Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητική εργασία Α΄ τετραμήνου 1ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης Τάξη Α’

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητική εργασία Α΄ τετραμήνου 1ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης Τάξη Α’"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Ερευνητική εργασία Α΄ τετραμήνου 1ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης Τάξη Α’ Σχολικό Έτος

2 Προϊστορία και πρωτοϊστορία
Η ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης, όπως και ολόκληρη η Λακωνία, έχει κατοικηθεί από τη νεολιθική εποχή ( π.Χ.). Πρώτοι κάτοικοι είναι οι Πελασγοί, που ειδικότερα στην περιοχή της Σπάρτης λέγονται Λέλεγες, από τον πρώτο μυθικό βασιλιά Λέλεγα.

3 Οι αναφορές του Ομήρου στην Οδύσσεια μας δίνουν μια καθαρή εικόνα του πλούτου και των υλικών αγαθών εκείνης της περιόδου Στης Σπάρτης ήρθαν τα στενά πω'χει βαθειά φαράγγια και στο παλάτι πήγανε του δοξαστού Μενέλαου ...Σάστισαν όπως είδανε του βασιλιά το σπίτι, γιατί μια λάμψη χύνουνταν σα φεγγαριού, σαν ήλιου, παντού μες το ψηλόχτιστο παλάτι του Μενέλαου. ...Κι έπειτα πια σαν χόρτασαν καλά με φαγοπότι, είπε ο Τηλέμαχος στο γιό του Νέστορα, κοντά του σκύβοντας το κεφάλι του να μην ακούσουν άλλοι: "Θάμαξε, γιέ του Νέστορα, πολυάκριβέ μου φίλε, τη λαμπεράδα του χαλκού, στ' αχόλαλο παλάτι, το κεχριμπάρι, το χρυσό, το φίλντισι, τ' ασήμι. Παρόμοιο θα' ναι σαν κι αυτό του Δία το Παλάτι. Πόσα αλογάριαστα κι αυτά! Να βλέπω μού 'ρθε ζάλη."

4 Η αγορά της Αρχαίας Σπάρτης
Διαβαζουμε περιληψη φωτοτυπιας Η αγορά της Αρχαίας Σπάρτης

5 ΣΠΑΡΤΗ

6 Νεότερη Εποχή Λίγο μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους, το 1834 με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα επανιδρύεται η Σπάρτη σε εκπλήρωση της επιθυμίας του Λουδοβίκου Α΄, πατέρα του Όθωνα και σε πολεοδομικό σχέδιο του Βαυαρού Εδουάρδου Σάουμπερτ. Την πρωτοχρονιά του 1837 έγινε η επίσημη εγκατάσταση των αρχών και των πρώτων κατοίκων που ήλθαν από το Μυστρά. Η σημερινή Σπάρτη είναι χτισμένη νότια από το κέντρο της αρχαίας ομώνυμης πόλης, κοντά στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευρώτα. Η πεδιάδα που απλώνεται γύρω της είναι καταπράσινη από ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, μουριές και άλλα δέντρα. Στα νοτιοδυτικά υψώνεται το ξακουστό βουνό ο Ταΰγετος, με τις πανύψηλες κορυφές και την άγρια ομορφιά του. Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται η οροσειρά του Πάρνωνα που είναι κατάφυτη από έλατα και άλλα δέντρα

7

8 Πληθυσμός   Στις αρχές του 20ου αιώνα ο πληθυσμός της Σπάρτης έχει φθάσει τους κατοίκους, από τους που ήτανε το Αναλυτικά στα σύγχρονα χρόνια έχουμε: 1961: : : (πόλη), (δήμος) 2001: (πόλη), (δήμος) 2012: (πόλη),30,800(δήμος)

9

10 Στοιχεία για την περιοχή μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.
Το 1804 ο Άγγλος περιηγητής William Martin Leake που επισκέφτηκε την Ελλάδα κάνει λόγο για την εξαιρετική ελαιοπαραγωγή του Μυστρά, τονίζοντας ότι ‘‘κάθε μεγάλο σπίτι είχε και την στέρνα του για την εναποθήκευση των λαδιών’’, καθώς και ότι η Μάνη παρήγαγε βαρέλια των 48 οκάδων λάδι που εξαγόταν στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ιταλία και στο Τριέστι.

11

12 Το 1806 ο Γάλλος συγγραφέας Φραγκίσκος Σατωβριάνδος μαζί με έναν οδηγό και έναν Έλληνα διερμηνέα περιηγήθηκαν στη Λακωνία περιγράφοντας αναλυτικά τα περιβόλια και τους δρόμους. Αναφέρθηκε στις Αμύκλες, στο Παρώρι, στη Μαγούλα και στο Μυστρά. Ο συγγραφέας μιλώντας για την Σπάρτη επισήμανε ότι εκείνη την περίοδο η γύρω περιοχή της ήταν ακαλλιέργητη. Επίσης επισήμανε ότι η Μαγούλα κάποτε ήταν ένα σημαντικό τουρκοχώρι αλλά εκείνη την εποχή δεν ήταν παρά ένα ερείπιο! Ακόμα παρατηρεί ότι οι μαθητές ήταν σκληραγωγημένοι έτσι ώστε να αρκούνται σε λίγους καρπούς ελιάς ή λίγα λαχανικά. Το ίδιο λιτοδίαιτοι ήταν και οι περισσότεροι κάτοικοι οι οποίοι κατοικούσαν σε φτωχικά σπίτια. Εκτός από λίγους πλούσιους άρχοντες οι περισσότεροι φορούσαν φτωχικά ρούχα φτιαγμένα κυρίως από τους ίδιους όπως και τα περισσότερα αγαθά που είχαν ανάγκη. Τα καταστήματα και τα εμπορεύματα ήταν σπάνια και ήταν προσιτά μόνο για στους πλουσίους.

13 Στο 19ο αιώνα οι κάτοικοι της Σπάρτης είχαν καλλιέργειες μουριών κάτι που τράβηξε το ενδιαφέρον των εμπόρων. Τα κυριότερα προϊόντα ήταν τα κουκούλια, το μέλι, λίγα κτηνοτροφικά και λίγα σφάγια. Το κέντρο του εμπορίου ήταν ο Μυστράς όπου κάθε Αύγουστο γινόταν το μεγάλο πανηγύρι. Η οικονομία στη Σπάρτη την πρώτη οθωμανική περίοδο ήταν υποτονική και οι μέθοδοι παραδοσιακοί, τα ελαιοπιεστήρια ήταν χειροκίνητα και είχαν μικρή απόδοση και ακόμη υπήρχαν νερόμυλοι και νεροτριβές.

14 Οι αγρότες της Λακωνίας ασχολούνταν σε όλη τη διάρκεια της περιόδου, από τα μέσα του 19ου έως του 20ου αιώνα, κυρίως με την καλλιέργεια της ελιάς και της μουριάς. Συγκεκριμένα ο νομός Λακωνίας το 1860,σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Α. Μανσόλας, κατείχε τη πρώτη θέση στην Ελλάδα στην παραγωγή λαδιού και μουρόφυλλων, απαραίτητων στη σηροτροφία. Σύμφωνα με τη Στατιστική του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, στις αρχές του 20ού αιώνα κατείχε τη δεύτερη θέση και στην παραγωγή λαδιού, μετά το νομό Λάρισας. Το 1875 και το 1911 οι περισσότερες μουριές του νομού βρισκόταν στην επαρχία Λακεδαίμονος, τρίτη σε αριθμό μουριών από όλες τις επαρχίες της Ελλάδας.

15

16 Κανένα αρδευτικό ή αποξηραντικό έργο δεν υπήρχε στην περιοχή εκτός από ένα αντιπλημμυρικό στην κοίτη του Βασιλοπόταμου κοντά στο Γύθειο. ΤΟ 1828 μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους οι Σπαρτιάτες ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τη γεωργία. Καθώς ο Όθωνας ανασυγκροτούσε τη Σπάρτη είχε κάνει πρόβλεψη να γίνει μία μεγάλη βιοτεχνική πόλη πράγμα που δεν έγινε ποτέ.

17 Η οικονομία του νομού Λακωνίας κατά το β’ μισό του 19ου αιώνα στηριζόταν κυρίως στη γεωργία, ενώ η κτηνοτροφία που υπήρχε στις ορεινές περιοχές αποτελούσε συμπληρωματική δραστηριότητα των κατοίκων για την ενίσχυση του οικογενειακού τους εισοδήματος. Τα στοιχεία που υπάρχουν για αυτήν την εποχή δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων ήταν γεωργοί. Γεωργοί Κτηνοτρόφοι Έμποροι 1861 69,25% 10,14% 1,54% 1870 67,81% 9,59% 2,62%

18 Ακόμη υπήρχαν ελώδεις εκτάσεις 20
Ακόμη υπήρχαν ελώδεις εκτάσεις στρέμματα περίπου, το σιτάρι καταλάμβανε τη μεγαλύτερη έκταση, ύστερα ακολουθούσαν ο αραβόσιτος, η κριθή και ο σμύγος. Οι Σπαρτιάτες καλλιεργούσαν το έδαφος με εργαλεία όπως: άροτρο, τσουγκράνα, τσάπα, δρεπάνι , για το αλώνισμα χρησιμοποιούσαν τα ζώα μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα με τα οποία έκαναν και όλες τις μετακινήσεις τους και τις μεταφορές αγαθών. Όπως ήδη έχουμε αναφέρει η οικονομία της πόλης αυτήν την εποχή χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό αυτάρκειας δηλαδή τα νοικοκυριά παράγουν πολλά αγαθά για αυτοκατανάλωση. Η εμπορική κίνηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, περιορίζεται στο κέντρο της πόλης με το εβδομαδιαίο παζάρι αγροτικών προϊόντων και τη λειτουργία κάποιων καταστημάτων στο χώρο που βρίσκονται οι καμάρες σήμερα προς το βορρά.

19 Ο νερόμυλος Φιλιππόπουλου όπως είναι σήμερα
Ο νερόμυλος Φιλιππόπουλου στην Σπάρτη όπως ήταν παλιά

20 Στα παλιά έγγραφα που υπήρχαν για την Σπάρτη και που σώζονται μέχρι σήμερα αναφέρεται για πρώτη φορά το 1845, ότι υπήρχε μόνο ένα κατάστημα. Αυτό ήταν ένα μεταξουργείο, πιθανότατα το μόνο που υπήρχε .

21 Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Βαυαρικό ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης είχε γίνει και πρόβλεψη μίας βιοτεχνικής ζώνης, με την χωρομέτρηση της χρήσης “βαφεία” σε ένα οικοδομικό τετράγωνο στο βορειοδυτικό άκρο του σχεδίου πόλης, εκεί όπου και πριν μερικά χρόνια υπήρχαν ακόμα τα παλιά εργοστάσια επεξεργασίας μετάξης και τα βυρσοδεψεία.

22 Άποψη της Σπάρτης περί το 1900

23 Η οικονομία της νέας πόλης στηριζόταν στις αγροτικές καλλιέργειες και στην επεξεργασία της μετάξης, που ήταν και μια από τις κύριες δραστηριότητες των κατοίκων του Μυστρά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα από τα πρώτα κτίρια που ανεγέρθηκαν στην νέα πόλη, περί το 1840, ήταν το εργοστάσιο παραγωγής και επεξεργασίας μετάξης του Κων. Δουρούτη Φερόμενο ως εργοστάσιο του Δουρούτη

24 Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα η κύρια δραστηριότητα στην Σπάρτη, ήταν η επεξεργασία της μετάξης. Στην Σπάρτη όμως συναντάμε και τις περισσότερες μονάδες από όλες τις πρωτεύουσες της Πελοποννήσου, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα

25 1905 ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ 1906 ΙΔΡΥΘΗΚΕ Ο ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 1907 ΠΑΡΗΓΑΓΑΝ ΟΚΑΔΕΣ ΟΙΝΟ 1908 ΥΠΗΡΧΑΝ:Ο ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ, Ο ΛΑΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΟΓΟΣ,Ο ΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ,Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ 1909 ΚΥΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΗΤΑΝ Η ΜΕΤΑΞΟΚΛΩΣΤΙΝΗ .ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ 7 ΜΕΤΑΞΟΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΕΝΑ ΠΗΡΕ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΟΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ 1910 ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ:ΜΕΛΙ,ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΡΑΣΙ,ΕΣΠΕΡΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΛΑΔΙ

26 ΕΤΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΤΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ   Τέτοιες αγορές λειτουργούσαν από τις αρχές του 19ου αιώνα και κατά της περίοδο της Τουρκοκρατίας και κατά της περίοδο της Ενετοκρατίας και ήταν τα γνωστά παζάρια (bazaar). Την περίοδο αυτή λειτουργούν ήδη στην Πελοπόννησο , στα αστικά της κέντρα ετήσιες πανηγύρεις όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να καλύψουν όλες τις καταναλωτικές ανάγκες αλλά και τις ανάγκες τους σε ζώα και σε εργαλεία. Εκτός όμως από τις ετήσιες πανηγύρεις στα αστικά κέντρα λειτουργούσαν και οι εβδομαδιαίες αγορές που κάλυπταν τις ανάγκες των κατοίκων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά (φρούτα, λαχανικά, τυροκομικά προϊόντα, πήλινα σκεύη, κτλ). Οι εβδομαδιαίες αγορές τελούνται ορισμένες ημέρες της εβδομάδας: Την Κυριακή στην Πάτρα, στην Κορώνη, στην Μεθώνη, στην Κόρινθο, στο Άργος, στο Μυστρά. Τη Δευτέρα στην Τρίπολη στις Καρυές , στην Ζαρνάτα. Το Σάββατο στο Ναύπλιο και στην Καλαμάτα. Έχουν ιδρυθεί για τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων και ιδιαίτερα σε φτωχά και μακρινά χωριά.

27 ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΜΥΣΤΡΑ
Η ετήσια εμποροπανήγυρη του Μυστρά είναι ένα σημαντικό εμπορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός όχι μόνο για το Δήμο αλλά για όλο το νομό μέχρι και σήμερα. Ήταν μία από τις σπουδαιότερες στον ελληνικό χώρο από τα χρόνια ακόμα της Τουρκοκρατίας. Η λειτουργία της μας είναι γνωστή ήδη από τον 18ο αιώνα και χάρη σ’ αυτήν ο Μιστράς είχε γίνει το κέντρο σύναψης συμφωνιών για αγοραπωλησίες εισαγόμενων κυρίως εμπορευμάτων με πρωταγωνιστές Εβραίους εμπόρους. Το μετάξι αποτελούσε το κυριότερο προϊόν που αγόραζαν οι ξένοι. Η παλαιότερη μαρτυρία που διαθέτουμε για τη λειτουργία της το 19ο αιώνα είναι του έτους 1857 όταν λειτουργούσε και ως ζωοπανήγυρις.

28 ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ – ΠΑΖΑΡΙ
Όμως και οι εβδομαδιαίες αγορές , τις οποίες αναφέραμε ήδη λειτουργούν μέχρι σήμερα και μάλιστα ενισχυμένες και εννοούμε τη λαϊκή αγορά που γίνεται στην πόλη μας κάθε Τετάρτη και Σάββατο. Στη λαϊκή αγορά έρχονται παραγωγοί και έμποροι από το νομό μας αλλά και από τους γύρω νομούς και με τα προϊόντα τους καλύπτουν μεγάλο μέρος από τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης μας σε φρούτα λαχανικά όσπρια, μέλι κ. λ. π. Ακολουθεί ένα νοσταλγικό ταξίδι στις αναμνήσεις του παζαριού που μας βάζει στο κλίμα εκείνης της εποχής μέσα από τις αναφορές που γίνονται στο βιβλίο « η Σπάρτη ανά τους αιώνες»

29

30

31

32

33 ΑΡΤΟΣ Στο νομό μας τα παλιότερα χρόνια έσπερναν στάρια, κριθάρια και άλλα δημητριακά που χρησιμοποιούσαν ως ζωοτροφές. Το στάρι όμως κάλυπτε τις ανάγκες της κάθε οικογένειας. Το άλεθαν στους μύλους, που τώρα δεν υπάρχουν πια, και κατόπιν ζύμωναν το ψωμί οι γυναίκες και το έψηναν στο φούρνο του σπιτιού τους για τις ανάγκες της οικογένειας.

34 ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΙΑΜΑ Μια άλλη ιδιαίτερη αναφορά θα κάνουμε στο λάδι και θα ψάξουμε να βρούμε την ιδιαίτερη σημασία που είχε αλλά και που συνεχίζει να ασκεί σε κάθε σπίτι. Η ελιά δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό δέντρο του ελληνικού τοπίου αλλά και χαρακτηριστικό του ελληνικού πολιτισμού .Όποιος έχει ανατραφεί κοντά σε ελαιώνα έχει καταρχάς την αίσθηση της διαφορετικότητας του φωτός .Το χρώμα που έχουν οι ελιές , η ημεράδα , η γλυκύτητα , η πραότητα η τρυφερότατα τους μαζί με μια σταθερή δύναμη διατυπώνουν τα θηλυκά χαρακτηριστικά του δέντρου και δίνουν τον τόνο στον τόπο.

35 Αξονομετρικό υδροκίνητου ελαιοτριβείου στο Χατίπι

36 ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1960 έως 1990 Γενικά παρατηρούμε ότι η πόλη μας αυτή την περίοδο γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη σε πολλούς τομείς συμπεριλαμβανομένων του γεωργικού, του κτηνοτροφικού και του εμπορικού τομέα. Ακόμα βλέπουμε ότι ενισχύεται η τοπική οικονομία αφού πολλοί ιδιώτες ιδρύουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

37 Γεωργία Ο τομέας της γεωργίας συνεχίζει να είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της περιοχής. Με την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. τα οφέλη που έχει η περιοχή μας στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας είναι μεγάλα .

38 ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ Πορτοκάλι
Η καλλιεργούμενη έκταση με εσπεριδοειδή στο νομό Λακωνίας φτάνει τα στρέμματα .Η παραγωγή ανέρχεται σε τόνους πορτοκάλια και περίπου τόνους λεμόνια, μανταρίνια και γκρέιπ-φρουτ .Η συγκέντρωση και η εμπορία πραγματοποιείται σε ομάδες παραγωγών και ιδιωτικές επιχειρήσεις . Πορτοκάλι Ιδιαίτερα η Λακωνία είναι πασίγνωστη για τα μοναδικά της πορτοκάλια. Ο Συνεταιρισμός Αμυκλών ΛΑΚΩΝΙΑ συγκεντρώνει, χυμοποιεί και συσκευάζει αυτά τα πορτοκάλια παράγοντας από το 1965 τους χυμούς ΛΑΚΩΝΙΑ, από τους πλέον γνωστούς και επιτυχημένους πανελλαδικά.

39 ΕΙΔΟΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑ(τόνοι) ΚΑΤΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ(τόνοι) ΚΑΤΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ(τόνοι) ΚΑΤΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ 69.850 ΛΕΜΟΝΙΑ 50.216 30.098 34.617 ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ 3.280 4.408 2.478 ΜΗΛΑ 2.832 2.265 2.879

40 Κτηνοτροφία Όπως είναι γνωστό, μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, ένα κύμα μετανάστευσης έπληξε τη Λακωνία. Βασικές κτηνοτροφικές δραστηριότητες, κυρίως η εκτροφή αιγοπροβάτων, μειώθηκαν σημαντικά ή εξαφανίστηκαν εντελώς σε ορισμένες περιπτώσεις. Μισό αιώνα μετά, νέοι ορίζοντες ανοίγονται στον τομέα της κτηνοτροφίας. Χορτολιβαδικές εκτάσεις, που κάποιες δεκαετίες πριν ήταν ικανές να θρέψουν οικογένειες ολόκληρες σε αντίξοες εμπορικές συνθήκες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων ανώτερης ποιότητας. Τέτοια προϊόντα είναι το πρόβειο γάλα, το βούτυρο , τα αρνιά, καθώς και τα τυροκομικά προϊόντα.

41 ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ Οι σχετικές επιχειρήσεις σήμερα δεν συγκρίνονται με εκείνες της παλαιάς εποχής με τα ατμοκίνητα μεταξοκλωστήρια φάμπρικες κλπ …το 1963 λειτουργούσαν στην Λακωνία 1753 βιομηχανικά και βιοτεχνικά καταστήματα εκ των οποίων τα 536 με κινητήρες συνολικής δυνάμεως ίππων σύνολο απασχολουμένου προσωπικού άτομα . ειδικότερα οι σημαντικότερες βιομηχανίες που λειτουργούσαν στο νομό ήταν τέσσερα εκκοκκιστήρια βάμβακος με συνολική δυναμικότητα άνω των 60 τόνων το 24ωρο . Ένα αποφλοιωτήριο ρυζιού με δυναμικότητα 1200kg , δύο εργοστάσια διαλογής και τυποποιήσεως εσπεριδοειδών υνολικής δυναμικότητας 1400 τόνων . Τέσσερα εργοστάσια χυμών πορτοκαλιών δυναμικότητας 220 τόνων . Ένα εργοστάσιο κονσερβοποιίας (Φιξ) ντομάτας ,αρακά κτλ δυναμικότητος 160 τόνων. 15 πρότυπα ελαιουργικά εργοστάσια . Ένα υφαντήριο, εργοστάσιο παγοποιίας , κεραμοποιίας , σπαστήρων υλικών οδοποιίας και οικοδομικών και άλλα δευτερευούσης σημασίας.

42 Ο ΠΛΑΝΟΔΙΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ
Με καλλιτεχνικές δημιουργίες, που κυριολεκτικά μας αφήνουν άναυδους μπρος στην οξύνοια, στην εφευρετικότητα και στην ανυπολόγιστη προσφορά του. Τα διάφορα παραδοσιακά μας επαγγέλματα μας άφησαν μια πολιτιστική κληρονομιά σταμπαρισμένη και αποτυπωμένη τούτη τη φορά στο χαρτί με το ασπρόμαυρο χρώμα της .Είναι η παλιά φωτογράφιση και όχι η έγχρωμη .Νωπές παραμένουν οι αναμνήσεις κάποιων γραφικών φωτογράφων ,που έχοντας μόνιμα το στέκι τους γύρω από το σιντριβάνι του μουσείου της Σπάρτης καρτερούσαν με τις φορητές μηχανές τους να φωτογραφίσουν κάθε ντόπιο και ξένο επισκέπτη . Φορτωμένος στην πλάτη την παράξενη φωτογραφική μηχανή του με το τρίποδο για να την στηρίζει και όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα της ήταν πάντα παρόν σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ζωής των ανθρώπων από τα παλαιότερα χρόνια. Με την βοήθεια της τεχνολογίας που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό στις μέρες μας η φωτογραφία και ο φωτογράφος συνεχίζουν να μας συντροφεύουν στο ταξίδι της ζωής μας μέχρι και σήμερα.

43

44

45 Αλευροπώλαι -> Super Market Γυρολόγος(έμπορος) ->Εμπορικά Κέντρα
ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ Με το πέρασμα των αιώνων πολλά επαγγέλματα αντικαταστάθηκαν και άλλα από αυτά εξαφανίστηκαν . Για παράδειγμα τα παρακάτω εξελίχθηκαν : Αλευροπώλαι -> Super Market Γυρολόγος(έμπορος) ->Εμπορικά Κέντρα Έμποροι(είδη πολυτελείας) -> Κοσμηματοπωλεία Εφαπλωματοποιεία -> Εργοστάσια Παπλωμάτων Ζυμαρικά -> Super Market Καφεκόπτης ,Καφεπώλης -> Café ,Super market Καπνοπωλεία ->Περίπτερα ,Super market Κηροπλάστης->Εργοστάσια κεριού Πανδοχεία-> Μετατροπή σε ξενοδοχεία Ποτοπωλεία->Café ,BAR Ράπτες -> καταστήματα με ρούχα Σανδαλοποιοί ->Εργοστάσια παπουτσιών Χρυσοχόος-> Κοσμηματοπωλεία Χαλβάδων-> Ζαχαροπλαστεία

46 Ενώ τα παρακάτω χάθηκαν…..
Ενώ τα παρακάτω χάθηκαν…..   Αμπατζήδες Πεταλωτές Βαρελοποιοί Εφίππια Καροποιός Κιβωτοποιοί Ατμόμυλοι Τορνευτές

47 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Το 1941 τα μεταφορικά αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε στρατιωτικά. Στον πόλεμο η μετακίνηση γινόταν με ζώα ,κάρα και με κάθε είδους μέσο. Μετά από τον εμφύλιο ξαναέγιναν μεταφορικά. Το κράτος έδωσε ,σε αυτούς που είχαν καταστραφεί τα αυτοκίνητα τους , καινούργια αυτοκίνητα. Τα φορτηγά στην αρχή μετέφεραν ανθρώπους και τρόφιμα, γιατί δεν υπήρχαν κατάλληλοι δρόμοι. Αργότερα μερικά φορτηγά έγιναν λεωφορεία. Η μετακίνηση γινόταν ,επίσης, με ζώα. Οι άνθρωποι δεν πήγαιναν σε μακρινά μέρη , γιατί το ταξίδι διαρκούσε πολύ ώρα , αφού οι περισσότεροι δρόμοι ήταν με χώμα και σε πολύ κακή κατάσταση. Τα πρώτα λεωφορεία είχαν 12 θέσεις, μετά έγιναν με 24 θέσεις. Οι ιδιοκτήτες αυτοκίνητων είχαν έδρα τον τόπο που έμεναν και είχαν καθορισμένα δρομολόγια (πχ. Γοράνοι – Σπαρτή ). Το Κ.Τ.Ε.Λ. δημιουργήθηκε στα τέλη του 1954 και στις αρχές του 1955.

48 ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Οι αρχαίες φρυκτωρίες και οι βυζαντινές καμινοβίγκλες, που λειτουργούσαν μέχρι τον 18ο αιώνα με κέντρα μετάδοσης των μηνυμάτων την Μονεμβασιά , το Γεράκι και το Μυστρά ήταν τα πρώτα δίκτυα επικοινωνιών της περιοχής μας Μετά ήρθε η πρόοδος , με την επιχείρηση που είχε τα ταχυδρομεία τα τηλεγραφεία και την τηλεφωνία και εξυπηρετούσε την Ελλάδα Το1946 στη πόλη μας υπάρχουν 16 χειροκίνητα τηλέφωνα και το 1959 εγκαθίσταται το πρώτο τηλεφωνικό κέντρο της Σπάρτης. Έχει περάσει πολύς χρόνος όμως από τότε, οι τηλεπικοινωνίες σήμερα είναι πολύ ανεπτυγμένες και προσφέρονται από πολλές εταιρείες. Μέσω των εγκατεστημένων δικτύων ανταλλάσσονται καθημερινά χιλιάδες μηνύματα μεταξύ ανθρώπων σε όλο τον κόσμο με διάφορες μορφές, όπως συνομιλίες, δεδομένα υπολογιστών, αντίγραφα εντύπων κ.λ.π. Επίσης και οι ταχυδρομικές επιχειρήσεις στην πόλη μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

49 ΥΓΕΙΑ Το 1962 ιδρύεται το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης. Παράλληλα πολλοί ιατροί ανοίγουν τα δικά τους ιδιωτικά ιατρεία. Οι τομείς της ειδίκευσης τους είναι οι ακόλουθοι: Χειρούργος Παθολόγος Καρδιολόγος Ωτορινολαρυγγολόγος Ορθοπεδικός χειρουργός-Οδοντίατρος Δερματολόγος Επίσης λειτουργεί η Γενική Χειρουργική Κλινική Γερουλάκου καθώς και το Ακτινολογικό Εργαστήριο. Λίγο αργότερα ο Γιώργος Μ. Καστάνης ανοίγει το νέο, πρωτοποριακό, υπερσύγχρονο, επιστημονικό εργαστήριο οδοντοτεχνικής, το πρώτο του είδους του στη Πελοπόννησο και από τα λιγοστά σε όλη την Ελλάδα.

50 ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ 1990 Με τη εμπορευματοποίηση και τη παγκοσμιοποίηση επηρεάζεται η οικονομική δραστηριότητα της πόλης. Από τα στοιχεία που παραθέσαμε πολλές καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων και βιοτεχνικές δραστηριότητες έχουν ατονήσει. Έχουμε οδηγηθεί στην παράγωγη εσπεριδοειδών προϊόντων και προϊόντων από την ελιά και το λάδι και όλη η οικονομική δραστηριότητα του νομού μας συγκεντρώνεται γύρω από αυτά. Επιπλέον, υπάρχει μια μικρή βιοτεχνική δραστηριότητα γύρω από την παράγωγη οικοδομικών προϊόντων και προϊόντων ένδυσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η παραγωγή αγαθών στο νομός μας να μην καλύπτει τις καταναλωτικές ανάγκες των κατοίκων του, να δημιουργούνται πολυκαταστήματα , να έχουμε εισαγωγές προϊόντων από άλλους νομούς και από άλλες χώρες και έτσι να χάνονται πολλές θέσεις εργασίας για τους νέους της πόλης μας .

51 ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ βιολογικά προϊόντα είναι:
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Μια ελπιδοφόρα δραστηριότητα άνθησε στο νομό μας η παραγωγή βιολογικών αγροτικών κτηνοτροφικών προϊόντων. βιολογικά προϊόντα είναι: το λάδι και οι ελιές τα όποια προωθούνται με πιστοποίηση στην εγχώρια αγορά αλλά διαθέτουν επίσης πιστοποίηση για Αμερική ,Ελβετία ,Καναδά και Ιαπωνία .Στο νομό Λακωνίας υπάρχουν 17 ελεγχόμενα ελαιοτριβεία . Επίσης έχουμε τη βιολογική αμπελουργία που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή Λακωνικών τοπικών οίνων. Η βιολογική κτηνοτροφία κατέχει επίσης σημαντική θέση στο νομό. Για παράδειγμα τα βιολογικά κοτόπουλα που αναπτύσσονται ελεύθερα σε βιολογικά χωράφια και η κύρια διάθεση του προϊόντος πραγματοποιείται από αλυσίδες πολυκαταστημάτων.

52 ΠΙΝΑΚΑΣ : Ο νομός Λακωνίας κατέχει την πρώτη θέση πανελλαδικά στη βιολογική γεωργία. Παραθέτουμε έναν πίνακα όπου φαίνονται οι καλλιέργειες και τα στρέμματα των 262 παραγωγών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας της ΔΗΩ. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ Ελιά 16746 Αμπέλι επιτραπέζιο 8 Αμπέλι οινοποιήσιμο 110 Καρυδιά 56 Καστανιά 26 Κηπευτικά υπαίθρου 6 Λεμονιά 18 Μανταρινιά 15 Πορτοκαλιά 1016 Συκιά 50 ΓΕΝΙΚΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ 18051

53 ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Θέλοντας αυτά που μάθαμε στα βιβλία και στη βιβλιοθήκη να τα διαπιστώσουμε και στην καθημερινότητα της πόλης μας βγήκαμε έξω από το σχολείο μας. Πήγαμε στην αγορά και συναντήσαμε ανθρώπους που χρόνια δουλεύουν σε αυτή. Σύμφωνα με συνεντεύξεις που πραγματοποίησαν μέλη της ομάδας μας με καταστηματάρχες της Σπάρτης διαπιστώσαμε ότι ελάχιστες επιχειρήσεις έχουν παραμείνει σε λειτουργία με παραδοσιακή οργάνωση , ότι έχουν δημιουργηθεί νέες σύγχρονες επιχειρήσεις, αλλά και ότι σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για να καταφέρουν να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε .Συγκεκριμένα:

54 Επισκεφθήκαμε το κατάστημα του κ. Σ
Επισκεφθήκαμε το κατάστημα του κ.Σ.Περγαντή που βρίσκεται στο χώρο της λαϊκής αγοράς και διαπιστώσαμε την ποικιλία και το εύρος των προϊόντων που εμπορεύεται. Προϊόντα που δύσκολα μπορεί να βρει ο καταναλωτής να μην είναι συσκευασμένα (χύμα) και σε μειωμένες τιμές. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε δύο μεγάλα πολυκαταστήματα και διαπιστώσαμε ότι πολλοί συμπατριώτες μας ικανοποιούν τις καταναλωτικές τους ανάγκες αγοράζοντας αγαθά από τη μεγάλη ποικιλία προϊόντων που διαθέτουν γιατί εξοικονομούν χρόνο και χρήμα . Θα θέλαμε να επισκεφτούμε και άλλα καταστήματα αλλά ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν περιορισμένος. Μια δεύτερη διαπίστωση είναι, ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση που υπάρχει στη πατρίδα μας οδηγεί τους καταναλωτές να ψάχνουν πολύ τις αγορές τους και να καταναλώνουν λιγότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμη ψάχνουν τις πιο χαμηλές τιμές σε ένα νέο τρόπο αγοράς που είναι σε εξέλιξη ,ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, που είναι η αγορά μέσω Internet. Όλα αυτά δυσκολεύουν τις δουλειές των ντόπιων καταστημάτων .

55

56

57 ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΨΩΝΙΖΩ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ

58

59 ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΨΩΝΙΖΩ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ

60 ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΑΣ.

61 ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΨΩΝΙΖΩ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ.

62 ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ.

63 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ κ. Π ΓΕΩΡΓΑΝΕ
2ο Πήραμε συνέντευξη από τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης τον κ.Π.Γεωργανέ ,ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την σημερινή οικονομική δραστηριότητα των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης μας τα προβλήματά τους και τη συμπεριφορά των κατοίκων της ως προς την κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών τους. Πρώτα από όλα τον ευχαριστήσαμε που θέλησε να αφιερώσει λίγο από τον χρόνο εργασίας του στην διάθεση μας και στη συνέχεια υποβάλλαμε τις ακόλουθες ερωτήσει:

64 1η ΕΡΩΤΗΣΗ:Πόσα μέλη εκπροσωπείτε και πώς αυτά κατανέμονται στις διάφορες δραστηριότητες;
«Μας πληροφόρησε πως εκπροσωπεί περίπου 500 καταστήματα και ότι αυτή την στιγμή λειτουργούν καταστήματα συνολικά στην περιοχή της Σπάρτης. Από αυτά κάποια είναι έτοιμα να κλείσουν και ο λόγος που παραμένουν ανοιχτά είναι επειδή ,εμείς οι Σπαρτιάτες(οι έμποροι) είμαστε πιο συντηρητικοί στο θέμα των οικονομικών. Αν όμως συνεχιστεί αυτό το «χάλι» που υπάρχει στην οικονομία πολλά καταστήματα θα ακολουθήσουν αυτά που έχουν κλείσει. Οι δραστηριότητες με τις οποίες ασχολείται ο Εμπορικός Σύλλογος αφορούν κυρίως την εκπροσώπηση των μελών του στα συλλογικά όργανα του Νομού, όπως στο Ι.Κ.Α. , στο Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο , στο Δήμο, στην Περιφέρεια κ.λ.π. Οι δραστηριότητες που έχουν τα μέλη του είναι σε εμπορικά καταστήματα με σχολικά είδη ,είδη προικός , έτοιμα ενδύματα, υποδήματα, εξοπλισμού σπιτιού, υλικά οικοδομών, σε αντιπροσωπίες αυτοκινήτων ,είδη ζωοτροφών και αγροτικών προϊόντων κ.α..»

65 2η ΕΡΩΤΗΣΗ:Πόσες θέσεις εργασίας υπάρχουν στις επιχειρήσεις σας;
«Οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν στις επιχειρήσεις μας είναι περίπου στα 800 άτομα αν υποθέσουμε ότι περιλαμβάνονται και τα συμβοηθούντα μέλη .» 3η ΕΡΩΤΗΣΗ:Πιστεύετε ότι οι επιχειρήσεις της πόλης μας καλύπτουν ικανοποιητικά τις καταναλωτικές ανάγκες των πολιτών της; «Τις καλύπτουν γιατί έχουμε πολλά καταστήματα στην πόλη μας και δεν λείπει τίποτα από αυτή. Είναι μια ‘’σύγχρονη’’ πόλη με αρκετά καλά και οικονομικά καταστήματα.»

66 4η ΕΡΩΤΗΣΗ:Οι συμπολίτες μας καλύπτουν τις καταναλωτικές τους ανάγκες από τις επιχειρήσεις της περιοχής μας ή συχνά καταφεύγουν σε επιχειρήσεις άλλων νομών; «Κυρίως οι συμπολίτες μας καλύπτουν τις καταναλωτικές ανάγκες τους στην περιοχή μας, αλλά κάποιοι καταφεύγουν σε άλλους νομούς προκειμένου να κάνουν την ‘’βόλτα’’ τους και μια έρευνα τιμών σχετικά με τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν και κάποιοι άλλοι καταφεύγουν σε άλλες περιοχές επειδή θέλουν να φύγουν από την πόλη και να βρουν κάτι ειδιαίτερο !!!» 5η ΕΡΩΤΗΣΗ:Υπάρχουν Ελληνικά και τοπικά προϊόντα που προωθείτε στους καταναλωτές: «Σίγουρα αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν σε κανένα κατάστημα ‘’μόνο’’ Ελληνικά ή τοπικά προϊόντα. Η απελευθέρωση του εμπορίου έδωσε την ευκαιρία σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλες που έχουν χαμηλότερες αμοιβές στους εργαζόμενους να παράγουν και να πωλούν πολύ φτηνά προϊόντα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα εργοστάσια και η βιοτεχνίες της χώρας μας πράγμα που έγινε και στην περιοχή μας.»

67 6η ΕΡΩΤΗΣΗ:Οι καταναλωτές αγοράζουν τα τοπικά προϊόντα ή προτιμούν τα εισαγόμενα;
«Αγοράζουν τοπικά αλλά και εισαγόμενα προϊόντα και αυτή την στιγμή προσπαθούμε με τον Εμπορικό Σύλλογο να πείσουμε τον κόσμο να αγοράζει τοπικά προϊόντα για να μείνουν τα χρήματα στο τόπο. Έχει ιδρυθεί «ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ- καταναλώνουμε ότι παράγουμε» στο οποίο συμμετέχουμε ενεργά και με «Προσκλητήριο» καλούμε όλους τους Έλληνες να μετάσχουν ενεργά στον αγώνα για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και να μειωθεί η ανεργία, να σταματήσει το κλείσιμο των καταστημάτων, να στηριχθούν ο εσωτερικό Τουρισμός , οι Αγρότες μας , οι Παραγωγοί και σε τελική ανάλυση όλοι εμείς. Σύνθημα του κινήματος είναι : «ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά». Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να σας κάνω γνωστές τις απόψεις του εμπορικού συλλόγου πάνω σε αυτά τα σοβαρά για όλους μας θέματα

68

69 Μαθητές Αντωνίου Κων/νος Αρμπούζη Γεωργία Αρώνη Ελένη
Διαμαντάκου Ευαγγελία Ζαγουριανός Θεόδωρος Καλκάνη Παναγιώτα Κούτρου Θεόδωρα Μιχαλάκος Αλέξανδρος Μπαλάν Αντριάνα Μπαμπαλέτου Δήμητρα Ορφανός Δημήτριος Παρθύμου Κων/να Πίτσιος Κων/νος Πλαγάκη Ειρήνη Παπαθανασοπούλου Βασιλική Ρασσιά Ευτυχία Ρουμελιώτη Αποστολία Σαραντοπούλου Ευαγγελία Φλώρου Γεωργία

70

71

72

73

74

75

76

77 Διαμαντάκου Αναστασία
Εποπτεία-Καθοδήγηση Διαμαντάκου Αναστασία Παυλάκου Δήμητρα

78 Βιβλιογραφία Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Περιοδικό ΛΑΚΩΝΙΚΑ
Βιβλίο «Κοινωνία και Εκπαίδευση» της Π. Γαββαλά Ημερολόγια Εμπορικού Συλλόγου Ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια Βιβλίο Ιστορίας Α’ Γυμνασίου Διδακτορική Διατριβή Σταθοπούλου Δήμητρας (2006) Εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Βιβλίο Σ. Παπαδόγιαννη “To πολυαιωνόβιο πανηγύρι του Μυστρά” Γιαξόγλου Γεώργιος

79 Ευχαριστούμε… Τον Δήμο Σπάρτης
Τη Διευθύντρια της Δ. Βιβλιοθήκης κ. Ε. Τζινιέρη Τον υπεύθυνο κ. Δ. Βαχαβιώλο Την κ. Π. Γαββαλά διευθύντρια των τοπικών ιστορικών αρχείων Τον κ. Π. Γεωργανέ πρόεδρο του εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης Επαγγελματίες και καταστηματάρχες για τις πληροφορίες τους (κ. Π.Τσαρουχά, κ. Σ.Περγαντή και τον κ. Μοσχοβίτη) Τον κ. Κώτσου (υπεύθυνο εκδόσεων ΙΔΙΟΜΟΡΦΗ) Τους μαθητές που συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια

80 Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας!!!!


Κατέβασμα ppt "Ερευνητική εργασία Α΄ τετραμήνου 1ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης Τάξη Α’"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google