένη  Διαμαντάκου Ευαγγελία  Ζαγουριανός Θεόδωρος  Καλκάνη Παναγιώτα  Κούτρου Θεόδωρα  Μιχαλάκος Αλέξανδρος  Μπαλάν Αντριάνα  Μπαμπαλέτου Δήμητρα • Ορφανός Δημήτριος • Παρθύμου Κων / να • Πίτσιος Κων / νος • Πλαγάκη Ειρήνη • Παπαθανασοπούλου Βασιλική • Ρασσιά Ευτυχία • Ρουμελιώτη Αποστολία • Σαραντοπούλου Ευαγγελία • Φλώρου Γεωργία

70

71

72

73

74

75

76

77  Διαμαντάκου Αναστασία  Παυλάκου Δήμητρα

78  Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ  Περιοδικό ΛΑΚΩΝΙΚΑ  Βιβλίο « Κοινωνία και Εκπαίδευση » της Π. Γαββαλά  Ημερολόγια Εμπορικού Συλλόγου  Ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια  www.e-sparti.gr www.e-sparti.gr  www.agrosparta.gr www.agrosparta.gr  www.lithosoliveoil.gr www.lithosoliveoil.gr  Βιβλίο Ιστορίας Α ’ Γυμνασίου  Διδακτορική Διατριβή Σταθοπούλου Δήμητρας (2006)  Εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ  Βιβλίο Σ. Παπαδόγιαννη “To πολυαιωνόβιο πανηγύρι του Μυστρά ”  Γιαξόγλου Γεώργιος

79  Τον Δήμο Σπάρτης  Τη Διευθύντρια της Δ. Βιβλιοθήκης κ. Ε. Τζινιέρη  Τον υπεύθυνο κ. Δ. Βαχαβιώλο  Την κ. Π. Γαββαλά διευθύντρια των τοπικών ιστορικών αρχείων  Τον κ. Π. Γεωργανέ πρόεδρο του εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης  Επαγγελματίες και καταστηματάρχες για τις πληροφορίες τους ( κ. Π. Τσαρουχά, κ. Σ. Περγαντή και τον κ. Μοσχοβίτη )  Τον κ. Κώτσου ( υπεύθυνο εκδόσεων ΙΔΙΟΜΟΡΦΗ )  Τους μαθητές που συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια

80


Κατέβασμα ppt "Πληθυσμός Στις αρχές του 20 ου αιώνα ο πληθυσμός της Σπάρτης έχει φθάσει τους 6.000 κατοίκους, από τους 3.600 που ήτανε το 1880. Αναλυτικά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google